Žiemą išlydėkime be ligų
Dažnos žiemos pabaigos sveikatos problemos
Svorio augimas
Žiemą valgome riebesnį, sunkesnį maistą, taigi dažnam padidėja svoris. Pora kilogramų yra normalus kūno, siekiančio apsisaugoti nuo šalčio, pokytis, tačiau dažnai svoris paauga ir daugiau nei 2 ar 3 kilogramus. Svoris didėja valgant daug kaloringo maisto, gerokai mažiau judant.
Vieni kaloringiausių produktų yra saldumynai. Puikus jų pakaitalas galėtų būti saldymedžio šaknys.
Saldymedžio nuoviras
½ valgomojo šaukšto saldymedžio šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 10 min. ir nukoškite. Gerkite po ½ stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.
Odos nušalimai
Lauke spaudžiant šaltukui gali atsirasti odos nušalimų. Saugokite tiek savo veidą, tiek rankas, o, atsiradus nušalimams, juos gydykite ištraukomis ir užpilais.
Kalninės arnikos ištrauka
3 valgomuosius šaukštus džiovintos kalninės arnikos graižų užpilkite 500 ml degtinės, 2 savaites laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje. Ištrauką atskiesti vandeniu 1:1 ir ant nušalimų dėkite kompresus.
Ąžuolo žievės užpilas
2 valgomuosius šaukštus susmulkintos ir džiovintos paprastojo ąžuolo žievės užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir 15–20 min. pavirkite. Užpilą perkoškite ir atvėsinkite, juo suvilgykite medžiagos gabalą ir kasdien dėkite ant nušalusių vietų, 4–5 dienas iš eilės.
Nušalimus galima gydyti tarkuotų žalių obuolių košele.
Širdies ligos
Žiemą dėl nuolatinių temperatūros pokyčių padaugėja susirgimų širdies ligomis. Būtent širdies kraujagyslių ligos šiuo metų laiku sudaro 50−70 proc. padidėjusio mirtingumo. Rūpinkitės savo širdimi natūraliais preparatais.
Nuoviras širdžiai stiprinti
Lygiomis dalimis sumaišykite gudobelių žiedus, lapus ir melisos lapus. Arbatinį šaukštelį šio mišinio užplikykite stikline karšto vandens, palaikykite 10 min. ir gerkite po stiklinę iš ryto ir vakare.
Nuoviras širdžiai stiprinti II
Lygiomis dalimis sumaišykite amalų žolę, gudobelių lapus ir žiedus, melisų lapus.
2 šaukštelius mišinio užpilkite stikline karšto vandens, palaikykite 5–10 min. ir gerkite iš ryto ar vakare šiltą, mažais gurkšneliais. Galite pasaldinti medumi. Amalo žolė mažina kraujospūdį, gudobelės skatina širdies raumens kraujotaką, melisos ramina nervų sistemą.
Vasario mėnesį į pirkinių krepšelį nepamirškite įsidėti:
Jogurto
Puikus baltymų ir kalcio šaltinis
Turi B grupės vitaminų
Mažina cholesterolio kiekį kraujyje
Stiprina imuninę sistemą, organizmo atsparumą virusams
Padeda sugrąžinti naudingų bakterijų pusiausvyrą žarnyne
Česnakų
Turi baktericidinių medžiagų, naikinančių pavojingų ligų sukėlėjus
Saugo nuo širdies ligų
Mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje
Gerina smegenų kraujotaką
Turi vitaminų, cinko ir geležies, stiprinančių imuninę sistemą
Turi seleno ir germanio, trukdančio susidaryti augliams
Granatų
Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje
Mažina kraujo spaudimą
Turi antioksidantų, vitaminų, kalcio, kalio, mangano
Gerina virškinimą
Padeda kovojant su vėžiu
Saldžiųjų bulvių
Turi daug beta karotino, vitaminų C ir B6, ląstelienos, kalio.
Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje
Lėtina senėjimo procesą
Valo virškinamąjį traktą
Imbiero
Turi daug eterinių aliejų, vitaminų A, C, B1, B2, magnio, fosforo, geležies, kalcio, natrio, cinko ir kalio
Turi aminorūgščių, teigiamai veikiančių virškinamąją sistemą
Stimuliuoja kraujotaką
Malšina skrandžio skausmus
Dezinfekuoja, tonizuoja
Vasario naujovė: tofu
Azijos lobis
Tofu – tai iš sojos pupelių pieno gaminamas maisto produktas, dėl savo gamybos būdo, panašaus į sūrio gamybą, vadinamas sojos sūriu ar varške. Tofu yra kilęs iš tolimosios Kinijos, ten jis gaminti pradėtas dar prieš 2 tūkstančius metų, tačiau varginguosiuose šalies sluoksniuose ir tarp budistų vienuolių išpopuliarėjo tik po kelių šimtų metų. Tofu pagaminamas pigiai ir lengvai, todėl buvo puikus visavertis mėsos pakaitalas jos negalintiems įsigyti neturtingiesiems ir dėl tikėjimo jos nevalgantiems vienuoliams. Pastarieji šį produktą išpopuliarino tarp šalies valdovų, taip jis paplito aukštuomenėje. Vėliau produktą imta vartoti kitose Azijos šalyse.
Vakarų pasaulį tofu pasiekė kartu su atvykėliais iš Azijos, kurie jį čia gaminosi, saugodami tradicijas. Praėjusio amžiaus antroje pusėje, sparčiai populiarėjant vegetarinės mitybos idėjoms, tofu pamėgtas ir pačių vakariečių – tiek gaminant tradicinius Azijos patiekalus, tiek vartojant jį savo šalių virtuvėje.
Sveika ir skanu
Tofu valgomas įvairiai: keptas, virtas, skrudintas, termiškai neapdorotas. Jo galima dėti į salotas, užtepėles, padažus, sriubas, kepti orkaitėje, keptuvėje, naudoti gaminant desertus. Tofu yra gausu baltymų, todėl jis yra puikus mėsos, kiaušinių, pieno gaminių (sūrio, varškės, grietinės) pakaitalas, jis tinka ir dietinei mitybai, kadangi turi mažai kalorijų, riebalų, angliavandenių. Produktas yra unikalus pakaitalas laktozės netoleruojantiems žmonėms.
Tofu taip pat padeda mažinti cholesterolio kiekį, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl yra tinkamas diabetikams, padeda kontroliuoti kraujo spaudimą, turi daug kalcio, magnio, B grupės vitaminų, reikalingų nervų sistemai. Tofu turi daug izoflavonų, veikiančių panašiai, kaip hormonas estrogenas, tad gali padėti moterims menopauzės metu mažinti simptomus. Tofu gali slopinti skydliaukės hormonų gamybą, todėl rekomenduojama jį valgyti kartu su daug vitamino C turinčiomis daržovėmis ir vaisiais, nes vitamino C molekulės apsaugo skydliaukės hormoną nuo suirimo.
Tofu kepsneliai su grybų padažu
420 g tofu, nusunkto, nusausinto ir supjaustyto į 8 riekeles
2 nedideli svogūnai, susmulkinti
300 g pievagrybių, supjaustytų
375 ml daržovių sultinio
25 g kukurūzų krakmolo (turėkite dar 2 šaukštus papildomai)
25 g miltų
1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio
1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos (kečupas ar padažas netiks)
Druskos, maltų juodųjų pipirų
Alyvuogių aliejaus
Sumaišykite kukurūzų miltus (25 g), miltus, druską ir pipirus.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, tofu riekeles apvoliokite miltų mišinyje ir pakepinkite iš abiejų pusių (po 3 min. kiekvienai pusei). Apkeptą tofu dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir padėkite į šiltą orkaitę.
Į keptuvę įpilkite dar šiek tiek aliejaus, suberkite svogūnus, čiobrelius, sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami kepinkite porą minučių. Berkite grybus ir maišydami kepinkite dar 3–5 min.
Dubenėlyje sumaišykite sultinį, pomidorų pastą ir 2 šaukštus krakmolo. Supilkite į grybų mišinį ir nuolat maišydami virkite apie 4 min., kol padažas sutirštės.
Išimkite tofu iš orkaitės, išdėliokite į lėkštes ir apliekite padažu.
1 porcijoje:
334 kcal, 18 g riebalų, 25 g angliavandenių, 11 g baltymų, 2 g skaidulų, 562 mg kalio, 256 mg natrio, 0 mg cholesterolio
22 proc.* rekomenduojamos paros normos (RPN) kalio
6 proc. dienos normos angliavandenių
20 proc. dienos normos baltymų
6 proc. RPN skaidulų
17 proc. RPN natrio
23 proc. dienos normos riebalų
* Nurodyta apytikslė reikšmė
Senais lakais pas gydytoją apsilankęs pacientas pirmiausia išgirsdavo: „Parodykite liežuvį“. Gydytojas iš visų pusių atidžiai apžiūrėdavo šį svarbų organą ir bandydavo nustatyti diagnozę. Senovės gydytojai liežuvį pelnytai laikė organizmo veidrodžiu ir pagal liežuvio paviršiaus pakitimus mokėjo gana tiksliai diagnozuoti vidaus organų sutrikimus dar iki atsirandant pirmiesiems ligos simptomams. ...
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauKepenys – pagrindinis organas, valantis mūsų organizmą nuo toksinų, kurie vis labiau mus atakuoja. Toks jau šiuolaikinis pasaulis: užterštas oras ir maistas, infekcijos, stresas. O kur dar riebus maistas, nereguliari mityba, persivalgymas, alkoholis. Visa tai – dažno iš mūsų kasdieniai palydovai ir riziką susirgti kepenų ligomis didinantys veiksniai. ...
Skaityti daugiauNėščiųjų priežiūra: kokie tyrimai būtini, kokie – pageidautini Nuotrauka, padaryta besilaukiančiai moteriai ultragarsinio tyrimo metu, – dažnai pirmoji mažylio albume. Tačiau būsimosios mamos neretai pageidauja, kad šis tyrimas būtų atliekamas kone per kiekvieną apsilankymą, ir tai lemia ne vien noras turėti dar vieną stebuklingą augimą fiksuojančią nuotrauką, bet ir rūpestis dėl vaikelio sveikatos. Ar jis gims sveikas? Ar atliekami visi būtini tyrimai? Kalbamės su medicinos centro MAX MEDA gydytoja akušere-ginekologe Daiva Keršulyte. ...
Skaityti daugiauVargina galvos skausmai, svaigimas? Tirpsta galūnės? Nerimą kelia kiti neurologiniai sutrikimai? Į šiuos ir kitus svarbius mūsų skaitytojams klausimus, kurių sulaukėme interneto svetainėje, „Facebook‘o“ puslapyje ir laiškuose redakcijai, atsako Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas neurologas dr. Gintaras Kaubrys. Gydytojas pabrėžia, visi atsakymai – nėra oficiali gydytojo konsultacija, tik patarimai, nes diagnozė nustatoma matant žmogų, jį apklausiant ir ištiriant....
Skaityti daugiauŠviesusis ir dosnusis metų laikas! Pirmieji pavasario žalumynai, netrukus – vasaros žiedynai ir lapija, vėliau pabirsiančios vidurvasario ir rudenio subrandintos uogos... „Gamta sukūrė žmogui begalę augalų gyduolių, tai ir vartokime į sveikatą“, – linki Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų Augalų gydomojo poveikio komiteto pirmininkas Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Fitoterapijos laboratorijos vedėjas gydytojas fitoterapeutas Juozas Ruolia. ...
Skaityti daugiauVaikui reikia išrauti pieninius danukus tam, kad jų netyčia neprarytų. Suaugusiam kartais tenka pašalinti nuolatinius. Kodėl? Kaip atliekama ši atsakinga procedūra? Šiais ir kitais klausimais apie dantų traukimą konsultavo odontologijos klinikos „Neodenta“ burnos chirurgas Gvidas Jankauskas. ...
Skaityti daugiauMedikai ištyrė, kad 70 proc. žmonių retkarčiais patiria širdies aritmijas: susijaudinus, ištikus stresui ir pan. Aritmijos - širdies ritmo sutrikimas. Jos gali būti visai paprastos, neturėti jokios klinikinės reikšmės; kitos gali būti mirtinos. Apie šią ligą pasakoja gydytojas kardiologas, Širdies asociacijos narys Vitas VYŠNIAUSKAS....
Skaityti daugiauHigienos instituto Sveikatos informacijos centro Mirties priežasčių registro duomenimis, pagrindinė mirties priežasčių struktūra jau daugelį metų nesikeičia, o pirmoje vietoje ir toliau išlieka kraujotakos sistemos ligos. Štai 2011 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau nei pusė visų mirusių asmenų, šios ligos daugiausia pakirto tiek vyrų, tiek moterų. Taigi tiek statistika, tiek sergamumo šiomis ligomis didėjimo ir jaunėjimo tendencijos verčia sunerimti ir ieškoti priemonių, kurios padėtų apsisaugoti. ...
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauTracheitas – savarankiška liga ar pasireiškianti sergant kitomis ligomis? Kokie jos simptomai? Ar ji sukelia krūtinės skausmus, spazmus ar kitokį diskomfortą krūtinės ląstos srityje ar už jos? Kuo tracheitas skiriasi nuo bronchito? Ar ši liga pavojingesnė? Galbūt šalia medikamentinio tracheito gydymo yra žinoma ir sveikimą pagreitinančių liaudiškų būdų? Į šiuos ir kitus mūsų skaitytojams svarbius klausimus atsako Alergijos klinikos CD8 klinika gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė medicinos mokslų daktarė docentė Jūratė Staikūnienė (www.cd8klinika.lt)....
Skaityti daugiauHimalaya Herbals natūralūs, veiksmingi ir saugūs produktai yra gaminami iš kruopščiai atrinktų Himalajų kalnų papėdėse augančių vaistažolių, griežtai laikantis senųjų Ajurvedos tradicijų, todėl yra ypač veiksmingi ir stebina unikaliomis savybėmis....
Skaityti daugiauEglę ir Darių Kauneckus dauguma žino kaip Ajurvedos pradininkus Lietuvoje. Jau prieš daugelį metų jie susidomėjo ezoterika, pradėjo ieškoti atsakymų į klausimus, kas aš esu, iš kur atėjau ir kokia mano paskirtis šiame gyvenime. Tačiau svarbiausia priežastis, paskatinusi ieškoti Ajurvedos žinių, – šeimos sukūrimas. Eglė pasakoja, kad jiems buvo labai svarbu palanki dvasinė ir fizinė aplinka, norėjosi švariai pradėti, nešioti, auginti savo atžalas, rūpintis jų sveikata ir dvasiniu gyvenimu. Kai susikaupė tikrai nemažai žinių ir patirties, atėjo ir natūralus noras dalinti. Taip atsirado Ajurvedos centras SPA Shanti, vienijantis norinčiuosius eiti savęs pažinimo, tobulėjimo, fizinės ir dvasinės sveikatos stiprinimo keliu. ...
Skaityti daugiauGana dažnai moterys nežino ar neįvertina, kad plaukus galima visam laikui sugadinti net vieną kartą juos nudažius netinkamai. Tada naudojant net ir pačias geriausias plaukų priežiūros priemones nepavyks išsaugoti nei spalvos, nei pageidaujamo estetinio vaizdo, o dar blogiau, kad smarkiai pakenksime plaukams. Kirpėjos stilistės Džiuljetos Petrulienės šį kartą klausiame, ką patartų moterims, norinčioms daugiau ar mažiau radikaliai pakeisti savo plaukų spalvą. ...
Skaityti daugiauAr tikrai vasarą išsimaudymas šaltoje jūroje gali paguldyti į lovą? Kuo pavojingas skersvėjis ir šaltos jūros bangos mūsų raumenims ir ar tai vienintelės priežastys, kurios lemia susirgimą nervų šaknelių uždegimu? Kaip kovoti su nepakeliamu skausmu, kurį gali sukelti šis sveikatos sutrikimas ir į kitus klausimus šia tema atsako Fizinės medicinos ir reabilitacijos centro direktorė bei gydytoja reabitologė GINTARĖ VAITKIENĖ....
Skaityti daugiauKažkada labai seniai laukinis žirnio protėvis užaugo Viduržiemio jūros regione. Patys pirmieji daržininkai žirnius augino dar pirmykštėje bendruomenėje. Žirniais garsusis gydytojas Hipokratas gydė anemiją, nutukimą, širdies ligas. Kokių naudingų savybių turi ši ankštinė daržovė ir kodėl ją verta valgyti ir mums?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę