Vitaminas E, arba tokoferolis, graikiškai reiškia “išnešioti ir gimdyti vaikus”, buvo atrastas 1922 metais Kalifornijos universitete ir pavadintas “sekso vitaminu”, nes duodant jį žiurkėms, buvo pastebėta, kad joms negrėsdavo nevaisingumas. 1940 metais kanadiečių mokslininkai nustatė, kad jis turi įtakos ir širdies kraujagyslių sistemai. O 1991 metais, po ilgo tyrinėjimo, mokslo pasauliui buvo pateikti labai įtikinantys duomenys, kad vitaminas E stabdo aterosklerozinių plokštelių susidarymą širdies kraujagyslėse.
Kaipgi veikia vitaminas E? Šis vitaminas priklauso vadinamiesiems antioksidantams - medžiagoms, kurios saugo organizmą nuo pavojingų molekulių - laisvųjų radikalų.
Laisvieji radikalai yra nestabilios deguonies molekulės, kurios ypač aktyviai dalyvauja oksidacijos reakcijose. Jų metu susidaro daug organizmui pavojingų cheminių medžiagų, kurios gali sukelti vėžį, širdies kraujagyslių ligas, Alzheimerio ligą ir kt., vyksta organizmo senėjimo procesai.Vitaminas E veikia tarsi organizmo “gaisrininkas”, gesindamas oksidacijos reakcijas ir neleisdamas susidaryti nuodingoms medžiagoms. Oksidacijos reakcijų metu susidaro medžiagos, kurios pažeidžia kraujagyslių sieneles ir sudaro sąlygas kauptis mažo tankio lipoproteinams, t.y. “blogiesiems lipidams”, kurie dalyvauja susidarant aterosklerozinėms plokštelėms ir formuojantis kraujagyslių aterosklerozei. Taip pažeistos jos praranda daugelį savo savybių, blogėja jų funkcijos ir dėl to kinta kraujagyslių spindis, vystosi miokardo infarktas, insultas ir kitos nemalonios šios ligos komplikacijos.
Vartojant vitaminą E nuolat, rizika mirti nuo širdies ligų tarp vyresnių nei 65 metų asmenų sumažėja net 41 proc.
Organizmo sugebėjimas apsiginti nuo įvairių ligų senstant silpnėja. Vitaminas E lėtina senėjimo procesus ir kartu stiprina organizmo imunitetą. Be to, jis slopina tam tikrų medžiagų - prostaglandinų, kurie slopina žmogaus imunitetą, susidarymą. Todėl vitaminą E patariama vartoti, kaip priemonę, apsaugančią nuo gripo, tuberkuliozės ir kitų infekcinių ligų.
Mažas šios medžiagos kiekis organizme skatina prostatos, plaučių, storosios žarnos vėžio vystymąsi. Todėl norint išvengti šių ligų ypač pravartu vartoti ne tik vitaminą E, bet ir kitus du stiprius antioksidantus - seleną ir beta karotiną.
Karlas Kotmanas (Carl Cotman), Kalifornijos universiteto mokslininkas, besidomintis Alzheimerio ligos gydymo metodais, tyrinėdamas ligos pažeistus galvos smegenų neuronus, pastebėjo nuostabų dalyką - vitaminas E apsaugo neuronus nuo žūties. Daugelis tyrimų patvirtino šį faktą. Rekomenduojama dozė yra 400-800 TV per dieną. Todėl sergantiesiems Alzheimerio liga buvo pradėta profilaktiškai duoti vitamino E. Mokslininkas pastebėjo, kad vartojant šį preparatą liga toliau neprogresuoja.
Dviejų vitaminų - E ir C - derinys padidina organizmo atsparumą neigiamam saulės spindulių poveikiui. Užtepus aliejinio vitamino E tirpalo, nudegimai ar opos, atsirandančios sergant burnos gleivinės uždegimu, gyja daug greičiau.
Vitamino A ir E derinys stiprina organizmą po gydymo spinduliais ir antibiotikais, gerina pablogėjusią klausą dėl vidinės ausies funkcijos sutrikimo, mažina ūžimą ausyse, aterosklerozės sukeltus gyslainės ir tinklainės pažeidimus bei vištakumą. Šis derinys puikiai tinka ir organizmo atsparumui infekcijai stiprinti.
Nuolat profilaktinėmis dozėmis vartojant tokoferolį sumažėja rizika sirgti artritu, Parkinsono liga, katarakta, cukriniu diabetu.
Vitamino E yra maiste, kuriame daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių: riešutuose, grūdinėse kultūrose (miežiuose, avižose, kviečiuose, ypač daigintuose), saulėgrąžų sėklose, augaliniuose aliejuose, žaliose lapinėse daržovėse (špinatuose, brokoliuose). Tačiau norint pakankamai gauti šio vitamino su maistu, reikia suvalgyti tokio maisto labai daug. Lentelėje nurodyta, koks kiekis vitamino E yra tam tikrame maisto produkto kiekyje.
Pakankamą tokoferolio kiekį gausime tik vartodami jo preparatus. Šio vitamino preparatai yra natūralūs ir sintetiniai. Natūralieji yra gaunami iš sojos pupelių, saulėgrąžų aliejaus, grūdų ar augalinių aliejų ekstraktų. Yra skiriamos keturios pagrindinės tokoferolio formos: alfa, beta, gama ir delta. Geriausiai vartojimui tinka preparatai, turintys visas keturias šio vitamino formas. Kiekviename sintetiniame vitamino preparate yra nedidelis ir natūralaus vitamino kiekis. Kuriuos preparatus - sintetinius ar natūralius - yra geriau vartoti, mokslininkai dar diskutuoja. Aišku tik, kad sintetiniai preparatai yra daug pigesni.
Vitamino E dozė priklauso nuo poveikio, kurio reikia organizmui, ir jūsų amžiaus. Paprastai ji yra kiekvienam individuali ir ją nustato gydytojas. Patiems nustatinėti dozės nereiktų, nes per didelės tokoferolio dozės gali būti kenksmingos, sukelti pykinimą, vėmimą, kraujo krešulių susidarymą kraujagyslėse, pasunkinti diabeto eigą. Jei kartu vartojate geležies preparatus ar piliules nuo nepageidaujamo nėštumo, vitaminą E geriau vartoti porą valandų prieš ar po šių tablečių. Jei geriate kraujo krešumą mažinančius preparatus, dėl tokoferolio vartojimo reikia pasitarti su gydytoju.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Naudoju, super, net neskaičius tų pagyrų apie E, tas jautėsi ,kad tas produktas visa tai duoda organizmui.
Beje, aš šiap geriu po didelį šaukštą per dieną, tai man 250ml žuvų taukų (apie 22-25Lt) užtenka mėnesiui. Linkiu geros sveikatos
Ačiū.
siandien pat juos nuspirksiu ir paiuresiu koks gi bus jo poveikis.
dar esu girdejus kad vtaminas E labai geras moterims.jis lyg ”jaunystes eliksyras”
saugo nagus plaukus.
kiek mazdaug gli kainuoti sis vitaminas.
beja.
dar vienas klausimas: jei gerciau kaip cia papasakota ir E IR A IR C vitaminus kartu.ar nepakenktu mano organizmui?o gal yra jau is kato subalansuoti vitamnu deriniai ???
bsiu dekinga uz atsakyma