Šventėms pasigaminkime iš ... strutienos

Kaip prieš keletą metų Holivudo aktorė Angelina Jolie su tuometiniu savo vyru Kalėdų vakarienei paruošė stručio mėsos troškinį, apie tai, kaip apie kažką egzotiško, rašė bemaž visi pasaulio laikraščiai. Šiandien šios paukštienos galime paskanauti ir bet kuris iš mūsų – jos galima laisvai įsigyti ir, beje, ne iš kažkur atvežtos, o užaugintos vietoje. Tik ne visi dar tai žinome, kaip ir apie pačią mėsą bei jos savybes. Bandome taisyti šią spragą.
 

Anglina Jolie, pasirinkdama strutieną, aiškiai žinojo, ką daro. Visi, besirenkantieji sveiką gyvenseną, ieško maisto produktų, kurie turėtų kuo daugiau būtinųjų maisto medžiagų, nebūtų kaloringi. Sveikai maitinantis rekomenduojama rinktis kuo liesesnę mėsą, siūloma atsisakyti vadinamosios „raudonos mėsos“. Tačiau yra tokia mėsos rūšis, kuri savo vertingosiomis savybėmis pralenkia kitas raudonos mėsos rūšis, o, išanalizavus būtinųjų maisto medžiagų sudėtį, įvertinus blogųjų maisto medžiagų kiekius, savo sudėtimi pralenkia net kai kurias baltosios mėsos rūšis. Tai – strutiena.

 

Kas lemia strutienos vertingumą?


Strutiena, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, turi daugiau geležies, vitaminų, mikroelementų, joje daug baltymų, mažai sočiųjų riebalų ir cholesterolio, o pagal kalorijų kiekį – puikiausias pasirinkimas skaičiuojantiesiems kalorijas.
„Stručio mėsoje gausu geležies, B grupės vitaminų (tarp jų B12), cinko, seleno, magnio, vitamino D. Tačiau svarbiausia – teigia gydytoja dietologė Edita Gavelienė, – su 100 g strutienos mes gauname 8,5 µg B12. Tai 1/3 daugiau nei reikia gauti per dieną, daugiau gauname ir kitų B grupės vitaminų, net 30 proc. geležies kiekio, 26 g visaverčių baltymų. Palyginti su kitomis mėsos rūšimis, gauname daug mažiau cholesterolio ir kalorijų“.
 

Dietologai apie mėsą


„Sveikos mitybos piramidėje mėsa įvardijama kaip atskiras maisto produktas, užimantis visą piramidės „aukštą“. Tai maistas, aprūpinantis mūsų organizmą būtinosiomis maistinėmis medžiagomis“, – sako gydytoja dietologė Edita Gavelienė.
Mėsos rūšių yra pačių įvairiausių, taip pat ir nuomonių, kokią geriau valgyti. Dažnai girdisi diskusijos, kad mėsa nėra reikalinga. Tačiau tai teigiantys klysta. „Mėsa suteikia mums būtinųjų aminorūgščių, kurių pakankami kiekiai yra tik gyvulinės kilmės maiste“,– sako E.Gavelienė.
Tiesa, mėsoje yra ir mums nereikalingų komponentų, tai visų pirma sočiosios riebalų rūgštys bei cholesterolis. Šių medžiagų tikrai mažiau baltojoje mėsoje (vištienoje, kalakutienoje, triušienoje ir pan.) Tačiau, kaip jau minėta, kalbant apie strutieną, nors tai yra raudonoji mėsa, ji, įvertinus blogųjų maisto medžiagų kiekius, savo sudėtimi net pralenkia kai kurias baltosios mėsos rūšis (pavyzdžiui, 100 g vištienos yra 86 g cholesterolio, o strutienoje – tik 68; riebalų 100 g kalakutienos yra 4 g, strutienos – tik 2 g, ir pan.)


 

Paragavusiųjų įspūdžiai


Kiekvienas, paragavęs strutienos, negaili jai komplimentų, teigia, kad tai švelnaus ir savito skonio mėsa. Ji yra liesa, tamsiai raudonos spalvos, neturi kremzlių, plėvių, gyslų ir jokio specifinio kvapo. Tai ypač minkšta ir sultinga mėsa, kuri dažniau lyginama su jautiena ar žvėriena nei su paukštiena.
Taip pat dažnai pabrėžiama, kad, gaminant iš jos patiekalus – labai maži kepimo nuostoliai, ilgai išlieka mėsos minkštumas ir švelnumas. Svarbu, kad mėsa nereikalauja ypatingo paruošimo, o gaminti iš jos galima tiek įprastus, tiek gurmaniškus patiekalus.
Tad ne veltui Lietuvoje stručių mėsos suvartojama vis daugiau. Ją dažniausiai renkasi skiriantieji didesnį savo sveikatai ir visavertei mitybai. Strutiena yra būtent tai, ko reikia mums, gyvenantiems vis didėjančio tempo ir stresų aplinkoje.
Išbandykime patys – šventės kaip tik tinkamas laikas kam nors „kitkam“ nei visada, juolab naudingam sveikatai. Porą strutienos patiekalų receptų pateikiame. O šiaip galite naudotis ir žvėrienai skirtais receptais (ir prieskoniais), jei turite, – sako, šių mėsų kulinarinės savybės panašios. Skanaus!
 

Strutiena su saldžiarūgščiu padažu


(2–3 porcijos)
350 g strutienos
15 g kukurūzų miltų
druskos, pipirų, aliejaus, sviesto
Padažui
15 g kukurūzų miltų,
10 g sojos padažo,
25 g acto,
25 g cukraus,
150 g vištienos sultinio.
Garnyrui
450 g su ciberžolėmis virtų ryžių,
1–2 kiviai.
Mėsą supjaustyti nedideliais kubeliais, pavolioti miltais ir apkepti keptuvėje su aliejumi bei sviestu. Kai mėsa paruduos, ją išimti, o keptuvėje toliau ruošti padažą. Įpilti vištienos sultinio, sojų padažo, acto, įberti cukraus. Įkaitinti. Įpilti vandenyje išleistų kukurūzų miltų, truputį pavirti. Tada į padažą sudėti ir troškinti apie 20 min. uždengtame inde. Pateikti su ilgagrūdžiais virtais ryžiais bei kivių griežinėliais.
 

Strutienos kepsnys


(1 porcija)
150 g strutienos filė
cukinijos, pomidorų, svogūnų, paprikos, bulvių su lupena
Padažui
Cukraus, apelsino, apselsino žievelės, konservuotų kriaušių, raudonojo sausojo vyno.
Strutieną pabarstyti šviežiai maltais pipirais, kepti ant grotelių apie 10 min., vis pavartant.
Daržoves suverti ant iešmo ir kepti ant grotelių.
Bulves supjaustyti plonai ir pakepti skrudintuvėje aliejuje.
Padažui keptuvėje ištirpdyti cukrų, sutarkuoti apelsino žieveles, apelsiną nulupti, supjaustyti stambesnėmis skiltelėmis ir dėti į keptuvę kartu su apelsino žievele; apelsiną gerai apvolioti ištirpintame cukruje, pilti raudonąjį vyną, dėti skiltelę konservuotos kriaušės, pavirinti, įspausti apelsino sulčių.
 

Tai įdomu


Stručio didysis pirštas turi nagą, kurio ilgis siekia 7 cm. Strutis bėgdamas atsispiria šituo nagu, o spirdamas išvysto didžiulę jėgą – iki 30 kg/cm2.
Stručio smegenys sveria mažiau negu jo akies obuolys (40 g) ir telpa šaukšte.
Stručiai kojų nenušąla esant net -40oC.
Stručiai turi ilgą ir lankstų kaklą, kuris sudaro net trečdalį kūno aukščio ir susideda iš 19 slankstelių.
Stručiai neslepia galvos žemėje, kaip daugelis mano. Tačiau jiems labai patinka kapstytis ir praustis smėlyje;
Stručiai gali bėgti 50 km/val. greičiu net 20 min. nesustodami. Iškilus pavojui, trumpam gali pasiekti net 75 km/val. greitį;
Strutis kasdien išgeria nuo 2 iki 4 litrų vandens;
Stručių kūno temperatūra yra nuo 42 iki 44oC;
Stručių kiaušiniai yra apie 16 cm skersmens ir sveria 1,5–2 kg. Kiaušiniui išvirti reikia mažiausiai 45 min. Norint išvirti kiaušinį kietai, virti reikėtų net 90 min. Stručių kiaušinių lukštas yra apie 2 mm storio.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

NKhdkWdgaxEK
2012-05-09 05:26
seniai tas filmas mano koitumpery, bet vis neprisiruoÅiu pažiÅ«rÄ—t. Planavau net iÅtrint (oi, gal net iÅtryniau?..). Bet po sesijos tikriausiai pažiÅ«rÄ—siu.
ramaske
2010-05-07 14:49
jau ragavau strucio kakla,skranduka,pieniskas desreles,kepenu pasteta,kepiau file orkaiteje-tikrai labai skanu ir tikiuosi sveika.Siaip brangoka tik file-35lt,bet pieniskos desreles 18lt,skrandukai 7,5lt.Dziaugiuosi kad gavau proga paskanauti sios mesytes
Rita
2010-01-21 19:08
na, kolkas man visvien arvi kalakutienos neatstos, ji ir labai minskta mesa, neriebi.
ieva
2008-12-12 13:35
labai skani mėsytė-minkštutė, sultinga ir soti
vytautas
2008-03-07 21:49
mesa labai skani tik brangoka

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai