2008-03-25

Natūralūs maisto priedai

Maisto pramonėje vartojami įvairūs priedai - tiek dirbtiniai, tiek natūralūs. Vartotojui aktualu, kad dirbtinių priedų jo vartojamame produkte būtų kuo mažiau. Gamintojo rūpestis - kaip jį pagaminti kuo natūralesnį. O koks turėtų būti optimaliausias dirbtinių konservantų ir natūraliųjų priedų santykis? Apie tai kalbamės su KTU maisto instituto mokslo darbuotoja Alvija ŠALAŠEVIČIENE.
 

[klausimas]Ar galima pagaminti produktą, kuriame būtų minimalus konservantų kiekis?[/klausimas]
Atliekama daugybė mokslinių tyrimų, kurių tikslas - sukurti būdus pagaminti saugius ir kokybiškus maisto produktus. Siekiama dirbtinius konservantus keisti natūraliais. Pavyzdžiui, vienas iš naujausių mokslinių pasiekimų mėsos perdirbimo pramonėje - priedai, kurie užtikrina nenatūralių konservantų skilimą pusgaminio apdorojimo metu. (Beje, jie vartojami ir Lietuvoje - įmonėje “Nematekas”). Vartojant šiuos priedus, produkto gamybos proceso pabaigoje nenatūralūs konservantai suskyla visiškai arba jų koncentracija galutiniame produkte yra minimali. Taip gatavoje produkcijoje yra sumažinamas dirbtinių ir padidinamas natūraliųjų priedų kiekis.
[klausimas]Neseniai įmonė ”Nematekas“ pagamino pieniškas dešreles “Jokių E”. Sakoma, kad jos ypač tinkamos vaikų mitybai, nes jų gamybai naudojami natūralūs priedai. Ką galite pasakyti apie šį produktą? [/klausimas]
Šios dešrelės yra geresnės kokybės, lengvai virškinamos, todėl ypač tinka tiek vaikų, tiek pagyvenusių žmonių mitybai. Jau pats faktas, kad dešrelių sudėtyje yra didesnis kiekis natūralių priedų, kalba pats už save. Be abejo, tokio produkto vertė ir saugumas yra didesnis už bet kuro kito, kurio sudėtyje yra daugiau dirbtinių maisto priedų. Labai sveikintina, kad įmonė gamina tokius produktus.
[klausimas]Kokie natūralūs priedai vartojami maisto pramonėje? [/klausimas]
Maisto pramonėje vartojami įvairių augalų ekstraktai, kai kurios skaidulinės medžiagos. Pavyzdžiui, iš gysločio išskirtas chitozanas pagerina mėsos spalvą, padidina gaminio išeigą, veikia baktericidiškai.
Augalų panaudojimas maisto pramonėje - perspektyvi, bet ir sudėtinga sritis, nes sunku kiekybiškai nustatyti pridėtų medžiagų kiekį. Be to, dėl brangių augalų identifikavimo metodų maisto saugos ir kokybės patikros sistema tampa sudėtinga.

 

Natūralūs konservantai


• Augalų ekstraktai. Mėsos produktų gamybai siūloma vartoti standartizuotus kardamono, cinamono, pankolio, rozmarino, salierų, šalavijo, česnako, ožragės, imbiero ekstraktus. Jie ne tik pagardina produktą, bet ir natūraliu būdu prailgina jo realizacijos laiką, turi antimikrobinių savybių.
• Prieskoninių augalų eteriniai aliejai. Jų savybės panašios, kaip ir pačių augalų ekstraktų, tik juose daugiau lakiųjų aromatą gerinančių medžiagų, todėl jų reikia mažiau. Maisto pramonėje galima vartoti beveik visus maistui vartojamų augalų eterinius aliejus.
• Iš prieskoninių augalų išskirtos frakcijos ir atskiri išgryninti junginiai.
 

Keletas naudingų patarimų


• Vartokite natūralius, mažai perdirbtus maisto produktus.
• Venkite produktų su sintetiniais priedais (tai ypač aktualu vaikams ir pagyvenusiems žmonėms).
• Kuo mažiau vartokite įvairių maisto koncentratų, sausų sriubų, košių ir pan.
• Pirkdami produktą, atkreipkite dėmesį į jo vartojimo terminą: kuo ilgesnė produkto tinkamumo vartoti trukmė, tuo jo sudėtyje yra daugiau konservantų.
• Daugiau valgykite ekologiškų produktų, išaugintų ekologiškuose ūkiuose.
2008 kovo 25
Parengė Veronika Pečkienė
Susijusi informacija

Lankytojų komentarai

kokybe
2011-01-13 23:02
tik jau nesakykit kad ivairiu maisto imoniu desreles naturalios su gerai virskinamosiomis medziagomisa su prebiotikais tik nepasakokit pasaku pati dirbu darba su maisto kokybe ir sauga cia aisku yra kad jokiu prebiotiku ar kitu naudingu medziagu nera jokiose desrelese ir kad su uzrasu buna vaikams tik nejuokinkit jei pamatytumet kaip jos daromos tikrai daugiau vaikams neduotumet niekas is maisto imoniu nenaudoja naturaliu priedu o jei ir raso kad deta naturalus priedas bet kita medziaga gali buti sintetine, visoms maisto imonems svarbu ne naturalumas o kad pirkejai pirktu juk grazi, ryskiai raudona,mesa visiems skani o ne pagalvoja kiek ja sintetikos prideta, juk tie patys ekologiniai ukiai jiems svarbu lygiai tas pats ne ekologiska darzove ar vaisius o kuo daugiau parduoti ir sako kad cia ekologiska produkcija,ekologiska produkcija yra kai ta pati kiaule uzauginta kaime, simta procentu kaimiska kiauliena skiriasi nuo tos kur uzauginta pramoniniu budu, net parduotuvines mesos kartais sukramtyti neina, na cia visi sau seimininkai ir valgo ka nori,del ko vaikai dabar alergiski maistui o nuo labai naturaliu desreliu, tu paciu misinuku, juk jais tik dabar ir skatinama maitint, lygiai kaip parsiukams skirti pieno misiniai tik uzpili siltu vandeniu ir gerk.

Parašykite savo nuomonę

Jūsų vardas: El. pašto adresas:
Jūsų komentaras:
:) (happy) :D (super)
(hi) (red) (fu) (fool)
(weird) :P :( (hooray)
(bad) (think) 8| (ok)
Apsaugos kodas:
 
Sveikas žmogus
Rubrikos
Naudinga informacija
Neradote ko ieškote?
Pabandykite pasinaudoti paieška:
© Sveikas žmogus 2014. Visos teisės saugomos