Kokie indai sveikiausi?

Įvairioms technologijoms sparčiai tobulėjant, atsirado puiki galimybė išsirinkti reikalingus ir tinkamus stalo įrankius, indus, kuo įvairiausių ir įmantriausių formų ir spalvų. Dažnai prie pirkimo prisideda ne vien poreikis, mada, progos, šventės, bet ir įvairios akcijos, maža indų ir įrankių kaina. Prieš perkant naujus indus ar naudojant turimus, svarbu žinoti jų privalumus, trūkumus ir poveikį mūsų sveikatai.

 

Konsultuoja Sveikatos mokymo ir ligų
prevencijos centro Sveikatos mokyklos Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus visuomenės sveikatos administratorė gydytoja higienistė
Liucija Urbonienė.

 

Populiariausi – nerūdijančio plieno, nesvylantys

 

Nerūdijančio plieno indai – patys populiariausi. Jų gerosios savybės gerai žinomos, viena pagrindinių – kad verdant ar kepant šie puodai nereaguoja su maistinėmis rūgštimis, dėl ko maistas nepraranda savo natūralaus skonio, spalvos ir kokybės. Kitas privalumas – jie nerūdija, yra atsparūs deformacijoms, juos lengva valyti.

Tačiau nerūdijantis plienas nėra geras šilumos laidininkas, ir šiluma sklinda netolygiai. Kitas galbūt mažiau žinomas dalykas – kad nerūdijančio plieno sudėtyje yra nikelio. Todėl žmonėms, kurie yra alergiški nikeliui, šie puodai netinkami.

Netrūksta informacijos ir apie emaliuotus, ketaus ar aliuminio indus. Taip pat ir apie tefloninius. Tokia keptuvė tikrai yra kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Žinomi ir tefloninių indų trūkumai – jų negalima šveisti milteliais, metalinėmis kempinėmis, maišyti ar pjaustyti juose maisto metaliniais įrankiais. Tam būtina naudoti medinius arba specialiai tokiems indams skirtus įrankius. Ir nors žinoma, kad pažeistas tefloninis paviršius išskiria sveikatai pavojingas rūgščias kancerogenines medžiagas, kurios su maistu patenka į mūsų organizmą, tikrai ne visos šeimininkės iš karto meta lauk keptuvę, kurioje atsirado keli nedideli įbrėžimai. Kitas svarbus dalykas, kurį reikia žinoti naudojant šiuos indus, yra tas, kad dauguma nesvylančių paviršių pagaminti iš medžiagų, kurios, pasiekus didesnę kaip 200 °C temperatūrą, pradeda skleisti nuodingas dujas, galinčias dirginti kvėpavimo takus. Todėl maistą tefloniniuose induose reikia gaminti tik ant silpnos ar vidutinės ugnies.

Tačiau, be šių populiarių ir plačiai naudojamų, indai ar stalo įrankiai gali būti ir variniai, žalvariniai, sidabriniai, melchioro, stikliniai, plastikiniai, keraminiai ir galiausiai silikoniniai. Tad apie šių rečiau mūsų virtuvėse pasitaikančių indų savybes plačiau.

 

Variniai indai

 

Jie yra labai geri šilumos laidininkai. Nustatyta, kad jų šilumos laidumas yra 10 kartų didesnis nei nerūdijančio plieno. Tai reiškia, kad vanduo juose greičiau užvirs, tačiau kartu maistas greičiau ir atšals. Be to, variniai puodai reaguoja su maistinėmis rūgštimis, o ypač šarmais, todėl netinkami rūgščių produktų gamybai. Kita vario savybė – jis juoduoja, nes pasidengia oksido plėvele. Tai brangūs indai. Visa tai lemia, kad variniai indai nėra populiarūs.

 

Žalvariniai indai

 

Tai vario lydinys su cinku. Šis lydinys aktyvesnis nei varis, todėl žalvariniai indai ar stalo įrankiai neturėtų būti naudojami kasdien, nes reaguoja su šarmais ir rūgštimis.

 

Sidabro indai

 

Sidabro indai pasižymi baktericidinėmis savybėmis. Tačiau reikia įsidėmėti, kad sidabriniu šaukšteliu negalima valgyti kiaušinio, nes sidabras reaguoja su trynyje esančia siera ir susidaro nuodingas sidabro sulfidas. Jei drėgname ore yra sieros junginių, sidabras gali virsti sidabro sulfidu, ir gaminys pasidengia tamsios spalvos plėvele. Tik nuvalius stalo įrankį ar kitą sidabrinį gaminį galima jį toliau saugiai naudoti.

 

Melchioro indai

 

Melchioras sudarytas iš vario, nikelio ir cinko. Kaip jau minėjome, kai kurie žmonės gali būti alergiški nikeliui, jiems šis metalas gali sukelti alerginius kontaktinius dermatitus. Literatūroje rašoma, kad nikelio sulfidai, oksidai, sulfatai gali sukeli vėžį. Kitas melchioro elementas – cinkas. Maži jo kiekiai gydo žaizdas, tačiau jei jo į organizmą patenka per daug, gali kilti virškinimo problemų. Cinkas – aktyvus metalas, jis gali lengviau nei varis ar sidabras patekti į organizmą.

 

Plastikiniai indai

 

Šiuo metu yra žinomi šių kategorijų plastikiniai indai: vienkartinio naudojimo, sausiems biriems maisto produktams, šaltam maistui, karštiems produktams ar žaliavoms, tinkami mikrobangų krosnelėms, netinkami maisto produktams.

Toks indų skirstymas labai svarbus, nes jei indus naudosite ne pagal paskirtį, juose laikomas maistas gali įgyti kenksmingų organinių junginių, kurie gali labai pakenkti žmogaus sveikatai. Gaminant plastikinius indus naudojamas dirbtiniu būdu gautas melaminas. Tokie indai yra labai lengvi, nedūžta, lengvai plaunami, gražiai atrodo. Tačiau melaminas turi savybę migruoti į maistą. Anot specialistų, mūsų organizme besikaupiantis melaminas ilgainiui gali sukelti inkstų, kraujotakos ligas, virškinimo sutrikimus, šlapimo takų opas, alergiją ir net vėžį. Todėl plastikinius indus reikia naudoti tik pagal jų paskirtį. Be to, pasibaigus vartojimo terminui, plastikas pradeda skleisti kenksmingas organizmui medžiagas, todėl jo negalima naudoti ir būtina utilizuoti.

Ypač pavojingi indai, viduje dekoruoti paveikslėliais. Dažnai paveikslėliai nepadengiami jokiu apsauginiu sluoksniu, tad dekoruojant naudojamos cheminės medžiagos nesunkiai gali patekti ir į maistą. Dažų sudėtyje yra formaldehido, švino, kadmio ir kitų metalų druskų. Formaldehidas – kancerogeninė medžiaga, kuri gali stipriai dirginti akis, gerklę, odą, kvėpavimo takus ir plaučius.

 

Stikliniai indai

 

Stikliniai indai priskiriami ekologiškai švarių indų tipui. Šie indai, kaip ir emaliuoti, nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, jie yra atsparūs karščiui. Be to, juos patogu naudoti, nes paviršiai yra higieniški, juos lengva plauti ir valyti.

 

Keraminiai ir porcelianiniai indai

 

Jie yra pagaminti iš natūralių medžiagų: keramika – iš molio, porcelianas – iš kaolino. Šie indai gali būti dekoruoti arba balti. Piešiniai ant indų daromi naudojant metalo oksidus, kurie gali patekti į maistą. Todėl reiktų vengti gausiai dekoruotų indų. Keraminiai ir porcelianiniai indai tinka maistui laikyti ir saugoti, yra nežalingi, jei jų paviršiai yra be įbrėžimų ir įskilimų. Atsiradus net ir nedideliam įbrėžimui, į maistą gali patekti sunkiųjų metalų druskų.

 

Silikoniniai indai

 

Silikoniniai indai elastingi, tvirti, atsparūs net iki 280 °C temperatūrai. Juos galima naudoti orkaitėse, mikrobangų krosnelėse, maistui užšaldyti. Silikonas nerūdija ir nelūžinėja, nesąveikauja nei su karštais, nei su užšaldytais produktais. Iš tokių indų maistą lengva ištraukti, maistas neprisvyla, juos galima sulankstyti.

 

 

 

Naudingi patarimai

 

 

Ieškodami ilgaamžių ir saugių sveikatos požiūriu puodų, rinkitės pagamintus iš nerūdijančio plieno, storasienius, turinčius kelių sluoksnių dugną. Ant etikečių ieškokite užrašo „Plienas 18/10“. Tai reiškia, kad puodai pagaminti iš labai aukštos kokybės plieno, kuriame yra 18 proc. chromo ir 10 proc. nikelio. Šis plienas dar vadinamas medicininiu ir atsparus korozijai. Kelių sluoksnių dugnas leidžia tolygiai pasiskirstyti ir išsilaikyti šilumai.

Kokybiškiausi ir sveikiausi yra indai, padengti grūdinto stiklo metalo keramikos sluoksnio danga, kurios sudėtyje nėra nei nikelio, nei chromo, nei jokių sintetinių medžiagų ar dažų, ji taip pat nereaguoja su rūgščiu maistu. Tokie puodai atrodo kaip stikliniai, tačiau nedūžta, yra kieti lyg metalas, hi­gieniški. Jų paviršius yra kietas, lygus ir be porų, todėl nėra sąlygų bakterijoms daugintis.

Jei tenka naudoti vienkartinius indus, rinkitės popierinius, nes jie pagaminti iš natūralios medžiagos.

Nesirinkite indų su ryškiais piešiniais, nes jie gali būti dažyti naudojant sveikatai kenksmingus dažus.

Aliuminio puoduose nerekomenduojama virti rūgščių sriubų (raugintų kopūstų, rūgštynių, barščių), gaminti rūgščių troškinių, virti rūgščių uogų kompotų, ruošti marinatų ir saldžiarūgščių padažų, nes aliuminio gali patekti į žmogaus organizmą.

Nenaudokite ir be jokio gailesčio išmeskite:

emaliuotus indus, puodus, jei yra įtrūkęs, suskilęs ar atšokęs emalis,

medines, plastmasines maisto pjaustymo lenteles nelygiu, subraižytu ar šerpetotu paviršiumi,

įskilusius stiklinius, porcelianinius, molinius indus, puodus ir lėkštes,

deformuotus, įbrėžtus, įplyšusius plastikinius indus,

indus su tefloninės dangos pažeidimais,

kepimo skardas su defektu, jei jų paviršius lupasi.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai