Vienas obuolys – triguba nauda

Ruduo – puikus metas rinkti obuolius. Prisirinkus visą pintinę obuolių, kylą natūralus klausimas – o ką gi su jais daryti? Žinoma, iš obuolių galima virti uogienę, kepti pyragą, jais galima paskaninti kompotus arba tiesiog suvalgyti. Nes vienas obuolys per dieną – tai triguba nauda jums.

I Nauda. Obuolys – prevencija nuo vėžio

Obuoliai lepina bene kiekvieną lietuvio šeimą. Šių vaisių nesunku gauti: obelys auga soduose pas senelius, gimines, draugus... O ir turguje ar parduotuvėse pardavinėjami obuoliai yra kur kas pigesni už bet kokius kitus egzotiškus vaisius, pavyzdžiui, apelsinus ar mangus.

Obuolius valgyti tikrai verta. Ir ne tik todėl, kad šie vaisiai auga mūsų šalyje, vadinasi, yra ekologiškesni už atvežtuosius vaisius iš svetur, bet ir todėl, kad suvalgytas obuolys gali būti puiki prevencija nuo vėžio.

Vakarų Australijoje buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, jog obuolio žievelėje esantys skaidulos ir flavonoidai išties yra labai naudingi žmogaus organizmui. Flavonoidai saugo žmogaus ląsteles nuo pažeidimų, tame tarpe ir vėžio.

Dar viena obuoliuose esanti labai naudinga medžiaga tai – pektinas, obuolius yra rekomenduojama valgyti diabetu sergantiems žmonėms.  Yra pastebėta, jog pektinas mažina organizmo poreikį insulinui.

II Nauda. Obuolys gali šiek tiek pabalinti dantis

Obuolys – vienas iš tų maisto produktų, kuris natūraliai balina dantis. Ne tik balina, bet ir naikina burnos bakterijas.

Jei iš ryto kamuoja blogas burnos kvapas, o po ranka kaip tyčia neturite dantų šepetėlio ar skalavimo skysčio, turėkite obuolį. Suvalgę obuolį atsikratysite blogo burnos kvapo.

Obuolys taip pat stiprina dantenas. Žinoma, per vieną dieną obuolys nepadarys stebuklų, tačiau įpratus kasdien suvalgyti bent po obuolį, organizmą ne tik praturtinsite vitaminais, tokiais kaip folio rūgštis, magnis, kalis, kalcis ar vitaminai A,C, E, K, bet ir pagerinsite savo burnos būklę.

III Nauda. Obuolys – svorio metimui

Ar esate ką nors girdėją apie organizmo valymą arba dietą su obuoliais? Obuoliai padeda kovojant su antsvoriu, reguliuojant cholesterolio kiekį kraujyje. Šie vaisiai turi mažai kalorijų (vienas obuolys – apie 90kcal.), o taip pat palaiko cholesterolio pusiausvyrą. Tiesa, norint palaikyti cholesterolio pusiausvyrą kraujyje, jų per dieną reikėtų suvalgyti ne vieną, o bent du ar tris.

Nelupti žievės ir suvalgyti sėkleles

Jei turite įprotį nulupti obuolio žievelę – atsikratykite jo. Prieš valgant obuolį nereikėtų nulupti žievelės, nes joje, kaip jau minėjome straipsnio pradžioje, yra gausu flavonoidų, kurie pasižymi antioksidantinėmis savybėmis ir yra naudingi žmogui.

Kadais stebėjausi, kodėl senesnio amžiaus žmonės valgo obuolio sėklelės. Pasirodo, obuolio sėkleles reikėtų valgyti dėl to, jog jose yra didelis kiekis skaidulų, kurios yra reikalingos mūsų organizmui. Be to, obuolių sėklose yra jodo, o jodas, kaip žinia, yra reikalingas skydliaukės veiklai. Retas kuris iš mūsų rudenį važiuoja prie jūros, o jodo atsargos po vasaros organizme senka, tad jas papildyti galite tiesiog įpratę suvalgyti bent vieną obuolį (ir būtinai su jo sėklomis) per dieną.

Atsargiai – gresia viena sveikatos problema, jei padauginsite obuolių

Yra nemažai sveikų maisto produktų nuo kurių mums gali pradėti pūsti pilvą: pupelės, kopūstai, obuoliai...

Jei persivalgėte nuo obuolių, pajutote, jog pučia pilvą, neišsigąskite ir pasirūpinkite, kad jūsų namuose visuomet būtų vaistai nuo pilvo pūtimo, pavyzdžiui, „Espumisan“. Viena tabletė ir pilvo pūtimas praeis. Ir vėl galėsite mėgautis rudens gėrybėmis.

Taigi, kol vis dar ruduo, lepinkitės lietuviškais obuoliais. Mėgaukitės tuo, ką jums dovanoja gamta.

 

Parengė: Laura Rimgailė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai