2008-03-25

Sunkiai sergančių ligonių mitybos ypatumai

Jei namuose yra nevaikštantis ligonis po operacijos, traumos, sunkiai sergantis onkologine liga ar senas, savimi nebegalintis pasirūpinti artimasis, reikia žinoti, kad maitinimas jam yra vienas iš svarbiausių dienos įvykių. Deja, dažnai į tai žiūrima kaip į įprastą dalyką, nesistengiant sudaryti kai kurių labai paprastų sąlygų, kurios tikrai pagerintų ligonio gyvenimo kokybę. Kaip išvengti klaidų rūpinantis sunkiai sergančių žmonių mityba, pataria Kauno slaugos ligoninės gydytoja dr. MARIJA INESA PONIŠKAITIENĖ.
 

Tinkamai pateiktas maistas


Pirmiausia šiam svarbiam įvykiui būtina paruošti patį ligonį ir jo aplinką. Reikia nuplauti ligoniui rankas, o, jei pats pajėgia, pasiūlyti pačiam jas nusiplauti. Niekada negalima ligonio kambaryje palikti neišpilto indo su šlapimu arba išmatomis, būtina pašalinti blogus kvapus, pasirūpinti, kad būtų tvarkinga kambario aplinka, sudaryti sąlygas ligoniui patogiai įsitaisyti lovoje. Prieš valgydamas ligonis turi gerai pailsėti.
Reikėtų atkreipti dėmesį, kad geriausias ligonių apetitas būna rytais. Jei žmogų pykina, jam geriau tiks vėsesnis maistas. Be to, pykinimą labai sumažina šaldymo kameroje atšaldytos ananaso riekelės.
Labai svarbu ligoniui tinkamai pateikti maistą. Norint sužadinti apetitą, patariama pateikti maistą mažomis porcijomis. Vengiant užspringimo pavojaus, maistą reikia duoti mažais kąsneliais ir švelnų, pavyzdžiui, susmulkintas arba tarkuotas daržoves. Jei ligonis sunkiai ryja, gali užspringti, neturi dantų ar protezų, maistą būtina duoti trintą arba pusiau trintą. Ligonis sultinį su daržovių tyre ryja lengviau nei skystą sultinį su daržovių gabalėliais. Reikia nepamiršti ir saugumo – drungnas maistas yra saugesnis už tą, kuris garuoja. Patiekalą reikia stengtis padėti taip, kad ligonis galėtų jį matyti. Jei sergantis artimasis blogai mato arba visai nemato, jam derėtų pasakyti, kurioje lėkštės vietoje koks maistas yra padėtas, pavyzdžiui, žuvis ties 6 valanda, burokėliai – ties 12 valanda, bulvės – ties 3 valanda.
Jei įmanoma, reikia stengtis, kad ligonis valgytų pats. Tuomet jis jaučiasi mažiau priklausomas ir mažiau bejėgis. Jei valgydamas greitai pavargsta, tokiam žmogui reikia padėti pavalgyti. Jeigu nė viena ligonio kūno (veido) pusė nėra paralyžiuota, maistą rekomenduojama dėti į burną pakaitomis – tai į vieną, tai į kitą pusę. Tačiau, jei viena kūno (veido) pusė paralyžiuota, maistą reikia dėti tik į sveikąją pusę. Kai ligonis valgydamas išsitepa maistu, reikia nuolat pašluostyti jo burną, o ne tik pabaigus valgyti. Jei sunkus ligonis neturi apetito, nereikia prievartauti ligonį valgyti, jei jis to nenori.
Prieš ligonio maitinimą reikia pasirūpinti, kad aplink nebūtų triukšmo, kad gyvenamoji aplinka ligoniui pakeltų nuotaiką.
 

Svarbi maisto įvairovė


Senyvo amžiaus žmonių maistas turėtų būti kiek įmanoma įvairesnis. Be to, reikia stengtis jį derinti. Pavyzdžiui, jei pietums buvo patiektas riebesnis maistas, tai vakarienei tiktų liesesni maisto produktai. Senų žmonių mitybai patariama vartoti tokius maisto produktus, kuriems suvirškinti reikia mažiau fermentų, mažiau duoti duonos, bulvių, gyvulinės kilmės riebalų, saldumynų, druskos, rūkytų maisto produktų, alkoholio, daugiau skaidulinių medžiagų ir mineralų. Reikia stengtis, kad daržovių ir vaisių senyvo amžiaus nevaikštantys artimieji valgytų iki 5 kartų per dieną. Taip pat reikia stengtis į maistą dėti mažiau druskos bei cukraus. Jei nevaikštantis ligonis neserga širdies arba inkstų nepakankamumu, skysčių jam reikėtų išgerti ne mažiau nei 1,5 litro per dieną.
Nepagydomiems ligoniams paskutinėse ligos stadijose skiriamas ypač lengvai virškinamas maistas, turintis pakankamai baltymų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų, taip pat jis turėtų estetiškai gražiai atrodyti. Tokie ligoniai dažniausiai neturi apetito, būna išsekę, juos dažnai pykina. Jie turėtų valgyti po nedaug, dažnai ir mėgstamą maistą. Ligoniui reikėtų skirti dietą be druskos, tačiau maisto skoniui pagardinti reikėtų pridėti daugiau prieskonių, stengtis, kad valgis atrodytų patrauklus, kad lėkštėje maistas atrodytų estetiškai spalviniu požiūriu. Skrandžio bei seilių sekreciją padės sužadinti citrinos skiltelė, kivis arba ananasas. Prieš miegą sunkiai sergančiam savo artimajam pasiūlykite melisos, čiobrelių ar kmynų arbatos.
 

Apie enterinį maitinimą


Jei įprastais metodais nepavyksta pagerinti ligonio mitybos, jeigu per du maitinimus žmogus tesuvalgo mažiau nei 50 proc. viso maisto, tuomet reikia pereiti prie enterinio maitinimo. Toks maitinimas tinka pacientams, kurių virškinamasis traktas veikia, tačiau įprasto maitinimo jiems nepakanka arba jis neįmanomas dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, būklės prieš/po operacijos, onkologinės, neurologinės ligos, kai yra rijimo sutrikimas ir/arba sąmonės sutrikimas, galvos smegenų traumos, labai blogas apetitas arba senyvas amžius, kai ligonis nesugeba pats savimi pasirūpinti. Skirti enterinio maitinimo negalima esant virškinamojo trakto nepraeinamumui, šoko būsenai arba alergijai kuriai nors iš dietinio maisto sudedamųjų dalių.
Geriamieji enteriniai mišiniai parenkami įvertinus ligonio įmitimą, ligos pobūdį, įtariamą maisto medžiagų stoką arba jų stygiaus riziką. Jei mišinys vartojamas kaip vienintelis maistas, jame turi būti pakankamai angliavandenių, riebalų, baltymų. Būtina atsižvelgti ir į vitaminų, mikroelementų poreikį. Sergantiesiems lėtinėmis ligomis per parą rekomenduojama skirti 1,0–1,5 g baltymų, skysčių 30–40 ml/kg svorio per dieną.
Vienas iš dažniausiai vartojamų maisto papildų yra Nutridrink. Tai visavertis subalansuotas didesnės energinės vertės skystas maisto papildas, kurio sudėtyje yra rekomenduojamas kiekis baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jis skiriamas suvartojantiesiems nepakankamą maisto kiekį ir išsekusiems ligoniams po chemoterapijos ir radioterapijos, prieš ir po operacijų, esant apetito sutrikimams, kramtymo ir rijimo sutrikimams.
Yra panašių maisto papildų su truputį mažesniu baltymų kiekiu. Atskiras maisto papildas skiriamas ligoniams, kuriems diagnozuota hiperglikemija bei sergantiems cukralige, papildytas skaidulinėmis medžiagomis, be laktozės ir gliuteino. Tokiems ligoniams skiriamas ir specialus mišinys su soja.
Sunkiai sergantiems ligoniams yra skiriami ir didesnės energinės vertės maisto papildai. Kitokie papildai skiriami ligoniams, kuriems reikalinga dieta su daug skaidulinių medžiagų. Specialus skystas maisto papildas vartojamas esant mitybos sutrikimui dėl virškinimo bei baltymų, riebalų ir disacharidų rezoliucijos sutrikimų, kurie atsiranda dėl uždegiminių žarnyno ligų, trumposios žarnos sindromo, kasos nepakankamumo ir virškinamojo trakto operacijų.
Rekomenduotini ir miltelių pavidalo maisto papildai. Pagal gydytojo rekomendacijas skiriami visaverčiai, subalansuoti enteriniai mišiniai, kurie naudojami esant mitybos nepakankamumui, atsiradusiam dėl ligos, pavyzdžiui, esant rijimo sutrikimui ir blogam apetitui, onkologinėms ligoms, kaukolės ir smegenų traumoms, pooperaciniu laikotarpiu.
Kaip papildomas baltymų šaltinis ligoniams, kurių poreikių netenkina maistas, vartojamas maisto papildas, kuriame yra didelis pieno baltymų ir kalcio kiekis. Šis mišinys vartojamas esant nudegimams, traumoms, infekcinėms ligoms, esant labai dideliam baltymų netekimui, klinikiniam išsekimui, mitybos nepakankamumui.
 

Išsekusiems ligoniams – probiotikai


Jeigu ligoniai vartoja antibiotikų arba reikia normalizuoti sveikatos būklę po sunkios ligos, gausaus kitų vaistų vartojimo arba streso, vartojami probiotikai. Jie papildo virškinamąją sistemą gerosiomis bakterijomis ir taip padeda geriau pasisavinti maistingąsias medžiagas, gaunamas su kasdieniu maistu, gerina imuninės sistemos būklę. Kadangi senstant organizmas natūraliai praranda dalį gerųjų bakterijų, reikalingų, kad virškinamoji sistema būtų sveika, tai tokiais atvejais rekomenduojami probiotikai vyresnio amžiaus žmonėms.
2008 kovo 25
Lina Jurgaitienė
Susijusi informacija

Parašykite savo nuomonę

Jūsų vardas: El. pašto adresas:
Jūsų komentaras:
:) (happy) :D (super)
(hi) (red) (fu) (fool)
(weird) :P :( (hooray)
(bad) (think) 8| (ok)
Apsaugos kodas:
 
Sveikas žmogus
Rubrikos
Naudinga informacija
Neradote ko ieškote?
Pabandykite pasinaudoti paieška:
© Sveikas žmogus 2014. Visos teisės saugomos