Kraujo kiekis, cirkuliuojantis mūsų organizme, priklauso nuo išgerto skysčių kiekio. Jei suvartojate mažiau skysčių, sumažėja kraujo kiekis, jo mažiau patenka į širdį, smegenis, raumenis ir kitus svarbius organus. Gaunant mažiau deguonies, sutrinka organų veikla. Tad gurkšnoti vandenį reiktų nuolat, nelaukiant troškulio.
Sveikiausia gerti natūralų mineralinį, mineralizuotą ar šaltinio vandenį. Kava, arbata, vynas, alus ar tonizuojamieji gėrimai neįeina į „gėrimo“ sampratą.
Gerti galima švarų, filtruotą, šaltinio vandenį, tačiau nereikėtų gerti vandens iš nežinomų vandens šaltinių, upelių ar šulinių. Pasak Druskininkų „Eglės“ sanatorijos direktoriaus medicinai Arvydo Balčiaus, profilaktiškai tikslinga gerti stalo mineralinį vandenį. O norint gydyti ligas ar sustiprinti sveikatą, reikėtų rinktis gydomųjų versmių vandenį, kuris pasižymi didesne mineralizacija.
Reikėtų teisingai pasirinkti ir geriamo vandens temperatūrą. „Šaltas vanduo didina motorinį ir sekrecinį skrandžio aktyvumą, stiprina žarnyno peristaltiką, laisvina vidurius. Jei jus vargina užkietėję viduriai, reikėtų greitai ir dideliais gurkšniais gerti šaltą vandenį, jis suteiks organizmui stimuliuojamąjį poveikį. Tuo tarpu, jei norite slopinti žarnyno veiklą, atpalaiduoti žarnyno raumenis, rekomenduojama gerti šiltą vandenį – lėtai ir mažais gurkšneliais”, – pataria Arvydas Balčius.
Kitas patarimas itin aktualus mėgstantiems labai šaltą vandenį (tiesiog iš šaldytuvo). Reikėtų šio įpročio atsisakyti, nes toks vanduo kenkia tulžiai, kasai, skrandžiui.
Geriamąjį vandentiekio vandenį reikėtų laikyti atvirame inde, kad išgaruotų chloras.
Kai daugiau geriate, padidėja ir šlapimo kiekis, – jei taip nėra, gali būti, kad sutrikusi inkstų veikla. O, daugiau geriant ir dažniau šlapinantis, iš organizmo išplaunamas didesnis natrio kiekis.
Labai naudinga gerti mineralinį vandenį su didesniu kalcio kiekiu. Tuomet stiprėja raumenys, motorinis žarnyno aktyvumas, gerėja širdies funkcija, didėja kraujo krešumas.
Pasak sveikatos specialistų, sveikas suaugęs žmogus per parą turėtų išgerti apie 1,5–2 l. Skysčių poreikis karštą dieną ar sportuojant vandens poreikis dar padidėja.
Pirmiesiems 10 kg kūno masės – 1000 ml
Antriesiems 10 kg kūno masės – 500 ml
Kiekvienam tolesniam kūno masės kilogramui pridedama dar po 20 ml.
Pavyzdžiui, jei žmogaus kūno masė yra 70 kg, skysčių poreikis skaičiuojamas taip:
pirmiesiems 10 kg kūno masės – 1000 ml,
antriesiems 10 kg kūno masės – 500 ml,
likusiesiems 50 kg kūno masės – 20 ml x 50 = 1000 ml;
Iš viso reikia 2500 ml skysčių
Natūraliame mineraliniame vandenyje gausu jame ištirpusių mineralinių medžiagų, mikroelementų, todėl jis palankiai veikia mūsų organizmą. Svarbu, kad šis vanduo būtų išpilstomas gręžinio teritorijoje.
Paaugliams, nėščioms moterims naudinga gerti tokį mineralinį vandenį, kuriame yra daugiau jodo, kalcio, fluoro, geležies.
Beje, mineralinis vanduo, kuriame yra didesnis fluoro kiekis, netinkamas gerti vaikams iki septynerių metų amžiaus.
Jei turite polinkį į vidurių užkietėjimus, patartina gerti mineralinį vandenį, kuriame yra daugiau kaip 600 mg/l sulfatų.
Jei yra aukštas kraujo spaudimas, nereikėtų vartoti tokio mineralinio vandens, kuriame natrio (Na) yra daugiau kaip 20 mg/l. Didesnis natrio kiekis organizme didina kraujo spaudimą.
Fluoruotas mineralinis vanduo (fluoro koncentracija ne mažesnė kaip 1 mg/l) tinka dantų ėduonies profilaktikai (didžiojoje Lietuvos teritorijoje vandentiekio vandenyje yra fluoro trūkumas).
Mineralinį vandenį reikėtų kaitalioti, t.y. negerti ilgai vienos rūšies, nes kitas turės kitų organizmui naudingų medžiagų.
Rinkdamiesi atidžiai perskaitykite informaciją, kuri yra nurodyta etiketėje.
Tai yra natūralus mineralinis vanduo, praskiestas geriamuoju vandeniu pridėjus mineralinių medžiagų (natrio ir kalcio chlorido, natrio karbonato, magnio karbonato ir kt.) Beje, jis labiau gaivina, geriau malšina troškulį nei mineralinis vanduo. Todėl mineralizuotą vandenį mitybos specialistai pataria gerti po didesnio fizinio krūvio darbo ar treniruočių metu ir pan.
Tai originalios cheminės sudėties požeminis vanduo, kuris nėra oficialiai pripažintas natūraliu geriamuoju mineraliniu vandeniu. Jis išgaunamas iš požeminių vandens telkinių, versmių, gręžtinių šulinių.
Kuris sveikiau? Pasak mitybos specialistų, jei esate sveikas, angliarūgštė tonizuoja skrandžio ir žarnyno motorinę funkciją, pagerina vandens skonį. Be to, jis geriau tonizuoja, atgaivina, yra malonesnio skonio.
Tačiau, jei sergate skrandžio ar kepenų ligomis, pavyzdžiui, dvylikapirštės žarnos ar skrandžio opalige, angliarūgštė dirgins skrandžio sistemą, todėl geriau gerti negazuotą vandenį.
• sergantiesiems kepenų ir tulžies pūslės ligomis (pagerėja tulžies nutekėjimas į žarnyną),
• esant skrandžio apsinuodijimui (ūminiam ar lėtiniam),
• sergantiems vidurių užkietėjimu,
• po ilgiau trukusio vėmimo, viduriavimo, išsekus organizmui.
Tuo tarpu sergant inkstų ar širdies funkcijos nepakankamumu, atsiradus patinimams ar nutukus, geriamo vandens kiekį reikėtų sumažinti.
Jūs galite padaryti testą: jei jūsų šlapimas yra šviesus, vadinasi, jūsų organizmui vandens netrūksta. Kuo šlapimas tamsesnis, tuo labiau užterštas jūsų organizmas, tuo labiau jam trūksta vandens.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę