Kad akys būtų sveikos

Neretai žmonės gydytojų klausia, ką reikia valgyti, kad akys būtų sveikos ar būtų galima atitolinti akių ligas. Mat žmogaus gyvenimo trukmė pailgėjo, todėl dažniau sergama katarakta (lęšiuko sudrumstėjimu), su amžiumi susijusiomis degeneracinėmis tinklainės ligomis. Skaitytojams pataria VšĮ Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės akių gydytoja daktarė Gražina Marė PETKŪNIENĖ.
 

Antioksidantai apsaugo ląsteles nuo pažeidimo


Daugumą lėtinių ligų, o ir patį senėjimą, lemia oksidacinis stresas. Jį sukelia padidėjusi laisvųjų radikalų gamyba arba sutrikusi jų neutralizacija, kai pažeidžiamos ląstelės. Laisvieji radikalai – tai deguonies atomo laisvieji radikalai, kurie nuolat susidaro organizme. Mūsų organizmo apsauginės antioksidacinės struktūros neutralizuoja šiuos radikalus ir taip ląstelės bei audiniai apsaugomos nuo pažeidimo. Todėl maiste turi būti pakankamai šių antioksidantų: vitamino C, vitamino A, vitamino E, liuteino.

 

Vitamino C pagalbininkai bioflavonoidai


Mūsų organizmas ne tik negamina vitamino C, bet gana greitai iš organizmo pasišalina. Verdant vitamino C kiekis sumažėja, o taip pat šį vitaminą skaldo šviesa (todėl sultis pirkite nepermatomoje taroje). Vitamino C gausu citrinose, apelsinuose, greipfrutuose, mango vaisiuose, avietėse, žemuogėse, melionuose, raudonosiose ir žaliosiose paprikose, kopūstuose, brokoliuose, bulvėse.
Rekomenduojama vitamino C dienos norma 60-70 miligramų. Rūkantiems, piktnaudžiaujantiems alkoholiu, sergantiesiems diabetu rekomenduojama paros dozė dar didesnė.
Ten kur yra vitamino C, ten yra ir bioflavonoidų, kurie padeda organizmui jį pasisavinti. Moksliniai tyrimai įrodė, kad dideli bioflavonoidų kiekiai stabdo kataraktos, senatvinės makulos (akies geltonosios dėmės) degeneracijos išsivystymą bei mažina akispūdį, sergantiesiems glaukoma (padidėjusio akispūdžio liga). Bioflavonoidai dar vadinami vitaminu P. Be to, jie gali būti pavadinti rutinu, kvercetinu ar hesperidinu. Šios medžiagos suteikia maistui tam tikrą spalvą ir veikia kaip antioksidantai. Bioflavonoidų taip pat yra mėlynėse, vyšniose, violetinėse vynuogėse ir slyvose.
 

Apie vitamino A ir liuteino šaltinius


Vitaminas A yra antioksidantas, kurio gauname valgydami gyvulinės kilmės maistą, pvz., kepenėles, sviestą, arba augalinės kilmės maistą, turintį daug karotinoidų. Pastarieji – tai geltonos ar oranžinės spalvos pigmentai, tokie kaip liuteinas ir zeaksantinas. Organizme jie pavirsta vitaminu A. Kadangi mūsų organizmas jų negamina, todėl jų reikėtų gauti kiekvieną dieną. Didžiausias šaltinis – tai žaliosios lapinės daržovės, ypač špinatai, lapiniai kopūstai, lapinės salotos, brokoliai, žiediniai kopūstai ir kiaušinio trynys. Taip pat geltoni bei oranžiniai vaisiai ar daržovės (kukurūzai).
Kai trūksta vitamino A, vystosi vištakumas (blogas matymas tamsoje), sausėja akys, gali atsirasti ragenos opų, pažeidžiamos gleivinės. Šio antioksidanto gausu žuvų taukuose, jautienos ar paukštienos kepenėlėse, morkose, batatuose, kopūstuose, moliūguose, raudonosiose paprikose, mango vaisiuose, melionuose.
Vitamino A paros norma 3000 TV.
 

Vitaminas E taip pat saugo mūsų akis


Mokslininkų teigimu, vitaminas E taip pat padeda apsaugoti akis nuo kataraktos bei geltonosios dėmės degeneracijos. Vis dėlto yra ir įrodymų, kurie prieštarauja šiam teiginiui. Rekomenduojama paros dozė – nuo 15 iki 19 mg per dieną. Tai atitiktų 22–28 tarptautinius vienetus. Vitaminas E mažina antrinių radikalų susidarymą, šalina peroksido radikalus ir nutraukia peroksidacijos reakciją ląstelių membranose ir lipoproteinuose. Svarbiausi jo šaltiniai – saulėgrąžos, džiovinti migdolai ir lazdynų riešutai, arachisai, kviečių grūdų gemalai, nesmulkinti grūdai, žuvų kepenys, augaliniai riebalai.


 

Kuo naudingi selenas ir cinkas


Mineralai taip pat padeda organizmui absorbuoti (sugerti) antioksidantus. Vienas iš jų – tai selenas. Selenas padeda organizmui pasisavinti vitaminą E, kovoja su oksidacijos reakcijų sukeltais ląstelių pažeidimais. Jo daug randama braziliniuose riešutuose, kiaušinio trynyje, jūros gėrybėse (austrėse), raudonojoje mėsoje, česnakuose.
Kitas mineralas – tai cinkas, kuris padeda organizmui absorbuoti vitaminą A, be to, yra enzimų (fermentų), kovojančių su laisvaisiais radikalais, dalis. Cinko dozė neturėtų būti didesnė kaip 8-10 mg per parą, nes didesnės dozės gali turėti atvirkštinį poveikį ir mažinti imunitetą.
 

Omega-3 riebalų rūgštys svarbios akims


Sunku patikėti, bet riebalai yra būtini jūsų sveikatai, be jų organizmas negalėtų deramai funkcionuoti. Nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys naudingos akims. Kai jų trūksta, didėja rizika susirgti tinklainės ligomis. Nurodoma, kad jos svarbios akies skysčių nutekėjimo funkcijai, reguliuoja akies vidaus spaudimą, svarbų glaukomos eigai. Žmonėms, vyresniems nei 65 metų, patariama žuvies valgyti bent du kartus per savaitę. Kartu moterims sumažėja rizika susirgti sausų akių sindromu.
Rekomenduojama valgyti šiaurinių jūrų žuvį – lašišas, skumbres, silkes, sardines, tuną. Geriau valgyti Aliaskos lašišas, o ne Atlanto, nes jose mažesnis šalutinių medžiagų kiekis (gyvsidabrio ir kitų). Galima pakeisti žuvų taukais.
Kitas omega-3 riebalų rūgščių šaltinis – tai graikiniai riešutai, tamsiai žalios lapinės daržovės, linų sėmenų aliejus. Svarbu pažymėti, kad organizmas iš pastarųjų sunkiau pasisavina omega-3 riebalų rūgštis nei iš žuvies produktų.
Margarine ir perdirbtame maiste yra netinkamų, organizmą žalojančių trans- riebalų rūgščių. Norėdami padėti savo akims, turėtume stengtis vartoti alyvuogių aliejų, kuriame yra daug mažiau nepageidautinų omega-6 riebalų rūgščių, valgyti daug žuvies ir daržovių, vengti keptų maisto produktų, margarino.
Atsiradus kondicionieriams patalpose bei mašinose, kompiuteriams, prie kurių praleidžiame ištisas darbo dienas, padaugėjo žmonių, besiskundžiančių akių sausumu, skaičius. Nurodoma, kad šiais atvejais naudinga vartoti linų sėmenų aliejų, kuriame daug omega-3 riebalų rūgščių. Šis aliejus, atidarius butelį, greitai oksiduojasi, todėl jį reikia laikyti šaldytuve. Geriausiai šalto spaudimo, be to, geriau jį absorbuoti organizmui padeda kaimiškas sūris, jogurtas. Rekomenduojama paros dozė yra 1 valgomasis linų sėmenų aliejaus šaukštas per parą.
 

Kiek valgyti, kad akys būtų sveikos


Akims sveika dieta, turinti pakankamą antioksidantų kiekį. Ji turėtų susidėti iš penkių ar net devynių vaisių ir daržovių patiekalų per dieną, trijų nesmulkintų grūdų patiekalų ir dviejų žuvies patiekalų per savaitę. Reikėtų atsisakyti kepto, perdirbto, saldaus, sūraus, krakmolingo, greito maisto, riebių pyragėlių.
 

Ar gali būti naudingi specialūs maisto papildai


Taip. Galima vartoti ir tiksliai subalansuotus maisto papildus. Mokslininkai rekomenduoja perkant atkreipti dėmesį, kad įeitų šie komponentai: vitamino C 250 mg, vitamino E 200 mg, beta karotino 5 000 TV, cinko 25 mg., liuteino 10 mg , zeaksantino 500 mcg, seleno 100 mcg, kalcio 500 mg, folio rūgšties 800 mcg, tiamino 2 mg, omega-3 riebalų rūgščių 2000–3000 mg, alfa lipoinės rūgšties 100 mg, N-acetyl cisteino 100 mg. Gali būti visi ingradientai kartu arba galima vartoti tinkamus kiekius atskirai.
Nurodoma, kad kapsulės yra geriau absorbuojamos nei tabletės. Atsiminkite: kaip atpildas už tinkamo maisto vartojimą ir netinkamo vengimą bus sveikos akys ir sveikas kūnas.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

tomas
2013-11-28 21:59
(fool) perdaug informacijos 8|
Vilma
2010-02-18 12:16
naujausias efektyviausias produktas akims -Safe2see.
el.p. vilmute1966@g
mail.com
zilvinas
2008-03-31 20:55
ar galima suzinoti kaip mazinti pastoviai padidejusi rukstinguma po valgio.sergu diabetu.aciu.
karolis
2007-11-21 19:49
labai gerai nes man su akim blogai persiskaites teksta supratau ko man reikia.
Ritux
2007-11-19 19:39
LABAI IDOMU!

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai