Gyvenimo būdas sergant inkstų akmenlige

Jei sirgote, gydėtės ir vienaip ar kitaip atsisveikinote su inkstų akmenlige, nepamirškite, kad apie 50 proc. sirgusiųjų šlapimo takų akmenys vėl susidaro. Išsiaiškinkite, kaip galite apsisaugoti. Šiuo atveju gali negelbėti jau sirgusio kaimyno patirtis, nes akmenys būna įvairios sudėties, o jų susidarymo būdai skirtingi. Norint suprasti savo ligos priežastis bei būdus, kaip jos išvengti, verta prisiminti šiek tiek chemijos bei fiziologijos. Šiame straipsnyje nesigilinsime į svarbias inkstų akmenligės priežastis, kurių pakeisti pats pacientas negali (tokias kaip paveldimumas, įvairios ligos), atkreipsime dėmesį į tai, kas mūsų valioje, – mitybą.
 

Akmenys. Kokie būna ir kaip susidaro


Akmenys linkę susidaryti koncentruotame šlapime. Kuo daugiau tam tikrų medžiagų, tuo didesnė tikimybė, kad jos kristalizuosis ir iškris į nuosėdas.
Svarbi šlapimo jonų sudėtis, ji lemia, kokios druskos susidarys. Pvz., jei šlapime daug kalcio ir oksalatų jonų, susidarys kalcio oksalato druska.
Dažnai akmenis sudaro keletas medžiagų: baltymai, heksozaminai, druskos.
Kai kurios šlapime esančios medžiagos (magnis, citratas, fosfatas) slopina kristalų formavimąsi, o šlapimo takuose tyliai „tupinti“ infekcija – skatina.
Kalcio akmenys. 80–85 proc. inkstų akmenų turi kalcio. Akmenys gali susidaryti ir kai kalcio per daug, ir kai per mažai. Jei iš žarnyno blogai pasisavinamas kalcis (pvz., dėl žarnų uždegiminių ligų), iš žarnyno pašalinama mažiau, o pasisavinama daugiau oksalatų. Tačiau, pasisavinant per daug kalcio, daugiau patenka ir į šlapimą. Abiem atvejais akmenligės rizika didėja.Svarbios sąlygos – maža magnio, citratų koncentracija, rūgšti šlapimo terpė, mažas šlapimo kiekis.
Struvito akmenys. Sudaryti iš magnio, amonio ir fosfato. Dėl šių akmenų susidarymo kaltinami šlapalą skaidantys mikrobai. Struvitai susidaro šarminiame šlapime.
Šlapimo rūgšties (uratiniai) akmenys. Šie akmenys susidaro valgant daug mėsos, sergant podagra, kai šlapimo mažai ir jis rūgštus. Būna gryni arba su kalciu.
Cistininiai akmenys. Priežastis – cistinurija, kuri yra paveldima. Tačiau, gausiai vartojant skysčių, mažai natrio, šarminant šlapimą, akmenys susidaro rečiau.
Yra ir ksantininių, cholesterolinių bei kitų akmenų. Dažni mišrūs akmenys.

 

Bendros taisyklės, kaip išvengti akmenų susidarymo


Yra vos keletas svarbių dalykų, kurie pagelbės išvengti inkstų akmenligės. Deja, neretai akmenligę lemia kita organizmo liga, tada svarbu gydyti priežastį.
Gerkite pakankamai skysčių, kad susidarytų daug (apie 2–2,5 l) šlapimo. Kuo daugiau šlapimo, tuo jis mažiau koncentruotas. Mažai koncentruotas šlapimas yra šviesiai geltonas, toks jis turėtų būti visą parą. Dalis skysčių turi būti grynas vanduo. Patariama vengti greipfrutų sulčių, arbatos.
Normalaus šlapimo pH 5,0–7,0 (t.y. rūgštus), tačiau priklauso ir nuo mitybos. Dauguma inkstų akmenų susidaro rūgščioje terpėje, o struvitiniai, kalcio fosfatiniai ir karbonatiniai – šarminėje. Tai verta prisiminti: „mėsėdžių“ šlapimas rūgštus, vegetarų šarminis.
Renkantis mineralinį vandenį, būtina atkreipti dėmesį į
sudėtį, jis gali būti šarminis (pvz., „Borjomi“), rūgštinis, be to, geriau mažai mineralizuoti (<2 g/l).
Pakankamai vartokite maisto, turinčio skaidulų (vaisių, daržovių, bet ne kviečių sėlenų).
Vartokite mažiau gyvulinių baltymų (rūgština terpę, su šlapimu išsiskiria daugiau kalcio).
Venkite sūraus, „greito“ maisto, energetinių gėrimų sportuojantiems. Gaunant daug natrio (pagrindinis šaltinis – valgomoji druska), inkstuose išskiriama daugiau kalcio, rūgštėja šlapimas, mažėja citratų.
Atminkite, kad vitaminai ir papildai didelėmis dozėmis skatina akmenligę.
 

Dieta „pagal šlapimo takų akmenų sudėtį“


Jei akmenys fosfatiniai ir karbonatiniai, patartina dieta, rūgštinanti šlapimą (mėsa, žuvis, spanguolės).
Nevartokite:
• gazuotų gėrimų, kakavos, šokolado,
• fermentinių sūrių,
• žuvies konservų,
• džiovintų vaisių, citrinų, apelsinų,
• Rinkitės nerupią duoną, ribokite pieno, varškės, pupų, žirnių, ridikų, bulvių vartojimą.
Jei oksalatiniai, mažinkite svorį, vartokite maistą, šarminantį šlapimą (daržoves, vaisius, pvz., cukinijas, pomidorus, morkas, kriaušes, apelsinus), pakankamai lapinių daržovių (magnio šaltinis). Nevalgykite daug oksalatų turinčio maisto:
• riešutų, rūgštynių, rabarbarų, šparaginių pupelių, brokolių,
• kavos, kakavos, šokolado, vyno, likerio,
• fermentinių sūrių,
• konservuotos, rūkytos mėsos ir žuvies,
• bananų, džiovintų ir konservuotų vaisių.
Nevartokite kalcio papildų, kai nebūtina. Tačiau atsisakyti maisto, turinčio kalcio, žalinga. Atsiminkite, kad didelės vit. A, D, C dozės didina oksalatų patekimą į šlapimą, o vit. B6 kovoja su oksalatiniais akmenimis.
Jei uratiniai, vartokite maistą, šarminantį šlapimą, mažinkite antsvorį. Venkite riebaus ir daug purinų turinčio maisto:
• keptos ir rūkytos mėsos, žuvies, silkės, konservų,
• saldumynų, ypač šokolado, kakavos, gazuotų gėrimų, likerio, raudono vyno,
• saldžių, džiovintų ir konservuotų vaisių.

Susiję straipsniai

Mūsų draugai