Apie sveiką žarnyną – labai rimtai

Virškinamoji sistema labai svarbi mūsų organizmo dalis, jos gebėjimas iš maisto įsisavinti maisto medžiagas – būtinas dalykas, kad galėtume išgyventi. Su žarnyno sutrikimais susijusios daugybė ligų.
 

Kaip sveika mityba sumažina storosios žarnos vėžio tikimybę?


Žinoma, lengva pasakyti: išlaikykime sveiką žarnyną, bet daug sunkiau tai padaryti, kai mūsų gyvenimas kupinas įtampos ir užimtumo.
Sveikas maitinimasis prasideda nuo kramtymo. Daugelis žmonių nepakankamai sukramto ir suvilgo seilėmis maistą. Taip yra apsunkinamas virškinimas, kadangi seilėse fermento, skaidančio angliavandenius.

Maistas turėtų būti visavertis. Pastaruoju metu Vakarų šalyse ypač mėgstamas kaloringas, mažai skaidulų turintis maistas didina riziką susirgti storosios žarnos vėžiu. Sveikiausias žarnynui maisto racionas, kai vartojama daug vaisių ir daržovių, alyvų aliejaus bei žuvies. Jei valgote daug raudonosios mėsos– jūs priklausote didžiausios rizikos susirgti storosios žarnos vėžiu grupei.
Siekiant visavertiškai maitintis, derėtų nepamiršti išgerti bent 2 litrus vandens per dieną, vartoti kuo mažiau kofeino, taip pat ... sportuoti. Fiziniai pratimai skatina žarnyno veiklą, tuomet dažniau tuštinamasi ir dėl to sutrumpėja laikas, kai storojoje žarnoje esančios potencialios kancerogeninės medžiagos liečiasi prie žarnos sienelės.
Viena, ko tikrai negalima ignoruoti racione, – tai skaidulos.
 

Susiję straipsniai

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai