Ekonomiška ir sveika alternatyva mėsos maltinukams

Mėsa dažnai sudaro nemažą dalį savaitės valgiaraščio. Tačiau dažnai valgyti mėsą ne tik nerekomenduoja dietologai, bet ir yra brangu. Daugelis galbūt ir norėtų rečiau valgyti mėsiškus patiekalus, bet dažnai sutrinka ieškodami, kuo juos pakeisti. „Sveikas žmogus“ skuba į pagalbą.

 

Ankštiniai – pupelės, žirniai, avinžirniai, lęšiai – yra puikus mėsos pakaitalas. Tikriausiai nemažai skaitytojų jų deda į troškinius ar sriubas. Bet šie baltymų kupini produktai gali būti vartojami ir gaminant tokius tradiciškai mėsiškus patiekalus, kaip maltinukai. Jums reikės per naktį išmirkytų arba konservuotų ankštinių (lęšių mirkyti nereikia), džiūvėsėlių, kiaušinių, morkų, svogūnų ir šiek tiek prieskonių. Toliau – viskas priklauso nuo jūsų: sumalę maltinukų pagrindą (ankštinius) improvizuokite ir sukursite įvairiausių patiekalų. Kad būtų paprasčiau pradėti – siūlome kelis puikių maltinukų receptus. Įtraukėme ir originalų grikių maltinukų kepsninei receptą – jis paįvairins jūsų savaitgalį gamtoje!

 

Aitrūs daržovių ir avinžirnių maltinukai

 

160 g konservuotų avinžirnių, nusunktų ir perskalautų

1 ryšelis šviežios kalendros, susmulkintos

1 morka, supjaustyta kubeliais

1 arbatinis šaukštelis Garam Masala prieskonių (rasite didžiuosiuose prekybos centruose)

Druskos, maltų juodųjų pipirų

Žiupsnelis maltos paprikos prieskonių

1 aitrusis pipiras, be sėklyčių, susmulkintas

800 g bulvių, nuskustų, supjaustytų kubeliais

1 nedidelis raudonasis svogūnas, susmulkintas

1 puodelis džiūvėsėlių

Alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus

 

Avinžirnius, kalendrą, morką, prieskonius ir aitrųjį pipirą sutrinkite trintuve.

 

Bulves išvirkite (apie 13 min.), suberkite svogūnus, pavirkite dar porą minučių, nusunkite, leiskite praaušti ir sutrinkite. Sumaišykite su avinžirnių mase ir padėkite į šaldytuvą nakčiai.

 

Masę padalinkite į 8 dalis, suformuokite paplotėlius, apvoliokite džiūvėsėliuose, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite (po 5 min. kiekvienai pusei). Patiekite su mėgstamu padažu.

 

Kukurūzų ir pupelių maltinukai

 

450 g rudųjų konservuotų pupelių, nusunktų ir nuskalautų

450 g juodųjų konservuotų pupelių, nusunktų ir nuskalautų

60 g kukurūzų

1 mažas svogūnas, susmulkintas

1 kiaušinis

½ puodelis džiūvėsėlių

Alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus

Druskos, maltų juodųjų pipirų

 

Pupeles suberkite į dubenį, sutrinkite šakute, įmaišykite džiūvėsėlius, kukurūzus, svogūną, kiaušinį ir viską gerai išmaišykite.

 

Iš masės suformuokite 4 paplotėlius. Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, apie 4 min. kiekvieną pusę.

 

Raudonųjų lęšių maltinukai

 

150 g raudonųjų lęšių

500 ml lęšių

1 svogūnas, susmulkintas

1 nedidelė morka, susmulkinta

3 skiltelės česnako, sutarkuotos

200 g pievagrybių, susmulkintų

Druskos, maltų juodųjų pipirų

1 arbatinis šaukštelis raudonėlio, džiovinto

30 g džiūvėsėlių

1 valgomasis šaukštas šviežių citrinos sulčių

2 kiaušinių baltymai

Saulėgrąžų aliejaus

 

Lęšius supilkite į vandenį, pasūdykite ir užvirkite. Virkite apie 20 min., nusunkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną, morką, česnakus ir kepinkite porą minučių, suberkite grybus, pabarstykite raudonėliais, druska ir pipirais ir kepinkite dar 3 min. (nuolat maišykite). Daržoves supilkite į dubenį ir leiskite kelias minutes pastovėti.

Įmaišykite lęšius, džiūvėsėlius, citrinos sultis ir kiaušinių baltymus. Padėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Iš masės suformuokite maltinukus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame maltinukus kepinkite po 5 min. kiekvieną pusę.

 

Grikių maltinukai kepsninei

 

150 g grikių

250 ml vandens (papildomai dar 125 ml vandens)

1 kiaušinis

1 svogūnas, susmulkintas

Ryšelis krapų, susmulkintų

Druskos, maltų juodųjų pipirų

100 g fermentinio sūrio, tarkuoto

1 puodelis džiūvėsėlių

Augalinio aliejaus

 

Grikius suberkite į vandenį, užvirkite ir virkite apie 20 min., kol jie sugers vandenį ir taps minkšti. Nuimkite nuo ugnies ir ataušinkite.

Įmaišykite kiaušinį, svogūną, sūrį, krapus, druską, pipirus. Po truputį įmaišykite džiūvėsėlius – turite gauti lengvai limpančią masę. Suformuokite paplotėlius, aptepkite aliejumi ir kepkite kepsninėje.

 

Daugiau sveikų receptų http://www.sveikaszmogus.lt/Sveiki_receptai3

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai