JUODASIS PIPIRAS (lot. Piper nigrum L.)

Augalas auginamas subtropinėse šalyse (Indijoje, Malaizijoje, Pietų Amerikoje). Vaistinė augalinė žaliava – juodojo pipiro vaisiai dviejų rūšių. Juodieji pipirai renkami dar neprinokę (būna žali). Džiovinami saulėje susiraukšlėja, paruduoja. Gaunami kartūs juodieji pipirai. Baltieji pipirai renkami kai prinoksta. Pašalinamas apyvaisis, džiovinami saulėje, mirkomi vandenyje. Gaunami 5 mm lygiu paviršiumi kvepiantys pipirai. 327 m. pr. Kr., kai Aleksandras Didysis įsiveržė į Indiją ir atrado prieskoninius augalus, prasidėjo karai, mūšiai, daug karalysčių buvo sunaikinta – viskas dėl pipiro grūdelio. Kitas istorijos personažas Atila, paėmęs įkaitais visus Romos gyventojus, reikalavo 3000 svarų pipirų išpirkos. Veiklioji pipirų medžiaga – alkaloidas piperinas (kartaus skonio) ir kitos medžiagos. Tradicinės indikacijos: išoriškai vartojama vietinė dirginimo priemonė. Šalutinis poveikis: gali sukelti virškinamojo trakto uždegimą. Didelės dozės toksiškos. Dažniausiai vartojami juodojo pipiro užpilai, nuovirai, įeina į kai kurių linimentų sudėtį.

Susiję straipsniai

Mūsų draugai