JUODASIS BASTUTIS (lot. Brassica nigra (L.) W.D.J. Koch)

Lietuvoje paplitusi visur, bet negausiai. Šis augalas maistui buvo naudojamas dar priešistorės laikais. Ne kartą garstyčios minimos ir Biblijoje. Pitagoras nurodė garstyčias kaip vaistą skorpionų įkandimams gydyti. Garsusis karžygys Aleksandras Makedonietis savo amžinam priešui persų carui Darijui III, atsakydamas už grasinimą karu, nusiuntė visą maišą garstyčių grūdelių, kurie turėjo simbolizuoti ne tik jo kariuomenės skaitlingumą, bet ir jėgą. Vartojamos sėklos, kuriose yra riebiojo aliejaus (apie 35 proc.), eterinio aliejaus, glikozido sinigrino, fermento mirozino, gleivių, yra mineralinių medžiagų (natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio, geležies ir kitų), vitaminų (karoteno, vitaminų E, B1, B2, B6, C, niacino, folio rūgšties), fermentų. Džiovintos ir susmulintos jos naudojamos garstyčių trauklapiams gaminti. Tradicinės indikacijos: išoriškai kaip odą dirginamoji priemonė (bronchitų ir bronchopneumonijos atvejais) (pvz., vartojami garstyčių trauklapiai), pleistrai. Norint turėti gardžių, šviežių, aromatingų ir aštraus prieskonio garstyčių, jas reikia pradėti ruošti tik likus 10 min. iki vartojimo.

Susiję straipsniai

Mūsų draugai

Mūsų draugai