Funkcinis maistas – kas tai?

Funkcinis maistas – tai maisto produktai, kurie skiriasi nuo įprastinių biologine verte, nes yra papildyti vitaminais, mineralais, maisto skaidulomis, vitaminu E, jodu, selenu, folio ar aminorūgštimis, polinesočiomis riebalų rūgštimis. Funkcinio maisto produktai žinomi jau kelis dešimtmečius.
 

Vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis gali būti papildytos sultys, įvairūs gėrimai, pieno produktai, kiaušiniai, druska, miltai.
Pavyzdžiui, į druską gali būti pridėta jodo, magnio ar kalio. Kiaušiniai gali būti papildyti omega riebalų rūgštimis, jodu, selenu, folio rūgštimi. Dėl specialaus lesalo vištų kiaušiniuose sukaupiama nepakeičiamų maisto medžiagų, kurių poreikį ne visada optimaliai garantuoja įprastas maistas. Funkcinių kiaušinių įdiegimo pradininku laikomas Australijos mokslininkas Farrelis. Pagal jo ištobulintą projektą gautuose kiaušiniuose omega-3 riebalų rūgščių yra kur kas daugiau nei įprastuose vištų kiaušiniuose.
Naudinga valgyti maisto produktų, papildytų maistinėmis skaidulomis. Tai duona su sėlenomis, grūdais, sezamo, moliūgo sėklomis, saulėgrąžomis; labai rupių miltų duona ir kt. Jų reikėtų valgyti daugiau. Žmonės valgo daug išgryninto maisto ir visiškai nepagalvoja, kad organizmui labai svarbios maistinės skaidulos. Jos mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, saugo nuo aterosklerozės, silpnina puvimo procesus žarnyne, aktyvina žarnyno veiklą, detoksikuoja organizmą.
Apskritai sėklų žmonės vartoja per mažai, o juk jos turi ypač daug vertingųjų medžiagų.
Aliejai (ypač dviejų rūšių aliejų mišiniai, pvz., saulėgrąžų ir rapsų), papildyti polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, beta karotinu, mažina aterosklerozės riziką.
 

Kuo naudingi gemalai, sėlenos, linų sėmenys, rupūs miltai?


Maistiniai kviečių gemalai gaunami iš kviečio grūdo branduolio. Juose yra daug A, A1, B1, B2, B6, D2, E, PP vitaminų, baltymų, angliavandenių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, geležies, vario, natrio.
Kviečių gemalai – tai išgrynintos naudingosios grūdų medžiagos. Jų tinka įmaišyti į praaušusią košę, barstyti į mišraines, valgyti su jogurtu ir pan.
Kviečių gemalai gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina imunitetą.
Kviečių sėlenos atrenkamos gaminant kvietinius miltus. Maistinės kvietinės sėlenos gaunamos iš kviečio grūdo luobelės.
Sėlenose yra daug skaidulinių medžiagų, nemažai B grupės vitaminų, mineralų, baltymų. Jose yra 2,5 proc. celiuliozės (nevirškinamosios dalies), tačiau jos lengviau virškinamos nei obuoliai (3,5 proc. celiuliozės). Sėlenos naudingos ir dėl to, kad jų skaidulos skatina peristaltiką ir tuštinimąsi, gerina virškinimą bei padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Jos vadinamos „žarnyno šluota“, nes padeda iš organizmo pašalinti toksinus.
Linų sėmenys – tradicinis vaistas nuo vidurių užkietėjimo. Sėmenys žarnyne sugeria vandenį, išbrinksta ir skatina žarnyno peristaltiką. Sėmenų nuovire daug gleivingųjų medžiagų, kurios tinka sergant skrandžio uždegimu, refliuksu, gelbsti nuo viduriavimo, ramina virškinamąjį traktą. Sezamo sėklose gausu vitaminų A ir E, baltymų, sočiųjų riebalų rūgščių, kalcio, magnio.
Šiomis sėklomis pabarstyti duonos, pyrago gaminiai bei saldumynai yra skanesni, geriau virškinami.
Rupiuose miltuose yra išsaugotos visos vertingosios grūdo medžiagos, sėlenos ir grūdų gemalai, kuriuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų.
 

Bifido- ir laktobakterijos


Kodėl vis daugiau kalbama apie jų naudą? Probiotikai (laktobakterijos, bifidobakterijos) – tai specifiniai gyvieji mikroorganizmai ar jų dalys. Probiotinės kultūros, gyvosios gerosios dalelės yra išgaunamos natūraliu būdu ir naudojamos kaip kasdieninių maisto produktų papildai. Jos labai vertingos atkuriant normalią kūdikių, pagyvenusių žmonių ar ligonių mikroflorą bei žarnyno funkciją. Normali žarnyno mikroflora gali sutrikti po antibiotikų ar gausaus vaistų vartojimo, po infekcinių virškinamojo trakto ligų, stresų, mitybos pokyčių ir t.t.
Probiotikais papildomi ne tik pieno produktai (jogurtai, kefyras, pasukos, grietinė ir kt.), bet ir mėsos gaminiai. „Nematekas“ – pirmoji Lietuvos mėsos perdirbimo įmonė, bendradarbiaudama su Lietuvos maisto instituto mokslininkais, sukūrė mėsos produktus BIO, papildytus biologiškai vertingomis probiotinėmis dalelėmis.
Probiotikai:
- atnaujina natūralios mikrofloros balansą,
- reguliuoja rūgštingumą,
- padeda fermentuoti laktozę iki pieno rūgšties,
- skatina vitaminų ir aminorūgščių pasisavinimą,
- skatina B grupės vitaminų, baktericidiškai veikiančių medžiagų gamybą,
- stiprina imunitetą,
- padeda pašalinti toksinus, cholesterolį,
- slopina kancerogenų, mutagenų gamybą,
- reguliuoja žarnyno funkcijas.
 

Funkcinio maisto daugiau reikia pavasarį


Po žiemos nusilpus imuninei sistemai, persirgus įvairioms peršalimo ligoms ar gripu, visiems rekomenduoja daugiau valgyti funkcinio maisto. Kodėl? Jis teigiamai veikia fiziologines organizmo funkcijas. Funkcinis maistas reguliuoja biologinius apsauginius organizmo mechanizmus, apsaugo nuo ligų bei pagreitina organizmo atsinaujinimą po ligų, lėtina senėjimo procesą. Dėl to labai pagerėja žmogaus sveikata, savijauta, sugrįžta prarastos jėgos. Funkcinis maistas pavasarį padeda kompensuoti vitaminų trūkumą. Jis reikalingas ir nusilpus organizmui, esant nevisavertei mitybai, biologiškai svarbių medžiagų stygiui.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai