Skaitykite toliau ir sužinosite 5 maisto produktus, kuriuos vertėtų išmesti iš savo šaldytuvo ir raciono, jei norite būti sveiki.
1. Jei norite, kad cholesterolio lygis būtų normalus, nevalgykite gabalinio margarino
Kažkuriuo metu turėjome atsisakyti sviesto ir pereiti prie „sveikesnio“ margarino, bet iškilo viena problemėlė: tik pradėtame gaminti margarine buvo gausu transriebalų, kurie didina blogojo cholesterolio (LDL) ir mažina gerojo cholesterolio (HDL) kiekį. Bėgant metams, daugelio margarinų rūšių gamybos formulės buvo pakeistos, tačiau toli gražu ne visos yra vienodos. Klinikos „Mayo Clinic“ teigimu, kuo kietesnis margarinas, tuo jame yra daugiau riebalų. Taigi, gabalinio margarino sudėtyje yra daugiau transriebalų nei parduodamo indeliuose. Be to, jei stengiatės riboti perdirbto maisto vartojimą, nepamirškite, kad margarinas yra itin perdirbtas, todėl geriau rinkitės sviestą ar alyvuogių aliejų.
2. Jei manote, kad dirbtiniai saldikliai padeda mesti svorį, klystate
Lyg ir logiška manyti, jog pakeitus kaloringąjį cukrų nekaloringuoju saldikliu galima atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, tačiau pasirodo, kad žmogaus organizmas turi gana ironišką humoro jausmą. Vis daugėja įrodymų, jog dirbtiniai saldikliai kaip tik padeda priaugti svorio ir – dar blogiau – gali padidinti gliukozės kiekį kraujyje. Žurnale „Time“ rašoma apie tyrimą, kurio metu buvo nustatyta, kad cukraus pakaitalai organizme sukelia gliukozės skaidymo proceso pokyčių. Tyrimo metu mokslininkai 7 dienas davė dirbtinių saldiklių žmonėms, kurie paprastai jų nevartojo. Pusės tiriamųjų kraujyje buvo aptiktas didesnis gliukozės kiekis vos po keturių dienų. Studijos autorius dr. Eranas sako: „Išsiaiškinome, kad dirbtiniai saldikliai, kuriuos laikome naudingais ir naudojame nutukimo ir jo sukeliamų komplikacijų prevencijai ar gydymui, iš tikrųjų tik pablogina situaciją.“ Be to, dirbtiniai saldikliai kenkia ne tik žmonėms. Mokslininkai pastebėjo, kad į vandenį patekę dirbtiniai saldikliai kelią grėsmę žuvims ir kitiems jūrų gyvūnams.
3. Jei nenorite hormonų chaoso, niekada nevalgykite konservuotų sriubų, kokosų pieno ir daržovių
Ne visuose konservuotuose gaminiuose yra pramoninio chemikalo bisfenolio A (BPA), tačiau tų, kuriuose yra, reikia vengti. BPA yra sintetinis estrogenas, kurio net nedidelis kiekis gali suardyti hormonų pusiausvyrą. Šis chemikalas siejamas su tokiais sveikatos sutrikimais kaip nevaisingumas, krūties vėžys, antsvoris, diabetas, ankstyvas lytinis subrendimas ir vaikų elgsenos pokyčiai. 2011 m. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) ištyrė 78 populiarius konservuotus maisto produktus ir 71 iš jų rado BPA. Tais pačiais metais Harvardo universiteto atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad žmonių, kurie penkias dienas iš eilės valgė po porciją konservuotos sriubos, organizme BPA kiekis buvo 10 kartų didesnis nei tų, kurie valgė šviežią sriubą. BPA koncentracijos skirtingose to paties maisto produkto skardinėse gerokai skiriasi, todėl sunku pasakyti, kokių gaminių vengti. Kita vertus, Krūties vėžio fondo atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog daugiausia šio chemikalo yra konservuoto kokosų pieno, sriubos ir daržovių skardinėse. Verčiau rinkitės įmonių, nebenaudojančių BPA, produkciją.
4. Jei stengiatės riboti suvartojamo cukraus kiekį, nevalgykite vaikiškų dribsnių
Tikriausiai nenustebsite sužinoję, kad vaikams skirtų dribsnių sudėtyje yra cukraus. Tačiau net neįsivaizduojate, kiek ten jo daug. Populiariausių dribsnių – „Kellog’s Honey Smacks“ ir „Malt-O-Meal Golden Puffs“ – sudėtyje esantis cukrus sudaro net 56 % viso svorio. Visiškai teisingai – daugiau nei pusė gaminio yra cukrus. Vaje! O vienoje porcijoje (3/4 puodelio) yra 50 % rekomenduojamos paros normos (Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacija).
5. Jei nerimaujate dėl genetiškai modifikuotų maisto produktų, venkite sojų pupelių ir jų turinčių gaminių
Nepaisant jūsų požiūrio į genetiškai modifikuotus (GM) maisto produktus, rasti gaminių be jų yra nelengva. Vieni teigia, kad daugiau nei 75 % parduotuvėse esančių maisto produktų yra genetiškai modifikuoti arba turi GM sudedamųjų dalių. Kukurūzai ir sojų pupelės puikuojasi to sąrašo viršuje. Nors kukurūzai yra gana plačiai paplitę, didžioji dalis genetiškai modifikuotų kukurūzų naudojami gaminant galvijų pašarą. Tačiau sojų pupelių ir jų gaminių galima rasti daugelyje mūsų valgomų maisto produktų. Aplinkos apsaugos darbo grupės (EWD) teigimu, apie 93 % JAV užaugintų sojų pupelių yra genetiškai modifikuotos. Tai reiškia, kad, norėdami išvengti GM maisto produktų, nepirkite gaminių, kurių etiketėse puikuojasi tokios sudedamosios dalys kaip sojų baltymai, sojų pupelių aliejus, sojų pienas, sojų miltai, sojų padažas, sojų varškė ar sojų lecitinas, nebent nurodyta, kad jos yra natūralios ar be GMO.
Atėjo brandžiausias metų laikas – ruduo. Akį džiugina įvairiomis spalvomis nuspalvinti medžių lapai, ūkanoti rytai ir voratinkliai, nutvieksti saulės. Bet ne visos rudens dienos tokios gražios, prasideda rudeniniai lietūs, ir tada drėgmė smelkiasi į kūną iki pačių sąnarių. Rudens darganos lemia peršalimo ligų ir virusinių infekcijų antplūdį bei daugelio lėtinių ligų paūmėjimą. Ypač tokį orą jaučia žmonės, sergantys sąnarių uždegimais ar kitomis lėtinėmis reumatinėmis ligomis. Prie rudens darganų dar prisideda ir padidėjęs fizinis krūvis – derliaus nuėmimo darbai. Tad sąnarių ligos paūmėja ne tik dėl klimato sąlygų, bet ir dėl didesnio nei įprasta fizinio krūvio....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauSkausmas yra pagrindinis sąnarių ligų požymis. Jos progresuoja lėtai, o pirmieji jų požymiai dažnai „nurašomi“ blogo oro ar nuovargio sąskaiton. Kaip tausoti sąnarius, pataria Kauno medicinos universiteto Ortopedijos traumatologijos klinikos vadovas profesorius Romas Jonas Kalesinskas. ...
Skaityti daugiauIntensyviai sportuojant, sunkiai fiziškai dirbant, sąnariams tenka didelis krūvis. Kai dyla sąnarių kremzlinis audinys, susergama osteoartritu. Tai – lėtai progresuojanti liga. Laikui bėgant, sąnariai nebegali atlikti savo funkcijų, tampa skausmingi, deformuojasi: organizmas, siekdamas sumažinti krūvį sąnarių paviršiams, reaguoja – susidaro naujas kaulinis audinys – išaugos. ...
Skaityti daugiau„Oi, patempiau sprandą... surakino kaklą, negaliu pasukti... skauda petį...“,– tai sakome ir girdime gana dažnai. Šias vietas skauda ne vienam. Kad nustotų skaudėti, būtina atkurti raumenų jėgos pusiausvyrą, nes būtent jos sutrikimas neretai būna minėtų negalavimų priežastis. O tam reikalingas tikslingas judesys. Naudingus fizinius pratimus pristato ir patarimais dalijasi mankštos specialistė Kristina Leonavičienė....
Skaityti daugiauPasaulyje kasmet miršta apie 30 mln. žmonių, iš jų 17 mln. – nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Neretai padarius širdies kardiogramą ir pastebėjus pakitimų širdžiai stiprinti skubama gerti vaistų. Tačiau daugeliu atvejų pirmiausia vertėtų pasinaudoti natūraliais metodais. Kaip širdies raumenį stiprinti gyvenimo būdą, mitybą, fizinį aktyvumą kalbamės su sveiko gyvenimo puoselėtoja ir mankštų specialiste Džilda Valaitiene....
Skaityti daugiauPeršalimas neaplenkia ir vaikų, atnešdamas tokius nepageidaujamus simptomus, kaip gerklės skausmas, čiaudulys, sloga, silpnumas. Visi šie simptomai yra nemalonūs ir juos reikia gydyti, tačiau šį kartą plačiau pakalbėsime ir aptarsime tik vieną iš jų – tai gerklės skausmą. Naudingi patarimai mamoms, kokių pagalbos priemonių reikia imtis ir kaip sumažinti gerklės skausmą vaikui. ...
Skaityti daugiau“Body flex” - tai raumenų stangrinimas ir figūros formavimas, energijos kaupimas ir puikios savijautos paieškos. “Body flex” esmė - gilus diafragminis kvėpavimas, kuris derinamas su raumenų tempimo pratimais....
Skaityti daugiauPrieš akis – didžiosios metų šventės – Kūčios ir Kalėdos. Tai dienos, kai namuose ar svečiuose dauguma ne kartą susėsime prie vaišių stalo. Tad kuo skiriasi Kūčių ir Kalėdų vaišių stalas, kuo skiriasi apeiginis, šventinis ir kasdienis maistas? Apie tai svarstėme su etnologu, gamtos mokslų daktaru, Vilniaus pedagoginio universiteto profesoriumi, naujų tarpdisciplininių mokslo šakų – paleoastronomijos ir etnokosmologijos – pradininku Lietuvoje Libertu Klimka, prisimindami savo artimųjų šeimų tradicijas....
Skaityti daugiauKlubo sąnario skausmas vargina įvairaus amžiaus ir profesijų žmones. Gydyti pažeistus sąnarius sudėtinga, tai ilgas procesas. Vaistai daugeliu atvejų būtini, bet jų vienų paprastai nepakanka. Malšinti sąnario skausmą gali padėti ir tinkamas judesys. Apie tai, kokie mankštos pratimai šiuo atveju tinkamiausi, pasakoja ilgametė mankštų specialistė Džilda Valaitienė....
Skaityti daugiauKaip pradėti bėgioti? Ką reikia žinoti apie save ir priemones, reikalingas aktyviam judėjimui? Į šiuos klausimus atsakė Lietuvos sveikatos sąjungos prezidentas, Palangos sveikatos mokyklos direktorius Dainius Kepenis. ...
Skaityti daugiauApie tai, kas yra emolientai, jų svarbą ir poreikį mūsų kūnui kalbamės su ilgametę patirtį turinčia odos ligų gydytoja Jolanta URBŠTIENE ir grožio kosmetikos specialiste gydytoja Aušra URBUTIENE....
Skaityti daugiauTulžies pūslės akmenligė - tai liga, kai tulžies pūslėje ar jos latakuose susidaro akmenys. Pirmą kartą ji aprašyta daugiau kaip prieš 1500 metų ir nuo to laiko nuolat atliekami įvairūs tyrimai, siekiantys išaiškinti, kaip galima išvengti šios ligos, o susirgus - sėkmingiausiai išgydyti....
Skaityti daugiauVyrauja nuomonė, kad kosint valosi mūsų plaučiai, todėl kosulį būtina skatinti. Tačiau, užėję į vaistinę ir paprašę vaistų nuo kosulio, išgirsime klausimą: „Koks kosulys vargina – sausas ar šlapias?“ Pasirodo, kad sausą kosulį būtina slopinti. Kaip atpažinti sausą kosulį ir tinkamai jį gydyti, komentuoja Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus vyr. ordinatorius Darius Rauba....
Skaityti daugiauNevaikščiok be šaliko, gerklę skaudės – neretai sakoma. Ar tikrai? Nuo ko paprastai skauda gerklę ir kuo skiriasi simptomai bei gydymas įvairiais atvejais, kalbamės su medicinos mokslų daktaru Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Ausų, nosies, gerklės ligų centro otorinolaringologu dr. Raimondu PLIAUKŠTA....
Skaityti daugiaukodėl žmonėms skauda sąnarius? trečdalis civilizuoto pasaulio skundžiasi...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę