Kefyras: ar tik šaltibarščių sudedamoji dalis?

Greičiausiai daugelis sutiks, kad vasarą sriubų “rinkoje” ima lyderiauti šaltibarščiai, o jie, kaip patys įsitikinote, tikrai tinkamas patiekalas šiltu metų laiku. Tuomet kaip tik padidėja kefyro, pagrindinio šaltibarščių ingrediento, paklausa. Tačiau kefyras skirtas ne tik šaltibarščiams gaminti. Vieniems jis - puiki atsigaivinimo priemonė per vasaros karščius, kitiems - mėgstamas produktas, tretiems - padeda išlaikyti liekną figūrą…
 

Vietoj pietų ar vakarienės - gurkšnis kefyro


Norint sumažinti antsvorį patartina trumpam pakeisti pusryčius, pietus ar vakarienę skysto maisto dieta.
Kefyras, nesaldinta žolelių arbata, skysta daržovių sriuba be druskos, mineraliniu vandeniu skiestos daržovių sultys puikiai pakeičia vieną maitinimąsi per dieną, o jei pasirinksite vakarienei - jau po kelių dienų pajusite, kad sijonas ar kelnės per liemenį tapo laisvesnės.

 

Gaivinantis kefyro ir greipfrutų gėrimas


Vienas indelis (500 g) kefyro sumaišomas su 1 arb. šaukšteliu medaus. Po to greipfrutas (užtenka vieno) perpjaunamas per pusę, išspaudžiamos sultys, supilamos į kefyrą ir viskas išmaišoma.
 

Morkų ir kefyro kaukė veidui


Beta karotinas, esantis morkose, pagyvina veido odos spalvą. Kefyras odą sudrėkina.
Sudėtis: 3 valg. šaukštai kefyro, 1 morka, 125 ml saldaus nenugriebto pieno.
Paruošimas: Kefyru ištepkite veidą ir ant viršaus uždėkite plonų morkos griežinėlių. Kai kaukė apdžius, nuplaukite ją šiltu pienu.
 

Kefyro pliusai ir minusai


Pliusai
• Daug daugiau negu piene yra B grupės vitaminų, ypač B2 ir B12.
• Normalizuoja ir palaiko žarnyno mikroorganizmų pusiausvyrą.
• Laisvina vidurius, nes skatina žarnyno pertistaltiką.
• Kefyre yra daug baltymų, riebalų, organinių druskų ir mikroelementų. 100 g kefyro yra: apie 150 mg kalio, 120 mg kalcio,
14 mg mangano, 95 mg fosforo.
• Rūgimo procese susidaranti pieno rūgštis kelis kartus padidina šio produkto rūgštingumą, todėl labai tinka esant sumažintam skrandžio sulčių rūgštingumui.
• Naudingas derinant su žalumynais, džiovintais vaisiais, daržovėmis. Galima naudoti salotoms pagardinti vietoje grietinės.
Minusai
• Dėl mielinio rūgimo susidaro alkoholio. Dienos rūgimo kefyre yra 0,2 proc. spirito, dviejų dienų - 0,4 proc., trijų dienų - 0,6 proc., todėl duoti mažiems vaikams labai daug kefyro nepatartina. Užtenka vieno puodelio per dieną ir geriau šviežio.
• Nelabai tinka esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, ypač paūmėjus hiperacidiniam gastritui. Atsargiai vartoti kai, esant kolitui, pasireiškia viduriavimas.
• Kefyras prastai derinasi su kitais maisto produktais, pvz., duona, bandelėmis, bulvėmis. Toks derinys sukelia rūgimą ir vidurių pūtimą. Todėl stenkitės kefyrą vartoti atskirai.


Kefyrą degustavo: prof. Dalia Brazauskienė, vyr. inspektorius technologas Tautvydas Mikalonis, biologė, dirbanti su maisto priedais, Zita Mikalonienė, atsakingasis redaktorius Giedrius Židonis bei redakcijos atstovai. Žmonės, dalyvavę degustacijoje, neatstovavo įstaigoms, kuriose jie dirba.
Kefyrą pirkome dideliuose Vilniaus bei Kauno prekybos centruose kartu su kitais pirkėjais. Taigi kas pateko į redakciją, galėjo patekti ir ant mūsų stalo. Mūsų tyrimas - tai siekimas atkreipti pirkėjų dėmesį į tai, ką mes perkame ir ką valgome. Galutinis sprendimas - pirkti ar nepirkti - visada priklauso tik nuo pirkėjo.
Geriausiai įvertinti: “Bio” kefyras (AB “Panevėžio pienas”), Kefyras “Ūpas” (AB “Pieno žvaigždės” filialas “Mažeikių pieninė”), “Mūsų kefyras” (AB “Panevėžio pienas”).
KEFYRAS “ŪPAS”
Gamintojas: AB “Pieno žvaigždės”, filialas “Mažeikių pieninė”, Mažeikiai
Kaina: 1,99 Lt
Masė: 1 kg
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
52 kcal/216 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
4,0 g angliavandenių
Išgėrus kefyrą ant puodelio sienelių taip pat lieka natūralių kruopelių. Nėra visiškai homogeniškas, bet tikrai malonaus kvapo ir skonio kefyras. Be to, gražus dizainas, patogus vartoti. Kaip pastebėjo vienas degustacijos dalyvis, produktas “žadina apetitą”.
Įvertinimas – 9-10.
“BIO” KEFYRAS
Gamintojas: AB “Panevėžio pienas”, Panevėžys
Kaina: 0,99 Lt
Tūris: 0,5 l
Riebumas:
2,5 proc.
100 g yra:
53 kcal/222 kJ
2,5 g riebalų
2,9 g baltymų
Rašoma: “Pure-Pak” pakelis geriau nei plastiko ar stiklo buteliai: jame produktai puikiai apsaugomi nuo šviesos poveikio.
Tirštesnis, atrodo tarsi rūgpienis. Išgėrus šio kefyro ant indo sienelių liko natūraliai susidariusių kruopelių. Nors nėra visiškai homogeniškas, skonis malonus – kaip tikro gero kaimiško produkto.
Įvertinimas – 9-10.
KEFYRAS
Gamintojas: AB “Rokiškio sūris” filialas “Utenos pienas”, Utena
Kaina: 1,70 Lt
Tūris: 1 l
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
52 kcal/220 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
4,0 g angliavandenių
Sudėtis: pienas, kefyro grybelių raugas.
Rūgštokas, skystesnis, gal daugiau gėrimas. Jaučiamas lyg papildomas kvapas ir prieskonis, bet jis gali būti susidaręs ir dėl kefyro grybelių raugo. Skonis, palyginti su kitais produktais, taip pat nebuvo labai malonus.
Įvertinimas – 7.
KEFYRAS
Gamintojas: AB “Žemaitijos pienas”, Telšiai
Kaina: 1,09 Lt
Tūris: 0,5 l
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
54 kcal/226 kJ
2,5 g riebalų
iki 3,2 g baltymų
3,6 g angliavandenių
Rašoma: Kartoninis pakelis apsaugo produktą nuo šviesos poveikio, todėl laikant 2-8°C temperatūroje kefyro skonis ir savybės nekinta.
Šis kefyras gal ne tiek žadina apetitą, kiek malšina troškulį. Pats kefyras skystokas, rūgštokas, susidaro įspūdis, lyg kažko trūktų. Gali būti, jog ne visai palankiai produktas įvertintas dėl to, kad degustuotas paskutinę jo tinkamumo vartoti dieną.
Įvertinimas – 8.
“BIOS” KEFYRAS
Gamintojas: AB “Pieno žvaigždės”, filialas “Mažeikių pieninė”, Mažeikiai
Kaina: 1,09 Lt
Masė: 500 g
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
53 kcal/220 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
4,0 g angliavandenių
Rašoma: “BIOS” grupės produktai yra gaminami vartojant gerųjų gyvų bakterijų raugus. Nustatyta, jog šios bifidobakterijos pagerina virškinimą, atnaujina žarnyno mikroflorą. Rekomenduoja Lietuvos dietologų draugija.
Skystokas, tačiau ne toks rūgštus, jaučiasi pieno prieskonis, tačiau skonis malonus. Tai kefyras, kuris atitinka savo pavadinimą.
Įvertinimas – 9.
KEFYRAS “SAULĖS PIENAS”
Gamintojas: UAB “VP Market”, Vilnius
Kaina: 1,09 Lt
Tūris: 0,5 l
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
54 kcal/ 226 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
Vitaminų:
B2 - 0,14 mg
C - 1,0 mg
Homogenizuotas.
Gal kiek skystokas, tačiau skanus kefy-
ras. Kai kam iš de-
gustacijos dalyvių nepatiko tai, kad nerašomas tikrasis produkto gamintojas. Produkto sudėtis pateikta lentelėje, kaip daugelio užsienietiškų tokio pobūdžio produktų.
Įvertinimas – 8.
KEFYRAS “DVARO”
Gamintojas: AB “Pieno žvaigždės”, filialas “Kauno pienas”, Kaunas
Kaina: 1,89 Lt
Tūris: 1 l
Riebumas: 3,2 proc.
100 g yra:
58 kcal/244 kJ
3,2 g riebalų
2,8 g baltymų
4,1 g angliavandenių
0,6 organinių rūgščių
Tirštokas, rūgštokas, gero skonio kefyras. Nors kai kas jautė pašalinį prieskonį. Degustacijos dalyviai atkreipė dėmesį į produkto pakuotę – ant jos nugarėlės išspausdinta jogurto “Pasaka” reklama. Šis produktas taip pat gaminamas toje pačioje įmonėje.
Įvertinimas – 8-9.
TIKROJO SKONIO “MŪSŲ KEFYRAS”
Gamintojas: AB “Panevėžio pienas”, Panevėžys
Kaina: 1,79 Lt
Tūris: 1 l
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
54 kcal/226 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
Rašoma: Pakuotė pagaminta iš ekologiškai švarios medžiagos, joje kefyras išsaugo savo naudingas savybes.
Iš pradžių saldoko, po to parūgštėjančio tikro skonio kefyras. Atrodo, tirščiausias iš visų degustuotų produktų.
Originali pakuotė. Vis tik ne visiems buvo patogu įpilti produktą į puodelį.
Įvertinimas – 9-10.

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

NunwvMVU
2012-05-10 01:56
Å itÄ… temÄ… ir aÅ žadÄ—jau patyrinÄ—t kuiram nors tinklaraÅĨio ÄÆraÅe. MÅ«sų bÄ—da kiek kita: produktai genda ne dÄ—l to, kad neturim laiko juos suvartoti, o dÄ—l to, kad... pamirÅtam. Atrodytų, suplanuoju savaitÄ—s meniu, superkam kÄ… jau ten reikia, sudÄ—lioju ÄÆ lentynÄ—les ir bÅ«tinai atsiranda koks nors, pvz, avokadas pajuodusiu galu, pasislÄ—pÄ™s tarp agurkų. Arba varÅkÄ—s keli pakeliai, kurių nei vienas stebuklingai nepastebÄ—jom, nes buvo nupirkti ne konkreĨiam patiekalui, o pasmaližiaut su medumi. O duona... Amžina bÄ—da. Jau net pykstu, kad na nereikia mums tiek jos, pakaks puskepalio, nes kepalo nesuvalgom niekaip per savaitÄ™, o ji juk gaminys greitai gendantis... Sunku iÅmuÅti kai kuriuos ÄÆproĨius iÅ antros pusÄ—s :) Taip ir gyvenam...
joli
2010-07-16 15:06
musu seima geria tik PANEVEZIO "Musu kefyra". jam lygiu nera! bet jis kainuoja ne 1,79 o 2,79... :)

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai