Pritkino dieta padeda sumažinti cholesterolio kiekį, o sergantiesiems diabetu – normalizuoti cukraus kiekį kraujyje be insulino. Kartu besilaikantieji dietos gali atsikratyti ir nereikalingo svorio.
Dabar tėvo darbą tęsia sūnus Robertas. Jo dietos pagrindas yra tas pats. Paskutiniajame darbe „The Pritkin Principle“ remiamasi maisto produktų kaloringumu. Valgant maistą, turintį santykinai mažai kalorijų, galima sumažinti riebalų perteklių organizme, o tai leidžia tapti sveikiems ir ilgaamžiams.
Pasirinkus maistą, kuriame nedaug kalorijų, tokį kaip obuoliai ar avižiniai dribsniai, galima valgyti kiek tik norisi, alkio nejaučiama, o svoris krenta. Valgant kaloringą maistą, tikėtina, kad svoris padidės, nes bendras suvartotų kalorijų kiekis, norint pasisotinti, bus didesnis. Pavyzdžiui, kilogramas brokolių turi maždaug 290 kalorijų, o kilogramas šokoladinių traškučių − 4700 kalorijų. Taigi brokoliai yra gerai, traškučiai − blogai.
Pritkinas neatsisako pagrindinio principo, jog norint, kad kristų svoris, reikia suvartoti mažiau kalorijų ir jas sudeginti. Šis principas užginčijamas kai kuriose plačiai paplitusiose dietų knygose, ignoruojančiose šią paprastą, bet nepakeičiamą aksiomą. Pritkinas pateikia išsamų maisto produktų sąrašą, nurodydamas jų kaloringumą bei aiškiai parodydamas skirtumus tarp daug ir mažai kalorijų turinčio maisto.
Nieko keisto, kad kuo daugiau apdorotas maistas, tuo jis turi daugiau kalorijų. Pavyzdžiui, kilogramas grūdų turi apie 1080 kalorijų, o meksikietiškų traškučių − net 5400 kalorijų.
Rekomenduojama valgyti daug skaidulų ir vandens turintį maistą − daržoves, vaisius, pupas, neapdorotus grūdus. Toks maistas skrandžiui leidžia pajusti sotumo jausmą.
Pagal programą galima valgyti tris kartus per dieną ir leidžiami du lengvi mažai kalorijų turintys užkandžiai. Nereikalaujama skaičiuoti kalorijų, tik mokoma suvokti, kaip pasirinkti mažiau kaloringą maistą.
Griežtai nurodoma mankštintis, ypač tinka vaikščiojimas. Pritkinas, pasiremdamas nutukusių žmonių stebėjimais, teigia, kad kai kuriems reikia nueiti 48 kilometrus per savaitę, kitiems pakanka vaikščioti po 30 min. kiekvieną dieną. Greitai vaikštant, per savaitę susidarys 19–24 kilometrai.
Norint numesti svorio reikia, kad kilogramas bet kokio maisto sudarytų mažiau nei 880 kalorijų. Daugumos daržovių kilogramas turi 440 kalorijų.
Kilogramas daug angliavandenių turinčių maisto produktų turi nuo 500 iki 1400 kalorijų.
Gyvulinių baltymų kilogramas − nuo 880 (žuvis) iki 3100 (sultinga filė) ar 4790 (kiauliena).
Derinant nedideles liesesnių gyvulinių baltymų porcijas su daržovėmis galima sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį ir taip numesti svorio.
Taip pat patariama valgyti natūralų daug angliavandenių turintį neapdorotą maistą, tokį kaip grūdai, daržovės ir vaisiai.
· Rudieji ryžiai
· Soros
· Miežiai
· Avižos
· Tamsiai žalios salotos
· Svogūnai
· Bulvės
· Melionai
· Pupos
· Obuoliai
· Kriaušės
· Žemuogės
· Bananai
Tinkamas kai kuris apdorotas neskaldytų grūdų maistas, pavyzdžiui, avižų dribsniai. Net baltų miltų makaronai nepakenks, valgant juos su daržovėmis, kad sumažėtų bendras kalorijų kiekis.
Kiti nurodymai: mažomis porcijomis valgyti liesą mėsą, žuvį, viščiuko mėsą ir kitą mažai riebalų turintį maistą. Vengti gruzdinto maisto ir riebių padažų. Taip pat valgyti dažnai − tris kartus per dieną ir du kartus užkandžiauti. Be to, būti aktyviems ir mažiau sūdyti maistą.
Kyla diskusijų, ar tai tikrai svorio metimo dieta, ar tiesiog mitybos požiūriu tinkama dieta, turinti mažiau kalorijų. Kaip sako Teryl L. Tanoka iš JAV Santa Monikos UCLA medicinos centro, riebalai leidžia mums pasijusti sotiems, tad kai valgomas liesas maistas, galime nuolat jaustis alkani. Be to, jos nuomone, didelė tikimybė, kad, nustojus laikytis šių nurodymų, prarastas svoris vėl sugrįš.
JAV Kolorado universiteto Sveikatos tyrimo centro (Denveris) Mitybos padalinio vadovas James Jill sutinka, kad dieta daugeliui gali netikti. Stebėdamas žmones, kurie, laikydamiesi Pritkino dietos, numetė svorio, jis klausia: „Ar realu, kad jie laikysis tokios dietos išvykę iš centro?“
Tiek Pritkino, tiek panaši Ornish dieta labai smarkiai riboja riebalų kiekį − iki mažiau nei 10 proc. suvartojamų kalorijų kiekio. J.Jill pastebi: „Jei mes taip darytume, būtume sveikesni, tačiau tai labai sunku, ypač, jei dažnai valgome ne namuose. Be to, pagaminti sveiką ir skanų mažai riebalų turintį maistą ilgai užtrunka. Dauguma negali tam skirti daug laiko“.
„Yra ir kita problema, − priduria T.Tanaka.— Ši dieta riboja riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimą ir net gali sumažinti kai kurių būtinų riebalų rūgščių kiekį. Šios rūgštys reikalingos normaliam ląstelių funkcionavimui, organizmo augimui ir vystymuisi, taip pat jų reikia, kad būtų sveika oda ir audiniai.“
Mitybos ir sveikatos specialistams iš šios dietos patinka tai, kad ji riboja gyvulinių produktų, kurie susiję su daugeliu ligų, vartojimą. Be to, ji skatina fizinę veiklą, moko atsikratyti streso ir mažiau suvartoti kalorijų. Tačiau ilgai tiek mažai riebalų turinčios dietos laikytis sunku.
Įdaryti agurkai
16 porcijų
4 agurkai
130 g natūralaus jogurto
2 kapotos šviežio česnako skiltelės
4 valg. š. šviežių citrinos sulčių
1 arbat. š. paprikos
320 g susmulkintų vyšninių pomidorų
½ arbat. š. juodųjų pipirų
2 arbat. š. sukapoto baziliko
Papuošimui: krapų šakelės
Agurkus nulupkite, supjaustykite gabaliukais, iš kiekvieno išimkite sėklas taip, kad pasidarytų „lovelis“ įdarui. Sumaišykite likusius produktus ir sudėkite į agurkus. Papuoškite krapais.
Kimšti moliuskai
8 porcijos
32 vidutinio dydžio moliuskų geldelės, padalytos pusiau
8 susmulkinti slyviniai pomidorai
4 valg. š. malto česnako
4 valg. š. malto askaloninio česnako
2 pakepinti raudonieji pipirai (nulupti, be sėklų)
4 valg. š. šviežio oregano, supjaustyto plonomis juostelėmis
4 valg. š. aromatingojo acto
1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
Truputį pakepinkite pomidorus, česnaką ir maltus pipirus. Kai pomidorai suminkštės, sudėkite kitus nurodytus produktus ir nuimkite nuo ugnies. Viską atšaldykite šaldytuve ir įdarykite moliuskus.
Pakepkite 5 min. arba kol visiškai sušils.
Pomidorų troškinys
12 porcijų
6 dideli pomidorai
1 stiklinė skustų stambiai supjaustytų morkų
1 nuluptas stambiai supjaustytas svogūnas
2 skiltelės česnako
1 raudonasis pipiras
2 valg. š. smulkintų šviežių čiobrelių
2 stiklinės daržovių
2 čili pipirai
Pomidorus, morkas, svogūnus, česnakus ir pipirus apie 12 min. pakepinkite uždengtoje keptuvėje, kol suminkštės. Atšaldykite. Nulupkite pipirus ir išimkite sėklas. Troškintas daržoves ir likusius ingredientus sudėkite į nedidelį puodą, užstatykite ant ugnies ir pavirkite 20 min.
Patiekite šaltą arbą karštą.
Įdaryti grybai
15 porcijų
15 didelių jaunų pievagrybių
2 valg. š. aromatingojo acto
1 arbat. š. obuolių sulčių koncentrato
150 g minkšto tofu (sojos varškės)
5 valg. š. neskaldytų grūdų kvietinės duonos trupinių
¼ arbat. š. nesūraus sojos padažo
½ arbat. š. česnako miltelių
1 valg. š. smulkintų petražolių
½ arbat. š. švelnių garstyčių
2 valg. š. smulkinto svogūno
2 kiaušinių baltymai
Nuimkite grybų kepurėles. Kotelių neišmeskite. Marinuokite užpylę actu ir obuolių sulčių koncentratu apie 30 min. Pakaitinkite. Sumalkite kotelius ir pridėkite į tofu. Gautą masę išplakite šakute ir sudėkite likusius ingredientus. Gerai išmaišykite. Įdarykite grybus (po pusę valg. š. masės į kiekvieną).
Kepkite apie 30 min.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę