Negalite gyventi be saldumynų? Esate priklausomas nuo cukraus!

Nuolat ieškote saldainio, pyragaičio, sūrelio ar saldaus gėrimo? Jų nerandate ir tampate nervingi, negalite susikaupti ir taip kelis kartus per dieną? Labai tikėtina, kad esate priklausomas nuo cukraus! Taip, tai yra visiškai įmanoma, o kartais tokia gal dar daugeliui negirdėta priklausomybė gali baigtis ir labai girdėtais rimtais sveikatos sutrikimais.
 

Kad priklausomybė nuo cukraus nėra tik kažkoks išgalvotas reiškinys, mokslininkai spėliojo jau ilgą laiką. Prieš kelerius metus Prinstono universiteto Psichologijos fakulteto ir Neurologijos instituto mokslininkų atlikti eksperimentai patvirtino spėliones ir paskelbė, kad cukrus gali sukelti tokią pat priklausomybę, kaip ir narkotikai.
Eksperimentuojant su laboratorinėmis žiurkėmis, jau anksčiau nustatyti du iš trijų svarbiausių tokios priklausomybės požymių: gyvūnų elgesio pokyčiai pradėjus vartoti didesnį cukraus kiekį ir nutraukus tokią dietą.
Naujausi mokslininkų atlikti bandymai atskleidė ir trečiąjį priklausomybės kriterijų – cukraus troškimą ir atkrytį po dietos sureguliavimo.
Pasak tyrimui vadovavusio profesoriaus Barto Hoebelo, troškimas ir recidyvas – patys svarbiausi priklausomybės požymiai, ir mokslininkams įvairiais būdais eksperimentiškai pavyko patvirtinti, kad toks elgesys būdingas didesnio cukringumo maistą vartojančioms žiurkėms.
Eksperimentai
Eksperimentų metu žiurkės iš pradžių buvo įpratinamos prie per didelio cukraus kiekio. Gyvūnai laboratorijoje prie didesnio cukraus kiekio buvo įpratinti keičiant jų mitybos režimą. Žiurkės, negaudavusios įprasto maisto keturias valandas po nubudimo ir taip praleidusios pusryčius, įprato skubomis suėsti tai, kas būdavo paduota, ir išgerti daug 10 proc. sacharozės tirpalo.
Pripratinti prie cukraus gyvūnai vėliau ilgą laiką jo nebegaudavo. Siekdamos gauti cukraus, žiurkės sutikdavo imtis didelių fizinių pastangų, t.y. jų motyvacija gauti „dozę“ nuolat didėjo, o gavusios cukraus jo suvartodavo dar daugiau nei anksčiau. Galiausiai per ilgesnį laiką atpratintos nuo jo, žiurkės „atkrisdavo“, kai tik pasitaikydavo proga cukraus ir vėl paragauti.
Cukrus – narkotikas
Tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad tais atvejais, kai žiurkės nebegaudavo joms įprasto padidinto cukraus kiekio, jos imdavo vartoti daugiau alkoholio: anot specialistų, tai rodo, kad pripratimas prie cukraus sukeldavo tam tikrus pokyčius jų smegenyse. Buvo nustatyta ir tai, kad tokias žiurkes daug stipriau veikia ir minimalios amfetamino dozės: kai kitos žiurkės į dozes beveik nereaguodavo, cukraus „mėgėjos“ tapdavo hiperaktyvios. Mokslininkai aiškina, kad padidėjęs jautrumas psichostimuliatoriams rodo ilgalaikius pokyčius smegenyse, būdingus priklausomybėms.
Įdomu, o kiek ir baisu tai, kad tyrimas atskleidė, jog daug cukraus vartojančių žiurkių smegenyse vyksta neurocheminiai pokyčiai, panašūs į tuos, kuriuos sukelia kokainas, morfijus ir nikotinas.
Alkanoms žiurkėms geriant cukraus tirpalą į jų požievinį smegenų branduolį būdavo išskiriamas dopaminas. Manoma, kad šis cheminis signalas įjungia motyvacijos mechanizmą, kuris, jei būna dažnai kartojamas, sukelia priklausomybę.
Specialistės nuomonė
Apie priklausomybę nuo cukraus ir kaip su ja kovoti kalbamės su sertifikuota gydytoja homeopate Aiva Vaivariene.
Kaip kyla priklausomybė nuo cukraus?

Produktuose saldumas priklauso nuo juose esančių gliukozės, fruktozės ar kitų cukrų kiekio, o angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis ir „kuras“ mūsų organizmui. Gamtoje saldumo mažai, ir taip jau esame per amžius išsivystę, kad saldų maistą vertiname dėl jo teikiamos energijos.
Natūralūs saldumynai nėra pavojingi, tačiau gamtoje jie randami tik meduje ir vaisiuose, uogose.

 

Kuo cukrus kenkia žmogaus organizmui?


Didelio kiekio nenatūralaus saldumo, koncentruoto cukraus, ypač dabartinio – rafinuoto, balinto, apdoroto cheminėmis medžiagomis tikrai negalima pavadinti sveiku, natūraliu maistu.
Didelis kiekis cukraus, greitai skylantis organizme, išbalansuoja kasos ir kitų endokrininės sistemos organų veiklą. Jis sukelia hiperaktyvumą, nervų sistemos dirglumą, mikroelementų ir vitaminų trūkumą, slopina natūralų apetitą, organizmas nebesusivokia – kas gerai, kas skanu, kas naudinga. Greitųjų angliavandenių perteklius augina nenormalią žarnyno mikroflorą – taip ten atsiranda ir išbujoja grybeliai, parazitai, kurie trikdo viso organizmo imuninės sistemos veiklą, sukelia daugybę ligų. Jau seniai žinoma, kad be normalios mikrofloros nėra geros sveikatos.
 

Ar ši priklausomybė iš tiesų yra tokia pat rimta ir pavojinga kaip, pvz., priklausomybė nuo tabako?


Priklausomybė nuo cukraus nėra ypač sunki. Žinodami, jog jo vartoti griežtai draudžiama, žmonės cukraus atsisako palyginti lengvai. Nėra fizinės abstinencijos – galvos skausmų, blogumo, silpnumo ar kitų požymių, kuriuos dažnai mini priklausomi nuo kitų medžiagų asmenys. Mano nuomone, tai greičiau išlepimas, o ne priklausomybė.
 

Kokie maisto produktai ir jų grupės turi daugiausiai cukraus ir todėl reikėtų jų vartojimą riboti arba visai vengti?


Pavojingiausi produktai yra tie, kuriuose dideli cukraus kiekiai slepiami naudojant rūgštų skonį turinčius priedus ir taip per didelis saldumas nepastebimas. Tai dažniausiai įvairūs gazuoti, saldūs gėrimai, taip pat įvairūs desertai – ledai, sūreliai, zefyrai. Labai dažnai norintys sumažinti svorį žmonės renkasi liesus produktus, bet neatsižvelgia į saldumą, ir taip susirenka nemažai nereikalingų kalorijų.
 

Koks cukraus kiekis per dieną yra leistinas, o koks jau kelia pavojų sveikatai?


Cukraus pakanka tiek, kiek mums nežinant jo gauname su maistu. Jo išvengti praktiškai beveik neįmanoma – cukraus dedama net į duoną.
 

Kaip patartumėte kovoti su tokia priklausomybe nuo cukraus ir ką parekomenduotumėte žmonėms, nuolat ieškantiems „ko nors skanaus“? Kokius pokyčius reikėtų daryti mityboje ir gyvenimo būde?


Pirmiausia reikia pačiam sau atsakyti į klausimą, ar man tų saldumynų iš tiesų labai reikia, o jeigu reikia, tai kodėl aš galiu ir noriu jų atsisakyti?
Norintiesiems ir pasiryžusiems tai padaryti nuoširdžiai patariu didinti natūralių produktų, turinčių lėtai pasisavinamų angliavandenių vartojimą – tai kruopų košės, grūdiniai (ne miltiniai) gaminiai, dažniau valgyti ankštinių ir kitokių daržovių. Taigi paprasčiausiai didinti maisto įvairovę. Racioną būtina papildyti mikroelementais – kalciu, chromu, geležimi, nes patirtis rodo, kad dažniausiai smaližiai turi kai kurių mikroelementų trūkumą.
Negalintiems gyventi be saldžių užkandžių reikėtų rinktis natūralius, džiovintus vaisius, uogas. Nepamirškite, kad ir morkos yra saldžios, tačiau ir sveikos, todėl sveikiau sugraužti ją, o ne sūrelį.
Na, o vienintelis saldus augalas, nedidinantis cukraus kiekio kraujyje, neturintis kalorijų ir nereikalaujantis insulino yra stevija, kurios galima įsigyti ir Lietuvoje.

Kaip cukrus kenkia žmogaus sveikatai?
• Sukelia pripratimą.
• Suardo mineralų santykį organizme.
• Didina krūties, kiaušidžių, prostatos ir tiesiosios žarnos vėžio riziką.
• Trukdo įsisavinti kalcį ir magnį.
• Skatina nutukimą.
Gali:
• susilpninti kapiliarų sieneles,
• apsunkinti PMS,
• padidinti pavojų susirgti podagra,
• pakeisti baltymo struktūrą,
• pakenkti kasai,
• paskatinti osteoporozę,
• susilpninti imuninę sistemą,
• turėti įtakos regėjimo blogėjimui
Gali sukelti:
• artritą,
• depresiją,galvos skausmus ir migreną,
• širdies ligas,
• periodonto ligas,
• dantų kariesą,
• diabetą,
• kataraktą,
• aterosklerozę,
• per ankstyvą brendimą,
• vaikų hiperaktyvumą, nerimą ir irzlumą, dėmesio stoką,
• chromo trūkumą,
• vario trūkumą.
Gali sumažinti:
• vitamino E kiekį kraujyje,
• augimo hormonų kiekį,
• jautrumą insulinui,
• burnos pH.
Gali padidinti:
• cholesterolio kiekį,
• sistolinį kraujo spaudimą,
• skrandžio rūgštingumą.
Dėl cukraus vartojimo:
• gimdyvės gali pagimdyti mažo svorio kūdikius,
• odoje gali atsirasti raukšlių, nes cukrus keičia kolageno struktūrą,
• gali kauptis skysčiai.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Milda
2019-06-17 12:36
Manau kad mityba yra svarbiausias dalykas, pati perejau prie sveikos mitybos, atsisakiau bulviu ir miltu, taciau pereinamajame laikotarpyje kol susitvarkiau, tikrai padejo chromo tabletes.Nesokinedavo alkio jausmas, kol organizmas priprato prie naujo rezimo.
Andzelika
2017-03-21 12:49
Man buvo labai sunku save kontroliuoti, kai labai norisi saldumynų, tačiau draugė patarė pabandyti papildą . Netikėjau, kad tikrai sumažės noras saldumynams, dabar žymiai lengviau mesti svorį!

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai