Alyvuogės – nepakeičiama sveikos mitybos dalis

Jei teko keliauti po Ispaniją, Siciliją ar Turkiją, tikriausiai ragavote gardžių salotų su alyvuogėmis ar didžiulių sultingų alyvuogių su nepaprasto skonio padažais. Vis dažniau šeimininkės ir Lietuvoje gardina patiekalus žaliosiomis ar juodosiomis alyvuogėmis. Pakalbėkime apie šį vis dar paslaptingą, bet labai vertingą alyvmedžio vaisių, kuris buvo žinomas ir vertinamas jau gilioje senovėje. Mintimis sutiko pasidalyti UAB „Anira“ vadovas Antanas Stancevičius, Kauno Šilainių poliklinikos gydytoja endokrinologė dr. Eglė Sakalauskienė ir Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja, vyriausioji specialistė mitybos higienos gydytoja Asta Liubinaitė.
 

Daugelis žmonių galvoja, kad alyvuogė yra uoga, bet iš tikrųjų tai - vaisius. Jau prieš 2 500 metų jis tapo kasdieniniu maistu Senajame Egipte, Romoje, toks buvo viduramžių Italijoje bei renesanso laikų Ispanijoje ir iki šiol išliko daugelyje šalių. Viduržemio jūros virtuvė, įskaitant ir alyvuogių aliejų, kasdien tampa vis populiaresnė įvairiose pasaulio šalyse. Galima drąsiai teigti, kad Viduržemio jūros virtuvė ir alyvuogių aliejus dvidešimt pirmajame amžiuje tapo sveiko ir kokybiško maisto sinonimu.
Daugelyje pasaulio šalių egzistavo mitas, kad alyvuogės yra sezoninis vaisius, vartojamas tik tam tikromis progomis. Bet tai netiesa.
1897 metais Ispanijos regione, Sevilijoje, Camacho šeima pradėjo gaminti alyvuogių aliejų. Palaipsniui šeimos verslas peraugo į tarptautinę kompaniją su didžiuliu prekybos tinklu, užsiimančiu didmenine alyvuogių ir jų aliejaus prekyba. Šiuo metu produkcija parduodama daugiau nei 70-tyje šalių. Tai akivaizdžiai rodo, kad Angel Camacho Groups Fragata yra viena didžiausių alyvuogių tiekėjų pasaulyje, šios srities lyderė. Alyvuogių plantacijos plyti netoli Sevilijos, karštojoje Andalūzijoje (Pietų Ispanijoje). Pasaulinio lygio ekspertai pripažino, kad šis regionas yra ideali vieta Karališkosioms ir Manzaniljos alyvuogėms auginti.
Ispaniškosios Fragata alyvuogės populiarios visame pasaulyje. Gardžios Fragata konservuotos žaliosios, juodosios alyvuogės, įdarytos paprika, ančiuviais, sūriu, tunu.
Deja, vis dar yra žmonių, nesidominčių Viduržemio jūros alyvuogių vartojimo tradicijomis. Kaip ir kaip gaila, amerikiečiai bei britai išsirinko bulvių traškučius, spragėsius, žemės riešutus. Gerai, kad ne visi.

 

Kuo vertinga alyvuogė?


20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono gyventojai rečiau serga degeneracinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei kai kurių organų vėžiu. Daugelį mokslininkų stebina vietinių gyventojų sveikata bei ilgaamžiškumas. Viso to priežastis gana paprasta - tai sveika gyvensena, kurios pagrindas yra Viduržemio jūros dieta, pastaruoju metu sukėlusi daug diskusijų. Aiškinamasi, kurie jos komponentai svarbiausi, kokios veikliosios medžiagos apsaugo nuo ligų ir kiek šis poveikis trunka.
Pagrindinės šios dietos sudedamosios dalys - tai seniai žinomi “sveiki” produktai: vaisiai, daržovės, žuvis, riešutai.
Nors ištisus šimtmečius Graikijoje ir kitose Viduržemio jūros šalyse alyvų aliejus buvo laikomas vertybe, tačiau mokslininkai į jį atkreipė dėmesį tik pastaruoju metu. Alyvuogės reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, turi daug vitamino E, yra antioksidatorių šaltinis. Svarbiausia, kad alyvuogėse yra mononesočiųjų riebalų rūgščių ir polifenolių. Pastarieji kelia ypač didelį susidomėjimą, nes yra labai stiprūs antioksidatoriai. Alyvogėse jų itin gausu - iki 16 gramų kilograme.
Tiek alyvuogėse, tiek aliejuje yra naudingųjų medžiagų, saugančių nuo vėžio, taip pat oksidacijos procesams atsparios oleino rūgšties, kuri saugo organizmo ląsteles nuo streso.
 

Kurios vertingesnės - žaliosios ar juodosios?


Pasaulyje yra auginama apie 40 įvairiausių alyvuogių rūšių. Žaliosios alyvuogės yra nevisiškai prinokusios, paprastai skinamos rankomis. Jos yra aštresnio skonio, todėl dažnai gaminamos su įdaru. Tamsiai rusvos alyvuogės yra natūraliai prinokusios. Kai jos brandinamos statinėse su sūrimu, pasikeičia jų spalva ir skonis: jos tampa juodos, sultingesnės bei švelnesnės.
Iš alyvuogių yra spaudžiamas aliejus arba jos konservuojamos. Vaisiuose, ypač tamsiuose, gausu flavonoidų, kurie ir nulemia juodai purpurinę alyvuogių spalvą. Flavonoidai reguliuoja baltymų apykaitą, ląstelių augimą, antioksidatorių veikimą, mažina uždegimą ir apsaugo nuo krešulių formavimosi.
Vienos iš augalinių medžiagų - flavonoido antocianino - nėra žaliosiose, bet gausu juodosiose alyvose. Atrodytų, jog jos turėtų būti vertingesnės nei žaliosios, bet moksliškai tai nėra pagrįsta.
Vertingosios alyvuogių savybės skiriasi pagal veislę, vietovę, kurioje augo alyvmedžiai.
Alyvuogės - svarbi sveikos mitybos sudedamoji dalis, todėl jas turėtų valgyti ne tik jau sergantys įvairiomis ligomis žmonės, bet ir tie, kuriems yra rizika sirgti, taip pat besistengiantys sveikai gyventi ir maitintis.
Alyvuogės ypač naudingos:
• Kai vargina antsvoris ir nutukimas.
Per dieną suvartojamas riebalų kiekis neturi viršyti 30 proc. raciono, iš jų pusę turėtų sudaryti alyvos, alyvų aliejus, avokados.
Tačiau reikia nepamiršti, kad, nors ir naudingas, bet ir šis aliejus yra riebalai (1 valgomasis šaukštas - 120 kilokalorijų, t.y. 14 gramų riebalų), todėl įskaičiuokite jį į bendrą paros kalorijų kiekį ir jo neviršykite.
• Jei trūksta vitaminų A, D, E.
Aliejus ar kiti riebalai būtini, kad organizmas pasisavintų riebaluose tirpius vitaminus.
• Yra padidėjęs cholesterolio kiekis.
• Sergantiesiems diabetu.
Sergant diabetu padidėja ne tik cholesterolio, bet ir tikrųjų riebalų - trigliceridų kiekis. O jį kiekį veiksmingai mažina mononesotieji riebalai, t.y. alyvuogių aliejai.
• Sergant širdies kraujagyslių ligomis.
Alyvuogėse esantys antioksidatoriai, flavonoidai mažina kraujagyslių sienelių pažeidimą.
• Esant metaboliniam sindromui.
(Jį sudaro: lipidų (kraujo riebalų) kiekio pakitimai, padidėjęs kraujospūdis, pilvinis nutukimas, hiperglikemija).
• Vėžio profilaktikai.
Atliekami alyvų antioksidatorių įtakos žarnyno ir krūties vėžiui tyrimai.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

boats for sale
2012-12-10 17:15
Good post, I sought for a long time on this article. Finally saw yes. This is what I see Good in one article. Share it. Is worth to recommend. <a href="http://www.yachtstreet.com">boats for sale</a>
rrrrr
2011-04-12 18:35
Man kazkaip atvirksciai, kartesnes yra juodos nei zalios, ir turi keista skoni kuris manes visai netraukia... bet uztad zalias alyvuoges laaaaaaabai megstu :)
auksas
2011-03-30 13:24
taip alyvuoges yra skanios as taip pat nesenai pradejau valgyti
Gintaras
2010-05-29 15:30
Siulau lieknejimo recepta: rytas-konservuoto tuno(bet ne aliejuje) dezute,puse dezutes juoduju alyvuogiu,puse dezutes kukuruzu konservuotu(sviezi dar geriau),pipiru,alyvuogiu aliejaus(gryno) viska sumaisykit,iberkit pipiru pagal tai kaip megstat,ipilkit aliejaus na kad nebutu sausa,valgykit su ruginiais duoniukais.Tikrai geri,sveiki ir sotus pusryciai iki 14h mazdaug.Pietums issivirkit megstamos zuvies(vietoj salotu alyvuoges),vakariene-obuoliai,kiwiai,bet ne bananai,jei metate svori.Skanaus:-) P.S. Ketinantiems liekneti vertetu atsisakyti kepto,saldaus,kaloringo maisto.Sekmes!
Gitaite
2010-04-23 01:06
gal tik pries menesy pradejau valgyti alyvuoges,pries tai labai nepatiko.Gal tikrai kazko truksta organizmui...tiesiog stiklainiais valgau.ar tiesa ,kad ir svoris krinta nuo alyvuogiu?
regina
2010-02-03 17:07
kokios yra sveikiau
zivile
2010-01-23 20:44
net dabar kremtu alyvuoges:))
Rokis
2009-10-07 18:45
Man tai kazkodel skanesnes juodosios :D
Goya
2009-06-26 19:31
as zalias valgau stiklainiais... kaip tik siuo metu tai ir veikiu, nesuprasi ko mums truksta?!
rita
2009-06-15 09:17
nežinau kas man darosi,bet juodąsias alyvuoges valgau stiklainiais.
jolita
2009-04-27 13:29
straipsnis patiko, tačiau galvojau, kad alyvuogių negalima valgyti turint antsvorį.
lll
2008-12-20 23:42
dura tu vilma kaip ir daugelis vilmu
OrientSun
2008-09-10 08:13
Geras straipsnis, kaip tik tokio ir ieškojau, ypač patiko paskutinė dalis.
vilma
2008-05-08 11:50
prritariu pirmam komentarui,taciau gaila,kad neradau info del alyvuogiu normos vaikams 5-6 metu
regina
2007-03-28 15:23
puikus issamus ir trumpas straipsnis leido susipazinti su alyvuogiu naudingomis maistinemis savybemis ir ju nauda medicinos srityje.
Rodyti daugiau komentarų

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai