2008-03-25

Fermentai. Pagalba sutrikus virškinimui

Sudėtingos maisto medžiagos - angliavandeniai, baltymai ir riebalai - žmogaus virškinamajame trakte paverčiami lengvai tirpstančiomis ir į kraują patenkančiomis dalelėmis. Iš jų organizmas pasigamina gyvybinei veiklai bei energijos poreikiams užtikrinti būtinų medžiagų. Tai irgi yra baltymai, angliavandeniai ir riebalai - tik mums reikalingos formos.
 
Virškinamajame trakte maisto medžiagas daugiausia skaldo tam tikrų liaukų (seilių, skrandžio, kasos, kepenų bei žarnų) sultys. Jose ir yra mūsų organizmo gaminami fermentai, reikalingi virškinimui. Be fermentų virškinimas būtų neįmanomas. Fermentai - tarsi organizmo “raktas” maisto medžiagoms skaidyti. Kaip vienas raktas netinka visoms spynoms atrakinti, taip ir skirtingoms medžiagoms skaidyti reikia skirtingų fermentų.
 

Kodėl sutrinka virškinimas


Patekus maistui į virškinamąjį traktą, išsiskiria ir tam tikras kiekis fermentų, užtikrinančių, kad maistas būtų suvirškintas. Virškinimas gali sutrikti ne tik dėl netinkamų valgymo įpročių. Daug reikšmės turi paveldimumas, hormonų svyravimai, nuolatinė nervų įtampa, kai kurių vaistų vartojimas (antibiotikų, antidepresantų, nesteroidinių vaistų nuo uždegimo). Jeigu žmogus serga virškinimo organų ligomis (išsivysčius nuolatiniam arba laikinam jų funkcijos nepakankamumui) arba valgo itin daug ir įvairaus, neįprasto maisto, organizme išskiriamų fermentų kiekio nepakanka, ir maistas nėra tinkamai apdorojamas bei pasisavinamas.
 

Jeigu stokojama virškinimo fermentų


Kai kasa nepakankamai išskiria fermentų, didelė maisto dalis iš organizmo pasišalina nesuvirškinta. Įvairių ligų ir laikinų sutrikimų (nefiziologinių būklių) metu pirmiausia nukenčia lipazės, kasos fermento, skaidančio riebalus, gamyba. Be to, šis fermentas yra visiškai neatsparus skrandžio sultims - pastarosios jį greitai suardo. Kai nepasisavinami riebalai, atsiranda pilvo pūtimas, skausmai, žmogus viduriuoja nemalonaus kvapo išmatomis. Išgėrus virškinimo fermentų, maistas pasisavinamas lengviau, pasijaučiama geriau.
 

Kasos fermentai “bijo” skrandžio rūgščių


Virškinimo fermentų yra įvairių. Svarbiausi faktoriai, nuo kurių priklauso fermentinių preparatų veiksmingumas, priklauso nuo jų gebėjimo gerai susimaišyti su skrandžio turiniu (vadinamuoju chimusu). Jeigu kasos fermentus paveikia skrandžio rūgštys, jie suyra, nepasiekę kito virškinimo etapo. Tai ir buvo svarbiausioji problema, kurią reikėjo išspręsti fermentų preparatų gamintojams. Tik tada, kai buvo sukurta nauja preparato gamybos technologija (minimikrosferos želatinos kapsulėje (pavyzdžiui, Kreon), fermentai pasiekia jiems skirtą vietą - dvylikapirštę žarną maksimaliai efektyviai. Minimikrosferos, kurios yra mažiausios iš visų šiuo metu gaminamų virškinimo fermentų - tik 1-1,2 mm, ištirpus želatinos kapsulei, dėl labai mažo dydžio, tolygiai pasiskirsto skrandžio turinyje ir patenka į dvylikapirštę žarną. Iki tol minimikrosferas saugoję apvalkalėliai suyra, ir svarbiausi virškinimo fermentai - lipazė (riebalams skaidyti), amilazė (angliavandeniams skaidyti) ir proteazė (baltymams skaidyti) pradeda aktyviai veikti. Dvylikapirštėje žarnoje vyrauja šarminė terpė. Išgėrus fermentų čia chimusas skaidomas lygiai taip pat kaip ir fiziologinio proceso metu (natūraliai).
 

Minimikrosferos - 25 proc. veiksmingiau


Klinikinių tyrimų rezultatai rodo, kad fermentų preparatai, kurių forma yra minimikrosferos (pvz., Kreon), veikia 25 proc. veiksmingiau nei kiti šios rūšies preparatai tais atvejais, kai yra kasos funkcijos nepakankamumas.Minimikrosferos pasižymi labai greitu fermentų atsipalaidavimu - dvylikapirštėje žarnoje net 90 proc. minimikrosferose esančių fermentų išsiskiria po 45 minučių - tai unikali minimikrosferų savybė. Minimikrosferų veiksmingumą užtikrina būtent jų tolygus pasiskirstymas skrandyje ir jų tolygus praėjimas pro skrandžio prievartį į dvylikapirštę žarną kartu su chimusu. O išgėrus fermentų minitabletę, ji lieka skrandyje ir į dvylikapirštę žarną pakliūna, kai chimusas jau būna praėjęs (žr. pav.).
Svarbu, kad fermentiniai preparatai būtų saugūs, nes kasos lėtinio uždegimo, cistinės fibrozės atveju vaikams jų tenka vartoti ilgai, kartais net visą gyvenimą. Kai kurie fermentiniai preparatai kapsulės apvalkalėlyje turi metakrilo rūgšties kopolimerų - medžiagų, galinčių sukelti storosios žarnos susiaurėjimą, vadinamąją fibrozuojančią kolonopatiją. Tai rimta komplikacija, kurią kartais tenka gydyti ir chirurginiu būdu.
Mūsų minėtos minimikrosferos (pvz., Kreon) - fermentas, neturintis metakrilo rūgšties kopolimerų ir dėl savo išskirtinio saugumo plačiai vartojamas pasaulyje. Juo gydomi vaikai ir suaugusieji, diabetikai, esant reikalui ir nėščios moterys.
Fermentų preparatai nėra “stebuklinga piliulė nuo persivalgymo” - tai veiksmingas vaistas tam tikrų ligų atvejais. Jų vartojama, kai dėl įvairių priežasčių trūksta kasos fermentų. Tačiau tik gydytojas gali nustatyti tikrąją sutrikusio virškinimo priežastį ir paskirti tinkamo preparato bei individualią jo dozę. Todėl jei jums po gausių vaišių nuolat trinka virškinimas, fermentų preparato vartojimas - tik skubi pagalba, vėliau reikalinga specialisto konsultacija. Persivalgymas rodo ydingą mitybą, o virškinimo sutikimu gali reikštis įvairios rimtos ligos, tad fermentų vartoti be gydytojo konsultacijos nerekomenduojama.
Kasos fermentų preparatų skiriama esant kasos funkcijos nepakankamumui (sergantiesiems cistine fibroze, lėtiniu pankreatitu (kasos uždegimu), pacientams po kasos ir skrandžio dalies (rezekcija) ar skrandžio pašalinimo operacijų, pacientams, kuriems dėl įvairių priežasčių užsikemša ar iš dalies užsikemša kasos ar tulžies latakai, bei kai yra kitų virškinimo sutrikimų dėl nepakankamos kasos funkcijos.
Gydytojas gali patarti vartoti trečdalį ar pusę paskirtos dozės prieš valgį, o likusią dalį - valgant. Užsigerti pakankamu kiekiu skysčio. Užgerti netinka pienu ar rūgščiais jo produktais. Dažniausiai patariama išgerti kapsulę sėdant valgyti arba bevalgant. Vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms, jeigu sunku nuryti kapsulę, ją galima išardyti, minimikrosferas sumaišyti su minkštu maistu (pvz., vaisių tyrele, sultimis, arbata) ir tuoj pat nuryti nekramtant. Negalima minimikrosferų maišyti su pieno produktais.
2008 kovo 25
Danguolė ANDRIJAUSKAITĖ Konsultavo VUL Santariškių klinikos Gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytojas Juozas STANAITIS

Parašykite savo nuomonę

Jūsų vardas: El. pašto adresas:
Jūsų komentaras:
:) (happy) :D (super)
(hi) (red) (fu) (fool)
(weird) :P :( (hooray)
(bad) (think) 8| (ok)
Apsaugos kodas:
 
Sveikas žmogus
Rubrikos
Naudinga informacija
Neradote ko ieškote?
Pabandykite pasinaudoti paieška:
© Sveikas žmogus 2014. Visos teisės saugomos