Natūralus sviestas – maistingų medžiagų ir energijos šaltinis

Lietuvių liaudies patarlė byloja – „šaukštas sviesto košės nepagadina“. Šiuo metu šis pieno produktas nebėra vien košių ar sumuštinių gardinimo ingredientas, nes jo dedama ir į įvairius kulinarinius kepinius, troškinius bei padažus. Intensyvesnį sviesto vartojimą lemia ne tik skoninės savybės, bet ir dietologų vertinimai.  Medikai teigia, kad saikingas šviežio ir natūralaus sviesto kiekis yra naudingas žmogaus organizmui.

 

Sviestas pagerina kalcio, magnio ir riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E, K – pasisavinimą. Be to, šis pieno produktas yra natūralaus beta karotino, kuris suteikia sviestui geltoną atspalvį, šaltinis.

 

„Sviestas suteikia maistui juslines savybes – skonį, kvapą, o dėl savo maistingumo – ilgesnį sotumo jausmą. Jame esantys pieno riebalai yra lengvai ir greitai pasisavinami ir atlieka termoreguliacinę, apsauginę funkciją, nes įeina į visų ląstelių membranos sudėtį ir aprūpina organizmą hormonais. Dar viena naudinga sviesto savybė yra jame esanti cholesterolio kiekio kraujyje nedidinanti oleininė rūgštis, kuri sudaro apie 40 proc. šio pieno produkto sudėties“, – apie sviesto naudą žmogaus organizmui pasakoja Vilniaus dietologijos centro gyd. dietologė Eglė Kliukaitė.

 

Sviestą organizmas pasisavina 97 proc., o jame esančias neriebiąsias medžiagas – baltymus ir angliavandenius – 94 proc., tad mitybos požiūriu jis yra labai vertingas.

 

„Natūralaus sviesto paros norma sveikam žmogui yra iki 10g/d. Pusryčiams valgomi sumuštinis ar košė, pagardinti natūraliu sviestu, suteikia daugiau energijos dienos pradžiai ir papildo organizmą lengvai pasisavinamais riebalais ir vitaminais. O kitus riebalų gaminius, į kuriuos dedami tam tikri priedai, organizmas pasisavina sunkiau, o kilokalorijų kiekis juose dažnai yra beveik toks pat, kaip ir svieste“, – sako E. Kliukaitė.

 

Pasak dietologės, saikingai vartojamas natūralus sviestas yra naudingas maisto produktas, kuris papildo mūsų organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis, todėl jam turėtų atsirasti vietos žmogaus maisto racione. Atsargiau jį naudoti turėtų tik širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys žmonės, nes jiems rekomenduojama vengti visų produktų, kuriuose yra nemažas cholesterolio kiekis.

 

Vaikų mityboje sviestas yra ypač svarbus, nes jame esantys riebalai yra būtini kaip statybinė augančio organizmo ląstelių medžiaga. Šiuo pieno produktu  pagardinta košė, blyneliai ar sriuba ne tik paskanins vaikų mėgstamus patiekalus, bet ir praturtins juos organizmui reikalingomis medžiagomis.

 

Didžiausia Baltijos šalyse pieno perdirbimo bendrovė „Pieno žvaigždės“ sviesto mylėtojams siūlo  išskirtinės kokybės „Dvaro“ sviestą. Jis gaminamas iš aukščiausios kokybės šviežios saldžios grietinėlės ir yra ypač sodraus skonio, be to, ir  lengvai tepamas. Šiame svieste  išsaugotos maistingosios medžiagos ir natūralumas garantuoja išskirtinį skonį ir tikro sviesto kokybę. Ne veltui „Dvaro“ sviestas buvo įvertintas autoritetingo Vokietijos maisto produktų kokybės instituto „LUFA Nord West“ ir gavo sertifikatą, įrodantį, kad atitinka aukščiausius kokybinius parametrus.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai