Augalinių grožio ekstraktų abėcėlė

Narpliodamos kosmetinės priemonės sudėtį, dažnai atkreipiame dėmesį į augalinius ekstraktus – jie teikia pasitikėjimo. Ramunėlių, alavijų ar žaliosios arbatos gerąsias savybes jau gerai žinome, o kitų gamtos dovanų – arnikų, rozmarinų ar verbenų poveikis odai aptariamas kiek rečiau.

 

Arnikų ekstraktas paprastai gaminamas iš augalo žiedų. Kosmetikoje jo dažnai dedama į riebios odos priežiūros priemones, seborėją ir plaukų slinkimą gydančius šampūnus ar losjonus.

 

Arnikų ekstraktas turi biologiškai veiklių medžiagų, kurios gerina kraujo mikrocirkuliaciją. Viena geriausiai žinomų šių medžiagų – arnicinas, slopinantis uždegimą ir padedantis gydyti nedideles žaizdeles. Tiesa, prastai išvalytas šio augalo ekstraktas gali sukelti alergiją. Tad pirkdami kremą, kurio sudėtyje yra arnikų žiedų ekstrakto, atkreipkite dėmesį, ar gamintojas yra žinomas. Mat tik šiuolaikinės technologijos leidžia išgauti produktą be priemaišų (jį gerai išgryninti).

 

Apynių ekstraktas gaminamas iš šio augalo spurgų. Jie turi daug fitoestrogenų (daugiausiai šių natūralių hormoninų medžiagų turi sojos). Patekusios į mūsų organizmą, biologiškai veiklios apynių medžiagos gerina skysčių ir riebalų apykaitą, didina odos elastingumą. Apyniai taip pat reguliuoja riebalų apykaitą, padeda šalinti pleiskanas. Nuo seno žinoma, kad galvą gerai trinkti apynių nuoviru – jie neleis atsirasti pleiskanoms, greitai riebaluotis plaukams.

 

Avižų ekstraktas gaminamas iš jaunų, nevisiškai prinokusių avižų žaliavos. Dėl savo švelnaus minkštinamojo, raminamojo poveikio avižos gerai veikia sudirgusią ir uždegimo pažeistą odą, ją ramina, mažina pleiskanojimą. Natūraliosios medicinos atstovai avižų ir avižų miltų voniomis pataria gydyti egzemą. Be to, avižose yra vertingojo beta gliukano, kuris odai padeda susidoroti su išoriniais dirgikliais – šalčiu, karščiu, patalpų sausra, miesto smogu ir kt.

 

Bambukų ekstraktas gaminamas iš jaunų šio augalo ūglių. Jo dažnai galima aptikti brandžiai odai skirtuose kremuose veidui ir kūnui. Bambukuose gausu aminorūgščių ir mikroelementų, padedančių odoje išsaugoti reikiamą kolageno kiekį. Šių augalų ekstraktas iš audinių išstumia skysčių perteklių, dėl to oda atrodo skaistesnė, nepaburksta. Tik atkreipkite dėmesį – kremo sudėtyje bambukų ekstrakto turi būti labai nedaug arba šalia jo turi būti ir odą drėkinančių medžiagų.

 

Bambukų ekstrakto dažnai galima aptikti šampūnuose išsausėjusiems ir pažeistiems plaukams – jis stiprina plaukus ir atkuria jų struktūrą.

 

Dumblių sudėtyje yra unikalių biologiškai veiklių medžiagų, kurias jie gauna iš jūros. Tai vitaminai, mikro- ir makroelementai, kuriuos dumbliai perduoda odai. Be to, dumbliai itin vertingi ir kitu požiūriu – juose esančios medžiagos greitai patenka į dermą (tikrąją odą, kuri yra po viršutiniu sluoksniu – epidermiu) ir ima skatinti kolageno gamybą. Dėl šios savybės dumblių galima aptikti beveik kiekviename vyresnio amžiaus moterims skirtame kreme tiek veidui, tiek kūnui.

 

Erškėtuogių ekstraktas gaunamas iš erškėtrožių vaisių. Erškėtuogės – pirmasis pagalbininkas odai išsiplėtus kapiliarams, mat vitaminai C, K ir P stiprina smulkiųjų kraujagyslių sieneles. Kiti svarbūs vitaminai palaiko odos atsparumą žalingiems išorės dirgikliams, medžiagų apykaitos procesus, skatina ląstelių atsinaujinimą. Erškėtuogėse esančios organinės rūgštys padeda išvalyti odos poras ir stangrina odą, grąžindamos jai sveiką atspalvį. Galima sakyti, kad kosmetikos priemonės su erškėtuogėmis yra greitoji pagalba pavargusiai, suvytusiai odai.

 

Granatų ekstraktas išgaunamas iš sėklų. Jis ne be reikalo yra užsitarnavęs kovotojo su ankstyvomis raukšlėmis vardą – granatuose esančios veikliosios medžiagos neleidžia irti kolagenui. Granatų ekstrakto dedama į odą balinančius kremus, jis pageidaujamas brandžiai odai skirtose ir tonizuojamosiose kosmetikos priemonėse.

 

Imbierų ekstraktas gaminamas iš šių augalų šaknies. Imbieras, dažniau žinomas kaip prieskoninis augalas, savo vietą kosmetikoje atrado dėl įvairialypio poveikio: jis reguliuoja riebalinių liaukų veiklą ir pašalina riebalų perteklių, dezinfekuoja ir padeda gydyti nedideles žaizdeles. Šis ekstraktas tonizuoja odą ir saugo ją nuo laisvųjų radikalų poveikio. Neretai šalia imbierų ekstrakto į kremus dedama pipirų ir cinamono – tai saunos efektą kuriančios priemonės. Jos ne tik sušildo, bet ir efektyviai valo užsikimšusias poras ir šalina toksinus. Tik nepamirškite, kad tokio kremo negalima naudoti turint jautrią ir į kuperozę (tai – išsiplėtę odos kapiliarai) linkusią odą.

 

Kavos ekstraktas, kuris dedamas į kosmetikos priemones, gaminamas iš žalių neskrudintų kavos pupelių. Jame esantis kofeinas aktyvina mikrocirkuliaciją, tonizuoja odos ląsteles, padeda šalinti skysčių perteklių. Kita veiklioji medžiaga – chlorogeno rūgštis – yra puikus antioksidantas ir natūralus UV filtras. Be to, ši rūgštis geba prisijungti prie kitos veikliosios medžiagos, padeda jai greičiau ir geriau patekti į odą, o ten geriau atskleisti savo gerąsias savybes.

 

Lotosų ekstraktas gaminamas iš šio augalo žiedų ir lapų. Nuo seno Azijos gražuolės gerai žino ir vertina šių augalų ekstraktą dėl jo balinamojo ir valomojo poveikio. Kosmetologai net vartoja terminą „lotoso efektas“, kai po procedūrų su lotosų ekstrakto turinčia kosmetika oda tampa švari, šviežia ir elastinga – tarsi lotoso žiedas.

 

Magnolijų ekstraktas gaminamas iš jos žiedų. Neseniai japonų mokslininkai, tyrinėjantys molekulinę biologiją, nustatė, kad magnolijų ekstraktas – puiki priemonė nuo pernelyg ilgai saulėje buvusios odos senėjimo. Pasirodo, šis augalas geba stabdyti baltymą, dėl kurio, veikiant saulės spinduliams ir nepalankiems aplinkos veiksniams, kyla įvairūs uždegimai. Šiandien magnolijų ekstrakto dažnai dedama į nuo UV saugančius ir vyresnio amžiaus moterims skirtus kremus.

 

Papajų ekstraktas gaminamas iš vaisių. Jame pirmuoju smuiku groja fermentas papainas, gebantis puikiai valyti odą. Būtent šio fermento atradimas ir panaudojimas kosmetikoje leido sukurti šveitiklius. Papainas gali lengvai suardyti keratiną, naikindamas ne tik mirusias odos ląsteles, bet ir randus, strazdanas, pigmentines dėmeles. Veikiant papainui odos ląstelės greitai atsinaujina, o sustabarėjusios dalelės minkštėja ir pakinta.

 

Rozmarinų ekstraktas gaminamas iš šio augalo lapelių. Tai bene vertingiausias antioksidantas, kuris savo savybėmis jau seniai pralenkė vitaminą E ir žaliąją arbatą. Rozmarinų ekstraktas lėtina rūgštėjimo procesą, o rozmarino rūgštis, kuri dedama į kremus, puikiai atstoja konservantą. Tiesa, daug pagyrų nusipelnė ir šio augalo uždegimą slopinančios ir antimikrobinės savybės.

 

Verbenų ekstraktas gaminamas iš žaliosios šio augalo dalies. Jis skirtas jautriai ir probleminei odai. Kai reikia pabėgti nuo nesveiko raudonio ar stabdyti šerpetojimą, geriausiai tiks kremas su verbenų ekstraktu – jis odą nuramins ir suminkštins. Jei odą pradėtų berti ar ji taptų pernelyg riebi, verbenų ekstraktas ims veikti antibakteriškai. Be to, didelis flavonoidų kiekis verbeną paverčia natūraliu antioksidantu, kuris apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų ir ankstyvo senėjimo.

 

Ženšenių ekstraktas gaminamas iš šaknų. Ženšenį ne be reikalo žmonės vadina gyvenimo šaknimi ir bene geriausia tonizuojamąja priemone. Ženšenis stiprina kraujagysles, stimuliuoja kraujotaką ir limfos nutekėjimą, odos ląstelėms garantuoja reikiamą deguonies kiekį. Šių procesų dėka oda atsinaujina daug greičiau, todėl ženšenių ekstraktas dažniausiai dedamas į brandžiai odai skirtus kremus.

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Daivo--nex
2014-06-24 21:18
O tai ko neparasote kiek tuose ekstraktuose koncervant, kiek prideta tirstikliu, rugsciu reguliatoriu ir visu kitu nuodu ?
Musu proteviai moke : netepk ant odos to , ko nedetum i burna !!!
O ar jusu ekstraktus butu galima paragauti ? :P ---- (fu) ------ (hooray)

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai