Atostogų valgiai gamtoje

Atostogos – tai poilsio ir atsipalaidavimo metas kartu su šeimos nariais, draugais bei skanaus maisto ruošimas. Laisvas laikas kaimo sodyboje, vasarnamyje ar gamtoje prie ežero ir pan. neįsivaizduojamas be maisto. Tačiau net ir esant gamtoje norisi ne tik skanaus, bet ir sveiko maisto. Tad tam reikia pasiruošti iš anksto. Ką reikia turėti ir ką reikia žinoti besiruošiant atostogauti gamtoje, kad išliktų gražiausi ir maloniausi prisiminimai? Pateiksime jums gerą receptą ir keletą patarimų, kurie bus puiki išeitis vasarą leidžiantiems gamtoje.
 

Kepsninės ir griliai. Kaip juos naudoti?


Ant kepsninės, grilio galima paruošti pačių įvairiausių patiekalų iš mėsos (paukštienos), žuvies, vaisių, daržovių. Tačiau norint paruošti skanų maistą, reikia žinoti keletą gudrybių.
Kepsninė, grilis – puikus būdas gaminti valgį vasarą gamtoje. Kad patiekalas keptų lėtai ir maistas nepridegtų, svarbu žarijas įkaitinti taip, kad jos žioruotų ir būtų sluoksnis baltų pelenų. Liepsnos nereikia.
Patogiausia kurui naudoti medžio anglis. Briketai dega ilgiau, nes jie sūdresni. Deginant drūtgalius, gamintas maistas būna skanesnis. Taip pat galima naudoti rąstus ir šakas iš sodo. Jeigu jos vaismedžių ar vynmedžių, patiekalas atitinkamai kvepės. Degalai labai palengvina darbą, tačiau stenkitės nenaudoti degamojo skysčio, nes jo kvapas pakenktų maistui.
Gaminant maistą ant grilio naudojami nerūdijančio plieno įrankiai su medinėmis arba plastikinėmis nekaistančiomis rankenomis.
Sveikas, neriebus maistas – mėsa, žuvis ir daržovės bus skanesnės, jeigu jas pabarstysite druska, pipirais ir žolelėmis, o dar geriau, jeigu jas pamarinuosite, kad ir trumpai, kol įkais kepsninė, grilis. Kvapaus aliejaus, žolių ir prieskonių mišinio marinatas padės atsiskleisti skoniui, o acto marinatas suminkštins kietą mėsą. Grilyje kepama mėsa neturėtų būti labai riebi, kad pradėję lydytis riebalai neužsidegtų. Mėsa pirmiausia yra įtrinama prieskoniais arba marinuojama, po to patepama aliejumi ir kepama ant grilio grotelių. Aliejumi netepame mėsos tuomet, jei ji buvo marinuojama specialiame padaže – marinate.


Ant grilio galima kepti kubeliais supjaustytą mėsą, daržoves, vaisius ir patiekti juos ant iešmų ar medinių smeigtukų. Jeigu versite produktus ant iešmo, rinkitės ilgus metalinius arba trumpesnius medinius. Pastaruosius reikia mažiausiai 20 minučių pamirkyti šaltame vandenyje.
Maistą dažnai vartykite, kad nesudegtų, ir pašlakstykite marinatu, kad būtų drėgnas. Jeigu ugnis per karšta, išskirstykite anglis, o jeigu karščio trūksta, jas sustumkite į krūvą.
 

Kaip kepti ant grotelių?


Baltai įkaitusias anglis metaliniu žarstekliu išskirstykite. Ant kepsninės uždėkite groteles – maždaug 15 cm virš anglių. Prieš pradėdami kepti 2–3 minutes groteles pakaitinkite. Valgį kepkite jam skirtą laiką, nuolat žiūrėkite, ar tinkamas karštis. Lengviau tai padaryti, jei kepsninė yra su angomis: atidarytos angos padidins ugnį, o iš dalies arba visiškai uždengtos ją sumažins, per didelę liepsną sumažinti padės ir vandens purkštukas, kokiu apipurškiate kambarinius augalus.
 

Naudingi patarimai atostogaujantiems


· Mėsai arba žuviai marinuoti ir maišyti naudokite tvirtus plastikinius maišelius. Jeigu reikia atramos, maišelį įdėkite į puodą arba kartoninę dėžutę.
· Jeigu reikia kočėlo, naudokite šalto vandens pripiltą stiklinį butelį. Vanduo butelyje tešlą šaldys.
· Česnakus galite sutraiškyti peilio geležte. Visada praverčia aštrūs peiliai ir nepamirškite pasiimti konservų, butelių atidarytuvo. Geriau rinkitės didelius puodus nei mažus, o jei prireiks dangčio, galėsite panaudoti didelę lėkštę arba foliją.
· Vandenį, pieną ar vyną atšaldysite sudėję į šalto vandens kibirą ir uždengę drėgnu rankšluosčiu.
· Pasiimkite ir nesvylantį katilėlį išgaubtu dugnu, geriau su dangčiu. Jame galėsite kepti ir virti, jį lengva valyti.
·
 

Ir pagaliau receptas...


Pagal Viduržemio regiono receptą ant grotelių su daržovėmis kepta žuvis
 

4 porcijoms prireiks:


▪1 valgomojo šaukšto susmulkintų šviežių arba 2 nubrauktų arbatinių šaukštelių džiovintų peletrūnų
▪ 6 valgomų šaukštų alyvuogių aliejaus
▪ 4 maždaug po 175 g oto, lašišos arba menkės gabalėlių
▪ 4 mažų česnako galvučių be plonų išorinių lukštų
▪ 2 valgomųjų šaukštų susmulkintų šviežių petražolių
▪ šviežiai maltų juodųjų pipirų
▪ 450 g storais griežinėliais pjaustytų baklažanų
▪ 4 vidutinių pusiau perpjautų pomidorų
▪ 8 storų prancūziško batono riekių
Vienoje porcijoje yra: 709 kcal, 50 g baltymų, 27 g riebalų (4,1 g sočiųjų riebalų), 71 g angliavandenių, 9,6 g skaidulų, 799 mg natrio.
Paruošimo būdas: sumaišykite peletrūnus ir 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus. Mišiniu aptepkite žuvų gabalėlius.
Česnakų galvutes sudėkite ant atskirų ypač tvirtos folijos lakštų, apšlakstykite likusiu aliejumi ir apibarstykite 2 arbatiniais šaukšteliais smulkintų petražolių. Česnakų galvutes gerai suvyniokite į foliją.
Metalines groteles padėkite maždaug 15 cm virš žarijų. Ant grotelių per vidurį sudėkite į foliją suvyniotus česnakus ir kepkite 20 minučių, dažnai juos apversdami.
Likusį aliejų sumaišykite su likusiomis petražolėmis bei trupučiu pipirų ir šiuo mišiniu aptepkite baklažanų griežinėlius. Juos sudėkite ant grotelių ir kepkite 10–15 minučių, vis suvilgydami aliejaus ir petražolių mišiniu bei kartkartėmis apversdami. Ant grotelių sudėkite žuvų gabalėlius, pomidorus ir kepkite 5–7 minutes, kol žuvies mėsa bus biri. Įpusėjus kepimo laikui, žuvų gabalėlius ir pomidorus apverskite, jei reikia, suvilgykite aliejaus ir petražolių mišiniu.
Prieš pat baigdami kepti žuvį ir daržoves ant grotelių paskrudinkite prancūziško batono riekeles.
Išvyniokite česnakų galvutes ir kartu su žuvų gabalėliais, baklažanais, pomidorais, prancūziško batono riekelėmis sudėkite į didelę, negilią lėkštę ir patiekite. Skanaus!

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Jonas
2015-05-12 09:33
Man labiausiai patinka BLACK BASTARD kepsnine.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai