Kviečiame diskutuoti
Želmenų sultys sergant vėžiu: tai vis dėlto gerti ar vengti?
Želmenų sultys, atrodo, yra vienas iš prieštaringai vertinamų produktų, kalbant apie jų vartojimą sergant onkologine liga. Viena pusė, paprastai tai netradicinio gydymo ir mitybos atstovai, kategoriškai teigia, kad grūdų želmenų sultys – tikras išsigelbėjimas tokiems ligoniams. Kita, oficialioji medicina, atvirkščiai, grasina ligos atinaujinimu jų vartojant.
„Sveikame žmoguje“ esame spausdinę ne vieną interviu su Vilniaus universiteto onkologijos instituto Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus Fitoterapijos kabineto medicinos biologu-fitoterapeutu Juozu Ruolia , kuris teigia: „Sergantiesiems vėžiu kategoriškai negalima gerti želmenų sulčių! Pastarosiose yra medžiagų, skatinančių onkologinę ligą atsinaujinti.Ypač sirgus kiaušidžių, makšties, gimdos kaklelio, gimdos vėžiu. Mieli ligoniai, nevartokite daigintų grūdų sulčių. Jose yra aktyvių ląstelių augimo hormonų, skatinančių ir vėžio ląstelių augimą. Tie, kurie sako, kad tai gydo vėžį, nemato tų mirštančių moterų, kurios litrais gėrė daigintų grūdų sultis, valgė grūdus – ir jų šiandien jau nebėra šiame pasaulyje. Iš kitos pusės, nesu matęs nė vienos ligonės, pasveikusios nuo daigintų grūdų sulčių.“ Taip atvirai rėžia daugiametę onkologinių ligų gydymo patirtį turintis specialistas.
Dabar gavome Ann Wigmore fondo Lietuvoje direktoriaus, Hipokrato instituto atstovo Baltijos šalyse Pauliaus Jaruševičiaus ir Ann Wigmore fondo plėtros ir komunikacijos vadovės Gintarės Jonaitytės laišką, kuriame tikinama absoliučiai priešingai.
Štai tas laiškas.
Pastaruoju metu Lietuvos žiniasklaidoje gana dažnai pasirodo informacija, kad kviečių želmenų sultis vartoti nerekomenduojama. Ypač žmonėms, sergantiems onkologinėmis ligomis, jas vartoti net draudžiama. Kai kurie gydytojai Lietuvoje teigia, kad negalima vartoti ir jaunų augalų – vadinamojo gyvo maisto.
Deja, kaip dažnai būna, užuot nagrinėjus onkologinių ligonių mitybos problemą iš esmės, dėmesys nukreipiamas į natūralios medicinos puolimą. Atkreipkime dėmesį į įprastą onkologinės ligoninės meniu Lietuvoje. Pusryčiai: bandelė su džemu, košės su pienu, saldinta kava ar arbata su pienu ar tiesiog pieno stiklinė. Pietūs: pieniška arba saldi sriuba, „pieniškos“ dešrelės su koše. Vakarienė: bandelė, sumuštiniai, sviestas, sausainiai, saldinta arbata, dešra.... Kitaip sakant, sergantieji onkologinėmis ligomis maitinami rafinuotais ir giliai perdirbtais angliavandeniais, tokiais, kaip baltas cukrus, balta duona iš aukščiausios rūšies miltų, balti ryžiai, saldinti gėrimai. Visi šie produktai turi aukštą glikemijos indeksą (GI). Patekę į organizmą, jie virsta cukrumi. Cukraus pasisavinimą dažnai blokuoja ir per didelis riebalų vartojimas. Taigi padidėja cukraus kiekis kraujyje, o to rezultatas – klestinčios vėžinės ląstelės. Anot mokslininko J. F. Coy’aus („Naujoji vėžį stabdanti mityba“), vėžio ląstelių mirtį lemia tik gliukozės netekimas, kadangi cukraus fermentavimas yra vienintelis šių ląstelių mitybos būdas. Fermentuoti cukrų gali ir sveikos ląstelės, tačiau jos, skirtingai nuo vėžinių, tai daro tik tais atvejais, jei pakankamai neaprūpinamos deguonimi.
Pažangus vėžio metastazių tyrimo metodas atrodo taip: į veną suleidžiama radioaktyvaus cukraus tirpalo ir po to žmogaus organizmas skenuojamas. Ten, kur matosi radioaktyvaus cukraus sankaupos, – ten vėžio metastazės. Mokslininkams gerai žinoma, kad vėžio ląstelės maitinasi cukrumi. Vėžio ląstelės iš maisto gautą gliukozę perdirba ne į vandenį ir anglies dioksidą, o į pieno rūgštį, kurios fermentacijai nereikalingas deguonis. Vyksta rūgimo procesai, organizmas dar labiau rūgštėja, ir mažėja deguonies kiekis kraujyje. Vėžinėms ląstelėms nepavojinga deguonies stoka, todėl jos aktyviai auga rūgštinėje terpėje.
Be to, vėžio ląstelės dalyvauja imuninėje sistemoje, absorbuodamos iš kraujo baltymų perteklių. Mokslui yra gerai žinoma vadinamoji maistinė baltyminė leukemija. Šį reiškinį plačiai aprašė Dr. Colin Campbell knygoje „Natūralus būdas išvengi ligų“. Mes, nuolat atakuodami organizmą gyvulinės kilmės baltymais, skatiname organizmo rūgštėjimą ir vėžio ląstelių dauginimąsi, kurios ilgainiui tampa piktybinės ir kaupiasi, formuodamos metastazes.
Imuninei sistemai (ar net chemoterapijos kurso metu) organizmui pradėjus masiškai naikinti vėžines ląsteles, vyksta didžiulė intoksikacija. Rusų mokslininkė Dr. Marva Oganian įvardina šį reiškinį kaip vieną iš didžiausių kliūčių organizmui pasveikti. Jos manymu, sveikstant nuo vėžio būtina nuolatinė organizmo detoksikacija prižiūrint specialistams. Detoksikacijos svarbą pabrėžia ir daugelis kitų mokslininkų ir natūralios medicinos praktikų. Stipriausias organizmo valymo procesas vyksta badaujant. Yra daug aprašytų badavimo technikų. Iki 3 dienų badauti gali kiekvienas. Ilgesnis badavimas vis dėlto turėtų vykti prižiūrint specialistams.
Šiemet buvo paskelbta naujausia JAV Vėžio tyrimo fondo 7000 klinikinių tyrimų apžvalga, kuri atskleidė ryšį tarp mitybos ir vėžio. Išvada tokia: smarkiai perdirbti, konservuoti mėsos produktai, tokie kaip dešrelės, supakuoti kumpiai, saliamis ir kitos dešros, kuriuose naudojamas konservantas natrio nitritas (E250) ir mononatrio gliutamatas (E621), didina riziką susirgti vėžiu. Tokie produktai neturėtų būti iš viso vartojami. Maistas, kuriame naudojami šie papildai, anot mokslininkų, didina riziką susirgti kasos vėžiu net 67 proc.
Šefildo universiteto molekulinės biologijos ekspertas Peteris Piperis nustatė, kaip veikia konservantas sodos benzonatas (E211). Jis deaktyvuoja DNR ląstelių mitochondrijas. Mitochondrijos pasisavina deguonį tam, kad suteiktų organizmui energijos. Pažeidus šias daleles, kyla rimta grėsmė žmogaus sveikatai. Ilgainiui tai gali turėti įtakos Parkinsono ligos ar kepenų cirozės išsivystymui. Sumaišytas su vitaminu C, šis chemikalas virsta benzenu – karcinogenu (medžiaga, sukeliančia organizme onkologinius pakitimus).
Deja, už maisto saugumą atsakančios instancijos teigia, kad konservantų ir leidžiamų naudoti maisto papildų saugumas yra nuolat tikrinamas, taigi vartotojams nėra pagrindo nerimauti.
Akivaizdu, kad esminė problema gydant vėžį – per didelis angliavandenių, gyvulinės kilmės baltymų ir maistinių priedų vartojimas, kuris ne tik yra pagrindinė vėžio atsiradimo priežastis, bet ir skatina jo vystymąsi.
Atsakydamas į daugelio žmonių užduodamą klausimą, ar galima sergant onkologinėmis ligomis vartoti gyvą maistą ir želmenų sultis, pateikiu Hipokrato instituto direktoriaus dr. Brian Clement atsakymą Lietuvos žmonėms:
„Mes Hipokrato sveikatos institute Floridoje, kurį įkūrė Ann Wigmore (Ona Varapickaitė) ir Viktoras Kulvinskas, jau daugiau kaip 40 metų imuninei sistemai stiprinti ir organizmo regeneracijai vartojame gyvą maistą: kviečių želmenų sultis ir jaunus augalų daigus. Mūsų pacientai – tai ligoniai, sergantys visomis žmonijai žinomomis vėžio formomis. Nė viena gydymo ar sveikatingumo įstaiga pasaulyje negali pasigirti tokiu skaičiumi nuo vėžio pasveikusių žmonių, kaip Hipokrato institutas. Mes jau keturis dešimtmečius stebime dešimčių tūkstančių pacientų reakciją į kviečių želmenų sultis. Nėra jokių kontraindikacijų. Visiška netiesa aiškinti, kad jos gali sukelti kokių nors problemų. Jos yra galingas gydomasis įrankis, prisotintas antioksidantų ir baltymų. Želmenų fitocheminis poveikis organizmui yra dažnai stulbinamas ir viską apimantis. Mūsų tyrimai ir praktika rodo, kad tik 3 proc. žmonių yra alergiški kviečių želmenų sultims. Jas toleruoja ir žmonės, kurie yra alergiški gliutenui. Siekiant didinti imunitetą, vartoti želmenų sultis reikia pradžioje po kelis lašus per dieną, didinant dozę ir taip per kelis mėnesius pereiti prie 50 ml du kartus per dieną. Želmenų sulčių nerekomenduojama iš karto nuryti. Jas, prieš nuryjant, reikėtų palaikyti burnoje iki 5 minučių.“
Paulius Jaruševičius
Ann Wigmore Fondo direktorius
Hipokrato instituto atstovas Baltijos šalyse
El. paštas paulius@abmeu.com
Tel: 8 699 813 33
Gintarė Jonaitytė
Ann Wigmore fondo plėtros ir komunikacijos vadovė
El. paštas gintare@livingann.com
Tel: 8 615 275 22
Abi pusės absoliučiai įsitikinusios savo teisumu, o kur yra tikroji tiesa? Matyt, tam reikia daugiau kompetentingų nuomonių. Tad kviečiame diskutuoti. Ką manote jūs? Gal turite praktinės ar teorinės patirties, gal esate susidūrę su vieną ar su kitą pusę patvirtinančia realybe? Ar tiesiog turite savo nuomone? Dalinkitės!
Šiuolaikinė homeopatija įgauna vis didesnį populiarumą, nes daug pacientų stengiasi atsigręžti į natūralesnius gydymo būdus, turinčius mažiau nepageidaujamų poveikių. Pateikiame 7 įdomybes apie homeopatiją, kurias verta žinoti kiekvienam, tačiau tikėti šiuo alternatyviu gydymo metodu ar ne – jau tik Jūsų pasirinkimas. ...
Skaityti daugiauPušų eterinis aliejus gaminamas iš visžalių spygliuočių. Pagrindinis ir dažniausiai naudojamas eterinio aliejaus gavybos būdas – distiliavimas vandens garais. Pušų eteriniame aliejuje gausu šių biologiškai aktyvių medžiagų: pineno, kareno, limoneno, kamfeno, mirceno, terpineno, bornilacetato, borneolio ir kt. ...
Skaityti daugiauromantiniai santykiai gali būti žmonių gyvenimą išpildantis ir praturtinantis...
Skaityti daugiauLengvesnis virškinimas – lengvesni Jūs. Kai virškinimas veikia sklandžiai, pilvas plokščias ir skrandyje nejuntamas sunkumo jausmas, tuomet galite džiaugtis geresne savijauta, būti darbingesni ir, tuo pačiu, laimingesni. Pristatome Jums 3 itin naudingus maisto produktus, kurių turėtumėte valgyti dažniau, kad galėtumėte jaustis lengviau. Tai kiviai, papajos ir linų sėmenys. Pakalbėkime apie šiuos virškinimui naudingus maisto produktus šiek tiek plačiau....
Skaityti daugiauKai alerginio rinito atvejų nuolat daugėja ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp vaikų, kyla natūralus klausimas – ką būtų galima padaryti, kad ši liga kuo mažiau menkintų gyvenimo kokybę? Ne vienas mokslinis tyrimas rodo, kad reguliarus nosies plovimas jūros vandeniu gali būti labai naudingas tuomet, kai kovojama su varginančiais alerginio rinito simptomais. ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiauKai kasdienybė tokia įtempta ir diena veją dieną, o darbas veja darbą, žmogus pasijunta įsitempęs ir pavargęs. Labai svarbu tą įtampą vis „nukratyti“, kad stresas nesikauptų organizme. Pristatome keletą paprastų ir greitų atsipalaidavimo technikų, kurios padės lengviau pasiekti harmoniją ir jaustis geriau. ...
Skaityti daugiauNosies plovimo nauda įrodyta moksliniais tyrimais. Kuo gali būti plaunama nosis? Kokia nosies plovimo nauda? Apie tai sužinosite šiame straipsnyje, kuriame nosies higienos nauda aptarta trumpai ir aiškiai. ...
Skaityti daugiauMes pirmiausiai rekomenduojame elgtis taip, kad persivalgymo tiesiog pavyktų išvengti. Galite išmėginti šiuos paprastus, tačiau veiksmingus patarimus: ...
Skaityti daugiauKuo daugiau sužinoma apie kosulio produktyvumą, pobūdį , dažnį, trukmę, tuo lengviau jį gydyti. Nėra vieno vaisto, tinkamo visiems kosulio tipams gydyti, todėl labai svarbu išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie patį kosulį. Ši taisyklė galioja ir gydytojo kabinete, ir vaistinėje, ir net gydantis savarankiškai namuose. ...
Skaityti daugiauMigrenos priepuolis priverčia ieškoti kuo skubesnės pagalbos, nes galvos skausmas gali atrodyti tiesiog nepakeliamas. Pateikiame Jums natūralių pagalbos būdų, kurie, tikime, padės greičiau ir vėl jaustis gerai ir (arba) padės suretinti šių gyvenimo kokybę menkinančių pojūčių pasireiškimą. ...
Skaityti daugiauPaprastasis raudonėlis (Origanum vulgare) – notrelinių (Lamiaceae) šeimai priklausanti augalų rūšis. Tai daugiametis augalas, galintis užaugti iki 40-80 cm aukščio. Paprastasis raudonėlis yra žolinis augalas, kuris turi statų stiebą. Jis dažniausiai žydi rausvos, baltos, purpurinės ar violetinės spalvos žiedynais, kurie tvirtinasi prie viršuje išsišakojančio stiebo. Lapai išsidėstę priešiškai, pritvirtinti prie kotelių, nusmailėjusia viršūne, 3-5 cm ilgio. Paprastasis raudonėlis subrandina mažus vaisius – iki 1 mm ilgio riešutėlius. ...
Skaityti daugiauPateikiame 10 priežasčių, kodėl namuose, kuriuose yra vaikų, turėtų būti ir kaladėlių bei konstruktorių. Pasirodo, tai puiki investicija ne tik į fizinį, bet ir į emocinį vaiko tobulėjimą. ...
Skaityti daugiauAr teko girdėti, kad naudingos ne tik tikrosios saulėgrąžos sėklos? Gali būti panaudojamos ir kitos šio augalo dalys, pavyzdžiui, džiovinti žiedlapiai. Pakalbėkime apie tikrąją saulėgrąžą šiek tiek plačiau – kaip ji gali pasitarnauti ir grožiui, ir sveikatai? Kaip jų užsiauginti patiems? ...
Skaityti daugiauSloga trukdo dirbti, mokytis ir miegoti? Kodėl vieni ja serga dažniau, o kiti – rečiau? Kada dėl jos būtina rimčiau susirūpinti? Kokios natūralios slogos gydymo priemonės? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus pateikti žemiau. ...
Skaityti daugiauVėstant orams vis dažniau domimasi, kokiais būdais galima sustiprinti imunitetą ir veiksmingiau apsisaugoti nuo įvairių peršalimo ligų, gripo ir COVID-19 koronavirusinės infekcijos. Svarbu pabrėžti – imuniteto stiprinimas ir organizmo grūdinimas yra ilgalaikiai procesai. Per savaitę to padaryti nepavyks – tai tiesiog turi tapti gyvenimo būdu. ...
Skaityti daugiauO ne – vaikas ir vėl karščiuoja? Kartais pamirštame viską, ką apie tai žinojome. Štai Jums trumpa atmintinė, kokias natūralias ir medikamentines karščiavimo mažinimo priemones galime išmėginti. Taip pat labai svarbu žinoti, į kokias situacijas reikia reaguoti greičiau ir būtinai nedelsiant kreiptis į gydytoją. ...
Skaityti daugiauMiško kvapas – tai kažkas stebuklingo, ar ne? Daugeliui jis tikrai labai patinka, nes primena tikrąją žmogaus prigimtį, be to, jis atgaivina, ramina, atpalaiduoja. Taigi kuo ypatingas gaiviu vasaros mišku kvepiantis paprastosios pušies eterinis aliejus? Kaip jį naudoti? ...
Skaityti daugiauStatistika rodo, kad per karantiną žmonės kur kas intensyviau ieškojo, kaip praskaidrinti kasdienybę. Vienas populiariausių būdų – įsigyti augintinį, kuriuo galėtų džiaugtis ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Panašu, kad daugiausiai žmonės rinkosi šuniukus – pastaruoju metu namuose auginamų šunų itin padaugėjo. Ir tikrai ne be reikalo – pateikiame net 5 priežastis, kodėl tikrai verta auginti šunį ar net keletą jų. ...
Skaityti daugiauTas levandų kvapas... Kas galėtų jam prilygti? Tikroji levanda paskutiniu metu populiari ne tik Viduržemio jūros regione, bet ir visame pasaulyje. Vis daugiau levandų ūkių atsiranda ir Lietuvoje. Pirmosios levandos į Lietuvą atkeliavo dar 20 amžiaus pradžioje, kai jos pradėtos auginti Kauno botanikos sode. Kuo ypatingas ir naudingas šis kvapnus ir išvaizdus augalas? ...
Skaityti daugiauKaip manote, kodėl pietuose žmonės laimingesni nei šiaurėje? Viena iš priežasčių gali būti ta, kad pietuose gyvenantiems žmonėms daug rečiau trūksta vitamino D – riebaluose tirpios medžiagos, kuri padeda palaikyti ne tik normalią kaulų, dantų ir raumenų būklę, tačiau reikšmingai prisideda prie stipraus imuniteto, geros nuotaikos palaikymo, atsparumo stresui ir blogoms emocijoms. Kam dažniausiai trūksta vitamino D? Koks vienas svarbiausių vitamino D šaltinių? Ką valgyti, kad papildytume vitamino D atsargas? ...
Skaityti daugiauŠių dienų aplinka sausina ne tik odą ir akių junginę, bet ir nosies gleivinę. Nosies gleivinės džiūvimas ir nemalonus sausumo jausmas kamuoja sergant įvairiomis nosies ligomis. Dažnai nosies sausumas ir dirginimas praneša apie prasidedančią ūminę slogą (tai yra nuo kelių dienų iki kelių parų trunkanti pirmoji slogos stadija) arba atsiranda tuomet, kai nosies gleivinę veikia netinkami aplinkos faktoriai. Nosies gleivinės sausumas gali atsirasti ir dėl tam tikrų vartojamų vaistinių preparatų arba būti vienas iš lėtinės infekcinės arba neinfekcinės kilmės slogos simptomų. ...
Skaityti daugiauLinų sėmenys savyje kaupia dideles galias – ne be reikalo senovėje linas laikytas šventu augalu. Šiandien linų sėmenys vadinami supermaistu. Jų galima rasti ir vaistinėse, ir sveiko maisto krautuvėlėse, ir eiliniuose prekybos centruose. Taigi pristatome 10 įdomybių apie naudinguosius linų sėmenis – kodėl jais taip vertinga papildyti mitybą, kuri kai kuriais atvejais itin skurdi? ...
Skaityti daugiauLydytas sviestas, dar vadinamas Ghi arba Ghee sviestu arba skystuoju auksu, paskutiniu metu muša populiarumo rekordus. Jį itin pamėgo sveikos mitybos šalininkai, mat ant šio sviesto keptas maistas kur kas vertingesnis ir gardesnis. Šiam sviestui būdingas labai malonus skonis ir kvapas, primenantis pienišką riešutų aromatą. Teigiama, kad jis kur kas naudingesnis sveikatai nei paprastas sviestas. Šaunu ir tai, kad jis ilgiau išlieka tinkamas vartoti, be to, „pakelia“ kur kas aukštesnę kaitinimo temperatūrą (priešingai nei paprastas sviestas ar skysti saulėgrąžų ir rapsų aliejai, kurie dažniausiai naudojami kepimui), todėl kepimo metu nesusidaro nuodingos medžiagos, o pats maistas įgauna labai malonų aromatą ir poskonį. ...
Skaityti daugiauGalimybė ir vėl pasimėgauti beržų sula - viena iš priežasčių, kodėl tiek daug žmonių laukia pavasario. Beržų suloje gausu naudingų medžiagų – ji vertinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Tad kodėl ta sula taip liaupsinama? Pakalbėkime apie šį pavasario šauklį plačiau ir atminkime, kad suloje išvirta kava daug skanesnė. ...
Skaityti daugiau