Mitybos patarimai sergant tulžies pūslės akmenlige ar norint jos išvengti

• Ribokite suvartojamų riebalų kiekį.
• Nepiktnaudžiaukite baltymingais maisto produktais, bet ir neatsisakykite jų. Rekomenduojama paros baltymų norma – 60–80 g.
• Gausus saldumynų ir cukraus vartojimas taip pat susijęs su padidėjusia rizika sirgti tulžies pūslės akmenlige.
• Maistas turi būti ne keptas, bet virtas, troškintas.
• Mėsą patariama valgyti neriebią, geriau maltą, žuvis taip pat turi būti neriebi. Taigi pamirškit kiaulieną ir rinkitės kalakutieną, veršieną ar triušieną.


• Atsisakykite lydyto sūrio; pieno produktus geriau pasirinkti liesus, t.y. ne daugiau kaip 10–15 proc. riebumo.
• Venkite produktų, kuriuose daug eterinių aliejų – česnakų, ridikų ir pan.
• Nevartokite ankštinių daržovių: pupų, pupelių, žirnių.
• Vartokite daugiau skaidulų turinčių maisto produktų: vaisių, daržovių, rupios duonos, kruopų ir pan.
• Gerkite daugiau skysčių.
• Valgykite dažnai, bet po nedaug (bent 5 kartus per dieną).

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai