Visa tiesa apie kiaušinį

Nors pirmasis pavasario mėnuo dar ne „tikrasis“ pavasaris, bet pamažu ateina ir jis. O kartu ir gražiausia pavasario šventė – Velykos, kurios pagrindinis simbolis yra margintas kiaušinis. Lietuviai nuo seno garsėja originaliais bei sudėtingais margučių raštais. Taip pat labai atidžiai parenkamos margučių spalvos, kurių kiekviena turi simbolinę prasmę: juoda – žemės spalva, žalia – gyvybės, raudona – Kristaus kraujo ir kt. Kiekvienas kraštas turi savo marginimo tradicijas, perduodamas iš kartos į kartą ir puoselėjamas iki šių dienų. Galbūt ir jūs galėtumėte papasakoti įdomių dalykų apie kiaušinių marginimą. Tačiau šįkart pakalbėkime apie patį kiaušinį: iš ko jis sudarytas, kokių savybių turi, ką skanaus galima būtų iš jo pagaminti.
 

Kiaušiniai maisto gamyboje


Kiaušiniai gali būti verdami, kepami, jų dedama gaminant įvairius patiekalus. Taip pat gali būti vartojami ir žali (prisiminkime sportininkus, jie geria žalius kiaušinius). Kiaušinių tryniai didina patiekalų maistingumą, purumą, gerina jų skonį. Nuo baltymų gaminiai būna rišlesni, kietesni. Tačiau gerai išplakti baltymai juos išpurena.
Virti tinka tik švieži kiaušiniai. Nešvarūs prieš verdant nuplaunami. Dėmėti kiaušiniai prieš plaunant nutrinami švitriniu popieriumi ar druska.
Kiaušiniai gali būti verdami minkštai, pusiau kietai ir kietai.
Minkštai kiaušiniai išverda per 3–4 min. (dedami į verdantį vandenį), pusiau kietai – per 5 min., kietai – per 8–10 min. Per ilgai verdamo kiaušinio trynys patamsėja ir prastėja kiaušinio skonis. Kad lukštas geriau luptųsi, kietai virti kiaušiniai trumpai panardinami į šaltą vandenį arba verdami pasūdytame vandenyje.
Lietuvių ypač mėgstami kepti kiaušiniai su įvairiais priedais: kaimiškai – su lašiniais ar kumpiu, miestiškai – su sūriu, žalumynais ar daržovėmis. Yra daug įvairių receptų, kaip pasigaminti skanią kiaušinienę. Štai keletas iš jų.
Kepti kiaušiniai su lašiniais
• 6 kiaušiniai
• 150 g rūkytų lašinių
• druskos
Lašiniai supjaustomi riekutėmis, sudedami į keptuvę ir pakepinami. Tada įmušami kiaušiniai, trynys apibarstomas druska, kas mėgsta – pipirais, kepama palaistant riebalais, kol visai sukrekės baltymai ir pusiau apkeps tryniai.
Patiekiama sudėjus į įkaitintą lėkštę. Prie jų duodama lapinių salotų, svogūnų, agurkų.
Valgoma su duona.


Kiaušinienė su sūriu
• 6 kiaušiniai
• 4-6 šaukštai pieno
• 300 g lietuviško sūrio
• 50 g sviesto
• druskos
Sūris supjaustomas 1 cm storio riekutėmis ir su sviestu pakepamas keptuvėje. Kiaušiniai išplakami su druska, supilamas pienas, išmaišoma, užpilama ant pakepinto sūrio ir baigiama kepti orkaitėje.
Lietuviška kiaušinienė
Išplakti 7 kiaušinius su 2 stiklinėmis pieno, pridėti miltų tiek, kad masė būtų tiršta kaip grietinė. Pridėti pailgų supjaustytų lašinių griežinėlių. Išmaišius masę supilti į keptuvę, išteptą sviestu, pastatyti į krosnelę. Kai viršus paraus, uždėti kelis gabaliukus sviesto ir baigti kepti.
Mažiesiems tikrai patiks patiekalas „Piemenukų omletas”. Jam reikės: 2 kiaušinių, 2 riekių duonos arba batono, šiek tiek druskos, žalumynų. Pirmiausiai iš duonos riekelių išimamami viduriai, paliekami tik kraštai (kaip rėmelis). Tada riekelės apkepamos keptuvėje ir pabaigoje į kiaurymę įmušamas kiaušinis (gaunasi „akis“). Omletai apkepami iš abiejų pusių. Patiekiant reikia užberti druskos, žalumynų.

 

Šis tas pikantiško tikriems gurmanams


„Kiaušiniai“ su konjaku
(maždaug 30 vnt.)
· 100 g sviesto arba margarino
· 150 ml plaktos grietinėlės
· 300 g juodjoo šokolado
· 3 valgomieji šaukštai smulkiojo cukraus
· 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
· 4 valgomieji šaukštai kakavos
· 3 valgomieji šaukštai konjako
Papuošimui reikės: 1 valg. šaukšto kakavos ir 4 valg. šaukštų smulkiojo cukraus.
Užvirinkite puode grietinėlę ir maistinius riebalus. Susmulkinkite šokoladą ir sumaišykite su grietinėle ir maistiniais riebalais. Supilkite smulkųjį ir vanilinį cukrų bei kakavą. Maišykite, kol ištirps šokoladas.
Supilkite konjaką ir pamaišykite. Paruoštą masę per naktį palikite šaldytuve.
Iš paruoštos masės suformuokite kiaušinius ir apvoliokite kakavoje su cukrumi. Sudėkite į šaldytuvą.
 

Kodėl verta valgyti kiaušinius?


Jie paskanina mėsos ir daržovių patiekalus, padidina jų biologinę vertę. Tai vienintelis produktas, turintis visaverčių baltymų, riebalų, angliavandenių, įvairių mineralinių medžiagų, beveik visų žinomų vitaminų tokiu tarpusavio santykiu, kuris idealiai atitinka žmogaus organizmo poreikius. Vištų kiaušinis yra vienas iš tų produktų, kurį žmogaus organizmas pasisavina iki 97–98 proc. ir praktiškai nepalieka šlakų žarnyne. Tačiau kiaušinis turi būti tinkamai paruoštas, jį geriausiai valgyti minkštai virtą.
Pati vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jame yra daug biologiškai visaverčių baltymų su beveik visomis svarbiausiomis aminorūgštimis. Mineralinių medžiagų trynyje dvigubai daugiau negu baltyme, gausu ir vitaminų A, D, E, B1, B2, PP, B12, biotino ir kt. Vitaminai A ir D stiprina sveikatą, didina atsparumą ligoms bei skatina augimą, tai ypač svarbu mūsų mažiesiems.
Nors kiaušinyje, kaip ir kituose gyvulinės kilmės maisto produktuose, yra cholesterolio (dėl to piktnaudžiauti kiaušiniais nepatariama), jo susikaupimą žmogaus organizme stabdo lecitinas, kurio ypač daug turi kiaušinis. Net 70–80 procentų mažiau cholesterolio yra senų vištų kiaušiniuose. Juos nesunku atskirti, nes jie sveria daugiau nei 65 gramus.
Kiaušinis – nelabai kaloringas produktas. 100 gramų yra tik 157 kkal, o tuo tarpu kiaulienoje 355–489, pieniškose dešrelėse – 332 kkal. Todėl besidomintieji įvairiomis dietomis, susirūpinusieji dėl nereikalingo svorio neišsivers be kiaušinių.
Didžiausią vištos kiaušinio dalį sudaro baltymas. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų (Na, Ca, Fe, P, Cl, S, Hg, Cu ir kt.), B grupės vitaminų. Baltymai yra svarbi mitybos dalis. Rekomenduojama, kad per dieną būtų suvalgoma 0,8 gramo baltymų 1 kilogramui svorio. Jeigu žmogus sveria 80 kg, tai jam būtų rekomenduojama suvalgyti 64 gramų baltymų per dieną (kiaušinyje jo yra 13–14 g 100 gramų produkto).
 

Ką reikėtų žinoti


· Pirkti tik ženklintus kiaušinius
· Perkant kiaušinius atkreipti dėmesį į galiojimo datą (kiaušinių galiojimo terminas –28 dienos)
· Kiaušinius laikykite šaldytuve. Neplaukite
· Kiaušinius plaukite tik prieš vartojimą, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą
· Kiaušinio vidus yra sterilus, todėl atminkite, kad skilę, dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos patenka įvairių mikrobų, todėl juos reikia virti ilgiau (iki 7 min.).
· Juo didesnis kiaušinis, tuo senesnė višta jį padėjo
· Jaunos vištos kiaušinyje yra daugiau baltymų.
· Senos vištos kiaušinyje yra mažiau cholesterolio.

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

petriukas
2007-10-01 07:10
...o mano kiausiniuose nera cholesterolio, jie labai sveiki. Galite net paciupineti, bus labai malonu !
onute
2007-04-14 14:10
as dabar pradejau labiau valgyti kiausinius ir jauciuosi daug sveikesne
kristina
2007-04-09 20:09
Turiu nesveikus inkstus, ar galiu valgyti daug kiausiniu. Labai juos megstu.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai