2015-04-02 08:04
Jūros kopūstai
2008 08 31
Jūros kopūstai (laminarija)- rudieji jūros dumbliai, išaugantys net iki 13 metrų ilgio. Jie nušienaujami 5-6 metrų gylyje specialiu prietaisu, o tada džiovinami saulėje, marinuojami, sūdomi arba tiesiog valgomi švieži. Jūros dumbliai (japonų dar vadinami „jūros daržovėmisrdquo;) yra įprastas maistas Kinijoje, Korėjoje, Japonijoje, ten netgi yra specialios fermos, kuriose jie auginami. Iš jūros dumblių gaminamos salotos, garnyrai, saldainiai, jų dedama į sultis, tešlą, arbatą, košę. Jūros kopūstai puikiai gali pakeisti druską, todėl jų miltelių galima dėti į bet kokį maistą.
Paskutiniu metu jūros kopūstai darosi vis populiaresni dėl savo maistinių ir gydomųjų savybių.
Juose gausu:
pektinų (užpildo sienelės karkasą ir padeda ląstelėms susiklijuoti);
baltymų;
angliavandenių;
makro- ir mikroelementų: chloro, kalio, natrio, magnio, sieros, silicio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, bromo, boro, boro, stroncio, mangano, vanadžio, cinko, aliuminio, arseno, rubidžio, kobalto, titano, nikelio, molibdeno, kadmio, radžio;
vitaminų: A, B grupės, C, D, E, K, PP;
algino rūgščių - gamtinių polisacharidų, kurių neturi antžeminiai augalai. Šie polisacharidai pasižymi stipriu sunkiųjų metalų sorbcijos efektu, todėl iš organizmo pašalina sunkiuosius metalus, tokius kaip toksinai, radionuklidai (cezis, stroncis);
fosfolipidų ir bromfenolų, kurie pasižymi antioksidaciniu aktyvumu (suriša laisvuosius radikalus, stiprina ląsteles, palaiko jų gyvybingumą);
poliprisotintų riebiųjų rūgščių Omega-3 tipo- gamtinių chlorofilo darinių, kurie pasižymi imunokoreguojančiu veikimu, esant įvairiems imunitetiniams organizmo disbalansams.
Kadangi nuolat jaučiamas jodo stygius, tai jūros dumblių vartojimas itin reikšmingas, nes juose jodo yra keletą tūkstančių kartų daugiau nei augaluose, kurie auga ant žemės. Jūros kopūstuose iki 95% jodo yra organinių junginių pavidalu, iš jų 10% junginyje su baltymais. Tai svarbu, nes vartojant neorganinį jodą (pvz. joduota druska), jeigu yra perdozuojama, tai galimos įvairios nepageidaujamos reakcijos (pvz. alerginė sloga, išbėrimai), o organinio jodo vartojimas nesukelia jokių pašalinių reakcijų, net jeigu vartojami dideli kiekiai.
Jodas svarbiausias yra skydliaukės veiklai, nes dalyvauja hormonų sintezėje ir yra jų sudedamoji dalis. Jodo stoka ar perteklius neigiamai veikia skydliaukę, kuri gamina hormonus, palaikančius normalią organizmo medžiagų apykaitą. Nuo skydliaukės veiklos priklauso ir žmogaus išvaizda, temperamentas, intelektas. Skydliaukės hormonų gamybai reikalingas jodas, todėl jo būtinai turime gauti pakankamai. Suaugusiems žmonėms per parą reikia 150 mikrogamų jodo. Nėščiosioms - 180 mikrogramų, savo pienu maitinančioms - 200 mikrogramų.
Pagrindiniai jodo trūkumo organizme požymiai:
susilpnėję protiniai gabumai;
energijos stoka;
atsiradęs antsvoris;
skydliaukės hipofunkcija (nepakankamumas);
padidėjusi skydliaukė;
sulėtėjusi medžiagų apykaita;
šiurkšti oda ir plaukai, lūžinėjantys plaukai;
gali atsirasti struma (endeminis gūžys).
Jūros kopūstų patariama valgyti vaikams ir nėščiosioms, kad nesukeltų psichinio ir fizinio vaiko ar vaisiaus vystymosi sutrikimų, taip gyvenantiems užterštuose pramoniniuose rajonuose, bei sergantiems šiomis ligomis:
ateroskleroze;
hipertenzija,
išemine širdies liga;
anemija (mažakraujyste);
skydliaukės ligomis.
Jūros kopūstai mažina kraujyje cholesterolio kiekį, reguliuoja virškinimą, mažina trombų susidarymo tikimybę, stiprina organizmo imuninę sistemą ir todėl saugo nuo įvairių ligų. Dumbliai malšina ir alkio pojūtį, o jų sudėtyje esantis jodas suaktyvina medžiagų apykaitos procesus, neleisdamas tukti. Taigi, jūros dumblius galima vartoti kaip pagalbinę priemonę metant svorį ir norint sulieknėti.
Įdomu, tai kad jūros kopūstai netgi naudojami kosmetikos gamyboje, dėl juose esančių vitaminų ir mineralų. Dumbliai stangrina odą, mažina riebalų išsiskyrimą, naikina pigmentines dėmes.
Parengė:
Visuomenės sveikatos bakalaurė
Reda Nagytė