Bobausių mėgėjams

Valgomasis bobausis – pavasarinis gurmanų grybas, pasirodantis ištirpus sniegui, nekirmijantis, kartais painiojamas su briedžiuku.
 

Bobausio kepurėlė beformė, vingiuotai raukšlėta, išauga iki 10 cm aukščio ir iki 15 cm pločio, ruda, senesnių grybų – juodai ruda. Kotas iki 8 cm ilgio, dažniausiai baltas. Valgomasis bobausis auga kerpiniuose pušynuose, kirtavietėse, miškų aikštelėse, gaisravietėse.
Šis grybas į kenksmingų ir naikintinų laukinių augalų ir grybų rūšių sąrašą neįtrauktas.
Bobausių rinkėjus įspėjame: šiuose grybuose esantis giromitrinas yra pavojingas nuodas!
Jau du šimtmečius žinoma, kad bobausiais galima mirtinai apsinuodyti, jei jie neverdami kelis kartus keičiant vandenį. Viename šviežių bobausių kilograme randama 1,2 – 1,6 g giromitrino, o džiovintuose bobausiuose šio nuodo aptinkama nuo 15 mg iki 6,4 gramo.


Giromitrinas labai lakus, jis ir lemia malonų bei stiprų bobausių kvapą. Kartais žmonės apsinuodija prisikvėpavę verdamų grybų garų.
Nuodas ypatingas tuo, kad nesukelianti jokių nepageidaujamų reiškinių jo dozė ir sukelianti labai sunkų apsinuodijimą dozė skiriasi labai nedaug. Kadangi ne kiekvieno žomaus organizmas vienodai jautrus giromitrinui, gali susirgti tik dalis valgiusiųjų bobausius.
Apsinuodijimas dažniausiai prasideda pykinimu, silpnumu, galvos skausmais, vėmimu, vandeningu viduriavimu, pilvo „raižymu“. Sunkiais atvejais galima gelta, traukuliai, koma ir kepenų nepakankamumas. Pirmieji simptomai pastebimi praėjus 2 – 12 val. po apsinuodijimo. Dauguma reiškinių išnyksta per 2 – 6 dienas, kartais gresia ilgalaikiai negalavimai – pažeidžiama centrinė nervų sistema, sutrinka inkstų ir kepenų veikla, vandens ir elektrolitų pusiausvyra). 10 – 15 proc. apsinuodijusiųjų miršta.
Apsinuodijus grybais ar įtarus apsinuodijimą, būtina kreiptis į gydytojus, kviesti greitąją medicinos pagalbą. Medikai nuodugniai išvalo visą virškinamąjį traktą, skiria priešnuodžių, taiko kitus gydymo metodus. Pasveikstama per 2 – 6 dienas, sunkesniais atvejais – per 2 savaites.
Kad išvengtumėte apsinuodijimo:
• rinkite tik gerai Jums pažįstamus grybus,
• surinktus grybus apdorokite tą pačią dieną,
• nevalgykite ir neragaukite žalių (nevirtų) bobausių,
• ruošdami bobausius virinkite juos bent du kartus po 10 – 15 minučių, keisdami vandenį. Nuovirą išpilkite, nes į jį pereina nuodai. Nevartokite jo sriuboms, padažams ruošti ir panašiai,
• virdami bobausius vėdinkite patalpą, nes prisikvėpdavus viralo garų galima apsinuodyti,
• grįžę iš miško ir sutvarkę grybus būtinai nusiplaukite rankas.

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai