Paprastos priemonės nuo vidurių pūtimo

Atostogaujant neretai sutrinka mitybos ritmas – valgome daug, valgome negalvodami apie pasekmes. Juk atostogos. Tai gali ne tik paaštrinti daugeliui aktualią svorio problemą, bet ir sukelti nemalonų sveikatos sutrikimą – vidurių pūtimą. Kaip jo išvengti? Keletas daugeliui naudingų patarimų – šiame straipsnyje.
 

Pirmiausia verta žinoti, kokie maisto produktai labiausiai skatina vidurių pūtimą:


• maisto produktai, kurie vidurių pūtimą sukelia labai dažnai (per 24 valandas dujos pasišalina daugiau nei 40 kartų): pienas ir nerauginti pieno produktai, svogūnai, žali bei rauginti kopūstai, pupos, vynuogės, salierai, morkos, razinos, bananai, abrikosai, džiovintos slyvos, kviečių gemalai;
• maisto produktai, kurie vidutiniškai sukelia vidurių pūtimą (per 24 valandas dujos pasišalina 20–40 kartų): bulvės, citrusiniai vaisiai, obuoliai;
• maisto produktai, kurie vidurių pūtimą sukelia retai (per 24 valandas dujos pasišalina iki 10 kartų):
• daržovės: žaliosios salotos, agurkai, brokoliai, pipirai,avokadai, žiediniai kopūstai, pomidorai, šparagai,
alyvuogės;
• vaisiai: braškės, serbentai ir kitos uogos;
• angliavandeniai: ryžiai, bulvių traškučiai, kukurūzų, grūdų traškučiai;
• riešutai;
• mėsa, paukštiena, žuvis;
• kiaušiniai, nepieniškas šokoladas, želė, vaisiniai ledai.


Toks skirstymas yra sąlyginis, nes daug kas priklauso nuo kiekvieno žmogaus virškinamojo trakto ypatybių.
Kad vidurių nepūstų, dujų susilaikymą žarnyne skatinančių produktų reikėtų valgyti mažesnėmis porcijomis ir dažniau. Taip organizmas prie jų prisitaiko, ir netenka vengti vertingų maisto produktų. Įtakos maisto pasisavinimui turi ir valgymo įpročiai. Stengiantis išvengti vidurių pūtimo, reikėtų valgyti ramioje, jaukioje aplinkoje, valgant neskubėti – skubiai valgydami praryjame daug oro, kuris kaupiasi žarnyne.
 

Maisto produktai, kurie vidurių pūtimą mažina


Tai rūgštaus pieno produktai (ypač su „gyvosiomis“ bakterijomis), birios košės, virti vaisiai ir daržovės, rupi duona, citrina.
Kai blogai virškina, gerkite vaistinės ramunės, vaistinės melisos, pipirmėtės ar kmynų arbatos.
Kai vien mitybos koregavimas neišsprendžia problemos – patartina vartoti dujų kaupimąsi žarnyne mažinančių vaistų
Valgykime viską, tačiau saikingai, nepamirškime, kad svarbiau maisto kokybė ir aplinka, o ne patiekalų kiekis.

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai