Natūralus vitaminas C – iš Acerola vyšnios

Šaltuoju metu ne vienas peršąlame ir imame šnirpšti, čiaudėti ar kosėti. Daugelį vargina ir skaudanti gerklė bei susilpnėję skonio ir kvapo jutimai. JAV 67 proc. besikreipiančių į gydytoją dėl peršalimo ligos tiki, kad vitaminas C sumažina ligos simptomus. Daug mažiau žino tai, kad, šio vitamino vartojant iš anksto, dar nesusirgus, ligos galima visai išvengti.
 

Vitamino C nauda žmogaus organizmui


Vitaminas C – tai vandenyje tirpstantis vitaminas, reikalingas kai kurioms organizmo funkcijoms. Dauguma gyvūnų patys sintetina šį vitaminą, bet kiti (įskaitant žmones ir kitus primatus) to negali, todėl reikiamą jo kiekį turi gauti su maistu. Pirmą kartą vitaminas išskirtas 1928 metais, o 1932 metais įrodyta jo nauda užkertant kelią skorbutui (iš ko ir kilo viena pavadinimo dalis: a + skorb). Vitaminas C jautrus karščiui, šviesai, drėgmei, reaguoja su deguonimi. Gaminant maistą prarandama apie 40 proc. vitamino. Todėl jo rekomenduojama vartoti papildomai.
Vitaminas C padeda taisyklingai vystytis ir išlaikyti tinkamą kaulų, kremzlių, dantų ir dantenų būklę, taip pat veikia kaip antioksidantas, neleidžiantis laisviesiems radikalams ardyti ląstelių. Be to, stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo virusinių bei bakterinių infekcijų. Vitaminas C būtinas kolageno – substancijos, sutvirtinančiai jungiamojo audinio ląsteles, sintezei. Kai šio vitamino trūksta, blogai gyja žaizdos, gali išsivystyti nesunki anemija. Jis vaidina svarbų vaidmenį vystantis ir augant naujoms ląstelėms. JAV pastaruoju metu atlikti moksliniai tyrinėjimai, kurių metu nustatyta, kad pakankamas vitamino C vartojimas sumažina vėžio, širdies ir kraujagyslių patologijų ir kataraktos atsiradimo riziką. Taip pat, kai šio vitamino trūksta, blogai gyja žaizdos. Visiškai nevartodamas vitamino C kelias savaites, žmogus dėl jo trūkumo gali mirti po 5–6 mėnesių.


 

Ar žinote, kas yra Acerola vyšnia?


Tai yra augalas, atrastas praėjusio šimtmečio viduryje Puerto Rike. Vietiniai gyventojai vartodami Acerola vyšnią efektyviai gydė peršalimo ligas, kosulį, taip pat skaudančią gerklę. Mokslininkai nustatė, kad tai vienas turtingiausių vitamino C šaltinių pasaulyje. Nuo to laiko, jau apie pusšimtį metų, farmacijos pramonė naudoja Acerola vyšnias kaip natūralų vitamino C šaltinį.
Šis augalas auga šiaurinėje Pietų Amerikos dalyje ant nedidelių medžių ar krūmokšnių, o augalo uogos yra 1–2 cm skersmens, labai panašios į vyšnias.
 

Kodėl vitaminas C gaminamas iš Acerola vyšnių?


Daugelis galvoja, kad natūralūs vitamino C šaltiniai – tai apelsinai, greipfrutai, erškėtuogių vaisiai. Ir mažai kas žino, kad vienas iš daugiausiai šio vitamino turinčių vaisių – Acerola vyšnia, todėl iš jos uogų ir pradėtas gaminti natūralus vitaminas C.
Acerola, dar žinoma kaip Barbadoso, Vakarų Indijos arba Puerto Riko vyšnia, nenaudojant chemikalų, griežtai kontroliuojamomis sąlygomis. Pagal sezoną, klimatą, augimo vietą ir vaisiaus prinokimą vitamino C kiekis Acerola vyšnioje skiriasi. Daugiausia vitamino C yra neprinokusioje uogoje – 100 g uogų yra 4,7 g vitamino C, o mažiausiai – labai prinokusioje uogoje (100 g uogų yra 2 g vitamino C).
 

Acerola vyšnios, iš kurios gaminamas vitaminas C, savybės


· Natūralus ir geriau pasisavina su kitomis jame esančiomis natūraliomis medžiagomis – flavanoidais, glikozidais, vitaminais A, B, kaliu, magniu ir kt.
· Acerola vyšniose esančios medžiagos padeda atgaivinti pavargusią ir nuo išorinio poveikio nualintą odą, išlaikyti gerą kapiliarų būklę, kovoti su ląstelių senėjimu bei pasižymi drėkinamosiomis odos savybėmis.
· Mažiau alergiškas, todėl tinka alergiškiems žmonėms.
· Vitamino C iš Acerola vyšnios sunku ir netgi neįmanoma perdozuoti, kadangi perteklinė askorbo rūgštis išskiriama su šlapimu arba tuštinantis.
· Skanus ir saldus, nes tai – saldžioji Acerola.
 

Acerola Sweet – tinkamas pasirinkimas


Acerola Sweet (angl. saldžioji Acerola) – vyšnių skonio natūralus vitaminas C. Vitaminai išleidžiami kramtomų tablečių pavidalu. Rekomenduojama vartoti po 1 tabletę per dieną valgio metu.
Acerola Sweet tinkamas vartoti ir jauniems, ir vyresnio amžiaus žmonėms. Dėl jo saldaus skonio šį vitaminą ypač turėtų pamėgti mažieji. Taip pat šis preparatas ypač rekomenduojamas asmenims, kurie nevalgo reikiamo kiekio daržovių ir vaisių, ypač citrusinių, laikosi dietos, vartoja vaistus ar kitas gydomąsias medžiagas, rūko, geria alkoholį, kaitinasi saulėje, daug vartoja riebaluose keptų patiekalų ir kt.
Pabandykite Acerola Sweet ir įsitikinsite vitaminų veiksmingumu patys.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai