Klasikinė mityba vertina maistą jo sudedamųjų dalių požiūriu, nagrinėdama maisto medžiagų poveikį medžiagų apykaitai, atskiroms žmogaus fiziologinėms funkcijoms. Maisto produktų skonis vertinamas vartotojišku požiūriu, t. y. juslinės produkto savybės privalo būti malonios. Senovės Rytai skoniui teikė ypatingą reikšmę.
Sanskrito kalboje žodis rasa (skonis) yra daugiareikšmis. Rasa – tai visa ko esmė, kūrybinis įkvėpimas, muzikinė nata. Analogiškai skonis parodo maisto „esmę“, jo paskirtį, energines savybes, poveikį fiziologinėms funkcijoms.
Skonis ir kvapas ypač svarbus augalams. Šiuolaikinis mokslas įrodė, kad skonis ir kvapas yra svarbus selektyvus augalų požymis, nurodantis augalo medicinines savybes. Ne veltui dauguma maistinių augalų, kuriuos vartojame didelėmis dozėmis, skanūs, o pamėginkite taip vartoti pelyną.
Tai saldus, rūgštus, sūrus, kartus ir sutraukiantis (aitrus, gaižus). Kinų medicina teigia, kad rūgštus skonis veikia kepenų energinį (akupunktūrinį) kanalą (aišku, ir pačias kepenis), saldus – kasos-blužnies, kartus – širdies, sūrus – inkstų, aštrus – plaučių energetinius kanalus. Skonis turi šildomąjį ar šaldomąjį poveikį – aštrus, rūgštus ir sūrus – šildo, aštrus – labiausiai. Saldus, aitrus ir kartus šaldo, kartus labiausiai.
Diferencijuotą skonių poveikį atskiroms žmogaus organizmo sistemoms patvirtina kompiuterizuoti žmogaus fiziologinių funkcijų tyrimo metodai – Nakatani, Folio, Vega-test, kurie yra Vakarų ir Rytų medicinos sintezės pasekmė.
Pagal ajurvedą, saldaus skonio maistas ir žolės turi žemės ir vandens elementus, rūgštaus – žemės ir ugnies, kartaus – eterio ir oro, aštraus – ugnies ir oro, aitraus – oro ir žemės. Pavyzdžiui, žinodami, kad doša vata yra eteris ir oras, šio tipo žmogui siūlysime daugiau saldaus maisto, kad jį subalansuotume. Senovėje į maisto produktus sacharozės nedėdavo, ir natūraliai saldūs yra grūdai, pienas, medus, vaisiai. Parinkdami maistines žoles vien pagal skonį, galime reguliuoti prigimtinę konstituciją, tikslingai padėti ligos metu, sureguliuoti medžiagų apykaitą.
Skonis -> Kokių elementų turi, kokios došos žmonėms tinka -> Teigiamas poveikis(vartojant optimaliai) -> Neigiamas poveikis(vartojant per daug)
Saldus (kviečiai, ryžiai, pienas, kai kurie vaisiai ir daržovės) -> žemė+vanduovatai, pitai -> Turi gydomosios galios, stiprina, didina kūno jėgas. -> Didina svorį, sukelia mieguistumą, sunkumą, apetito netekimą, diabetą.
Rūgštus (jogurtai, sūriai, citrusiniai vaisiai ir kt.) -> žemė+ugnisvatai -> Gaivina, žadina apetitą, padeda virškinti maistą, valo kepenis. -> Toksiškas kraujui, sukelia opas, rėmenį, didina jausmingumą.
Kartus (pelynas, alijošius, cikorija, dalis prieskonių) -> oras+eterispitai, kaphai -> Gerina virškinimą ir apetitą, plečia kraujagysles, padeda pašalinti toksinus iš riebalinio audinio, pasižymi –uždegimą slopinančiu, antibakteriniu veikimu. -> Silpnina kaulų čiulpus, sėklą, liesiems žmonėms skatina išsekimą, gali būti galvos svaigimo priežastis.
Sūrus (druska, jūros dumbliai, sūrūs maisto produktai) -> vanduo+ugnisvatai -> Mažos dozės gerina apetitą, padeda rezorbuotis pūliniams, naikina sukietėjimus kūne. -> Padidina kraujospūdį, trikdo normalią kraujotakos veiklą, inkstų darbą.
Aštrus (svogūnai, ridikai, imbieras ir kt.) -> oras+žemėkaphai -> Stabdo pūliavimą, gydo žaizdas, gerina odos būklę, kraujo cirkuliaciją, tonizuoja plaučius ir storąją žarną. -> Sukelia gerklės peršėjimą, skrandžio deginimą.
Aitrus, gaižus, sutraukiantis (granatai, neprinokę bananai ir kt.) -> Oras+žemėpitai, kaphai -> Turi raminamųjų savybių, stabdo viduriavimą, vėmimą, padeda skysčiams rezorbuotis audiniuose. -> Gali sukelti žarnyno nepraeinamumą, stemplės spazmus.
Jo „nešėjai“ yra eteris ir oras. Šių elementų trūksta kaphos ir pitos tipo žmonėms (išsamiau apie žmonių tipus pagal ajurvedą buvo rašyta praėjusiame „Sveiko žmogaus“ numeryje), todėl šių došų perteklių mažins kartaus skonio maistas. Jis ypač tinka kaphos konstitucijos žmonėms, nes džiovina, šalina gleives, mažina toksinų kiekį (kartus ir aštrus skoniai). Kadangi vata došą sudaro eteris ir oras, todėl vatos tipo žmogui vartojant daug kartaus maisto ir žolių, išsiderins jo energinė sistema – traškės sąnariai, oda pasidarys labai sausa, užkietės viduriai, kraujagyslės taps neelastingos. Vata tipo žmonės gali vartoti karčias žoles ir maistą tik trumpą laiką ir tik tada, kai serga kapha tipo ligomis: sinusitais, bronchitais. Alavijas yra vienintelis kartus augalas (išimtis), kurį galima gerti visų došų žmonėms, jis subalansuoja došas.
Jei vatos tipo žmogus gers daug žaliosios arbatos, o ji turi sutraukiantį ir kartų skonį, greitai šios arbatos veikliosios dalys (antioksidantai) nebus pasisavinami, energinė sistema išsiderins. Jei žiūrėsime į augalus vien iš materialiųjų jų sudedamųjų – matysime vien vienpusį vaizdą. Žmogaus metabolizmo procesus veikia jo energinė sistema.
Žmogus turi valgyti daugiausia saldaus skonio maistą. Tik ne cukraus! Saldus skonis yra tas, kurį neperdirbtu pavidalu mums duoda gamta. Jis maitina, stiprina visus organus, kitų skonių maisto reikia vartoti mažiau. Lietuviai turėtų vartoti daugiau aštraus skonio maisto negu įpratę (ypač rudenį ir žiemą), nes jis tonizuoja plaučius, kurie yra energijos maestro. Gerkite žalią arbatą su imbieru ir nesirgsite peršalimo ligomis, būsite energingi, organizmas valysis nuo šlakų. Neužmirškite kartaus skonio maisto: pavasarį vartokite smiltyninio šlamučio arbatas, į arbatą ar apelsinų sultis įsispauskite šaukštelį alavijo sulčių. Gerkite ciberžolės arbatą (galite su medumi ar su citrina), nes ji turi antimikrobinį, uždegimą slopinantį poveikį. Beje, naikina tik patogeninę žarnyno mikroflorą ir padeda gydyti disbakteriozę. Ciberžolė mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina sąnarių būklę. Valgydami, rinkdamiesi produktus vadovaukimės ne vien protu, bet ir intuicija, įsiklausykite į kūno poreikius, jo nebylų šauksmą.
Vakarų kultūra vartoja pernelyg daug cukraus skonio, sūrumo ir rūgštumo. Cukraus saldumo (ir saldiklių) perteklius sukelia įkyrias mintis, „apsėdimą“, sūrumo perteklius – baimę, rūgštumo – agresiją, smurtą. Optimaliais kiekiais vartojami skoniai generuoja teigiamus jausmus: kartus – gyvenimo džiaugsmą, sūrus – atsakingumą, tvirtumą, rūgštus – apsisprendimą, ryžtą, aštrus – teigiamus prisiminimus, saldus aktyvina mąstymo procesus.
Turėdami tiek informacijos apie tai, kokį poveikį turi skonis, kūrybiškai naudokime maisto skonio galią. Tapsime sveikesni ir laimingesni.
skausmingi taškai gali būti atviri – kuriuos jaučiame, ir uždari –...
Skaityti daugiauJūsų protas ir kūnas reikalauja miego, tačiau dėl streso naktį neužmiegate. Lekiame į pagalbą! Šie paprasti žvaigždžių instruktorės Mandy Ingber jogos pratimai padės atpalaiduoti mintis ir geriau pailsėti....
Skaityti daugiauŽolelių rinkėjas turėjo 23 žmonas ir užaugino daugiau kaip 200 vaikų...
Skaityti daugiauHimalaya Herbals natūralūs, veiksmingi ir saugūs produktai yra gaminami iš kruopščiai atrinktų Himalajų kalnų papėdėse augančių vaistažolių, griežtai laikantis senųjų Ajurvedos tradicijų, todėl yra ypač veiksmingi ir stebina unikaliomis savybėmis....
Skaityti daugiauJogos mokytojas Vytis Zabulėnas ne vienerius metus kasdien praktikuoja jogos filosofiją. Ramesnio, nuosaikesnio, harmoningesnio gyvenimo jis padeda ieškoti į jo užsiėmimus užsukusiems įvairaus amžiaus žmonėms Vilniuje ir Kaune, Kauno medicinos kolegijos Rytų tradicinės medicinos studentus supažindina su jogos poveikiu žmogaus savijautai. Taip pat jis yra Lietuvos jogos asociacijos pirmininkas. Dabar Vytis dar ves asmenybės ugdymo seminarus „Sveiko žmogaus akademijos“ nariams. Šie seminarai vyks kavinėje „Arbatos magija“. ...
Skaityti daugiauAr Lietuvoje gali būti naudingos, pavyzdžiui, Ajurvedos žinios?...
Skaityti daugiauŠaltuoju metų laiku, kai visi aplinkui kosėja, čiaudi ir sloguoja, vis dairomės per petį ir laukiame, kada mūsų imunitetą nugalės virusai ir visi kiti jį silpninantys stresai. Tačiau jei atsigręžtume į ilgaamžius rytiečius, dėl mus puolančių virusų ar silpno imuniteto baimintis tektų kur kas mažiau. Rytų šalių medicinoje daugiau nei 2000 metų gripo ir peršalimo profilaktikai naudojama augalo veiklioji medžiaga resveratrolis....
Skaityti daugiauArūnas Jonuškis – Klaipėdos klubo „Kelias į save“ vadovas. Jau 20 metų veda energinės jogos, energinio cigun, meditacijų praktikas. Yra 4 knygelių apie su džok terapiją, straipsnių apie sveikatą autorius, 10-ties televizijos laidų apie sveikatingumą dalyvis. Įrašė 10 DVD mokomųjų programų, kaip, pasitelkiant jogą, cigun, meditacijas, kvėpavimą, pagerinti dvasinę ir fizinę būklę. „Su džok sistema domiuosi jau du dešimtmečius, esu sukaupęs nemažą patirtį šioje srityje“, – sako Arūnas....
Skaityti daugiauMūsų tėvų ir senelių mityba skirtingais metų laikais buvo labai skirtinga – ne taip, kaip dabar, kai net viduržiemį panorėję ant stalo dedame ridikėlių ar salotų. Tik ar tai gerai? Kaip rašė žymus lietuvių filosofas, rašytojas, publicistas ir kultūros veikėjas Vilhelmas Storosta, labiau žinomas Vydūno vardu, „gyvybė prasilaužia augmenijoje, todėl augmenija suteikia gyvenimui pagrindą, gyviams ir žmonėms teikia maistą. Ir, pasak Vydūno, mums tinkamiausias tas maistas, „kurį tam laikui augmenija atneša.“ ...
Skaityti daugiauArcheologai savo kasinėjimų neandartaliečių kapavietėse metu atrado įrodymų, kad jau šie mūsų protėviai rinko gydomuosius augalus. Rašytiniai dokumentai, rasti senovės Mesopotamijoje, Kinijoje, Indijoje, Egipte, Europoje, fiksuoja analogiškus faktus. Šiame žurnalo numeryje kviečiame pasinerti į pasakojimą apie ilgą vaistinių augalų vartojimo istoriją. ...
Skaityti daugiauArcheologai savo kasinėjimų neandartaliečių kapavietėse metu atrado įrodymų, kad jau šie mūsų protėviai rinko gydomuosius augalus. Rašytiniai dokumentai, rasti senovės Mesopotamijoje, Kinijoje, Indijoje, Egipte, Europoje, fiksuoja analogiškus faktus. Šiame žurnalo numeryje kviečiame pasinerti į pasakojimą apie ilgą vaistinių augalų vartojimo istoriją. ...
Skaityti daugiauPraėjusiuose „Sveiko žmogaus“ numeriuose pasakojome apie akupunktūrą ir akupresūrą. Šį kartą skaitytojus kviečiame iš arčiau pažvelgti į šių dviejų netradicinių gydymo būdų panašumus ir skirtumus, geriau juos suprasti ir, esant poreikiui, lengviau pasirinkti. Apie tai daugiau paprašėme papasakoti rubrikos konsultanto, Kauno medicinos universiteto dėstytojo, Reabilitacijos klinikos gydytojo ir Dainiaus Butvilo klinikos įkūrėjo Dainiaus Butvilo....
Skaityti daugiauViena iš plačiajai visuomenei geriausiai žinomų, o kartu ir intriguojančių netradicinės medicinos šakų yra akupunktūra. Šią „šlovę“ gydymo būdas užsitarnavo iš pažiūros ekstremaliomis priemonėmis – kūno badymu adatomis. Daugelis, nors ir girdėję, netiki jog procesas, kai į įvairias kūno vietas bedamos adatėlės, yra neskausmingas. Taigi, norėdamas praskleisti akupunktūros paslapties šydą, „Sveikas žmogus“ savo netradicinės medicinos rubrikoje šį kartą pasakoja apie akupunktūrą. ...
Skaityti daugiauKad ir ką sakytų jogos ekspertai, reikia pripažinti, jog ši Rytų medicina vis dar yra naujas reiškinys Lietuvoje. Nei ketvirtadalis Lietuvos žmonių negalėtų tiksliai apibūdinti, kas tai yra, ką jau kalbėti apie bandymą praktikuoti jogą. Tikėtina, kad jūs jau esate skaitę išsamų pradžiamokslį šia tema, tačiau galbūt nepastebėjote vieno fakto – jį parašė žmogus, aktyviai užsiimantis joga. Būtent todėl minėtuose tekstuose tokia netradicinės medicinos forma yra pernelyg aukštinama. Šiame straipsnyje pateiksiu savo nešališką, ne jogos ekspertės požiūrį į jogą. Iš pradžių trumpai aprašysiu jogos istoriją, vėliau papasakosiu apie jos pritaikymą ir naudą kasdieniame gyvenime, o vėliau ir išsamų teigiamos mąstysenos bei meditacijos sąvokų aprašymą....
Skaityti daugiauMūsų visų tėvynė yra Žemės planeta. Mes esame jos dalis, o ji yra mūsų dalis. Žemė duoda gyvybę augalams, vandenį ir orą, būtinus mūsų egzistavimui. Mūsų kūnai, kai juos palieka gyvybė, atiduodami žemei. Daugelį amžių žmonija tikėjo, kad žemė – visatos centras, nes ji gyvenimo pagrindas. Deja, žmogus labai užteršė savo gimtąją planetą, nyksta miškai, nuodijamos upės ir atmosfera, o kartu išsigimsta žmogus. Galbūt todėl ir žemės stichijos ligos (diabetas, virškinimo negalavimai) tapo masiškai paplitusios....
Skaityti daugiauFengšui – tai 4000 metų amžiaus senovinis kinų menas kurti namų interjerą ir apimantis daiktų, spalvų, simbolių išdėstymą taip, kad visos žmogaus gyvenimo sritys veiktų harmoningai bei pritrauktų teigiamą „či“ energiją. Vis dėlto reikėtų nepamiršti, jog kaip ir daugelio netradicinio gyvenimo ar gydymo būdų, fengšui poveikis nėra patvirtintas moksliškai ar kaip nors kitaip garantuojamas. Nepaisant to, šį meną praktikuoja daugybė žmonių visame pasaulyje, apie jį rašomos knygos, tad „Sveikas žmogus“ siūlo jei ne išbandyti, tai bent jau susipažinti su šiuo menu ir patiems nuspręsti, tikėti šiais patarimais, ar ne. ...
Skaityti daugiauVandens stichija Primename, kad kinų medicinos supratimo pagrindas – savitas supratimas apie žmogų, jo energijas. Kūne vykstančius procesus valdo specialus 5 energijų algoritmas. Šias energijas dar vadina stichijomis. ...
Skaityti daugiauŠiandien daug dėmesio skiriama mitybai, t.y. atskirų maisto produktų mitybinei vertei ir jų pasirinkimui. Mokslininkai randa vis naujų veikliųjų medžiagų augaliniuose produktuose, ieško ryšio tarp šių medžiagų vartojimo ir galimybės išvengti ligų. Šiuolaikinė civilizacija visų ligų priežasčių (ir jų profilaktikos priemonių) ieško ekologijoje ar vitaminų, mineralinių medžiagų, atioksidantų derinyje. Tikimasi taip sutvarkyti ląstelėje vykstančius medžiagų apykaitos procesus ir kitas fiziologines funkcijas, kad taptume sveiki, darbingi ir žvalūs. Ar tai įmanoma? Ar įmanoma maisto produktais pasiekti kūno ir sielos harmoniją, ar tai tik utopiškos stebuklingojo „gyvybės eleksyro“ paieškos ?...
Skaityti daugiauRytų filosofija bei medicina didelį dėmesį skiria žmogaus jausmams, mąstymui. Teigiama, kad jausmų ir mentalinė energija funkcionuoja visame kūne, o jos dalis saugoma mūsų organuose. Ji ir sudaro jų esmę. Senosios filosofinės kinų medicinos citatos teigia – nuolat vibruojant penkių stichijų dorybių ribose, žmogaus sistema išlieka stabili, jei įnešame negatyvų kintamąjį, visa energinių kanalų sistema, o kartu ir kūno funkcijos, sutrinka. Kas tie negatyvūs veiksniai? Teigiama, kad vandens stichiją pažeidžia pagieža, neapykanta, baimė. Medžio stichiją – abejonė, neapsisprendimas, agresija, ugnies – liūdesys, pavydas, žemės – melas, įkyrios mintys, metalo – išankstinis nusistatymas, melancholija. ...
Skaityti daugiauŠiuolaikinis gyvenimo stilius neurotiškas, todėl nenuostabu, kad dauguma žmonių mūsų visuomenėje patiria stresą, nerimą, depresiją. Klasikinėje medicinoje šios ligos gydomos specialiais vaistais, o pradinės ligų stadijos – psichoterapija. Ar gali žmogus pats sau padėti? Pirmiausia jis turi žinoti, kaip funkcionuoja jo kūnas, kokia jo energinė schema, kaip atsiranda mintys ir jausmai, tik tada jis gali savyje susivokti ir tvarkytis. Ką Rytų tradicinė medicina kalba apie depresiją ir nestabilią psichiką?...
Skaityti daugiauPraėjusiame „Sveiko žmogaus“ numeryje pasakojome apie pagrindinius mitybos pagal Ajurvedą principus. Šį kartą jūsų dėmesiui konkrečios rekomendacijos, ką valgyti atskirų konstitucijų žmonėms....
Skaityti daugiauŠiuolaikinės mitybos rekomendacijos atkreipia dėmesį į du svarbiausius aspektus – kad būtų tinkamas maisto medžiagų kiekis dienos racione, tarp jų ir biologiškai veiklių junginių. Ir kad maistas būtų gerai suvirškintas – gerai veiktų visi organai, atsakingi už virškinimą, būtų pakankamai išskiriama fermentų. Ajurvedos požiūris, nors daug senesnis, yra kur kas išsamesnis, turi daugiau briaunų. Kertinis šios filosofijos ir medicinos žinių aspektas, kalbant apie mitybą, – ji turi būti individuali, subalansuojanti tiek žmogaus energinį lauką, kūno funkcijas, jausmus bei protą. ...
Skaityti daugiauSuprasti, kas yra žmogaus higiena, nėra sunku. Suvokti, kad ji gali būti mūsų sveikatos esmė ir pagrindas – daug sunkiau. Nes mes nežinome, kas yra žmogaus higiena pagal Ajurvedą. Pagal Ajurvedą žmogus yra siela, turinti kūną, protą, jusles, ego ir intelektą. Sveikas ir laimingas žmogus gali jaustis tik tada, kai sveikos ir, svarbiausia, higieniškai švarios jo visos šios sudedamosios komponentės. O kokia gi higiena reikalinga žmogaus sielai, kūnui, protui, juslėms, ego ir intelektui? Lengviausia pradėti, žinoma, nuo kūno....
Skaityti daugiauTęsiame praėjusiame numeryje pradėtą straipsnių „Kita medicina“ ciklą – apie oficialiai nepriimtą mediciną. Pirmajame straipsnyje tuomet pristatėme seniausią mediciną – ajurvedą. Šį kartą apie tai, ką ajurveda teigia apie maisto skonį....
Skaityti daugiauBobo Honibolo (Bob Honiball) patirtis kovos menų, savigynos ir neginkluotos kovos menų srityse siekia per 40 metų. Prasta sveikata vaikystėje pastūmėjo Bobą susidomėti kovos menais, atrasti juose tobulą fizinį aktyvumą, stiprią filosofiją, požiūrį į gyvenimą, discipliną ir, aišku, sveikatos užtikrinimą. Jis yra įvaldęs ir Tai-či metodą, kurį galima vadinti ne tik kovos metodu, bet ir būdu išsaugoti gerą savijautą ilgą laiką. ...
Skaityti daugiau