Daugelis žmonių galvoja, kad alyvuogė yra uoga, bet iš tikrųjų tai - vaisius. Jau prieš 2 500 metų jis tapo kasdieniniu maistu Senajame Egipte, Romoje, toks buvo viduramžių Italijoje bei renesanso laikų Ispanijoje ir iki šiol išliko daugelyje šalių. Viduržemio jūros virtuvė, įskaitant ir alyvuogių aliejų, kasdien tampa vis populiaresnė įvairiose pasaulio šalyse. Galima drąsiai teigti, kad Viduržemio jūros virtuvė ir alyvuogių aliejus dvidešimt pirmajame amžiuje tapo sveiko ir kokybiško maisto sinonimu.
Daugelyje pasaulio šalių egzistavo mitas, kad alyvuogės yra sezoninis vaisius, vartojamas tik tam tikromis progomis. Bet tai netiesa.
1897 metais Ispanijos regione, Sevilijoje, Camacho šeima pradėjo gaminti alyvuogių aliejų. Palaipsniui šeimos verslas peraugo į tarptautinę kompaniją su didžiuliu prekybos tinklu, užsiimančiu didmenine alyvuogių ir jų aliejaus prekyba. Šiuo metu produkcija parduodama daugiau nei 70-tyje šalių. Tai akivaizdžiai rodo, kad Angel Camacho Groups Fragata yra viena didžiausių alyvuogių tiekėjų pasaulyje, šios srities lyderė. Alyvuogių plantacijos plyti netoli Sevilijos, karštojoje Andalūzijoje (Pietų Ispanijoje). Pasaulinio lygio ekspertai pripažino, kad šis regionas yra ideali vieta Karališkosioms ir Manzaniljos alyvuogėms auginti.
Ispaniškosios Fragata alyvuogės populiarios visame pasaulyje. Gardžios Fragata konservuotos žaliosios, juodosios alyvuogės, įdarytos paprika, ančiuviais, sūriu, tunu.
Deja, vis dar yra žmonių, nesidominčių Viduržemio jūros alyvuogių vartojimo tradicijomis. Kaip ir kaip gaila, amerikiečiai bei britai išsirinko bulvių traškučius, spragėsius, žemės riešutus. Gerai, kad ne visi.
20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono gyventojai rečiau serga degeneracinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei kai kurių organų vėžiu. Daugelį mokslininkų stebina vietinių gyventojų sveikata bei ilgaamžiškumas. Viso to priežastis gana paprasta - tai sveika gyvensena, kurios pagrindas yra Viduržemio jūros dieta, pastaruoju metu sukėlusi daug diskusijų. Aiškinamasi, kurie jos komponentai svarbiausi, kokios veikliosios medžiagos apsaugo nuo ligų ir kiek šis poveikis trunka.
Pagrindinės šios dietos sudedamosios dalys - tai seniai žinomi “sveiki” produktai: vaisiai, daržovės, žuvis, riešutai.
Nors ištisus šimtmečius Graikijoje ir kitose Viduržemio jūros šalyse alyvų aliejus buvo laikomas vertybe, tačiau mokslininkai į jį atkreipė dėmesį tik pastaruoju metu. Alyvuogės reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, turi daug vitamino E, yra antioksidatorių šaltinis. Svarbiausia, kad alyvuogėse yra mononesočiųjų riebalų rūgščių ir polifenolių. Pastarieji kelia ypač didelį susidomėjimą, nes yra labai stiprūs antioksidatoriai. Alyvogėse jų itin gausu - iki 16 gramų kilograme.
Tiek alyvuogėse, tiek aliejuje yra naudingųjų medžiagų, saugančių nuo vėžio, taip pat oksidacijos procesams atsparios oleino rūgšties, kuri saugo organizmo ląsteles nuo streso.
Pasaulyje yra auginama apie 40 įvairiausių alyvuogių rūšių. Žaliosios alyvuogės yra nevisiškai prinokusios, paprastai skinamos rankomis. Jos yra aštresnio skonio, todėl dažnai gaminamos su įdaru. Tamsiai rusvos alyvuogės yra natūraliai prinokusios. Kai jos brandinamos statinėse su sūrimu, pasikeičia jų spalva ir skonis: jos tampa juodos, sultingesnės bei švelnesnės.
Iš alyvuogių yra spaudžiamas aliejus arba jos konservuojamos. Vaisiuose, ypač tamsiuose, gausu flavonoidų, kurie ir nulemia juodai purpurinę alyvuogių spalvą. Flavonoidai reguliuoja baltymų apykaitą, ląstelių augimą, antioksidatorių veikimą, mažina uždegimą ir apsaugo nuo krešulių formavimosi.
Vienos iš augalinių medžiagų - flavonoido antocianino - nėra žaliosiose, bet gausu juodosiose alyvose. Atrodytų, jog jos turėtų būti vertingesnės nei žaliosios, bet moksliškai tai nėra pagrįsta.
Vertingosios alyvuogių savybės skiriasi pagal veislę, vietovę, kurioje augo alyvmedžiai.
Alyvuogės - svarbi sveikos mitybos sudedamoji dalis, todėl jas turėtų valgyti ne tik jau sergantys įvairiomis ligomis žmonės, bet ir tie, kuriems yra rizika sirgti, taip pat besistengiantys sveikai gyventi ir maitintis.
Alyvuogės ypač naudingos:
• Kai vargina antsvoris ir nutukimas.
Per dieną suvartojamas riebalų kiekis neturi viršyti 30 proc. raciono, iš jų pusę turėtų sudaryti alyvos, alyvų aliejus, avokados.
Tačiau reikia nepamiršti, kad, nors ir naudingas, bet ir šis aliejus yra riebalai (1 valgomasis šaukštas - 120 kilokalorijų, t.y. 14 gramų riebalų), todėl įskaičiuokite jį į bendrą paros kalorijų kiekį ir jo neviršykite.
• Jei trūksta vitaminų A, D, E.
Aliejus ar kiti riebalai būtini, kad organizmas pasisavintų riebaluose tirpius vitaminus.
• Yra padidėjęs cholesterolio kiekis.
• Sergantiesiems diabetu.
Sergant diabetu padidėja ne tik cholesterolio, bet ir tikrųjų riebalų - trigliceridų kiekis. O jį kiekį veiksmingai mažina mononesotieji riebalai, t.y. alyvuogių aliejai.
• Sergant širdies kraujagyslių ligomis.
Alyvuogėse esantys antioksidatoriai, flavonoidai mažina kraujagyslių sienelių pažeidimą.
• Esant metaboliniam sindromui.
(Jį sudaro: lipidų (kraujo riebalų) kiekio pakitimai, padidėjęs kraujospūdis, pilvinis nutukimas, hiperglikemija).
• Vėžio profilaktikai.
Atliekami alyvų antioksidatorių įtakos žarnyno ir krūties vėžiui tyrimai.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę