Sėlenos ir gemalai – naudingiausios grūdo dalys, kurios paprastai ruošiant kruopas ar miltus yra pašalinamos. Kaip žinoma, grūdą sudaro trys valgomosios dalys: sėlenos (išorinė grūdo dalis, sudaryta iš apyvaisio, luobelės ir aleurono sluoksnio), endospermas (84–85 proc. grūdo) ir gemalas (1,5 proc. grūdo). Sėlenos gaunamos atskyrus išorinę grūdo dalį, dengiančią endospermą ir gemalą.
Sėlenose gausu B grupės vitaminų, skaidulų ir mineralinių medžiagų (jų daugiausia). Skaidulos mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, skatina virškinimo procesus, sumažina riziką susirgti vėžiu, gerina žarnų peristaltiką, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.
Gemalas – biologiškai veik-liausia grūdo dalis. Gemalą sudaro gyvų ląstelių audinys, iš kurio formuojasi būsimasis augalas. Palyginti su kitomis grūdo sudedamosiomis dalimis, gemale yra daugiau riebalų, baltymų, cukrų, mineralinių medžiagų (kalio, fosforo, magnio, geležies), vitaminų (B grupės, E) ir fermentų. Gaminant miltus ir kruopas, gemalas pašalinamas, nes jo riebalai greitai genda, apkarsta. Gemale gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių (linolio, linoleno), fosfatidų (lecitino). Polinesočiosios riebalų rūgštys mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.
Įvairių grūdų sėlenose esančios skaidulinės medžiagos skiriasi sudėtimi, tirpumu, fiziologiniu veikimu žmogaus organizme.
Kviečių sėlenų sudėtyje yra netirpių maistinių skaidulų, kurios sumažina galimybę susirgti storosios žarnos vėžiu.
Avižų sėlenose yra tirpių maistinių skaidulų, taip pat daug beta glikanų, kurie mažina cholesterolio koncentraciją kraujo plazmoje. Beta glikanų yra ir miežių sėlenose.
Tirpiosios maistinės skaidulos sumažina gliukozės ir insulino koncentraciją kraujyje. Tad tinka žmonėms, sergantiems diabetu ar kitokio pobūdžio angliavandenių apykaitos sutrikimais.
Sėlenose yra daug maistinių skaidulų, todėl jų paros norma apskaičiuojama pagal maistinių skaidulų paros normą. Rekomenduojama maistinių skaidulų paros norma – 20–30 g. Tiksliau ši norma nustatoma atsižvelgiant į eikvojamos energijos kiekį – kiekvienam 1000 kcal reikia 10 g įvairių maistinių skaidulų. Rekomenduojamas maistinių skaidulų poreikis vaikams – 0,5 g/kg/parą, daugiausia 35 g/parą. JAV mokslininkai rekomenduoja maistinių skaidulų paros poreikį vaikams apskaičiuoti prie amžiaus (metais) pridedant 5 g. Kiek įvairiuose produktuose yra maistinių skaidulų, pateikiama lentelėje. Skaidulų perteklius gali sumažinti geležies bei kai kurių kitų mineralinių medžiagų rezorbciją virškinamajame trakte.
Gemalų per dieną su įvairiais patiekalais patartina suvalgyti po du šaukštus. Taip dienos racioną galima papildyti vertingomis medžiagomis.
Gemalai, daiginti kviečiai ir sėlenos tinka visiems sveikiems žmonėms. Sergantieji arba tie, kuriems reikalinga koreguota dieta, nes jie netoleruoja tam tikrų produktų, turėtų pasitarti su gydytoju dietologu arba šeimos gydytoju. Pavyzdžiui, sergantiesiems ūminiu gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, ūminiu enteritu skiriama mažesnio skaidulinių medžiagų kiekio dieta (dietoje skaidulinių medžiagų turi būti ne daugiau kaip 10 g). Tad sėlenų reikėtų vengti. Taip pat jų negalima vartoti sergantiesiems celiakine liga.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
bet mano mama valge ir tikrai sveikesne pasidare