Kovo mėnesį į pirkinių krepšelį nepamirškite įsidėti
Krienų
Turi daug vitamino C.
Turi daug baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, natrio, fosforo, magnio, vario, mangano, geležies).
Turi garstyčių aliejaus, aktyvinančio kepenų fermentų veiklą ir padedančio organizmui greičiau pašalinti nuodingas medžiagas.
Padeda pasisavinti geležį, gerina apetitą, skatina virškinimą, didina skrandžio sulčių rūgštingumą.
Padeda gydant radikulitą, pūlines žaizdas, nušalusią odą, stomatitą.
Petražolių
Turi daug kalio, kalcio, geležies, fosforo ir vitamino C.
Stiprina organizmą.
Gerina regėjimą.
Palaiko sveiką odos spalvą.
Šalina nemalonų burnos kvapą, baktericidiškai veikia burnos ertmę.
Stiprina kraujagysles.
Naudingos gydant šlapimo pūslės ir prostatos negalavimus.
Skatina šlapimo išsiskyrimą.
Medaus
Dezinfekuoja ir gydo žaizdas.
Stiprina širdies raumenį.
Reguliuoja širdies susitraukimų ritmą.
Normalizuoja arterinio kraujo spaudimą.
Mažina padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą.
Skatina tulžies išsiskyrimą.
Naikina mikrobus skrandyje.
Naudingas gydant peršalimo ligas, gripą, bronchitą, plaučių uždegimą, bronchų astmą.
Svogūnų laiškų
Turi daug vitamino C.
Padeda nuo peršalimo.
Mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Gerina širdies veiklą.
Gelbsti nuo nuovargio ar išsekimo.
Padeda kosint, peršalus, sergant sloga ir gerklės uždegimu.
Krapų
Turi daug eterinio aliejaus.
Turi vitaminų C, B1, B2, P, PP, flavonoidų, kalio, kalcio bei geležies.
Žadina apetitą ir gerina virškinamojo trakto organų veiklą.
Mažina pilvo skausmus, viduriavimą, skrandžio veiklos sutrikimus.
Naudingi gydant šlapimo pūslės uždegimą.
Plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, stiprina širdį .
Skatina tulžies ir šlapimo skyrimąsi.
Naikina mikrobus.
Dažni negalavimai kovo mėnesį
Mažakraujystė
Ankstyvą pavasarį neretai pasitaikantis negalavimas (ypač vaikams) yra mažakraujystė. Ji išsivysto dėl geležies, svarbios hemoglobino dalies, stokos, dažnai atsirandančios nepakankamai šios medžiagos gaunant su maistu.
Sergant mažakraujyste naudingos dilgėlės ir jų preparatai.
Šioje žolėje esančios medžiagos skatina hemoglobino ir eritrocitų kiekio didėjimą kraujyje.
Dilgėlių užpilas
Valgomąjį šaukštą dilgėlių žolės užpilkite stikline kambario temperatūros vandens, įstykite į didesnį indą su vandeniu ir ant silpnos ugnies šildykite 15 minučių. 45 min. leiskite ataušti, nukoškite, įpilkite virinto vandens iki pradinio tūrio ir gerkite po pusę stiklinės porą kartų per dieną.
Dilgėlių, kraujažolės ir kiaulpienės šaknų užpilas
Lygiomis dalimis sumaišykite didžiosios dilgėlės lapus, paprastosios kraujažolės žiedus ir kiaulpienės šaknis. Arbatinį šaukštelį mišinio užpilkite pusantros stiklinės verdančio vandens, uždenkite, palaikykite 3 valandas ir nukoškite. Gerkite dvidešimt minučių prieš valgį tris kartus per dieną.
Dilgėlių ir čiobrelių užpilas
Lygiomis dalimis sumaišykite dilgėlių lapus ir čiobrelių žolę. Du valgomuosius šaukštus šio mišinio užpilkite dviem stiklinėmis verdančio vandens, palaikykite 10 min., nukoškite ir gerkite po dvi stiklines per dieną mažiausiai vieną mėnesį.
Nusilpęs imunitetas
Pavasarį imunitetas dažnai susilpnėja, dėl to prasideda peršalimo ligos. Pasitaiko ir pūslelinių infekcijų, be to, suaktyvėja lėtinės ligos. Imunitetą galima stiprinti šviežiomis sultimis ir žolelių voniomis.
Sulčių mišinys
Sumaišykite pusę stiklinės ridikėlių ir morkų sulčių, valgomąjį šaukštą citrinų sulčių ir šaukštą medaus. Gerkite ryte ir vakare po valgomąjį šaukštą.
Žolelių vonia
Lygiomis dalimis sumaišykite aviečių, bruknių, šaltalankių, serbentų lapus, džiovintas uogas. Valgomąjį šaukštą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 5–10 min. ir nuovirą supilkite į vonią. Vonioje pagulėkite 10–15 min.
Gerklės skausmas
Kai tik oras bent šiek tiek sušyla, daugelis mėgsta nusimesti šalikus ir atsisegę striukes ar paltus pasimėgauti saule, tačiau dažniausiai kovą tokia šiluma yra apgaulinga, tad vėliau tenka gydytis perštinčią ir paraudusią gerklę.
Tokios tradicinės priemonės, kaip serbentai, česnakai ir čiobreliai, gali padėti gerklės skausmą išgydyti greičiau.
Juodųjų serbentų sultys
Sumaišykite 4 šaukštus juodųjų serbentų sulčių, šaukštą medaus, 2 šaukštus šviežių citrinų sulčių. Gerkite keletą kartų per dieną.
Česnakų antpilas
Sutrinkite 2–3 česnako skilteles, užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Gerklę skalaukite šiltu antpilu keletą kartų per dieną.
Čiobrelių antpilas
2 šaukštus čiobrelių užpilkite stikline verdančio vandens, palikite 45 min. nusistovėti. Šiltu čiobrelių antpilu skalaukite gerklę keletą kartų per dieną.
Kovo naujovė: migdolų pienas
Grožio eliksyras
Jei esate pagalvoję, kad kartais tradicinį karvės pieną gerdami kavą ar plakdami kokteilį norėtumėte pakeisti kuo nors kitu, migdolų pienas yra tai, ko ieškote. Šis unikalus išskirtinio skonio gėrimas yra puiki įprastinio pieno alternatyva tiek trokštantiems naujovių, tiek netoleruojantiems laktozės ar nenorintiems rinktis šiandien jau gana populiaraus sojų pieno.
Iš maltų migdolų pagamintame piene yra gausu vitaminų, mineralų (pvz., kalio ir magnio), antioksidantų. Moterys, siekiančios turėti gražią odą, apsidžiaugs sužinojusios, kad šiame piene yra daug vitamino E, būtino odos stangrumui ir gerai išvaizdai palaikyti.
Riešutų skonio piene nėra cholesterolio, jis turi nedaug natrio, todėl padeda saugoti širdį, palaikyti normalų kraujo spaudimą. Migdolų piene yra ir vitamino A, reikalingo akių sveikatai ir regėjimui gerinti.
Stiklinėje migdolų pieno yra apie 70 kilokalorijų – mažiau nei kitų rūšių piene. Be abejo, naudą odai, regėjimui ar širdžiai pajusime tik reguliariai gerdami šį pieną.
Pasigaminkite patys
Migdolų pieno galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose ar sveiko maisto parduotuvėse, tačiau jį labai paprasta pasigaminti ir namuose.
Jums reikės puodelio migdolų, 3 puodelių vandens, poros datulių (jų naudoti nebūtina, tačiau šie džiovinti vaisiai labai pagerina skonį) ir marlės persunkti. Migdolus pamerkite į vandenį ir mirkykite 8–12 valandų (mirkykite ne minėtuose 3 puodeliuose vandens, bet atskirai), nusunkite, nuskalaukite, suberkite į kokteilių plaktuvą ar maisto trintuvę, supilkite vandenį, suberkite kiek susmulkintas datules ir viską gerai sutrinkite. Pieną persunkite per marlę, supilkite į butelį ir šaldytuve laikykite ne ilgiau nei 3–5 dienas. Šį pieną naudokite taip pat, kaip ir įprastinį – pamėgtuose receptuose, kavai ar tiesiog troškuliui numalšinti.
Viso grūdo keksiukai su migdolų pienu
12 keksiukų
300 g viso grūdo miltų
3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
60 ml augalinio aliejaus (pvz., saulėgrąžų)
100 g morkų, tarkuotų
2 kiaušiniai, išplakti
100 ml natūralaus jogurto (ne skysto)
275 ml migdolų pieno
Pora rozmarino šakelių, susmulkintų (arba 1 arbatinis šaukštelis džiovinto)
2 valgomieji šaukštai moliūgų arba saulėgrąžų sėklų
Žiupsnelis rudojo cukraus
Žiupsnelis druskos
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų.
Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, jogurtą ir aliejų. Į šią masę suberkite miltus, morkas, čiobrelius, didžiąją dalį moliūgų ar saulėgrąžų sėklų ir išmaišykite, bet nepermaišykite.
Tešlą padalinkite į 12 keksiukų formelių, apibarstykite likusiomis sėklomis, pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir kepkite 20–25 min.
Viename keksiuke:
192 kcal, 10 g riebalų, 3 g skaidulų, 140 mg kalcio,
20 proc. rekomenduojamos paros normos kalcio,
10 proc. rekomenduojamos paros normos skaidulų,
9 proc. rekomenduojamos paros normos riebalų.
* Nurodyta apytikslis RPN kiekis
Šioje vietoje kylantis skausmas gali byloti apie daugelį patologijų. Trumpai aptarsime skausmą sukeliančias priežastis ir priemones, kurios gali padėti....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauistorija klizmos - ypač senas gydymo metodas. manoma, kad pirmieji šią...
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauŽmogaus imunitetas – lyg nematomas skydas, apsaugantis organizmą nuo įvairių bakterijų, virusų ir kitų ligų sukėlėjų. Gyvename ne po stikliniu dangčiu, ir kiekvieną dieną mus „puola“ daugybė mikroorganizmų. Tačiau mes nesusergame kasdien ir vis kita liga. Visa tai – stipraus imuniteto dėka. Tačiau drėgni ir šalti orai, trumpos dienos, vitaminų trūkumas, stresas, ilgas buvimas ankštose ir tvankiose patalpose silpnina imuninę sistemą....
Skaityti daugiauApsisprendimas turėti kūdikį – vienas svarbiausių sprendimų gyvenime. Jei paklaustume būsimų tėvų, kokio vaikelio jie norėtų susilaukti, iš karto išgirstume: sveiko. Iš tikrųjų – sveikata – pats tvirčiausias pamatas visam būsimo kūdikio gyvenimui, todėl ir rūpintis šiuo pamatu reikia jau tada, kai tik gimsta mintis susilaukti kūdikio. ...
Skaityti daugiauSvarstant apie mažėjantį gimstamumą, gyventojų prieaugį, dažnai visai nesusimąstoma, kad tam didelę įtaką turi vyrų sveikata, jų vaisingumas. Šiuo metu visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, apie 16 proc. porų yra nevaisingos, o demografai ateityje – po 10–15 metų – prognozuoja dar labiau gąsdinančius skaičius. Manoma, kad nevaisingumo problemų daugės. Tam įtakos turi gyvenimo būdo pasikeitimai ir tokie veiksniai, kaip bendras neigiamas aplinkos fonas ir užterštumas. ...
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauOrganizmui senstant ryškėja hipoksemija ir hipoksija, t.y. blogėja deguonies pristatymas ir pasiskirstymas audiniuose. Pagyvenę ir seni žmonės daug greičiau reaguoja į deguonies stoką, nes senstant mažėja atsparumas hipoksijai ir hiperkapnijai. Ypač tai aktualu pagyvenusio amžiaus pacientams, sergantiems išemine širdies liga....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę