Paprastos priemonės nuo nejuokingo sutrikimo

Kartais nutinka taip, jog atrodo, kad viduriai užkietėja be ligos ar aiškios priežasties. Tačiau išties priežastis visada yra, net esant, atrodytų, paprasčiausiam atvejui. Tai gali būti mitybos klaidos – per mažas ląstelienos ar skysčių vartojimas, mažas fizinis aktyvumas, blogi tuštinimosi įpročiai – reguliarumo nepaisymas, skubotumas. Kartais kaltos psichologinės priežastys, organizmo senėjimas, degeneraciniai (funkcijų prastėjimas ar nykimas) žarnyno pokyčiai. Bet kuriuo atveju, yra priemonių, kurios padėtų vėl jaustis normaliai.
 

Kas rekomenduojama esant tokiai būklei?


▪ Jei dažnai užkietėja viduriai, darykite fizinius pratimus dubens, pilvo preso, tarpvietės (lytinių organų srities) raumenims. Galite pamėginti patį paprasčiausią pratimą, kuris padės treniruoti pilvo raumenis: įtraukite pilvą, sulaikykite 10 sekundžių ir atpalaiduokite. Pratimą darykite 5 minutes. Jis pagerina kraujo cirkuliaciją ir suaktyvina žarnyno motorinę funkciją. Rytinė mankšta, bėgiojimas ir kiti fiziniai pratimai padeda normalizuoti žarnyno veiklą.
▪ Sureguliuokite tuštinimąsi. Kiekvieną dieną eikite į tualetą tuo pačiu metu – žarnynas labai greitai pripras prie režimo.
▪ Taip pat svarbu reguliari, ritmiška mityba.
Stenkitės mažiau vartoti produktų, kurie kietina vidurius: ryžių, kakavos, šokolado, baltos duonos, makaronų, manų košės, juodos kavos, raudonojo vyno, stiprios arbatos, mėlynių, bruknių.
Užtat kuo daugiau valgykite ruginės duonos, sorų košės, agurkų, gūžinių kopūstų, melionų, moliūgų, morkų, burokėlių, salotų, alyvų aliejaus, agrastų, datulių, pernokusių gervuogių, slyvų, trešnių, vynuogių, vyšnių.
▪ Gerkite pakankamai vandens. Rytą prieš pusryčius būtinai išgerkite stiklinę vandens. Galima gerti ir mineralinį vandenį, tačiau, esant vidurių užkietėjimui, reikėtų rinktis tokį, kuriame daug kalcio, magnio ir sulfatų. Gydymo tikslu vartojamas mineralinis vanduo paprastai geriamas likus pusvalandžiui iki valgio arba praėjus tiek pat laiko po valgio. Žinoma, naudinga gerti ir sultis, tik vaisių ir daržovių sulčių nepatariama maišyti, jas reikėtų vartoti atskirai (išskyrus obuolių ir morkų sultis, kurios tarpusavyje dera). Pavyzdžiui, pusryčiams galima gerti vaisių sultis, o vakarienei – daržovių sultis.


 

Mūsų senolių išbandyti receptai nuo vidurių užkietėjimo


• Rytą prieš pusryčius išgerkite stiklinę šalto vandens su 1–2 šaukštais medaus ar išmirkytomis džiovintomis juodosiomis slyvomis.
• Vartokite grūstus linų sėmenis.
• Du kartus per dieną gerkite po 2–3 šaukštus šviežių agurkų sulčių su medumi.
• Sumaišykite 10 g balinio ajero šaknų, 10 g vaistinio valerijono šaknų, 20 g mėtų lapų, 30 g didžiosios dilgėlės lapų, 30 g šaltekšnio žievės. Vieną šaukštą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 20 minučių ir nukoškite. Gerkite ryte ir vakare po pusę stiklinės.
• Sumaišykite 30 g šaltekšnio žievės, 10 g kraujažolių žolės, 10 g trilapio pupalaiškio lapų, 5 g kmynų sėklų. Vieną šauktą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, 10 minučių virkite ant mažos ugnies, po to nukoškite. Prieš miegą gerkite po stiklinę.
Vidurių užkietėjimas (obstipacija) – tai būklė, kuriai būdinga retas (rečiau kaip kas 48 val.), sunkus ir nevisiškas tuštinimasis. Tai vienas dažniausių virškinamojo trakto sutrikimų, būdingas iki 20 proc. populiacijos.
Užkietėjus viduriams, dažniausiai vargina ir kiti nemalonūs simptomai: pilvo pūtimas, skausmas, diskomfortas, nemalonus skonis burnoje, išangės skausmas

 

Vidurių užkietėjimas gali būti atoninis ir spazminis


Atoninis – kai užkietėja dėl žarnų ir pilvo raumenų atonijos (suglebimo, nusilpimo) bei sulėtėjusios peristaltikos (žarnyno veiklos, judėjimo), ypač mažai vartojant ląstelienos. Atoniniai užkietėjimai dažnesni asmenims, kurie daug laiko praleidžia sėdėdami, mažai juda, nesilaiko racionalaus mitybos režimo.
Spazminius užkietėjimus sukelia ilgai trunkantis žarnyno raumenų spazmas.

 

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai