2008-03-25

Pirmieji gyvenimo pavojai

Jau nuo pirmų jų gyvenimo dienų kūdikius veikia aplinka, kuri gali turėti įtakos alerginių ligų išsivystymui. Svarbu neprovokuoti ir negilinti alergijos procesų. Pats pagrindinis alergenas kūdikystėje yra maistas. Todėl būtina parinkti tinkamą ir saugų maistą kūdikiams.
 
Alergenai - tai organizmui svetimos medžiagos, sukeliančios organizmo reakciją. Tai gali būti bet kokios medžiagos. Kiekvienas žmogus vis kitaip reaguoja į tą patį alergeną.
Prasidėjus alerginei reakcijai, pastebimi tokie požymiai: odos ir gleivinių bėrimai, paraudimai, vaikas tampa irzlus, labai neramus, dažnai kasosi, nudraskytos vietos šlapiuoja, vėliau susiformuoja šašai, gali sustiprėti nosies užburkimas, atsirasti čiaudulys, pagausėti nosies išskyrų, sauso kosulio priepuoliai, dusulys, toks kūdikis gali tuštintis, kartais netgi su kraujo priemaiša išmatomis.
 

Dažniausiai pasitaikantys alergenai


Maisto alergenais vadinamos medžiagos, atsirandančios žmogaus maiste ir sukeliančios alerginę reakciją. Maisto alergenai gali būti gyvulinės arba augalinės kilmės. Dažniausiai pasitaikantys maisto alergenai kūdikiams yra karvės pienas, kiaušiniai, kviečiai, soja, žemės riešutai, medus, šokoladas. Todėl vaikams iki vienerių metų šių produktų reikėtų vengti.
Pienas. Labiausiai paplitęs alergenas yra karvės pienas. Piene yra alfa laktalbumino, beta laktoglobulino, lipoproteidų, kazeino, albumozių ir peptidų mišinio. Svarbiausi alergenai yra beta laktoglobulinas ir kazeinas. Ir nedidelis pieno kiekis alergiško kūdikio maiste stipriai veikia vaiko organizmą. Net ir virinant pieną išlieka nesuskilęs kazeinas, todėl jis ir toliau veikia kaip alergenas.
Ožkos piene yra to paties alergiją sukeliančio baltymo, kaip ir karvės piene, o ilgą laiką maitinant kūdikį ožkos pienu, gali išsivystyti mažakraujystė, nes jame labai mažai folio rūgšties bei vitamino B12.
Kiaušinis turi daugybę alergenų. Verdant kiaušinį jo alerginis aktyvumas mažėja, todėl į žalią kiaušinį organizmas daug stipriau reaguoja. Labiausiai alergiją kelia žalias baltymas, mažiau - virtas, visai mažai - žalias trynys.
Grūdiniai produktai. Didžiausias alerginis jautrumas yra kviečiams. Alergiją gali sukelti ir rugiai bei ryžiai. Kviečių baltymą sudaro apie 20 alergenų, todėl kviečiai yra stipriausias alergenas iš javų. Virškinimo fermentai gerokai sumažina šių alergenų poveikį žmogaus organizmui. Kukurūzai ir ryžiai alergiją sukelia retai. Jei vaikas alergiškas kruopoms, reikėtų bandyti po vieną kruopų rūšį, taip išsiaiškinant, kokiai rūšiai jis yra alergiškas.
Ankštiniai augalai. Apie 15 proc. vaikų, alergiškų karvės pienui, reaguoja ir į sojos mišinius. Sojos baltymą kūdikio organizmas pasisavina daug blogiau nei karvės pieno baltymą. Sojos mišiniai vartojami tada, kai kūdikis netoleruoja laktozės.
Daržovės ir vaisiai turi termolabilių alergenų, t.y. verdant, šaldant ar konservuojant jų alergiškumas labai silpnėja. Alergiškam vaikui geriau rinktis pramoniniu būdu pagamintas tyreles. Atvežtiniai vaisiai - obuoliai, bananai - kūdikiams netinka, nes gali būti apdoroti cheminiais preparatais.
Mėsa. Mėsos alergenai nėra labai stiprūs. Dažnai alerginės reakcijos įvyksta dėl į mėsą dedamų maistinių priedų - nitratų, dažų ir kt.
Žemės riešutai. Sukelia stiprias alergines reakcijas. Pupelės, lęšiai, žirniai alergiją sukelia rečiau.
Žuvis sukelia stiprias alergines reakcijas. Net žuvies nevalgant, o būnant patalpoje, kaai įkvepiama ar ant odos pateka kepamos žuvies garų, aerozolių, kyla alerginės reakcijos. Taip nutinka dėl stipraus alergeno.
 

Tinkamiausias maistas kūdikiui - motinos pienas


Jis visada šviežias, tinkamos temperatūros ir sterilus. Motinos piene, be maisto ingredientų, yra biologiškai veiklių medžiagų: vitaminų, fermentų, hormonų, baltymų. Pati didžiausia apsauga nuo alergijos ir yra mamos pienas, nes mamos piene esantys baltymai brandina kūdikio žarnyno gleivinę, kad ji nebūtų pralaidi stambioms baltymo molekulėms, kurios ir išprovokuoja alergines reakcijas. Labai svarbu, kad kūdikis iki 5-6 mėn. būtų maitinamas motinos pienu. Iki šio amžiaus subręsta kūdikio žarnyno gleivinė, ir alerginių reakcijų galimybė yra mažesnė.
Kartais, nors ir maitinant mamos pienu, gali pasireikšti alergija. Tai nutinka todėl, kad kūdikio žarnyno gleivinė dar būna nevisiškai subrendusi. Reikia atsižvelgti ir į mamos mitybą. Maiste esančias medžiagas motina su pienu perduoda žindomam kūdikiui. Valgant dažniausiai alergiją sukeliančius produktus, tokius kaip žuvis ir kitos jūros gėrybės, karvės pienas, kiaušiniai, žemės riešutai, citrusiniai vaisiai, žemuogės, galima sukelti kūdikiui alergines reakcijas.
Alergijos gali būti ir paveldimos. Taigi tai, kas sukelia alergiją mamai, gali sukelti alergiją ir kūdikiui.
 

Tinkamų mišinių parinkimas


Jei mama negali maitinti ar neturi pieno, tuomet labai svarbu pasirinkti tinkamą mišinį. Svarbiausia tikslingai pasirinkti tokį mišinį, kuris neskatintų alerginių reakcijų ir būtų naudingas kūdikio žarnyno gleivinei. Taigi idealiausia, jei kūdikis yra maitinamas hidrolizuotais mišiniais (juose baltymas yra suskaidytas, susmulkintas iki smulkiausių molekulių, kurios neprovokuoja alerginių reakcijų). Natūraliai reikėtų maitinti iki 5-6 mėn., kol subręsta kūdikio žarnyno gleivinė, o tada bandyti pereiti prie įprastos sudėties mišinių. Stebėti, ar neatsiranda alerginių reakcijų, jei atsiranda - vėl grįžti prie hidrolizuotų mišinėlių.
Daromos klaidos, kai pradžioje pradedami vartoti paprasti ar sojos mišiniai. Atsiradus alergijai, jie pradedami keisti vieni kitais, o alerginės reakcijos tik stiprėja. Dažnai keisti mišinius kūdikiams nepatariama, nes prie kiekvieno naujo mišinio jiems reikia priprasti.
2008 kovo 25
Parengė Agnė Lazauskaitė
Susijusi informacija

Lankytojų komentarai

Jovita Mikalauskaitė
2007-07-07 20:08
o šis straipsnis man patiko, nes galėjau pasiskaityti kam pati esu alergiska (kokiem produktam be karves pieno). vat taip

Parašykite savo nuomonę

Jūsų vardas: El. pašto adresas:
Jūsų komentaras:
:) (happy) :D (super)
(hi) (red) (fu) (fool)
(weird) :P :( (hooray)
(bad) (think) 8| (ok)
Apsaugos kodas:
 
Sveikas žmogus
Rubrikos
Naudinga informacija
Neradote ko ieškote?
Pabandykite pasinaudoti paieška:
© Sveikas žmogus 2014. Visos teisės saugomos