Siūlyti valgyti antrą kartą – nemandagu

Tuo įsitikinusi med. dr. Goda Denapienė. Kiekvienais metais po švenčių prie jos kabineto durų sėdi ne vienas persivalgęs žmogus. „Sakyčiau, kad tai ne tiek virškinamojo trakto problema, kiek psichologinė. Žmogaus valios problema“, – sako gydytoja. Suvokdami, kad reikės dar ne vienerių metų žmonių nuostatai pakeisti, kalbame apie būdus, kaip nepersivalgyti.
 

Persivalgymo pasekmės gali būti nejuokingos


Jeigu sveikas žmogus, neserga jokiomis virškinamojo trakto ligomis, nesaikingai pavalgo, primaišo skirtingų, nederančių produktų, dar padaugina alkoholio, jis ima jausti nemalonius pojūčius. „Gali būti pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, nevirškinimo jausmas, kai kada ir viduriavimas. Po poros dienų šie nemalonūs simptomai turi praeiti. Tačiau būna pacientų, kuriems, padauginus alkoholio, gali išsivystyti ūminis pankreatitas. Tai labai sunki būklė, gali būti stiprūs pilvo skausmai, intensyvus vėmimas, pakilusi temperatūra. Girdėjau vieno chirurgo palyginimą, kad ūminis pankreatitas – tai tiek pat neprognozuojama, kaip ir finansinės krizės padariniai Rusijoje“, – šypteli gydytoja.
Jeigu tokie gėrimai kartojasi kasmet, išsivysto lėtinis pankreatitas, kuris gali baigtis net ir invalidumu. Tuomet bet koks maistas ir bet koks alkoholio kiekis sukelia pilvo skausmus, nevirškinimą, vėmimą. Ir tie, kurie nejaučia saiko, galiausiai sulaukia, kad visai negali normaliai valgyti. Jie gyvena nuolatinio bado sąlygomis. „Jeigu išsivysto lėtinis pankreatitas ir kasos funkcijos nepakankamas, kasa neišskiria reikiamo kiekio fermentų ir virškinamoji sistema ima streikuoti, jei į ją patenka didesnis ar net ir normalus maisto kiekis“, – pasakojo med. dr. G. Denapienė.
Jei žmogus serga tulžies pūslės akmenlige, jam persivalgymas taip pat gali būti grėsmingas. Riebaus maisto perteklius provokuoja tulžies pūslės susitraukimus, ir akmenys, esantys tulžies pūslėje, gali pajudėti ir užkimšti tulžies latakus. Tai vadinama priepuoliu, ir šita būklė gali net nuvesti ant chirurginio stalo. „Tokiu atveju simptomai būna stipresni. Būna ūmiai prasidedantis stiprus skausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku. Jeigu užsitęsia to akmens įstrigimas, tai padidėja temperatūra, išsivysto gelta“, – sakė gydytoja gastroenterologė.
 

Persivalgymai sutrikdo virškinamojo trakto harmoniją


Atrodytų, persivalgius kenčia tik skrandis, tačiau iš tiesų per didelis maisto kiekis organizme sukelia grandininę įvykių visuose organuose reakciją. „Virškinamojo trakto organai, atlikdami skirtingas funkcijas, vis dėlto atlieka vieną bendrą funkciją – virškinimo. Prie šio proceso kiekvienas organas prisideda savaip. Todėl vieno organo sutrikimas gali paveikti kitų organų funkcijas“, – aiškino gydytoja.


Virškinime dalyvauja skrandžio druskos rūgšties sekrecija, kasos sultys ir juose esantys virškinimo fermentai, tulžis (ypač riebaus maisto virškinime). Pasak gydytojos, net jei organai sveiki, juos perkraunant tiesiog ilgainiui ima neužtekti to virškinamojo pajėgumo.
Nereikia manyti, kad persivalgymai nepalieka jokių liekamųjų reiškinių. „Jeigu persivalgoma nuolatos, kenčia ne tik virškinimo organai, bet ir visas kūnas. Žmogus ima tukti, o to pasekmė – kenčia kraujagyslių sistema, atramos ir judėjimo sistema. Kenčia visas organizmas“, – sakė med. dr. G. Denapienė.
 

Kaip išmokti valgyti mažiau?


Jau pripažinta, kad žmonėms valgymas teikia didelį malonumą. Pamačius skanaus maisto lėkštę, dažnam aptemsta protas. Imama galvoti apie malonumą, kuris bus patirtas valgant. „Kiek laiko valgysite? 15 minučių? Pusvalandį? Tiek truks jūsų malonumas. Siūlau pagalvoti apie tai, kad už trumpą malonumą teks kentėti keletą dienų ar savaičių, o gal dar ilgiau“, – argumentuoja gydytoja.
Gydytoja pastebi, jog žmonės šventai tiki, kad neapsivalgys, nors iš tiesų elgiasi visiškai netinkamai. Pavyzdžiui, įsidedama iš vienos lėkštės, suvalgoma, tada dedama iš kitos. Atrodo, valgoma visko „po šaukštelį“, tačiau iš tiesų suvalgomi daug. Gydytoja patarė iš karto į lėkštę įsidėti tiek maisto, kiek planuojama suvalgyti. Juk, suvalgę didelę lėkštę įvairaus maisto, net jeigu dar kažko neparagavote, jau suprasite, kad, papildomai ko nors užvalgę, persivalgysite.
„Aš anksčiau nuolat persivalgydavau, nes man norėdavosi paragauti visko. Ypač mėgau saldumynus. Bet, keletą kartų persivalgiusi, supratau, kad viso pasaulio skanumynų neparagausiu. Dabar išsirenku tą maistą, kurio labiausiai noriu paragauti. Prisidedu lėkštę ir į raginimus valgyti dar nekreipiu dėmesio“, – pasakojo gydytoja. Beje, dažnai užsienio šalyse besisvečiuojanti medikė sako, kad tik pas mus raginimas dėtis į lėkštes yra svetingumo požymis. Užsienio šalyse – tai netgi netaktiška, nes jei žmogus daugiau nevalgo, galbūt jam to neleidžia kokia nors liga.
Beje, gydytoja, užsukusi į saldumynų kavinukes, prašo penktadalio pyragėlio gabalo. „Net jeigu padavėja nustemba ir vis tiek gaunu visą gabalą, išmokau suvalgyti tiek, kad sau nepakenkčiau“, – sakė G. Denapienė.
 

Gydytoja taip pat patarė:


· Neskubėti valgyti
· Nebijoti pasirodyti keistiems valgant mažiau nei kiti
· Palikti maistą, jeigu daugiau neįmanoma suvalgyti
· Prašyti mažesnių porcijų
· Prie vaišių stalo rinktis lengvesnius užkandžius
 

Prie stalo ypač atidiems reikia būti sergantiems:


· Tulžies akmenimis
· Rėmeniu
· Opalige
· Lėtiniu pankreatitu
· Lėtiniu žarnų uždegimu
· Lėtinėmis kepenų ligomis

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai