Vidurių užkietėjimas - civilizacijos pasekmė

Vis aktualesnė tampa žmonių mitybos problema. Rafinuotas, koncentruotas, kupinas sintetinių medžiagų maistas, nereguliari mityba, judėjimo stoka, ligos bei kiti veiksniai yra dažna įvairių rimtų negalavimų priežastis. Tarp panašaus pobūdžio negalavimų - ir varginantis vidurių užkietėjimas. Vidurių užkietėjimas - tai nesituštinimas daugiau kaip 48 valandas arba kasdienis, bet nevisiškas žarnyno turinio ištuštinimas.
 

Negalavimo simptomai


Neišsituštinęs žmogus jaučia pilnumą pilve, jam silpna, vargina bukas pilvo apačios skausmas, pučia vidurius, blogai išsiskiria dujos. Neišsituštinus ilgesnį laiką, atsiranda galvos skausmai, irzlumas, kankina nemiga, pablogėja apetitas, stipriau ima plakti širdis, prakaituojama ar sunkesniais atvejais net karščiuojama. Veidas atrodo papilkėjęs, pavargęs, nes organizmas apnuodytas toksinių medžiagų - savų medžiagų apykaitos produktų, kurie tuštinantis turi būti reguliariai pašalinami iš organizmo.
 

 

Kodėl užkietėja viduriai?


Priežasčių yra daug. Štai pagrindinės iš jų:
• Įvairios stresinės situacijos, aplinkos pakeitimas, kelionės.
• Žmogus sąmoningai dėl įvairių priežasčių sulaiko norą tuštintis. Vidurių užkietėjimu dažnai skundžiasi vairuotojai, darbininkai, dirbantys prie konvejerio. Tuštintis bijoma, kai skauda (pavyzdžiui, sergant hemorojumi, įplyšus išeinamajai angai), kai nenorima eiti į tualetą (įpratus rytais ilgai gulėti lovoje), kai reikia tuštintis prie svetimų (sunkiai sergant). Vengiant laiku išsituštinti, pamažu sutrikdomas tuštinimosi ritmas.
• Netaisyklinga ir nereguliari mityba, valgoma mažai ar badaujama. Vidurių užkietėjimas kartais net vadinamas civilizacijos liga, nes pastaruoju metu žmonės ne tik mažai juda, - maistas tapo rafinuotas, koncentruotas, jame beveik nėra skaidulinių medžiagų.
• Mažai judama, sėdimas darbas.
• Tam tikrų vaistų vartojimas. Ilgą laiką vartojami tam tikri vaistai kietina vidurius. Tai dažniausiai kraujospūdį mažinantys, opaligei gydyti skirti vaistai, kuriuose yra daugiau aliuminio ir kalcio (almagelis). Vaistai nuo Parkinsono ligos taip pat gali kietinti vidurius. Viduriai užkietėja ir nesaikingai geriant laisvinamuosius vaistus, kai perdirginus žarnų nervines galūnėles, sutrinka žarnyno peristaltika ir išnyksta refleksas tuštintis.
• Sergant skrandžio, tulžies takų, inkstų, lytinių organų ligomis, diabetu.
• Esant organiniams pakitimams, tokiems kaip žarnyno navikai, uždegimai, sąaugos, pooperacinė būklė.
• Endokrininės ligos (ypač hipotireozė - susilpnėjusi skydliaukės veikla).
• Neurogeninės kilmės vidurių užkietėjimai galimi pažeidus nugaros arba galvos smegenis. Žinomi neuroziniai vidurių užkietėjimai sergant nervų, psichikos ligomis, depresija.
 

9 žingsniai, kurie padės išsigydyti vidurių užkietėjimą


1. Pirmiausiai kreipkitės į gydytoją.
Įvertinus organizmo būklę paaiškės, ar nesergate kitomis ligomis, kurios dažnai lemia vidurių užkietėjimą, ar nėra organinių žarnyno pakitimų.
Nereguliari mityba, per daug vienodas maistas sutrikdo žarnyno peristaltiką ir sukelia vidurių užkietėjimą.
2. Pasiaiškinkite, kaip maitinatės.
Rafinuoti maisto produktai. Išbraukite iš savo dienos maisto raciono rafinuotus maisto produktus (kavą, kakavą, šokoladą). Nors yra žmonių, kuriems kavos puodelis ryte pareguliuoja vidurius.
Skaiduliniai produktai. Maisto sudėtyje turi būti daug skaidulinių produktų. Skaidulinės medžiagos - tai augalinės skaidulos, kurių mūsų organizmas neskaido. Pirmiausia jų reikia turintiems antsvorio. Pavalgę skaidulingo maisto, jaučiamės sotūs, nors kalorijų yra mažai. Su daržovėmis, vaisiais patekusios į organizmą, pačios skaidulos nevirškinamos. Organizmas be jokių ceremonijų stumia jas išeinamosios angos link. Skaidulos žarnyną sutvarko kaip šluota, be to, paspartina peristaltiką. To kaip tik ir reikia tingiam žarnynui. Be to, ląsteliena skaido cholesterolį, todėl yra labai svarbi valant kraujagyslių sieneles. Nors įprasta manyti, kad vaisiai ir daržovės yra skaidulinių medžiagų šaltinis, yra ne visai taip. Ne visi vaisiai ir daržovės turi daug skaidulinių medžiagų. Pavyzdžiui, jei palyginsime kviečių sėlenas, kurių 100 g yra 40 g skaidulinių medžiagų, tai 100 g kopūstų - tik apie 3-4 g.
Daržovės. Į racioną įtraukite daug daržovių - morkų, burokėlių, kopūstų, pomidorų, agurkų, baklažanų, aguročių, salierų, moliūgų, žiedinių kopūstų.
Kiti maisto produktai. Žarnyno veiklą pagerina džiovinti vaisiai (slyvos, abrikosai), uogos, rūgusio pieno produktai, aliejus, medus, ryte išgerta stiklinė mineralinio vandens su natriu ar magniu.
3. Pakankamas judėjimas ir mankšta.
Esant ilgesniems užkietėjimams rytais reikėtų pamasažuoti pilvą. Masažuokite storosios žarnos kryptimi (iš dešinės) pilvo šonais nuo apačios krūtinės ir žemyn.
4. Jei nepadeda nei dietos terapija, nei mankšta, skiriama vidurių laisvinamųjų vaistų.
Pastaruoju metu populiarūs yra sintetiniai osmosiniai preparatai, kurie arba sutraukia vandenį į žarnyną ir taip suskystina išmatas, arba skaldo žarnyno bakterijas iki fruktozės ir galaktozės ir taip pagreitina žarnyno peristaltiką.
5. Išmokite pilvo presą stiprinančių pratimų.
Fizioterapija, masažas, gydomoji gimnastika padės normalizuoti žarnyno veiklą.
6. Įpraskite tuštintis kasdien tuo pačiu metu
Tuštinimosi ritmo normalizavimas yra vienas iš svarbiausių gydant vidurių užkietėjimą. Tualete atlikite specialius kvėpavimo pratimus, skatinančius žarnyno peristaltiką.
7. Būtinai keiskite gyvenimo būdą.
Darbą organizuokite taip, kad nebūtų kliūčių laiku išsituštinti - neslopinkite noro tuštintis vien todėl, kad nenorite nutraukti įdomaus užsiėmimo.
8. Atminkite, kai kurie produktai skatina vidurių užkietėjimą.
Tai kriaušės, ryžiai, mėlynės, aštrūs prieskoniai, alkoholis.
9. Rytinė mankšta, bėgiojimas, važinėjimas dviračiu
Padeda normalizuoti žarnyno veiklą, ypač jei darbe jums beveik visą dieną reikia sėdėti.
 

Negalavimą įveikti padės mūsų senolių išmintis


• Susmulkintą saldymedžio šaknį sumaišykite su uogiene arba avižine koše. Kartą per dieną suvalgykite po valgomąjį šaukštą (nevalgę).
• Į stiklinę šilto vandens įpilkite šaukštelį augalinio aliejaus ir išgerkite ryte nevalgę.
• Išvirkite obuolį su nedaug vandens ir šią tyrelę lėtai valgykite (apie 15 min., nevalgę).
• Suvalgykite pusę arba trečdalį šaukštelio į miltelius susmulkintos džiovintos rabarbaro šaknies ir užgerkite mėtų arba ramunėlių antpilu. Laisvinamasis poveikis pasireiškia po 8-10 val.
• 5 g susmulkintų kmyno vaisių užpilkite verdančiu vandeniu ir 5 min. virkite, po to nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.
• 6-7 šaukštelius tankiažiedės rūgštynės užpilkite 5 stiklinėmis vandens ir 15 min. virkite. Nukoškite ir gerkite po šaukštą kas 3 val.
•10 g gysločio sėklų užplikykite puse stiklinės verdančio vandens, kai nusistovės, nukoškite. Viską išgerkite iš karto.
• 20 g jaunų juodojo šeivamedžio lapų užplikykite stikline verdančio vandens, pridėkite šaukštą medaus. Gerkite po ketvirtį stiklinės po valgio.
•Dygiosios slyvos žiedų ir lapų mišinys - puiki laisvinamoji ir šlapimą varančioji priemonė. 2 šaukštus mišinio užplikykite stikline verdančio vandens. Gerkite kaip arbatą, su medumi.
• 1-2 kartus per dieną suvalgykite po valgomąjį šaukštą šeivamedžio marmelado be cukraus.
• Taip pat padeda švieži ar konservuoti apelsinai bei jų sultys. (Negalima vartoti, jeigu sergate skrandžio ir žarnyno ligomis arba gastritu ir rūgštingumas yra padidėjęs.)
 

Kviečių sėlenos nuo vidurių užkietėjimo


Liaudies medicina viduriams minkštinti siūlo tokį kviečių sėlenų vartojimo būdą.
Pirmąsias 10 dienų reikia suvartoti po arbatinį šaukštelį sėlenų - užplikykite verdančiu vandeniu, kai nusistovės, nukoškite. Gautą masę valgykite su maistu, 3 kartus per dieną.
Kito, dviejų savaičių ciklo metu dozę padidinkite iki 2 valgomųjų šaukštų per dieną (taip pat valgykite su maistu, 3 kartus per dieną).
Kitus du mėnesius 2-3 kartus per dieną suvalgykite po 2 arbatinius šaukštelius sausų sėlenų.
Vidurių užkietėjimui užsitęsus, pusryčiams siūlome suvalgyti didelį puoduką smulkiai sutarkuotų šviežių kopūstų ir obuolių (daugiau nieko nevalgykite). Pietums pasigaminkite tokį mišinį: sumaišykite šaukštą medaus, po du šaukštus vandens ir avižų kruopų, du sutarkuotus vidutinio dydžio obuolius, šaukštą sutarkuotų riešutų ir pusės citrinos sultis. Vakarienei suvalgykite keletą nesultingų virtų daržovių, žalių salotų lapų mišrainės ir varškės, mėsos arba mėsą atstojančių produktų - razinų, kiaušinių, riešutų. (Maistą labai gerai sukramtykite.)
 

Vaikams


• Morkų sultys - lengva vidurių laisvinamoji priemonė vaikams.
• Duokite vaikui pusę arbatinio šaukštelio šviežio nesūdyto karvės sviesto arba čiulptuką prieš maitindami patepkite ricinos aliejumi.
• Keletą kartų per dieną duokite po pusę šaukštelio silpno ramunėlių antpilo.
•Jeigu viduriai užkietėjo krūtimi žindomam kūdikiui, kreipkitės į gydytoją.

Susiję straipsniai

Mūsų draugai