Apie ką byloja maisto skonis

Tęsiame praėjusiame numeryje pradėtą straipsnių „Kita medicina“ ciklą – apie oficialiai nepriimtą mediciną. Pirmajame straipsnyje tuomet pristatėme seniausią mediciną – ajurvedą. Šį kartą apie tai, ką ajurveda teigia apie maisto skonį.
 

Klasikinė mityba vertina maistą jo sudedamųjų dalių požiūriu, nagrinėdama maisto medžiagų poveikį medžiagų apykaitai, atskiroms žmogaus fiziologinėms funkcijoms. Maisto produktų skonis vertinamas vartotojišku požiūriu, t. y. juslinės produkto savybės privalo būti malonios. Senovės Rytai skoniui teikė ypatingą reikšmę.
Sanskrito kalboje žodis rasa (skonis) yra daugiareikšmis. Rasa – tai visa ko esmė, kūrybinis įkvėpimas, muzikinė nata. Analogiškai skonis parodo maisto „esmę“, jo paskirtį, energines savybes, poveikį fiziologinėms funkcijoms.
Skonis ir kvapas ypač svarbus augalams. Šiuolaikinis mokslas įrodė, kad skonis ir kvapas yra svarbus selektyvus augalų požymis, nurodantis augalo medicinines savybes. Ne veltui dauguma maistinių augalų, kuriuos vartojame didelėmis dozėmis, skanūs, o pamėginkite taip vartoti pelyną.
 

Ajurveda nurodo šešias skonio rūšis


Tai saldus, rūgštus, sūrus, kartus ir sutraukiantis (aitrus, gaižus). Kinų medicina teigia, kad rūgštus skonis veikia kepenų energinį (akupunktūrinį) kanalą (aišku, ir pačias kepenis), saldus – kasos-blužnies, kartus – širdies, sūrus – inkstų, aštrus – plaučių energetinius kanalus. Skonis turi šildomąjį ar šaldomąjį poveikį – aštrus, rūgštus ir sūrus – šildo, aštrus – labiausiai. Saldus, aitrus ir kartus šaldo, kartus labiausiai.
Diferencijuotą skonių poveikį atskiroms žmogaus organizmo sistemoms patvirtina kompiuterizuoti žmogaus fiziologinių funkcijų tyrimo metodai – Nakatani, Folio, Vega-test, kurie yra Vakarų ir Rytų medicinos sintezės pasekmė.
Pagal ajurvedą, saldaus skonio maistas ir žolės turi žemės ir vandens elementus, rūgštaus – žemės ir ugnies, kartaus – eterio ir oro, aštraus – ugnies ir oro, aitraus – oro ir žemės. Pavyzdžiui, žinodami, kad doša vata yra eteris ir oras, šio tipo žmogui siūlysime daugiau saldaus maisto, kad jį subalansuotume. Senovėje į maisto produktus sacharozės nedėdavo, ir natūraliai saldūs yra grūdai, pienas, medus, vaisiai. Parinkdami maistines žoles vien pagal skonį, galime reguliuoti prigimtinę konstituciją, tikslingai padėti ligos metu, sureguliuoti medžiagų apykaitą.
 

Ką apie skonio poveikį sako Ajurveda, matote lentelėje.


Skonis -> Kokių elementų turi, kokios došos žmonėms tinka -> Teigiamas poveikis(vartojant optimaliai) -> Neigiamas poveikis(vartojant per daug)
Saldus (kviečiai, ryžiai, pienas, kai kurie vaisiai ir daržovės) -> žemė+vanduovatai, pitai -> Turi gydomosios galios, stiprina, didina kūno jėgas. -> Didina svorį, sukelia mieguistumą, sunkumą, apetito netekimą, diabetą.
Rūgštus (jogurtai, sūriai, citrusiniai vaisiai ir kt.) -> žemė+ugnisvatai -> Gaivina, žadina apetitą, padeda virškinti maistą, valo kepenis. -> Toksiškas kraujui, sukelia opas, rėmenį, didina jausmingumą.
Kartus (pelynas, alijošius, cikorija, dalis prieskonių) -> oras+eterispitai, kaphai -> Gerina virškinimą ir apetitą, plečia kraujagysles, padeda pašalinti toksinus iš riebalinio audinio, pasižymi –uždegimą slopinančiu, antibakteriniu veikimu. -> Silpnina kaulų čiulpus, sėklą, liesiems žmonėms skatina išsekimą, gali būti galvos svaigimo priežastis.
Sūrus (druska, jūros dumbliai, sūrūs maisto produktai) -> vanduo+ugnisvatai -> Mažos dozės gerina apetitą, padeda rezorbuotis pūliniams, naikina sukietėjimus kūne. -> Padidina kraujospūdį, trikdo normalią kraujotakos veiklą, inkstų darbą.
Aštrus (svogūnai, ridikai, imbieras ir kt.) -> oras+žemėkaphai -> Stabdo pūliavimą, gydo žaizdas, gerina odos būklę, kraujo cirkuliaciją, tonizuoja plaučius ir storąją žarną. -> Sukelia gerklės peršėjimą, skrandžio deginimą.
Aitrus, gaižus, sutraukiantis (granatai, neprinokę bananai ir kt.) -> Oras+žemėpitai, kaphai -> Turi raminamųjų savybių, stabdo viduriavimą, vėmimą, padeda skysčiams rezorbuotis audiniuose. -> Gali sukelti žarnyno nepraeinamumą, stemplės spazmus.
 

Panagrinėsime, kokį poveikį turi kartus skonis


Jo „nešėjai“ yra eteris ir oras. Šių elementų trūksta kaphos ir pitos tipo žmonėms (išsamiau apie žmonių tipus pagal ajurvedą buvo rašyta praėjusiame „Sveiko žmogaus“ numeryje), todėl šių došų perteklių mažins kartaus skonio maistas. Jis ypač tinka kaphos konstitucijos žmonėms, nes džiovina, šalina gleives, mažina toksinų kiekį (kartus ir aštrus skoniai). Kadangi vata došą sudaro eteris ir oras, todėl vatos tipo žmogui vartojant daug kartaus maisto ir žolių, išsiderins jo energinė sistema – traškės sąnariai, oda pasidarys labai sausa, užkietės viduriai, kraujagyslės taps neelastingos. Vata tipo žmonės gali vartoti karčias žoles ir maistą tik trumpą laiką ir tik tada, kai serga kapha tipo ligomis: sinusitais, bronchitais. Alavijas yra vienintelis kartus augalas (išimtis), kurį galima gerti visų došų žmonėms, jis subalansuoja došas.
Jei vatos tipo žmogus gers daug žaliosios arbatos, o ji turi sutraukiantį ir kartų skonį, greitai šios arbatos veikliosios dalys (antioksidantai) nebus pasisavinami, energinė sistema išsiderins. Jei žiūrėsime į augalus vien iš materialiųjų jų sudedamųjų – matysime vien vienpusį vaizdą. Žmogaus metabolizmo procesus veikia jo energinė sistema.
 

Valgydami vadovaukitės ir intuicija


Žmogus turi valgyti daugiausia saldaus skonio maistą. Tik ne cukraus! Saldus skonis yra tas, kurį neperdirbtu pavidalu mums duoda gamta. Jis maitina, stiprina visus organus, kitų skonių maisto reikia vartoti mažiau. Lietuviai turėtų vartoti daugiau aštraus skonio maisto negu įpratę (ypač rudenį ir žiemą), nes jis tonizuoja plaučius, kurie yra energijos maestro. Gerkite žalią arbatą su imbieru ir nesirgsite peršalimo ligomis, būsite energingi, organizmas valysis nuo šlakų. Neužmirškite kartaus skonio maisto: pavasarį vartokite smiltyninio šlamučio arbatas, į arbatą ar apelsinų sultis įsispauskite šaukštelį alavijo sulčių. Gerkite ciberžolės arbatą (galite su medumi ar su citrina), nes ji turi antimikrobinį, uždegimą slopinantį poveikį. Beje, naikina tik patogeninę žarnyno mikroflorą ir padeda gydyti disbakteriozę. Ciberžolė mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina sąnarių būklę. Valgydami, rinkdamiesi produktus vadovaukimės ne vien protu, bet ir intuicija, įsiklausykite į kūno poreikius, jo nebylų šauksmą.
 

Skonių perteklius (harmonijos mityboje nebuvimas) veikia psichiką


Vakarų kultūra vartoja pernelyg daug cukraus skonio, sūrumo ir rūgštumo. Cukraus saldumo (ir saldiklių) perteklius sukelia įkyrias mintis, „apsėdimą“, sūrumo perteklius – baimę, rūgštumo – agresiją, smurtą. Optimaliais kiekiais vartojami skoniai generuoja teigiamus jausmus: kartus – gyvenimo džiaugsmą, sūrus – atsakingumą, tvirtumą, rūgštus – apsisprendimą, ryžtą, aštrus – teigiamus prisiminimus, saldus aktyvina mąstymo procesus.
Turėdami tiek informacijos apie tai, kokį poveikį turi skonis, kūrybiškai naudokime maisto skonio galią. Tapsime sveikesni ir laimingesni.

 

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai