Kūčių valgiai. Ką gamino mūsų senoliai?

Ar įdomu, kokius valgius šv. Kūčių stalui senovėje gamino lietuviai – dzūkai, aukštaičiai, žemaičiai ir suvalkiečiai? Gal, sužinoję naują nebrangų receptą, ir patys pagaminsime šeimynai ar brangiems sveteliams? Apie originalią senolių virtuvę ir jų receptus pasakoja Kauno kavinės „Suara“ vadovė maisto technologė Zeta Štarkevičienė. Nors kiekviename Lietuvos regione valgyta nemažai tik tam kraštui būdingų Kūčių valgių (pavyzdžiui, žemaičiams būdingi kanapių valgiai, dzūkams – grybų sriubos, patiekalai iš grikių miltų), tačiau visai Lietuvai buvo bendri žuvies, silkės, grybų, kviečių, žirnių, avižų patiekalą ar spanguolių kisielius. Baigiant vakarienę, visuose namuose buvo valgomi prėskučiai su aguonų pienu.
 

Aukštaitija


Aukštaičiai Kūčioms gamino tradicinius skrylius, virtinius su grybų, daržovių ar kruopų įdaru. Skryliams tešla buvo ruošiama iš vandens ir miltų. Iškočiojus ir išminkius tešlą, suformuoti skryliai verdami vandenyje. Padažui buvo naudojamas medaus vanduo arba aguonpienis.
Aukštaičiai virdavo kviečius, grūdų mišinius, šustinius, o ant valgių užtrupindavo kalėdaičių.
Karštas aukštaitiškas kūčių patiekalas – virtiniai su raugintų kopūstų įdaru. Jie verdami vandenyje arba aliejuje. Taip pat ant kūčių stalo nešė miltinius blynus, grūdų kepsnelius, pataisytus įvairiais padažais. Per Kalėdas linksmieji aukštaičiai gėrė alų ir midų, gamino obuolių ir uogų vynus. Tradicinis aukštaitiškas Kalėdų valgis buvo žuvies sūris.
Žuvies sūris
• 1 kg nešaldytos žuvies
• 2 žali kiaušiniai
• 100 g grietinėlės
• (100–200 g.) ½ balto batono
• 50 g kaparėlių (tai – jau šių dienų „atradimas“, bet galima įdėti skoniui pagerinti).
• 100 g įvairių prieskonių (pakepintos morkos, svogūnai, česnakai, salierai)
Batoną užpilame grietinėle, sumalame (ar sutriname į vientisą masę), pridedame aliejuje pakepintų smulkintų morkų ir svogūnų, prieskoninių žolelių.
Žuvies filė 2 kartus permalame mėsmale, sudedame kitus produktus ir gerai sumaišome. Iš folijos sulankstome sūrio formą, į ją sukrečiame gautą masę ir kepame orkaitėje +160 – 170 C0 temperatūroje, apie 40 min. Atšaldome.
Šį patiekalą aukštaičiai gamindavę iš vakaro.
Paruoštą masę galima dėti ir į kepimo maišelius, suteikiant norimą formą.
Grūdų kepsneliai
• 2 stiklinės trijų grūdų kruopų (avižos, kviečiai, žirniai)
• truputis prieskonių
Kruopas 2 valandas pabrinkiname vandenyje, sumalame, įdedame prieskonių (čiobrelių, mairūno), druskos. Suformuojame kepsnelius ir kepame aliejuje 10 min. Skaniname grybų ar medaus padažu.
Pastaba: kepsneliams tinka ir pupelės, avižinės ar kitos kruopos.
Dzūkija
Tradiciniai dzūkų Kūčių patiekalai, - tai silkė su baravykais, troškinti kopūstai su grybais, kepta ropė. Dzūkai ant stalo tiekdavo įvairių grybų užkandas, sriubas (populiari raugintų kopūstų sriuba su baravykais), grybų sūrį. Troškintais, keptais, marinuotais grybais įdarinėjo pyragėlius. Senovėje dzūkai daug augino grikių, gal todėl ir tradicinis Kūčių patiekalas buvo saldi grikinė babka. Šios bandos buvo kepamos ant kopūsto lapo.
Saldžioji grikinė babka
• 400 g grikių miltų
• 100 g kvietinių miltų
• 200 g sviesto
• 200 g grietinės
• 4 vnt. kiaušinių
• 200 g cukraus
• 20 g vanilinio cukraus
• 20 g kepimo miltelių
Sviestą išsukame su cukrumi, sudedame kiaušinių trynius ir dar kartą gerai išsukame. Į miltus sudedame kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir kitus produktus. Viską gerai išmaišome, pabaigoje atsargiai įmaišome baltymus. Paruoštą masę supilame į formą tuščiu viduriu ir kepame 180–190° C temperatūroje 45 minutes.
Kepta ropė
• 3 ropės
• 1 svogūnas
• 1 morka
• 1–2 česnakų skiltelės
• 50 g salierų, petražolių
• 3 šaukštai aliejaus
Išskaptuojame ropių vidų ir į jas dedame smulkintų daržovių mišinio (svogūno, morkos, porų, salierų, petražolių), apšlakstome aliejumi. Ir kepame +160 0 C temperatūroje apie 30 min.
Žemaitija
Kūčioms žemaičiai ruošdavo įvairius troškinius su pupomis, žirniais, kanapių valgius, sėmenis su druska, ant žarijų kepdavo silkes. Tradicinis žemaičių Kūčių patiekalas buvo kiunkė su pupomis. O gėrimas – duonos plutelių, kmynų, obuolių gira, burokėlių kisielius.
Kiunkė su pupomis
• 0,5 l pupų
• 3 vidutinio dydžio bulvių
• druskos pagal skonį
Pupas 2 val. išmirkime ir išverdame. Supjaustome bulves stambiai ir išverdame nedideliame kiekyje vandens. Bulves su pupomis sugrūdame ir pasūdome.
Ši kiunkė valgoma su raugintais agurkais ar troškintais kopūstais.
Sėmenų druska
• 2 stiklinės sėmenų
• 1 nedidelis svogūnas
• druskos pagal skonį
Sėmenis paspirginame sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies. Dar karštus sėmenis sugrūdame. Į gautą masę pridedame druskos, smulkintus svogūnus ir dar truputį pakepiname.
Semėnų druska valgoma šalta su karštomis bulvėmis, virtomis su lupena.
Pastaba: vietoje sėmenų druskos galima naudoti kanapes, tuomet pagaminsime kanapių spirgutį.
Burokėlių kisielius
• 1vidutinio dydžio burokėlis arba 1 stiklinė burokėlių sulčių
• 1 l vandens
• 0,5 stiklinės cukraus
• 2 šaukštai krakmolo
• truputis vanilinio cukraus
• 1 citrina
Užviriname vandenį, supilame burokėlių sultis, praskiestą krakmolą (ištirpiname nedideliame kiekyje vandens), cukrų, vanilinio cukraus ir pakaitiname iki virimo. Po to išspaudžiame citrinos sultis.
Suvalkija
Kūčių stalui suvalkiečiai gamino patiekalus iš obuolių, žirnių, pupų; ruošdavo virtą lyną (žuvį) su obuoliais, ruginių miltų meduolius. Kūčioms tradiciškai gamindavo barštelius su auselėmis, taip pat avižų kisielių, juodųjų serbentų vyną. Kvapni juoda ruginė duona buvo kepama ant klevo, ajero ar kopūstų lapų.
Baršteliai su auselėmis
• 2 burokėlių galvutės
• 100 g grybų
• 2 stiklinės miltų (tešla turi būti vidutinio kietumo)
Supjaustome burokėlius ir išverdame jų sultinį. Virtus burokėlius nukošiame, pertriname ir vėl sudedame į sultinį. Dar sykį pakaitiname.
Išverdame grybus, sumalame, pridedame druskos, prieskonių. Iškočiojame tešlą, dedame grybų įdarą ir formuojame auseles. Atskirai išverdame auseles, jas įdedame į burokėlių sultinį.
Bulvinis blynas su avižų kruopomis
• 1 kg bulvių
• 1 stiklinė avižų kruopų
• 1 svogūnas
• truputis druskos
Išverdame avižas. Išverdame ir sutarkuojame bulves. Sutarkuojame svogūną. Avižas, bulves ir svogūną sumalame, pasūdome. Kepame aliejuje vieną didelį blyną (per keptuvės dydį).
Šis Kūčių patiekalas senovėje suvalkiečiams simbolizavo saulę.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai