Kodėl valgant tą patį produktą iš skirtingų indelių (stiklinių, molinių, metalinių, plastmasinių) skonis skirtingas?

Skonį jaučiame dėl burnoje išdėstytų skonio receptorių. Paprastai grynas skonis būna keturių rūšių: kartus – receptoriai yra liežuvio šaknyje, rūgštus – liežuvio šonuose, saldus – arčiau liežuvio galo, sūrus – ant liežuvio galiuko ir jo priekinėje viršutinėje dalyje. Tai, kodėl valgydami tą patį produktą iš skirtingų indelių jaučiame skonio skirtumus, atsakyti nėra paprasta, nes kiekvienu atveju yra savo tiesa. Vienas iš faktų byloja, kad gėrimų skonis labai priklauso nuo to, kuri liežuvio vieta pirmiausiai pajunta gėrimo skonį.

Siekiant, kad gėrimas patektų būtent ten, kur reikia, puodelis iš kurio geriate turi būti būtent tokios formos ir medžiagos kaip reikia: stori molinio puodelio kraštai, siauras stiklinis kaklelis, užaštrinti krištolo taurių kraštai ir t.t. Mokslininkai įrodė, kad skonis priklauso ir nuo žmogaus nuotaikos. Taigi uogienę „kabinti“ gali būti skaniausia kaip vaikystėje pas močiutę tiesiai iš puodo, o ne iš tvarkingai ant stalo pastatyto indelio. Agurkai statinėse ir stiklainiuose rūgsta kiek kitaip, todėl ir jų skonis skiriasi. Be to, laikant tam tikruose induose, pavyzdžiui, metaliniuose, plastmasiniuose, tarp produkto medžiagų ir, pvz., metalo gali vykti cheminės reakcijos, todėl ir skonis pasikeis, ko nebus laikant maistą stikliniame inde. Maisto skonis priklauso ir nuo to, kas buvo laikyta inde prieš sudedant mus dominantį produktą. Kaip šaldytuvas prisigeria kvapų, taip jų (nors ir neužuodžiame) prisigeria ir indai, o liežuvis juk viską žino.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai