Diagnozė: lėtinis cholecistitas. Kas toliau?

Šį kartą pakalbėkime apie sergančiųjų lėtiniu cholecistitu, arba tulžies pūslės akmenlige, mitybą.
Valgyti reikia po nedaug, bet dažnai: 5-6 kartus per dieną (paskutinį kartą 1-2 val. prieš miegą). Toks mitybos režimas reikalingas tam, kad kiekvieną kartą, kai maistas patenka į skrandį, po to į dvylikapirštę žarną, tulžies pūslė susitraukinėja ir išskiria tulžį. Tulžis yra būtina virškinimui. Tuo pačiu išvengiama tulžies sąstovio. Dažnai valgant, tulžies pūslė kiekvieną kartą iki galo išsituština ir tai neleidžia mikroorganizmams, esantiems tulžyje, kauptis ir sukelti uždegimo. Dietos rekomendacijas kiekvienam pacientui gydytojas parenka individualiai, atsižvelgdamas į žmogaus kūno sudėjimą, svorį, individualų produktų toleravimą.
Bet yra kelios bendros taisyklės visiems ligoniams, sergantiems tulžies pūslės lėtiniu uždegimu.
Reikia atsisakyti aštrių prieskonių (garstyčių, acto, krienų, pomidorų padažo), nerekomenduojami: kepti miltiniai patiekalai (blynai), tortai, bandelės, pyragaičiai su kremu, čeburekai, keptos arba troškintos daržovės, riebūs mėsos arba žuvies sultiniai, sriubos su vištiena arba grybais, riebi mėsa, ypač kepta, troškinta arba rūkyta, kiauliena, aviena, antis, žąsis, visi konservai, padažai, marinatai, rūgštynės, špinatai, svogūnai, česnakai, ridikai, grybai, pomidorų sultys.
Nerekomenduojamas alkoholis, taip pat ir alus.
Nevalgykite labai šalto ar labai karšto maisto, kad nekiltų spazmas.
Rekomenduojama: neriebūs mėsos ar žuvies sultiniai, vegetariškos, pieniškos sriubos, antrieji patiekalai iš neriebios jautienos, vištienos, triušienos, ypač patiekalai, pagaminti ant garų, virtos daržovės (bulvės, morkos, burokėliai, baklažanai, patisonai, moliūgai), keletą kartų per savaitę - košės. Ypač naudingos avižinės ir grikių kruopos, apsaugančios nuo anemijų, reguliuojančios lipidų apykaitą ir gerinančios virškinimą.
Dietos reikia laikytis nuolat, remisijos metu ją galima truputį praplėsti. Tai nereiškia, kad galima valgyti viską iš eilės. Tačiau galima suvalgyti gabalėlį virtos, o po to ir keptos mėsos. Esant normaliam svoriui nepakenks ir bandelė iš nepagerintos tešlos.


Jei susilpnėjusi tulžies pūslės funkcijai rekomenduojami produktai, skatinantys tulžies pūslės susitraukimą: skystai virti kiaušiniai, grietinė, sviestas, o dar geriau - augalinis aliejus, kuris turi tulžį varančių savybių. 20-40 g saulėgrąžų, kukurūzų arba alyvuogių aliejaus kasdien reikia vartoti kaip priedą prie patiekalų.
Pernelyg suaktyvėjus pūslės motorikai, visus šiuos produktus reikėtų vartoti labai saikingai arba visai jų atsisakyti.
Jei yra polinkis į vidurių užkietėjimą, naudingi produktai, pagerinantys žarnyno veiklą: morkos (virtos arba žalios tarkuotos), moliūgai, arbūzai, melionai, vaisiai, razinos, džiovintos slyvos, abrikosai, medus.
Meniu vienai dienai:
8 val. ryto - pirmi lengvi pusryčiai: ant garų gaminti maltinukai, neriebi virta žuvis, daržovių tyrė, pasukos, nestipri arbata.
11 val. - obuolių kompotas ir riekė baltos duonos.
14 val. daržovių arba pieniška sriuba, virta vištiena, kisielius.
17 val. - stiklinė pieno arba vaisių sulčių.
19 val. - omletas iš kiaušinių baltymų (ant garų), grikių košė, kompotas arba kisielius.
21-22 val. - stiklinė kefyro arba pasukų su neriebiais sausainiais arba bandele.
Paūmėjimo profilaktikai rekomenduojami polivitaminai, ypač B grupės, nes jie teigiamai veikia tulžies išsiskyrimą.
Tulžies susidarymą ir nutekėjimą stimuliuoja šarminiai mineraliniai vandenys. Be to, jie skystina tulžį. Gerti mineralinį vandenį reikia pašildytą iki 40-45 OC, po 1 stiklinę 3 kartus per dieną (30 min. prieš valgį - esant sumažėjusiam rūgštingumui, 45-60 minučių prieš valgį - esant normaliam rūgštingumui, 1,5 val. - jei rūgštingumas padidėjęs).
Gydymo kursas - 24-30 dienų. Labai sveika profilaktiškai kasdien gerti abrikosų, persikų sultis, agurkų - morkų sultis.

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai