Tėvynė ir savybės
Alavijo gimtinė – Pietų Afrika. Manoma, kad Aleksandro Makedoniečio daktarai per žygį į Egiptą iš vietinių šventikų sužinojo apie gydomąsias alavijo savybes, vėliau per juos vaistų receptai pasklido po visą Europą. Savo augalines vaistinėles alaviju užpildė ir vienuoliai. Jie pradėjo auginti šį augalą vienuolynų soduose ir gydė jo šviežių lapų sultimis sergančiuosius.
Vaistinė žaliava – sveiki lapai, augantys apatinėje ir vidurinėje augalo dalyse, ne trumpesni nei 15 cm. Juose yra daug biologiškai veiklių medžiagų. Alavijo sultys naudojamos tiek išoriškai, tiek į vidų. Kiekvienos šalies liaudies medicina siūlo įvairių savo receptų, daugelis jų labai paprasti ir visai nepakitę pasiekė mūsų dienas.
Alavijo lapai stangrūs, mėsingi ir sultingi, su aštriais dygliais. Šio augalo žiedai yra geltoni arba oranžiniai, nors Lietuvoje auginami alavijai labai retai nudžiugina savo žiedais, nes jiems stinga šviesos ir šilumos. Lietuvoje dažniausiai auginamas medėjantysis alavijas.
Alavijo lapuose yra apie 2 proc. antraceno darinių (pagrindinė sudedamoji dalis –aloinas), eterinių aliejų, gliukozės, proteino, salicilo rūgšties, magnio, cinko, fosforo, kalcio, A, B1, C ir E vitaminų. Alavijo sultys – puikus antiseptikas, padeda greičiau užgyti žaizdoms, turi sausinamųjų savybių, didina imunitetą, stimuliuoja audinių atsinaujinimo procesą, kelia apetitą.
Į vidų ir išoriškai
Lietuvos fitoterapijos centro vadovas medicinos mokslų daktaras docentas vaistininkas Juozas Vasiliauskas neslėpė labai mėgstąs šį vaistinį augalą ir jo preparatų dažnai skiriąs ligoniams, mat jo poveikis virškinamajai ir imuninei sistemai yra labai geras. Alavijas labai tinka vyresnio amžiaus žmonėms, kurių virškinamoji sistema ir žarnyno flora sutrikusios, išburkusios gleivinės.
Alavijo ekstraktas gali būti naudojamas sergant akių, tulžies ir kepenų ligomis, bronchine astma, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, lėtiniu gastritu, vidurių užkietėjimu.
Šiuolaikinėje farmakologijoje alavijo sultys naudojamos gaminant tepalus, gerklės ir dantenų skalavimo skysčius, gydomąsias mikstūras. Kosmetikos pramonėje lapų ekstrakto dedama į kremus, losjonus, valomąsias ir maitinamąsias kaukes. Kremai su alijošiumi – tikrai puikūs, nes vitaminas E, kurio daug žaliose augalo sultyse, turi savybę jauninti odą, mažinti raukšles. Tokie kremai tinka ir vyrams – jie irgi nori atrodyti jauni.
Kada tinkamiausias
Doc. J. Vasiliauskas pabrėžė, kad vaistams švieži lapai renkami nuo apatinės ir vidurinės stiebo dalies. Juos reikia nupjauti, nuplauti ir nusausinti, palaikyti 12–15 parų tamsioje vietoje 6–8 laipsnių temperatūroje ir tik tada ruošti įvairius preparatus.
Kodėl svarbu toks paruošimas? Nustatyta, kad, laikant alavijo lapus tamsioje ir šaltoje vietoje, vyksta biologiniai pokyčiai ir pasigamina medžiagos, kurios stimuliuoja gyvybinius procesus – biogeniniai stimuliatoriai. Jie gerina medžiagų apykaitą, slopina uždegimo procesus, didina organizmo atsparumą ligoms, gydo žaizdas ir nudegimus. Iš alavijo lapų išspaustos sultys vartojamos iš karto, nes, ilgiau laikomos, praranda savo gydomąjį poveikį.
Naudoti išoriškai jas paprastai saugu, bet vartoti jį į vidų reikia atsargiai. Alavijo nevertėtų naudoti menstruacijų metu ir besilaukiančioms moterims, nes gali sukelti persileidimą. Jo sulčių negalima gerti esant padidėjusiam kraujavimui, paaštrėjus opai, hemorojui, linkusiems į viduriavimą ir segantiems ūminėmis kepenų ir tulžies ligomis, ūminiu inkstų uždegimu, aktyvia tuberkuliozės forma su kraujavimu. Vėžiu sirgusiems ligoniams negalima vartoti iš ilgai tamsioje vėsioje vietoje palaikytų alavijo lapų išspaustų sulčių.
Daugelyje populiariosios medicinos šaltinių pabrėžiama, kad šio augalo preparatai paprastai vartojami ne ilgiau kaip vieną savaitę. Perdozavus gali pradėti skaudėti sąnarius.
Kelios vartojimo detalės
Beje, rengdama šį rašinį, vienuose šaltiniuose aptikau įspėjimą, kad alavijas ir jo preparatai netinka sergantiesiems onkologinėmis ligomis, kituose – kad tai rimtas pagalbininkams jiems. Kaip čia yra? To pasiteiravau Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Reabilitacijos skyriaus Fitoterapijos laboratorijos vedėjo Juozo Ruolios.
Pasak fitoterapeuto, šiuo klausimu populiariojoje medicininėje literatūroje „nepiktavališkai nusišnekama“. Mat yra kelios alavijo vartojimo metodikos. 12–15 parų tamsioje vietoje 6–8 laipsnių temperatūroje išlaikytuose alavijo lapuose susidaro biogeniniai stimuliatoriai, kurie pasižymi uždegimą slopinančiu, antibakteriniu veikimu, varo tulžį, gydo nudegimus, opas, žaizdas, gerina apetitą, skatina plaukų augimą, tinka vartoti po insultų, infarktų, esant prastai kraujodarai. Tačiau taip paruoštų alavijo preparatų negalima sergantiesiems vėžiu– nes jie skatina visų rūšių ląsteles atsinaujinti, piktybines, beje, greičiau negu kitas.
Šviežios alavijo lapų sultys turi daug gerų medžiagų, kurios tinka saugai nuo vėžio pasikartojimo. Antraceno dariniai yra labai reikalingi žarnų judesiams paskatinti esant vidurių užkietėjimui, mat dirgina jas ne vietiškai, o per receptorius. Tam patariama išgerti 4–5 šaukštus šviežių arba vaistinėse pirktų koncertuotų alavijo lapų sulčių.
Beje, pasak J.Ruolios, šviežios alavijo lapų sultys, net stipriai atskiestos (iki santykiu 1 ir 500), skatina edemų, karcinomų žūtį. J.Ruolia pabrėžė, kad tai pastebi ir Europos farmakopėja, ir kinų medicina.
Nuo plaučių tuberkuliozės ir įsisenėjusio bronchito
Pateikiame doc. J.Vasiliausko išbandytą receptą.
Imame 15 g šviežių lapų sulčių, po 100 g kiaulės taukų ir sviesto, 50 g kakavos. Viską sumaišome ir palaikome 10 dienų tamsoje. Geriame po valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną, užsigerdami karštu pienu.
Žolininkė Žanna Jankovskaja rekomenduoja tokį šių ligų gydymo receptą. Reikia 7 alavijo lapų, po 7 šaukštus medaus, sviesto, 2 šaukštų kakavos miltelių. Alavijo lapus susmulkiname (prieš tai nupjaustę dygliukus), masę sudedame į kelių sluoksnių marlę ir išspaudžiame sultis. Jas supilame į pakaitintą sviestą ir medų, masę sumaišome su kakavos milteliais ir laikome šaldytuve. Šiuos vaistus vartokite po šaukštą 3 kartus per dieną. Geriausia – su šiltu pienu, maždaug pusvalandį prieš valgį.
Nuo slogos
Išspaustas šviežias alavijo sultis lygiomis dalimis praskiedžiame su vandeniu 5–10 kartus ir lašiname į nosį. Alavijo sultis galima lygiomis dalimis maišyti su burokėlių sultimis.
Arba pasidarykite tokių lašų stipriai slogai gydyti: 2 arbatinius šaukštelius šviežiai išspaustų alavijo sulčių sumaišykite su tiek pat šilto alyvuogių aliejaus ir šaukšteliu česnakų sulčių. Kas valandą po du lašus lašinkite į abi šnerves. Po procedūros gerai pagulėti užvertus galvą.
Nuo peršalimo
Imame 2 dalis alavijo, po 3 dalis medaus ir citrinos (šią su žieve prieš ruošdami vaistus pusvalandį palaikykite stiklinėje vandens, kurioje ištirpintas 1 arbatinis šaukštelis sodos). Išspaustas alavijo sultis išmaišykite su ištirpintu medumi ir malta citrina. Masę laikykite šaldytuve, vartojama po 1 valgomąjį šaukštą 30 minučių prieš valgį.
Užkietėjus viduriams ar virškinimui pagerinti
Gerti po 1–2 šaukštelius alavijo sulčių 2–3 kartus per dieną maždaug 30 minučių prieš valgį.
Tonizuojamoji košelė (tinka ir sportininkams)
Pusę stiklinės smulkintų graikinių ar lazdyno riešutų gerai išmaišykite su puse stiklinės pašildyto medaus ir 3 valgomaisiais šaukštais šviežiai išspaustų alavijo sulčių. Valgykite po šaukštelį šios masės pusę valandos prieš valgį 3–4 kartus per dieną. Košelę laikykite šaldytuve uždarytame stikliniame ar keraminiame inde.
Losjonas probleminei odai
Arbatinį šaukštelį alavijo sulčių sumaišykite su tokiu pat kiekiu mineralinio vandens ir ramunėlių užpilo, 2 lašais citrinos sulčių. Tepkite šiuo losjonu veidą ir kaklą 2–3 kartus per dieną, leiskite nudžiūti. Po to suvilgykite veidą šiltu mineraliniu vandeniu suvilgyta vata ir patepkite maitinamuoju kremu.
Plaukams stiprinti
Alavijas stiprina plaukus ir skatina jų augimą. Įtrinkite jo lapų sultimis plaukus ir galvos odą arba pasidarykite alavijo lapų nuovirą ir juo skalaukite galvą.
P.S.
Pasikalbėję su prisiekusiais natūralios medicinos šalininkais, sužinotumėte ir daugiau vaistų su alaviju receptų. Vienas liaudies kultūros žinovas sakė, kad tremties metais išsigydyti skrandžio opą jam padėjo prieš valgį sukramtytas alavijo lapelio gabalėlis, ne vienas vaistinių augalų gerbėjas geriausiu vaistu nuo stipraus bronchito ar plaučių uždegimo laiko alaviją. Jo efektyvumu ne kartą įsitikino ir šio rašinio autorė.
Šiuolaikinė homeopatija įgauna vis didesnį populiarumą, nes daug pacientų stengiasi atsigręžti į natūralesnius gydymo būdus, turinčius mažiau nepageidaujamų poveikių. Pateikiame 7 įdomybes apie homeopatiją, kurias verta žinoti kiekvienam, tačiau tikėti šiuo alternatyviu gydymo metodu ar ne – jau tik Jūsų pasirinkimas. ...
Skaityti daugiauPušų eterinis aliejus gaminamas iš visžalių spygliuočių. Pagrindinis ir dažniausiai naudojamas eterinio aliejaus gavybos būdas – distiliavimas vandens garais. Pušų eteriniame aliejuje gausu šių biologiškai aktyvių medžiagų: pineno, kareno, limoneno, kamfeno, mirceno, terpineno, bornilacetato, borneolio ir kt. ...
Skaityti daugiauromantiniai santykiai gali būti žmonių gyvenimą išpildantis ir praturtinantis...
Skaityti daugiauLengvesnis virškinimas – lengvesni Jūs. Kai virškinimas veikia sklandžiai, pilvas plokščias ir skrandyje nejuntamas sunkumo jausmas, tuomet galite džiaugtis geresne savijauta, būti darbingesni ir, tuo pačiu, laimingesni. Pristatome Jums 3 itin naudingus maisto produktus, kurių turėtumėte valgyti dažniau, kad galėtumėte jaustis lengviau. Tai kiviai, papajos ir linų sėmenys. Pakalbėkime apie šiuos virškinimui naudingus maisto produktus šiek tiek plačiau....
Skaityti daugiauKai alerginio rinito atvejų nuolat daugėja ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp vaikų, kyla natūralus klausimas – ką būtų galima padaryti, kad ši liga kuo mažiau menkintų gyvenimo kokybę? Ne vienas mokslinis tyrimas rodo, kad reguliarus nosies plovimas jūros vandeniu gali būti labai naudingas tuomet, kai kovojama su varginančiais alerginio rinito simptomais. ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiauKai kasdienybė tokia įtempta ir diena veją dieną, o darbas veja darbą, žmogus pasijunta įsitempęs ir pavargęs. Labai svarbu tą įtampą vis „nukratyti“, kad stresas nesikauptų organizme. Pristatome keletą paprastų ir greitų atsipalaidavimo technikų, kurios padės lengviau pasiekti harmoniją ir jaustis geriau. ...
Skaityti daugiauNosies plovimo nauda įrodyta moksliniais tyrimais. Kuo gali būti plaunama nosis? Kokia nosies plovimo nauda? Apie tai sužinosite šiame straipsnyje, kuriame nosies higienos nauda aptarta trumpai ir aiškiai. ...
Skaityti daugiauMes pirmiausiai rekomenduojame elgtis taip, kad persivalgymo tiesiog pavyktų išvengti. Galite išmėginti šiuos paprastus, tačiau veiksmingus patarimus: ...
Skaityti daugiauKuo daugiau sužinoma apie kosulio produktyvumą, pobūdį , dažnį, trukmę, tuo lengviau jį gydyti. Nėra vieno vaisto, tinkamo visiems kosulio tipams gydyti, todėl labai svarbu išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie patį kosulį. Ši taisyklė galioja ir gydytojo kabinete, ir vaistinėje, ir net gydantis savarankiškai namuose. ...
Skaityti daugiauMigrenos priepuolis priverčia ieškoti kuo skubesnės pagalbos, nes galvos skausmas gali atrodyti tiesiog nepakeliamas. Pateikiame Jums natūralių pagalbos būdų, kurie, tikime, padės greičiau ir vėl jaustis gerai ir (arba) padės suretinti šių gyvenimo kokybę menkinančių pojūčių pasireiškimą. ...
Skaityti daugiauPaprastasis raudonėlis (Origanum vulgare) – notrelinių (Lamiaceae) šeimai priklausanti augalų rūšis. Tai daugiametis augalas, galintis užaugti iki 40-80 cm aukščio. Paprastasis raudonėlis yra žolinis augalas, kuris turi statų stiebą. Jis dažniausiai žydi rausvos, baltos, purpurinės ar violetinės spalvos žiedynais, kurie tvirtinasi prie viršuje išsišakojančio stiebo. Lapai išsidėstę priešiškai, pritvirtinti prie kotelių, nusmailėjusia viršūne, 3-5 cm ilgio. Paprastasis raudonėlis subrandina mažus vaisius – iki 1 mm ilgio riešutėlius. ...
Skaityti daugiauPateikiame 10 priežasčių, kodėl namuose, kuriuose yra vaikų, turėtų būti ir kaladėlių bei konstruktorių. Pasirodo, tai puiki investicija ne tik į fizinį, bet ir į emocinį vaiko tobulėjimą. ...
Skaityti daugiauAr teko girdėti, kad naudingos ne tik tikrosios saulėgrąžos sėklos? Gali būti panaudojamos ir kitos šio augalo dalys, pavyzdžiui, džiovinti žiedlapiai. Pakalbėkime apie tikrąją saulėgrąžą šiek tiek plačiau – kaip ji gali pasitarnauti ir grožiui, ir sveikatai? Kaip jų užsiauginti patiems? ...
Skaityti daugiauSloga trukdo dirbti, mokytis ir miegoti? Kodėl vieni ja serga dažniau, o kiti – rečiau? Kada dėl jos būtina rimčiau susirūpinti? Kokios natūralios slogos gydymo priemonės? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus pateikti žemiau. ...
Skaityti daugiauVėstant orams vis dažniau domimasi, kokiais būdais galima sustiprinti imunitetą ir veiksmingiau apsisaugoti nuo įvairių peršalimo ligų, gripo ir COVID-19 koronavirusinės infekcijos. Svarbu pabrėžti – imuniteto stiprinimas ir organizmo grūdinimas yra ilgalaikiai procesai. Per savaitę to padaryti nepavyks – tai tiesiog turi tapti gyvenimo būdu. ...
Skaityti daugiauO ne – vaikas ir vėl karščiuoja? Kartais pamirštame viską, ką apie tai žinojome. Štai Jums trumpa atmintinė, kokias natūralias ir medikamentines karščiavimo mažinimo priemones galime išmėginti. Taip pat labai svarbu žinoti, į kokias situacijas reikia reaguoti greičiau ir būtinai nedelsiant kreiptis į gydytoją. ...
Skaityti daugiauMiško kvapas – tai kažkas stebuklingo, ar ne? Daugeliui jis tikrai labai patinka, nes primena tikrąją žmogaus prigimtį, be to, jis atgaivina, ramina, atpalaiduoja. Taigi kuo ypatingas gaiviu vasaros mišku kvepiantis paprastosios pušies eterinis aliejus? Kaip jį naudoti? ...
Skaityti daugiauStatistika rodo, kad per karantiną žmonės kur kas intensyviau ieškojo, kaip praskaidrinti kasdienybę. Vienas populiariausių būdų – įsigyti augintinį, kuriuo galėtų džiaugtis ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Panašu, kad daugiausiai žmonės rinkosi šuniukus – pastaruoju metu namuose auginamų šunų itin padaugėjo. Ir tikrai ne be reikalo – pateikiame net 5 priežastis, kodėl tikrai verta auginti šunį ar net keletą jų. ...
Skaityti daugiauTas levandų kvapas... Kas galėtų jam prilygti? Tikroji levanda paskutiniu metu populiari ne tik Viduržemio jūros regione, bet ir visame pasaulyje. Vis daugiau levandų ūkių atsiranda ir Lietuvoje. Pirmosios levandos į Lietuvą atkeliavo dar 20 amžiaus pradžioje, kai jos pradėtos auginti Kauno botanikos sode. Kuo ypatingas ir naudingas šis kvapnus ir išvaizdus augalas? ...
Skaityti daugiauKaip manote, kodėl pietuose žmonės laimingesni nei šiaurėje? Viena iš priežasčių gali būti ta, kad pietuose gyvenantiems žmonėms daug rečiau trūksta vitamino D – riebaluose tirpios medžiagos, kuri padeda palaikyti ne tik normalią kaulų, dantų ir raumenų būklę, tačiau reikšmingai prisideda prie stipraus imuniteto, geros nuotaikos palaikymo, atsparumo stresui ir blogoms emocijoms. Kam dažniausiai trūksta vitamino D? Koks vienas svarbiausių vitamino D šaltinių? Ką valgyti, kad papildytume vitamino D atsargas? ...
Skaityti daugiauŠių dienų aplinka sausina ne tik odą ir akių junginę, bet ir nosies gleivinę. Nosies gleivinės džiūvimas ir nemalonus sausumo jausmas kamuoja sergant įvairiomis nosies ligomis. Dažnai nosies sausumas ir dirginimas praneša apie prasidedančią ūminę slogą (tai yra nuo kelių dienų iki kelių parų trunkanti pirmoji slogos stadija) arba atsiranda tuomet, kai nosies gleivinę veikia netinkami aplinkos faktoriai. Nosies gleivinės sausumas gali atsirasti ir dėl tam tikrų vartojamų vaistinių preparatų arba būti vienas iš lėtinės infekcinės arba neinfekcinės kilmės slogos simptomų. ...
Skaityti daugiauLinų sėmenys savyje kaupia dideles galias – ne be reikalo senovėje linas laikytas šventu augalu. Šiandien linų sėmenys vadinami supermaistu. Jų galima rasti ir vaistinėse, ir sveiko maisto krautuvėlėse, ir eiliniuose prekybos centruose. Taigi pristatome 10 įdomybių apie naudinguosius linų sėmenis – kodėl jais taip vertinga papildyti mitybą, kuri kai kuriais atvejais itin skurdi? ...
Skaityti daugiauLydytas sviestas, dar vadinamas Ghi arba Ghee sviestu arba skystuoju auksu, paskutiniu metu muša populiarumo rekordus. Jį itin pamėgo sveikos mitybos šalininkai, mat ant šio sviesto keptas maistas kur kas vertingesnis ir gardesnis. Šiam sviestui būdingas labai malonus skonis ir kvapas, primenantis pienišką riešutų aromatą. Teigiama, kad jis kur kas naudingesnis sveikatai nei paprastas sviestas. Šaunu ir tai, kad jis ilgiau išlieka tinkamas vartoti, be to, „pakelia“ kur kas aukštesnę kaitinimo temperatūrą (priešingai nei paprastas sviestas ar skysti saulėgrąžų ir rapsų aliejai, kurie dažniausiai naudojami kepimui), todėl kepimo metu nesusidaro nuodingos medžiagos, o pats maistas įgauna labai malonų aromatą ir poskonį. ...
Skaityti daugiauGalimybė ir vėl pasimėgauti beržų sula - viena iš priežasčių, kodėl tiek daug žmonių laukia pavasario. Beržų suloje gausu naudingų medžiagų – ji vertinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Tad kodėl ta sula taip liaupsinama? Pakalbėkime apie šį pavasario šauklį plačiau ir atminkime, kad suloje išvirta kava daug skanesnė. ...
Skaityti daugiau