Grybaukime saugiai...

Miškas ir grybai - lyg neišskiriami dvyniai... Žemėje priskaičiuojama 50 000, Lietuvoje - iki 1500 rūšių grybų. Tai nechlorofiliniai organizmai, kurie maitinasi kitaip nei žalieji augalai, jie reikalingas medžiagas ir energiją gauna vykstant kitų organizmų irimo procesams.
 

Ruošiantis grybauti


Ruošdamiesi grybauti apsirenkite patogiai - kelnės ir palaidinė būtinai ilgomis rankovėmis. Grybautojui reikalinga tvirta iš gluosninių vytelių nupinta pintinė (su atlenkiamu dangčiu ar medžiagos uždangalu), tačiau visiškai netinkami metaliniai, plastikiniai kibirai, polietileniniai maišeliai, kuriuose grybai kaista, greičiau kirmija, susilaužo, genda. Nupjautą grybą gerai apžiūrėkite - jei esate tikri, kad grybas valgomas, jį nuvalykite, išpjaukite pakirmijusias vietas ir dėkite į pintinę. Tik neapsirikite... jaunos nuodingos stambiosios gijabudės primena jaunus baravykus, o jaunos žalsvosios musmirės - pievagrybius. Renkant kazlėkus verta nulupti gleivėtą odelę. Tvirtus grybus dėkite ant pintinės dugno, o minkštesnius ir trapius - viršuje. Tik negrybaukite šalia autostradų, nes grybai kaupia alavą, kuris pakliūva su automobilių išmetamosiomis dujomis.

 

Nuodingieji grybai


Europoje aprašyta 6000 rūšių grybų, iš kurių 100-150 rūšių - valgomieji, apie 100 - nuodingųjų, o 6-8 mirtinai nuodingi. Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro mikrobiologijos laboratorijos vedėjos gydytojos Vitalijos Pakštienės, netiesa, kad nuodingas grybas kartus, turi nemalonų kvapą ar perpjovus peiliu pakeičia spalvą. Yra tik vienas būdas išvengti apsinuodijimų - nedėti į pintinę nepažįstamo grybo. Dažniausiai apsinuodijama nuodingą grybą supainiojus su valgomuoju. Štai smailiakepurė musmirė neretai supainiojama su pievagrybiu, žalsvoji - su ūmėde ar žaliuoke.
Mirtinai nuodingos - žalsvoji musmirė (Amanitaphalloides), smailiakepurė musmirė (Amanita virosa), baltoji musmirė (Amanita verna).Vienoje musmirėje gali būti mirtinas nuodo kiekis! Žalsvosios musmirės kepurėlė - iki 12 cm skersmens, jaunų grybų - pusrutuliška, senesnių - paplokščia, žalia, gelsvai žalsva, rudai ar pilkai žalsva. Lakšteliai balti. Kotas tuščiaviduris, žalsvas, viršutinėje dalyje yra baltas, lengvai nukrintantis rinkis. Apatinę koto dalį gaubia skiautėta išnara. Antrą dieną po apsinuodijimo žalsvąja musmire žmogus vemia, viduriuoja, kankina pilvo spazmai. Sveikata staiga pablogėja 4-7 dieną, ir pacientas gali mirti dėl ūminio kepenų, inkstų nepakankamumo bei kitų komplikacijų, - mirštamumas siekia 20-30 proc. Penktadaliui pacientų apsinuodijimas sukelia lėtinį kepenų uždegimą.
Paprastoji musmirė (ryškiai raudona, baltai taškuota kepurėle) gerai pažįstama daugeliui grybautojų. Nors ji nuodinga, specialiai paruošta tam tikruose kraštuose tampa delikatesiniu patiekalu. Margosios musmirės kepurėlė iškili, pilka, pilkai ruda, paviršius aplipęs baltais nedideliais žvyneliais. Koto viršutinėje dalyje - baltas žiedas, apatinėje - keli žiedai ir išnara.
 

Kuo grybai naudingi mūsų sveikatai?


Praėjusio šimtmečio pabaigos vokiečių mokslininko Zellnerio nuomonė, kad grybai dėl didelio chitino kiekio yra nevirškinami, šiandien jau pasenusi. Taip pat nepagrįsta nuomonė, kad grybai turi daug baltymų ir todėl prilyginami mėsai. Grybuose yra 90 proc. vandens, 30-50 proc. - baltymų, cukraus, riebalų, A, B grupės vitaminų, taip pat cinko, vario, geležies, magnio, fosforo ir kalio. Įdomu tai, kad grybuose yra rachitą gydančio vitamino D, kurio nėra žaliuosiuose augaluose. Jis nežūva po džiovinimo ar kulinarinio apdorojimo. Valgomosios voveraitės ir baravykai turi ir vitamino C. Labai vertinamos grybo kvapiosios medžiagos, kurios suteikia patiekalams pikantiško skonio, bei aromato. Grybai teigiamai veikia virškinimo procesą ir žarnyno peristaltiką, gerina apetitą.
 

Grybų ruošimo būdai


Džiovinimas
Džiovinkite sveikus, ką tik surinktus grybus. Rūpestingai juos nuvalykite, nušluostykite drėgna servelėle, tačiau jokiu būdu neplaukite. Geriausia džiovinti grybus 2-3 dienas 40o C. Esant aukštesnei temperatūrai, grybai pajuos, blogai džius. Džiovintus grybus laikykite tamsaus stiklo stiklainiuose, prieš tai juos pakaitinkite orkaitėje. Nelaikykite grybų lininiuose maišeliuose, nes pro audinį gali įlįsti kandys, be to, išgaruoja aromatinės medžiagos.


Sušaldymas
Kai temperatūra žemesnė negu 0o C, mikroorganizmai apmiršta, o enzimai netenka aktyvumo. Grybus užšaldžius plastikiniuose maišeliuose, -18o C temperatūroje juos galima laikyti keletą mėnesių.
Pasterizavimas savo sultyse
Nuvalyti, nuplauti, supjaustyti, truputį pasūdyti grybai troškinami savo sultyse, kol išgaruoja 1/3 juose esančio vandens. Sudėjus į stiklainius, tarp grybų ir dangtelių paliekamas maždaug 15 mm tarpas. Sandariai uždaryti stiklainiai pasterizuojami apie 30 min. puode su verdančiu vandeniu. Tada 24 val. laikomi kambario temperatūroje ir vėl pasterizuojami. Būtina pasterizuoti tris kartus, taip pat ir 1-2 proc. sūrumo tirpale.
Marinavimas
Rūgščiame tirpale laikomus grybus pakanka pasterizuoti vieną kartą, nes rūgšti aplinka yra labai nepalanki mikroorganizmams. Grybus galima virti tirpale su actu. Populiariausi yra marinuoti bei įvairiais būdais namuose konservuoti baravykai, raudonviršiai, voverėlės, lepšiukai, makavykai, žaliuokės. Miško gėrybės gerai išlaiko išvaizdą, skonį, kvapą.
Sūdymas, rauginimas
Sveikiausi grybai - sūdyti bei rauginti. Paprasčiausias ir patikimiausias grybų atsargų ruošimo būdas žiemai - tai sūdymas (1 kg grybų reikia 150 g druskos) bei rauginimas medinėse statinaitėse, moliniuose, emaliuotuose, nehermetiškai uždarytuose induose. Rūgimo metu grybai turi būti apsemti skysčiu, kad nesugestų. Jei sūdyti grybai pasidengs žalsva plutele, pasklis rūgimo kvapas, geriau jų nevalgyti.
 

Kaip išvengti botulizmo?


Pasak V. Pakštienės, galima apsinuodyti ir savo rinktais, virtais ar marinuotais grybais. Netinkamai paruošti grybai gali sukelti botulizmą. Šalyje kasmet pasitaiko apsinuodijimų, kuriuos sukelia namų gamybos konservuoti grybai. Konservuotų grybų kąsnis gali būti mirtinas. Šiuo atveju maisto pramonės įmonių pagaminti konservai yra patikimesni, nes jie sterilizuojami.
Botulizmo bakterijų sporų gamtoje yra visur - ant grybų, vaisių, daržovių ir t.t. Būdamos neaktyvios būklės, jos pavojaus žmogaus sveikatai nekelia. Tačiau, patekę į anaerobines sąlygas, t.y. į metaliniais dangteliais uždarytą stiklainį, kuriame nėra deguonies, botulizmo sukėlėjai greitai dauginasi ir, esant didesnei nei 10o C temperatūrai, pradeda gaminti egzotoksiną - vieną stipriausių bakterinės kilmės nuodą. Žmogus šiam toksinui labai jautrus. Botulizmo bakterijų sporų, patekusių ant konservuojamo produkto, neįmanoma sunaikinti namų sąlygomis. Todėl ruošiant grybus svarbu laikytis higienos reikalavimų. Esant temperatūrai žemesnei nei 4o C, sporos nesudygsta ir mikrobai nesidaugina, todėl ir nuodai negaminami. Botulizmo bakterijos nesidaugina deguonies turinčioje aplinkoje ir ten, kur yra padidėjęs rūgšties kiekis bei druskos koncentracija, siekianti 10 proc. patiekalo svorio, todėl rauginti ir sūdyti grybai yra saugūs.
 

Patarimai konservuojantiesiems grybus:


• Griežtai laikykitės higienos, ruošdami grybus, stiklainius ir dangtelius.
• Konservuokite tik šviežius ir sveikus (visiškai nepažeistus) grybus.
• Hermetiškai uždaromuose konservuojamuose produktuose temperatūra turi pasiekti 100o C.
• Konservus laikykite tik šaltai - šaldytuve, rūsyje. Temperatūra turi siekti ne daugiau nei 4o C.
• Jei botulizmo bakterijos įsitaisė stiklainyje, susidariusios dujos išpūs arba pakels jo dangtelį. Tokie konservai pavojingi gyvybei, todėl juos išmeskite.
Saldžiai rūgštus tirpalas
(pikantiškas, tinka sergantiesiems diabetu)
500 ml 5 proc. acto
500ml vandens
1 šaukštelis druskos
8 tabletės ciklamato
6 tabletės sacharino
15 juodųjų pipirų
1 kvapusis pipiras
1 šaukštelis garstyčių
ketvirtadalis šaukštelio kalendros grūdelių
Virti 2 min. Apvirtus grybus sudėti į stiklainius su svogūno, morkos griežinėliais, saliero kubeliais ir trumpai blanširuotu žiediniu kopūstu. Viršuje uždėti mažosios paprikos gabalėlį. Pasterizuoti 30 min. 100° temperatūroje.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Inga
2009-09-28 11:50
kam rinkti tokius grybus kokiu nepazysi, cia tai jau anekdotas.Visi gribai valgomi, tik kai kurie viena karta
Kamile
2008-03-02 17:50
Cia duoda informacijos.
orkana
2007-12-19 17:24
ar jusu www apie grybus
kristina
2006-09-10 13:41
sveiki. man labai reikia skubios info apie valgomus ir nevalgomus grybus bei jų išvaizdą. Buvom grybauti ir prisigrybavom...neiaškių grybų. nežinom, jie geri ar ne.
iš anksto dėkui

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai