Sergant dvylikapirštės žarnos opalige, skirtingai nei skrandžio, pavalgius skausmas nurimsta, tačiau naktį arba badaujant opa įkyriai primena apie save („alkio skausmas“)
Gali pasireikšti ir kitų simptomų, pvz., pykinimas, vėmimas, atsirūgimas rūgščiu turiniu ir pan. Neretai sergančiuosius dvylikapirštės žarnos opalige vargina ir vidurių užkietėjimas.
Neteisinga manyti, kad sergantieji skrandžio opalige linkę badauti. Priešingai, moksliniai tyrimai įrodė, kad neretas ligonis paūmėjimo metu valgo daugiau nei įprasta.
Dar vienas pastebėjimas – šiems žmonėms stomatologai neretai diagnozuoja parodontozę, jiems dažnai tenka valyti greitai susidarančius dantų akmenis.
Jeigu patiriate aukščiau išvardintus simptomus, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Tiksliausiai ši liga diagnozuojama atliekant endoskopinį tyrimą. Taip, „žarnelės“ rijimas – ne pati maloniausia procedūra, bet užtat jūsų skrandis matomas taip, tarsi būtų išverstas.
Deja, dauguma žmonių jai jau priklauso. Daugiau kaip 90 proc. europiečių yra lėtinės virškinamojo trakto ligos požymių. Maždaug kas septintas asmuo serga opalige, o kas trečias kenčia nuo lėtinio gastrito. Polinkiui sirgti turi įtakos daugybė veiksnių, įskaitant ir paveldimumą, ir gyvenimo būdą, ir net taip seniai atrastąjį H.pylori, kuria užsikrėsti galite praktiškai bet kuriuo metu (jei dar neužsikrėtėte).
• Nekankinkite savo skrandžio persivalgydami. Beje, badauti – taip pat negerai. Valgykite po truputį, mėgaudamiesi šiuo malonumu 5–6 kartus per dieną. Ir prisiminkite mamų ir močiučių patarimą – valgykite sriubas. Ir pasirinkite ne „čili“, o ką nors švelnesnio. Negalima valgyti daug žalių, nepertrintų vaisių ir daržovių. Būtina pašalinti vaisių kauliukus, grūdelius ir žievelę. Geriausia pasirinkti virtą, troškintą arba pertrintą maistą. Pamirškite, kad yra toks daiktas kaip keptuvė. Negalima valgyti sūraus, labai šalto arba labai karšto maisto. Ir dar: pirkite tik negazuotus gėrimus. Ir nepamirškite: sergantiesiems opalige labai sveika valgyti avižinę košę.
• Gyvenkite sveikai – nepradėkite arba meskite rūkyti, o alkoholio butelį pastatykite atgal į barą. Taip saugiau. Nors… naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad nestiprūs alkoholiniai gėrimai, t.y. vynas arba alus, gali ir sumažinti opaligės riziką. Tiesa, alaus reikėtų gerti ne daugiau kaip 0,5 bokalo, o vyno – vos vieną taurę per dieną.
• Nesijaudinkite dėl niekų bent jau saugodami savo sveikatą.
• Nevartokite nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (pvz., ibuprofeno, aspirino, diklofenako ir pan.), kad ir kaip skaudėtų dantį ar galvą. Verčiau apsilankykite pas stomatologą, o galvos skausmą numalšinkite ne tokiais pavojingais metodais.
• Vartokite gydytojo paskirtus vaistus ne tol, kol pasijusite geriau, bet tiek, kiek paskyrė jūsų gydytojas (gydymas paprastai trunka ilgiau nei norėtųsi).
• Antacidinių vaistų (mažinančių rūgštingumą)
• Šiuo metu H.pylori bakterijai išnaikinti dažniausiai taikoma vienos savaitės trukmės vadinamoji trejopa terapija, susidedanti iš:
• antisekrecinio preparato ir
• dviejų antibakterinių vaistų.
Į šios terapijos schemą dažniausiai įeina:
• protonų siurblio inhibitorius (PSI);
• amoksicilinas (arba metronidazolis) ir klaritromicinas.
Vartojant PSI derinį su amoksicilinu ir klaritromicinu, sėkminga (visiška) eradikacija įvyksta net 90 proc. atvejų.
• Skrandžio sulčių sekreciją slopinantys vaistai:
- H2 receptorių antagonistai
- PSI
- Bismuto preparatai
• Gleivinę saugantys ir regeneraciją gerinantys vaistai (citoprotektoriai)
Orkaitėje troškinta žuvies filė su daržovėmis
500 g žuvies filė
300 g morkų
200 g svogūnų
500 g bulvių
200 ml grietinėlės
200 g sviesto
1 valg. šaukštas petražolių
druskos pagal skonį
Morkas nuskusti, supjaustyti griežinėliais. Bulves nulupti, apvirti. Keptuvėje ištirpdyti sviestą, sudėti supjaustytas morkas, kai jos suminkštėja – sudėti supjaustytus svogūnus ir įpilti kelis šaukštus bulvių nuoviro. Keptuvę uždengti dangčiu, daržoves troškinti 3–5 minutes. Tuo metu supjaustyti žuvies filė 5–7 cm dydžio gabaliukais, sudėti į keptuvę, kurioje troškinamos daržovės. Patroškinti 5 minutes ant silpnos ugnies. Į molinį indą sudėti apvirtas bulves, ant jų sudėti keptuvėje troškintas daržoves su žuvimi, užpilti grietinėle. Į puodynę įpilti bulvių nuoviro tiek, kad matytųsi skysčio paviršius. Molinę puodynę uždengti dangčiu ir pašauti į orkaitę, prieš tai įkaitinus ją iki 200° C. Troškinti 30 minučių.
Trinta brokolių sriuba
300 g brokoliai
200 g morkos
2 vidutinio dydžio svogūnai
200 g bulvės
20 g sviestas
200 g vištienos krūtinėlė
100 ml grietinėlė
Vištienos krūtinėlę išvirti nedideliame kiekyje vandens. Daržoves supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, sudėti į vištienos buljoną, virti kol suminkštės, tuomet įdėti sviesto gabalėlį, pasūdyti. Išvirusias daržoves sutrinti, sudėti sumaltą vištieną (virtą), supilti grietinėlę, patiekti su džiūvėsėliais.
Trinta morkų sriuba
800 g morkų
2 riekės skrudintos duonos
1 l daržovių sultinio
2 šaukštai grietinėlės
1 šaukštas miltų
2 šaukštai kapotų prieskoninių žalumynų
3 šaukštai sviesto
pora šlakelių citrinos sulčių
druskos, pipirų pagal skonį
Morkas nuskusti, gerai nuplauti ir susmulkinti griežinėliais. Sudėtas į daržovių sultinį, užvirinti ir 30 minučių pavirti uždengtame puode. Troškintas morkas pertrinti pro sietelį. Miltus sumaišyti su dviem šaukštais sviesto ir suminkyti kukulį. Jį įdėti į sriubą ir išplakti kulinarine šluotele. Sriubą dar porą minučių pavirti, tada pasūdyti, suberti pipirus, supilti citrinos sultis. Skrudintą duoną supjaustyti kubeliais, juos pakepinti svieste, kol gražiai paruduoja. Į sriubą supilti grietinėlę ir išmaišyti. Į kiekvieną sriubos dubenėlį įberti skrebučių ir kapotų prieskoninių žalumynų.
Nesvarbu, kokiu metu ir kurios srities opaligė būtų diagnozuota, – ją būtina gydyti. Atsižvelgiant į tai, kurioje vietoje yra opa, kaip ji pasireiškia ir ar organizme rasta H.pylori, parenkamas gydymas. Nenustebkite, jei gydytojas jums paskirs iš karto dviejų, trijų ar net keturių pavadinimų vaistų. Tai normalu ir tikrai nereiškia, kad esate mirtinas ligonis. Tiesiog vartokite juos visus (vaistus) taip, kaip paskirta, kad vėliau netektų susipažinti su skalpelio galiomis.
20 g medetkų žiedų užpilti 200 ml verdančio vandens, palaikyti 15 min., nukošti. Gerti po ½ stiklinės užpilo 3 kartus per dieną prieš valgį.
10 g gysločio sėklų užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 3 min., nukošti. Gerti po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
200 ml avižų grūdų su žiedynais užmerkti iš vakaro, ryte užpilti 300–400 ml vandens ir virti tol, kol pasidarys tyrelė, tuomet nukošti. Vartoti po ½ stiklinės 10 minučių prieš valgį.
Susmulkinti po 10 g ramunės žiedų, pankolio vaisių, piliarožės šaknų, varpučio šaknų. 2 arbatinius šaukštelius šio mišinio užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengti šiltai, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po stiklinę užpilo prieš miegą.
2–3 kartų per dieną valandą prieš valgį gerti po ½ stiklinės pašildytų baltagūžių kopūstų sulčių.
Opų gijimą puikiai skatina toks mišinys:
½ ramunėlių žiedų, 2 dalys kalendros žiedų, 2 dalys šalpusnio lapų. Užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po 1/3 stiklinės užpilo 20 minučių prieš vagį 2 mėnesius.
Deja, dauguma žmonių jai jau priklauso. Daugiau kaip 90 proc. europiečių yra lėtinės virškinamojo trakto ligos požymių. Maždaug kas septintas asmuo serga opalige, o kas trečias kenčia nuo lėtinio gastrito. Polinkiui sirgti turi įtakos daugybė veiksnių, įskaitant ir paveldimumą, ir gyvenimo būdą, ir net taip seniai atrastąjį H.pylori, kuria užsikrėsti galite praktiškai bet kuriuo metu (jei dar neužsikrėtėte).
• Nekankinkite savo skrandžio persivalgydami. Beje, badauti – taip pat negerai. Valgykite po truputį, mėgaudamiesi šiuo malonumu 5–6 kartus per dieną. Ir prisiminkite mamų ir močiučių patarimą – valgykite sriubas. Ir pasirinkite ne „čili“, o ką nors švelnesnio. Negalima valgyti daug žalių, nepertrintų vaisių ir daržovių. Būtina pašalinti vaisių kauliukus, grūdelius ir žievelę. Geriausia pasirinkti virtą, troškintą arba pertrintą maistą. Pamirškite, kad yra toks daiktas kaip keptuvė. Negalima valgyti sūraus, labai šalto arba labai karšto maisto. Ir dar: pirkite tik negazuotus gėrimus. Ir nepamirškite: sergantiesiems opalige labai sveika valgyti avižinę košę.
• Gyvenkite sveikai – nepradėkite arba meskite rūkyti, o alkoholio butelį pastatykite atgal į barą. Taip saugiau. Nors… naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad nestiprūs alkoholiniai gėrimai, t.y. vynas arba alus, gali ir sumažinti opaligės riziką. Tiesa, alaus reikėtų gerti ne daugiau kaip 0,5 bokalo, o vyno – vos vieną taurę per dieną.
• Nesijaudinkite dėl niekų bent jau saugodami savo sveikatą.
• Nevartokite nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (pvz., ibuprofeno, aspirino, diklofenako ir pan.), kad ir kaip skaudėtų dantį ar galvą. Verčiau apsilankykite pas stomatologą, o galvos skausmą numalšinkite ne tokiais pavojingais metodais.
• Vartokite gydytojo paskirtus vaistus ne tol, kol pasijusite geriau, bet tiek, kiek paskyrė jūsų gydytojas (gydymas paprastai trunka ilgiau nei norėtųsi).
• Antacidinių vaistų (mažinančių rūgštingumą)
• Šiuo metu H.pylori bakterijai išnaikinti dažniausiai taikoma vienos savaitės trukmės vadinamoji trejopa terapija, susidedanti iš:
• antisekrecinio preparato ir
• dviejų antibakterinių vaistų.
Į šios terapijos schemą dažniausiai įeina:
• protonų siurblio inhibitorius (PSI);
• amoksicilinas (arba metronidazolis) ir klaritromicinas.
Vartojant PSI derinį su amoksicilinu ir klaritromicinu, sėkminga (visiška) eradikacija įvyksta net 90 proc. atvejų.
• Skrandžio sulčių sekreciją slopinantys vaistai:
- H2 receptorių antagonistai
- PSI
- Bismuto preparatai
• Gleivinę saugantys ir regeneraciją gerinantys vaistai (citoprotektoriai)
Orkaitėje troškinta žuvies filė su daržovėmis
500 g žuvies filė
300 g morkų
200 g svogūnų
500 g bulvių
200 ml grietinėlės
200 g sviesto
1 valg. šaukštas petražolių
druskos pagal skonį
Morkas nuskusti, supjaustyti griežinėliais. Bulves nulupti, apvirti. Keptuvėje ištirpdyti sviestą, sudėti supjaustytas morkas, kai jos suminkštėja – sudėti supjaustytus svogūnus ir įpilti kelis šaukštus bulvių nuoviro. Keptuvę uždengti dangčiu, daržoves troškinti 3–5 minutes. Tuo metu supjaustyti žuvies filė 5–7 cm dydžio gabaliukais, sudėti į keptuvę, kurioje troškinamos daržovės. Patroškinti 5 minutes ant silpnos ugnies. Į molinį indą sudėti apvirtas bulves, ant jų sudėti keptuvėje troškintas daržoves su žuvimi, užpilti grietinėle. Į puodynę įpilti bulvių nuoviro tiek, kad matytųsi skysčio paviršius. Molinę puodynę uždengti dangčiu ir pašauti į orkaitę, prieš tai įkaitinus ją iki 200° C. Troškinti 30 minučių.
Trinta brokolių sriuba
300 g brokoliai
200 g morkos
2 vidutinio dydžio svogūnai
200 g bulvės
20 g sviestas
200 g vištienos krūtinėlė
100 ml grietinėlė
Vištienos krūtinėlę išvirti nedideliame kiekyje vandens. Daržoves supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, sudėti į vištienos buljoną, virti kol suminkštės, tuomet įdėti sviesto gabalėlį, pasūdyti. Išvirusias daržoves sutrinti, sudėti sumaltą vištieną (virtą), supilti grietinėlę, patiekti su džiūvėsėliais.
Trinta morkų sriuba
800 g morkų
2 riekės skrudintos duonos
1 l daržovių sultinio
2 šaukštai grietinėlės
1 šaukštas miltų
2 šaukštai kapotų prieskoninių žalumynų
3 šaukštai sviesto
pora šlakelių citrinos sulčių
druskos, pipirų pagal skonį
Morkas nuskusti, gerai nuplauti ir susmulkinti griežinėliais. Sudėtas į daržovių sultinį, užvirinti ir 30 minučių pavirti uždengtame puode. Troškintas morkas pertrinti pro sietelį. Miltus sumaišyti su dviem šaukštais sviesto ir suminkyti kukulį. Jį įdėti į sriubą ir išplakti kulinarine šluotele. Sriubą dar porą minučių pavirti, tada pasūdyti, suberti pipirus, supilti citrinos sultis. Skrudintą duoną supjaustyti kubeliais, juos pakepinti svieste, kol gražiai paruduoja. Į sriubą supilti grietinėlę ir išmaišyti. Į kiekvieną sriubos dubenėlį įberti skrebučių ir kapotų prieskoninių žalumynų.
Nesvarbu, kokiu metu ir kurios srities opaligė būtų diagnozuota, – ją būtina gydyti. Atsižvelgiant į tai, kurioje vietoje yra opa, kaip ji pasireiškia ir ar organizme rasta H.pylori, parenkamas gydymas. Nenustebkite, jei gydytojas jums paskirs iš karto dviejų, trijų ar net keturių pavadinimų vaistų. Tai normalu ir tikrai nereiškia, kad esate mirtinas ligonis. Tiesiog vartokite juos visus (vaistus) taip, kaip paskirta, kad vėliau netektų susipažinti su skalpelio galiomis.
20 g medetkų žiedų užpilti 200 ml verdančio vandens, palaikyti 15 min., nukošti. Gerti po ½ stiklinės užpilo 3 kartus per dieną prieš valgį.
10 g gysločio sėklų užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 3 min., nukošti. Gerti po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
200 ml avižų grūdų su žiedynais užmerkti iš vakaro, ryte užpilti 300–400 ml vandens ir virti tol, kol pasidarys tyrelė, tuomet nukošti. Vartoti po ½ stiklinės 10 minučių prieš valgį.
Susmulkinti po 10 g ramunės žiedų, pankolio vaisių, piliarožės šaknų, varpučio šaknų. 2 arbatinius šaukštelius šio mišinio užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengti šiltai, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po stiklinę užpilo prieš miegą.
2–3 kartų per dieną valandą prieš valgį gerti po ½ stiklinės pašildytų baltagūžių kopūstų sulčių.
Opų gijimą puikiai skatina toks mišinys:
½ ramunėlių žiedų, 2 dalys kalendros žiedų, 2 dalys šalpusnio lapų. Užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po 1/3 stiklinės užpilo 20 minučių prieš vagį 2 mėnesius.
Nervinė įtampa arba stresas – kasdienis šiandienos palydovas. Vis daugiau žmonių skundžiasi dirgliosios žarnos sindromu, o stresas šio sveikatos sutrikimo atveju vaidina labai svarbų vaidmenį. Ar žinote, kokie procesai organizme vyksta nervinės įtampos metu ir kaip ilgalaikis stresas veikia virškinimo sistemą? ...
Skaityti daugiauManoma, kad virškinimo sutrikimai patenka į dažniausių pacientų skundų trejetuką. Virškinimo sutrikimai kamuoja ir mažus vaikus, ir vidutinio amžiaus asmenis, ir senyvus pacientus. Jų tekę patirti bene visiems. Kokie virškinimo sutrikimai pasitaiko dažniausiai ir kokios įprasčiausios jų priežastys? ...
Skaityti daugiauTrumpalaikiai ir savaime praeinantys virškinimo sutrikimai jau nieko nestebina – tai bene dažniausias negalavimas, dėl kurio skundžiasi pacientai. Vis dėlto jei virškinimo sutrikimai kamuoja praktiškai nuolat arba jie vis pasikartoja, yra pakankamai intensyvūs, tuomet jau gali būti įtariamos lėtinės virškinimo sistemos ligos. Ir tai jau ne toks retas atvejis – manoma, kad lėtinės virškinimo ligos kamuoja mažiausiai kas dešimtą pasaulio asmenį, o kai kurios jų paliečia net kas penktą gyventoją. Ką reikėtų žinoti apie tris dažniausias lėtines virškinimo sistemos ligas – gastroezofaginio refliukso ligą, opaligę ir gastritą? ...
Skaityti daugiauSkrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligė yra viena dažniausiai sutinkamų ligų. Gydytojai gastroenterologai sulaukia daugybės pacientų su nusiskundimais dėl virškinimo trakto ir teigia, kad didelė dalis pacientų bent vieną kartą gyvenime yra sirgę opalige. Statistika rodo, kad visame pasaulyje bent kas dešimtas gyventojas serga šia virškinimo trakto liga. Kai kurie pacientai reguliariai mina sveikatos gydymo įstaigos slenksčius, nes ir vėl pajunta jau labai gerai pažįstamus nemalonius ligos simptomus....
Skaityti daugiauVirškinimo organų ligos yra viena dažniausių priežasčių, verčiančių ieškoti gydytojo pagalbos ar apsilankyti vaistinėje. Tarp jų svarbią vietą užima vadinamosios acidogeninės, arba su padidėjusiu skrandžio rūgšties išsiskyrimu (hipersekrecija) susijusios ligos. Tai skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligė, gastroezofaginio refliukso liga (GERL), funkcinė dispepsija. Naujausi tyrimai rodo, kad šių negalavimų eigai svarbią įtaką turi padidėjusi skrandžio sulčių gamyba (hiperprodukcija). ...
Skaityti daugiauH. pylori infekcija diagnozuojama maždaug 20–30 proc. bendros populiacijos ir 50 proc. asmenų, sergančių neopine dispepsija. Esant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligei, ši infekcija diagnozuojama dar dažniau (apie 90 proc. atvejų). Jei nustatyta skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa, sukelta H. pylori infekcijos, mikrobą būtina išnaikinti. Gastroskopijos metu turi būti atliekamas greitas H. pylori nustatymo testas. Jei jis teigiamas, naikinti turi būti pradedama nedelsiant. Moksliniai tyrimai įrodė, kad šių bakterijų išnaikinimas ne tik pakeičia dvylikapirštės žarnos opaligės eigą, bet ir sumažina recidyvų tikimybę. ...
Skaityti daugiauLietuvoje apie 70-80 proc. vyresnio amžiaus žmonių yra užsikrėtę bakterija Helicobacter pylori. Ši bakterija daugiau kaip 95 proc. atvejų sukelia dvylikapirštės žarnos opaligę ir daugiau kaip 80 proc. - skrandžio opaligę. Kokios dar priežastys, be Helicobacter pylori infekcijos, nulemia opaligės atsiradimą? Kaip ši liga gydoma? Kaip jos išvengti? KMUK Gastroenterologijos klinikos doc. dr. Gediminas KIUDELIS. ...
Skaityti daugiauOpaligė ypatinga tuo, kad ja dažniausiai suserga darbingo amžiaus žmonės. Tie, kurie valgo pusfabrikačius arba sumuštinius, o sriubos lėkštę mieliau išmaino į cigarečių pakelį ir nekreipia dėmesio į pasikartojančius viršutinės pilvo dalies skausmus. Vyrams dvylikapirštės žarnos opų atsiranda 3–4 kartus, o skrandžio – 2–3 kartus dažniau negu moterims. Mokslininkai pastebėjo, kad opa ypač dažnai išsivysto stresą patiriantiems žmonėms....
Skaityti daugiau