Naujoji Piterio D‘Adamo dieta, kaip ir visos kitos, vos atsiradusi žaibiškai išpopuliarėjo ir paplito po visą pasaulį. Dietos esmė paprasta – žmogus turi maitintis atitinkamai pagal savo kraujo grupę. Šios minties autorius P. D‘Adamas savo teoriją grindžia paprastai: žmogaus kraujo grupės evoliucionavo kartu su žmogaus mitybos įpročiais, tad kiekviena kraujo grupė turi tik jai tinkantį mitybos tipą. Tai yra maisto produktuose esantys baltymai (lektinai), patekę į organizmą, gali sulipdyti daug raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų), jei maistas pasirenkamas ne pagal kraujo grupę. D‘Adamas teigia, kad žmogaus kraujas esą neatsparus tam tikros rūšies maisto baltymams, todėl ilgainiui jo organizmas „užsikemša“ kenksmingais lektinais ir jis pradeda tukti. Kokį gi maistą rinktis?
Specialistų teigimu, gana gerų rezultatų šio mitybos būdo besilaikantys žmonės pasiekia todėl, kad mityba tampa gyvenimo būdu, t. y. visą gyvenimą žmogus maitinasi remdamasis šia teorija ir žiūri, ką deda į burną nuolat. Tuo metu kitos dietos paprastai būna trumpalaikės – dažniausiai iki mėnesio, o vėliau grįžęs prie savo žalingų įpročių žmogus gana greitai atgauna prarastus kilogramus.
O kraujo grupė Pasak mitybos pagal kraujo grupės pradininko P. D‘Adamo, O kraujo grupė yra seniausia ir atsirado dar tada, kai mūsų protėviai mito iš to, ką susimedžiodavo. Būtent dėl to šią kraujo grupę turintys žmonės turėtų valgyti daugiau mėsos ir vengti grūdinių kultūrų (javų, ypač kviečių) bei pieno produktų. Mintis paprasta – mūsų protėviai medžiotojai dar nesivertė žemdirbyste ir gyvulininkyste ir mito išskirtinai mėsa. Tiesa, šios grupės „mėsėdžiams“ patartina rinktis liesesnę mėsą, neutralią paukštieną ir apsiriboti nedidelėmis porcijomis. O kraujo grupės atstovams taip pat labai tinka įvairi žuvis, ypač riebios šaltųjų jūrų žuvys — silkės, skumbrės bei menkės. Mėsos ir žuvies patiekalus būtina derinti su šiai grupei tinkamomis žalios spalvos bei lapinėmis daržovėmis. Šią kraujo grupę turintys „mėsėdžiai“ privalo visiškai atsisakyti bet kokių kokosų riešutų gaminių, pipirų ir acto (taigi marinuotiems agurkėliams griežtas NE!). Neribotais kiekiais rekomenduojama gerti tik vandenį bei negazuotą mineralinį, taip pat žalią arbatą (juodoji arbata bei rūgštingumą didinanti kava puoduke garuoti neturėtų). Saikingai galite pakelti bokalą alaus bei stiklą vyno.
A kraujo grupė, vadovaujantis D‘Adamo teorija, atsirado kartu su žemdirbyste, todėl turintieji šią kraujo grupę dažniau turėtų turėti daržovių ir vaisių, tačiau vis dar vengti pieno, mat, atsiradus žemdirbystei, gyvulininkystė dar nebuvo išvystyta. Žinoma, iškart visiškai atsisakyti mėsos ir pradėti maitintis vegetariškai sunku, todėl pereinamuoju laiku gali pagelbėti vištiena ir kalakutiena. Mėsos atsisakę A grupės vegetarai prarastus baltymus privalo susigrąžinti įvairia žuvimi. Kalbant apie gūdinius produktus, geriausia rinktis javus ir nepiktnaudžiauti kviečiais. Pieno produktų, išskyrus rūgščių (jogurto, kefyro ir pan.), A kraujo grupės atstovai kaip ir mėsėdžiai turėtų nevartoti. Puikus kalcio šaltinis čia tampa daržovės, tokios kaip brokoliai. O štai daržovių šiems vegetarams niekada nebus per daug, tačiau kai kurių reiktų valgyti mažiau – pomidorų ir paprikų. Kaip ir visų kraujo grupių, taip ir A grupės, atstovams vaisių sultis derėtų skiesti vandeniu. Cukrų šie asmenys turėtų vartoti tik labai mažais kiekiais, o acto visai atsisakyti. Tačiau skanauti kava galima kiek nori, kaip ir nelabai gazuotu mineraliniu.
B kraujo grupė Laimingiausi B kraujo grupę paveldėję žmonės, mat teigiama, kad jie kilo iš Azijoje atsiradusių gyvulių augintojų. Tai reiškia, kad šią kraujo grupę turintys asmenys pratę prie pieniško maisto, gali valgyti mėsą ir įvairias grūdines kultūras, t.y. tokią kraujo grupę turinčio žmogaus stalas pats gausiausias. Tiesa, ir čia yra kai kurių apribojimų: pavyzdžiui, reiktų vengti vištienos, kuo toliau laikytis nuo delikatesais laikomų jūros gėrybių, ruginės duonos ir miežių. Daržovėmis ir vaisiais taip pat galima skanauti iki soties, tačiau piktnaudžiauti pomidorais, kukurūzais ar alyvuogėmis nederėtų. Šios grupės žmonės gali gardžiuotis šokoladu! Tiesa, saikingai, kaip ir cukrumi bei medumi.
AB kraujo grupė. Kiek sudėtingiau su ketvirtąja – AB kraujo grupe, kuri yra „hibridinė“, atsiradusi susimaišius A ir B kraujo grupėms. Todėl ir maistas čia taip pat „maišytas“. B kraujo grupė, kad AB grupės žmonėms tinka gyvuliniai baltymai, tačiau A kraujo grupė lemia, kad mėsą galima valgyti tik retkarčiais ir tik nedidelėmis porcijomis, o vištiena apskritai draudžiama. Iš valgiaraščio taip derėtų išbraukti rūkytus bei sūdytus mėsos gamintus. Tačiau žuvies pasirinkimas tikrai gausus, taip pat rekomenduojami B kraujo grupei tinkami pieno produktai. Duoną geriausia valgyti kvietinę ir visiškai atsisakyti grikių bei kukurūzų. Beveik visas daržoves, kurias gerai virškina A ir B grupių atstovai, gali valgyti ir šie „mišrūnai“. Leidžiama saikingai vartoti cukrų ir medų, tačiau atsisakyti acto ir pipirų. Gėrimų asortimentas taip pat maišytas – kava, žalioji arbata, kartkartėmis raudonojo vyno taurė ir, be abejo, kaip ir bet kuriam žmogui, – kuo daugiau vandens.
Edita Gavelienė
Gydytoja dietologė
Mityba pagal kraujo grupes neturi tvirto mediciniškai pagrįsto pagrindo, tai tiesiog pono D‘Adamo su šeima pastebėjimai, sudėlioti į konkrečius patarimus. Tačiau šie patarimai nenutolsta nuo sveikos mitybos piramidės rekomendacijų, taip besimaitinantys žmonės paprastai gauna visų jiems reikalingų maistinių medžiagų. Mityba pagal kraujo grupes – tiesiog būdas sumažinti suvartojamo maisto kiekį. O dar svarbesnis dalykas, į kurį kaip gydytoja dietologė norėčiau atkreipti dėmesį, tai, kad taip maitindamasis žmogus stebi, ką ir kada dedasi į burną. Tačiau yra viena problema – žmonės, kurie maitinasi pagal šias rekomendacijas, gana dažnai į jas pakankamai neįsigilina, ir pasitaiko taip, kad iš tokio žmogaus raciono iškrenta visa maisto grupė, pavyzdžiui, pieno produktai. Tai yra neteisinga tų rekomendacijų interpretacija, būtina, kad žmogaus racione išliktų visų penkių grupių maisto produktų.
Asta Jonelienė
Kraujo centro Kraujo laboratorinio ištyrimo skyriaus vedėja
Jokių tyrimų, kad kraujo grupėms dietos turi reikšmės, nėra, tačiau ir oficialaus moksliškai pagrįsto šios teorijos paneigimo taip pat iki šiol nėra. Nenuostabu, juk kiekviena kraujo grupė yra paveldima genetiškai, perduodama iš kartos į kartą. Lygiai taip pat keičiantis kartoms perduodami ir polinkiai tukti ar „tolerancija“ maistui. Tačiau šimtu procentų pasakyti, kad reikia maitintis pagal kraujo grupes, tikrai negalima, bet ir pasakyti, kad kraujo grupė mitybai neturi reikšmės, taip pat nedrįsčiau. Yra visokių apie mitybos pagal kraujo grupes tyrimų, juos atlieka ne tik užsienio, bet ir mūsų dietologai. Tačiau dar reiktų palaukti, kol šie tyrimai bus pagrįsti moksliškai.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę