Mirameda
Pranešimai: 16

2015-04-02 12:04



Gyvenimas sugraužtomis smegenimis

rdquo;Degtinė suėda smegenis.rdquo; Šis lyg ir naivus senų žmonių perspėjimas - jokia metafora. Pasirodo, tai mokslinis fiziologinis faktas! Medicinos mokslas jau 300 metų alkoholį įvardija kaip narkotinį protoplazminį nuodą - smegenų žudiką.

Mokslininkus ir medikus iki šiol stebina, kad daug metų lėtiniu alkoholizmu sergantys asmenys gyvena ir netgi gali pakenčiamai funkcionuoti visuomenėje bei šiaip taip veikti faktiškai... be smegenų. Impulsą tokiai specialistų nuostabai davė gana niūri sritis - patologoanatominiai tyrimai. Atliekant mirusių nuo lėtinio alkoholizmo ar jo sukeltų komplikacijų asmenų skrodimą aiškiai matyti, kad daugelio jų kaukolėse vietoj smegenų telikusi tamsi, beformė, randuota masė. Tačiau ką tik, dar būdami gyvi, šie žmonės daugmaž žmogiškai bendravo, vaikščiojo, net lyg ir mąstė. Kuo ir kaip?! Ironiškai atsidusime - išties, žmogaus galimybės beribės...

Kokiu būdu C2H5OH (t.y. alkoholis) taip suniokoja smegenų kraujagysles ir ląsteles, kad jos žūsta negrįžtamai?

Pasak fiziologų, atlikusių eksperimentus, patekęs į organizmą alkoholis krešina ne tik kraują, kuriame atsiranda alkoholiniai eritrocitų gumulai, bet rdquo;lašas po lašordquo; ir kraujagysles. Kraujyje alkoholis panaikina silpną eritrocitų ląstelių krūvį, jie sulimpa. Kai prie kraujagyslių iamp;#1113;siamp;#1113;akojimo, pavyzdžiui, veido srityje kraujo srovės atneštas eritrocitų gniutulas jį uamp;#1115;kemamp;#1113;a, kapiliaras iamp;#1113;sipučia, apmiramp;#1113;ta, keičiasi odos spalvą. Štai kodėl atkaklių taurelės mėgėjų veidai ir nosys įgyja tam tikrą specifinį satspalvį.

Smegenys patiria tą patį. Jas sudaro daugiau kaip 15 milijardų nervinių ląstelių (neuronų), kuriuos maitina plonyčiai mikrokapiliarai. Alkoholio rdquo;sulipintasrdquo; ertrocitų gniužulėlis mikrokapiliarą užkemša, ir maždaug po 9 minučių deguonies negaunantis neuronas žūsta. Negrįžtamai. Taigi po kiekvieno svaigaus pokylio mūsų smegenyse atsiranda naujos neuronų kapinės. Net ir geriant, kaip įprasta sakyti, rdquo;saikingairdquo;. Ir taip geriančių asmenų smegenų paviršius nusėtas mažytėmis žaizdelėmis ir randais (taip bent tvirtina patologoanatomai).

Tokių tyrimų rezultatai leidžia atsakyti į klausimą, kodėl prisigėręs žmogus sukvailėja (net ir intelektualiausias...). Minėtieji eritrocitų gumulėliai užkemša kraujagysles, smegenų ląstelės miršta nuo deguonies trūkumo, sutrinka normalus smegenų aparato funkcionavimas, ir...

Kvailėjama individualiai. Vieniems alkoholis stipriau rdquo;trinktelirdquo; į uamp;#1115;pakalinę smegenų dalį, kuri kontroliuoja pusiausvyros aparatą. Jie svyruoja, praranda koordinaciją. Kitiems atsiranda ūmi vad. moralinių ir etinių normų disfunkcija, asmuo pradeda keistai, piktybiškai ir neadekvačiai elgtis. Specialistas pasakytų -rdquo;žuvo smegenų ląstelės, kontroliuojančios elgesįrdquo;. Trečius ištinka alkoholinis atminties praradimas - po išgertuvių nors verk nebegali atsiminti, su kuo gėrė, kam gėrė ir kuo viskas baigėsi. Kaput. Vargšėse smegenyse atsirado naujas randas - dar vienos liūdnosios neuronų kapinės.

Ir tada ištinka pagirių rytas. Siaubas. Ir kodėl jis toks bjaurus?..

Žmogaus kaukolėje yra gana pastovi 36 laipsnių Celsijaus temperatūra. Puiki terpė alkoholio pribaigtų ląstelių puvimui. Beje, šie utilizacijos procesai ir sukelia pagiringąjį galvos skausmą. Organizmas, gelbėdamasis nuo puvėkų, skubiai siunčia į smegenys daug vandens (spaudimo jausmas galvoje). H2O surenka žuvuias ląsteles ir nuneša į šlapimą, kuris savo ruožtu dideliais kiekiais pašalinamas iš organizmo. Sakoma - rdquo;rytą girtuolis šlapinasi savo smegenimisrdquo;. Ir šiuo atveju tai - jokia metafora, o fiziologinis mokslinis faktas.

Kad daug gerti (alkoholio, aišku) yra labai labai nesveika, žino visi. Tačiau... Kaip neišgėrus, kai esi prie to smarkiai įpratęs, nors tikrai norėtum išsaugoti bent jau simboliškus smegenų likučius?

Žmonija, išradusi tūkstančius alkoholio rūšių, išrado ir daugybę būdų, padedančių atprasti nuo alkoholio ir apginti vargšę išsigandusią, kasdien naikinamą smegenų ląstelių bendruomenę. Metodų tūkstančiai - nuo magijos ir užkalbėjimų iki elektronikos stebuklų. Visų suminėti neįmanoma, bet mūsų laikais daugmaž pasiteisino (aišku, pripliusavus būtiną sėkmės elementą - kryptingą žmogaus norą išsivaduoti nuo alkoholinės priklausomybės) kodavimo, anoniminio alkoholizmo programos ir vad. rdquo;25 kadro efektasrdquo;. Pastarasis laikomas itin perspektyviu, gydant įvairias priklausomybes, mat pasąmonėje įdiegia ir stiprina norą atsisakyti alkoholio ar bent jau normos ribose kontroliuoti geriamą kiekį (tiek, kad nenusigertum, laiku sustotum ir nesukvailėtum). Derinant su organizmo detoksikacija (medicininiu kraujo, audinių ir plazmos valymu po ilgesnių išgertuvių), atkaklumu ir kryptinga nuostata minėtieji metodai suteikia šansą homo sapiens smegenims išgyventi nepraradus likusių neuronų. Ir netgi gyventi taip, tarsi jie nebūtų buvę prarasti.
Pagal rdquo;Sciencerdquo; ir ekologijos prof. V.Ždanovo paskaitas

MUMS RŪPI TAI, KAS JUMS SVARBIAUSIA - SVEIKATA!
Medicinos klinika rdquo;Miramedardquo;: www.mirameda.lt
Daugiau straipsnių: www.mirameda.blogas.lt
Registracija: www.mirameda.lt/registracija

Mirameda
Pranešimai: 16

Alkoholizmas - 25 kadras

2015-04-02 12:04

Alkoholizmas - 25 kadras

Grįžti į

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 11 ir 0 svečių