Duona kasdienė

Kiekviename mieste galima nusipirkti įvairiausios duonos, kepamos nedidelėse vietinėse kepyklėlėse. Ir kiekvienoje kepyklėlėje iškeptos duonos (net to paties pavadinimo ir sudėties) skonis skiriasi. Iš karto paragauti visų Lietuvoje kepamų duonos gaminių neįmanoma. Mes pasirinkome 27 duonos gaminių rūšis ir pastebėjome, kad vieni duonos kepalėliai buvo skanesni, o kiti - gražesni. Ruginėje ir kvietinėje duonoje yra 5-10 proc. baltymų, 1,5-2 proc. riebalų, 35-60 proc. krakmolo, 0,1-0,4 proc. skaidulinių medžiagų, vitaminų (B grupės, E, PP), mineralinių medžiagų (fosforo, kalcio, magnio, kalio, geležies, mangano), 30-40 proc. vandens. Duonos paros norma yra apie 300 g. Užkietėjus viduriams, vyresniems žmonėms patartina valgyti daugiau skaidulinių medžiagų turinčią duoną - sėlenų duoną, “Rugelį”. Juoda ruginė duona netinka sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige. Pirkdami duoną, atkreipkite dėmesį, kad nebūtų pažeista pakuotė. Jeigu nusipirkote duoną, kurioje yra neaiškios kilmės priemaišų, galite kreiptis į Visuomenės sveikatos centrą.
 

“BORODINO”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: ruginiai ir kvietiniai miltai, ruginis salyklas, cukrus, krakmolo sirupas, druska, kalendra
Maistinė vertė: 6,8 g baltymų, 1,0 g riebalų, 42,7 g angliavandenių
Energetinė vertė: 209 kcal
Išvaizda 6
Pluta 8
Pjūvio išvaizda 6
Skonis, kvapas 7
Konsistencija 8
Gaila, bet tai ne ta “Borodino”, kurią ankstesniais laikais parveždavo iš Maskvos. Gal vaikystėje viskas buvo skaniau?
“NERIES”
(UAB “Dorota”)
Sudėtis: ruginiai ir kvietiniai miltai, cukrus, druska, krakmolo sirupas, mielės, kmynai, riebalai
Maistinė vertė: 6,8 g baltymų, 2,5 g riebalų, 42,5 g angliavandenių
Energetinė vertė: 220 kcal
Išvaizda 8
Pluta 9
Pjūvio išvaizda 7
Skonis, kvapas 3
Konsistencija 8
Sausoka.
“PALANGOS”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: ruginiai ir kvietiniai miltai, druska, kepimo mielės, kmynai
Maistinė vertė: 5,2 g baltymų, 1,1 g riebalų, 47,9 g angliavandenių
Energetinė vertė: 211 kcal
Išvaizda 6
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 3
Skonis, kvapas 6
Konsistencija 7
Perpjovus duoną, matėsi “priedų”, neįtrauktų į ingredientų sąrašą.
“SOSTINĖS”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: ruginiai ir kvietiniai miltai, ruginis salyklas, krakmolo sirupas, kepimo mielės, druska, kmynai
Maistinė vertė: 5,6 g baltymų, 1,1 g riebalų, 47,5 g angliavandenių
Energetinė vertė: 228 kcal
Išvaizda 6
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 7
Skonis, kvapas 7
Konsistencija 7
Korėtumas nevienodas.
“JAPONIŠKA”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: kvietiniai miltai, margarinas, kepimo mielės, cukrus, druska, sezamas
Maistinė vertė: 8,2 g baltymų, 3,5 g riebalų, 51,8 g angliavandenių
Energetinė vertė: 276 kcal
Išvaizda 7
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 7
Skonis, kvapas 7
Konsistencija 8
Labai minkšta, puri, jaučiasi mielių skonis. Nepanaši į tradicinę lietuvišką duoną. Gal tiktų mėsainiui.
“VILNIAUS”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: ruginiai ir kvietiniai miltai, ruginis salyklas, kepimo mielės, druska, kmynai
Maistinė vertė: 6,5 g baltymų, 1,2 g riebalų, 40,9 g angliavandenių
Energetinė vertė: 207 kcal
Išvaizda 3
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 6
Skonis, kvapas 6
Konsistencija 6
Rūgšti duonelė, bet yra mėgstančių tokį skonį.


“BOČIŲ”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: ruginiai ir kvietiniai miltai, krakmolo sirupas, salyklas, kepimo mielės, druska, kmynai
Maistinė vertė: 6,9 g baltymų, 1,4 g riebalų, 47,0 g angliavandenių
Energetinė vertė: 235 kcal
Išvaizda 6
Pluta 6
Pjūvio išvaizda 7
Skonis, kvapas 7
Konsistencija 7
Trūko druskos. Reiškia, sveika duona.
“RUGELIS”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: smulkinti rugiai, ruginiai miltai, kepimo mielės, druska
Maistinė vertė: 7,0 g baltymų, 1,3 g riebalų, 41,6 g angliavandenių
Energetinė vertė: 255 kcal
Išvaizda 7
Pluta 8
Pjūvio išvaizda 7
Skonis, kvapas 6
Konsistencija 6
Puiki duona - plona pluta, smulkiai supjaustyti grūdai.
“SĖLIŲ”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: ruginiai ir kvietiniai miltai, kepimo mielės, druska, citrinų rūgštis
Maistinė vertė: 7,3 g baltymų, 1,1 g riebalų, 46,6 g angliavandenių
Energetinė vertė: 231 kcal
Išvaizda 5
Pluta 6
Pjūvio išvaizda 6
Skonis, kvapas 7
Konsistencija 7
Kepalas netaisyklingas.
“RYTAS”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: kvietiniai miltai, kepimo mielės, cukrus, margarinas, pienas, druska
Maistinė vertė: 8,7 g baltymų, 2,2 g riebalų, 54,6 g angliavandenių
Energetinė vertė: 279 kcal
Išvaizda 6
Pluta 6
Pjūvio išvaizda 6
Skonis, kvapas 6
Konsistencija 6
Labai puri, panaši į “Japonišką”. Ją sunku pjaustyti.
“SENOLIŲ”
(UAB “Biržų duona”)
Sudėtis: ruginiai sijoti miltai, ruginiai pasijoti miltai, cukrus, druska, kmynai, mielės
Maistinė vertė: 5,9 g baltymų, 1,1 g riebalų, 50,4 g angliavandenių
Energetinė vertė: 221 kcal
Išvaizda 6
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 7
Skonis, kvapas 8
Konsistencija 7
Saldoka. Skani, bet nevienodai iškepusi.
“LILIPUTAS”
(UAB “Biržų duona”)
Sudėtis: ruginiai sijoti miltai, ruginiai pasijoti miltai, cukrus, druska, kmynai, mielės
Maistinė vertė: 5,9 g baltymų, 1,1 g riebalų, 45,4 g angliavandenių
Energetinė vertė: 218 kcal
Išvaizda 6
Pluta 8
Pjūvio išvaizda 7
Skonis, kvapas 8
Konsistencija 7
Mažytė, graži, kieta. Vertėtų pirkti tiems, kurie duonos valgo labai mažai.
DUONELĖ “JŪRA”
(“Vilniaus duona”)
Sudėtis: kvietiniai miltai, kepimo mielės, jūros kopūstai, druska, cukrus, margarinas, sezamas
Maistinė vertė: 7,3 g baltymų, 1,7 g riebalų, 43,8 g angliavandenių
Energetinė vertė: 235 kcal
Išvaizda 4
Pluta 5
Pjūvio išvaizda 5
Skonis, kvapas 4
Konsistencija 6
Jūros kopūstai - labai sveika valgyti, o kas sveika, nebūtinai turi būti labai skanu.
“PAVILNIO”
(BĮ UAB “Inter-agrotop”)
Sudėtis: kvietiniai ir ruginiai miltai, druska, kmynai, mielės, aliejus,
Maistinė vertė: 7,1 g baltymų, 1,7 g riebalų, 42 g angliavandenių
Energetinė vertė: 212 kcal
Išvaizda 7
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 6
Skonis, kvapas 7
Konsistencija 6
Oro tarpų neturėtų būti: greičiausiai nevienodai pasiskirsčiusios mielės.
“BARSELONA”
(UAB “Darma”)
Sudėtis: kvietiniai ir ruginiai miltai, sėlenos, druska, kmynai, mielės, cukrus, natūralus raugas, kalendra
Maistinė vertė: 8,8 g baltymų, 1,5 g riebalų, 51,0 g angliavandenių
Energetinė vertė: 249 kcal
Išvaizda 8
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 6
Skonis, kvapas 8
Konsistencija 7
Labai trapi. Skonis keistas - kai kam labai patiko.
DUONELĖ SU JŪROS KOPŪSTAIS
(UAB “Nemuno kraštas”)
Sudėtis: ruginiai miltai, kvietiniai miltai, kruopos, jūros kopūstai, cukrus, mielės, druska
Išvaizda 6
Pluta 6
Pjūvio išvaizda 5
Skonis, kvapas 4
Konsistencija 5
Nors labai sveika duonelė, bet negražios formos.
“KAIMIŠKA”
(SPAR “Žirmūnai”)
Išvaizda 7
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 5
Konsistencija 7
Skonis, kvapas 5
Pluta buvo atšokusi. Lipni.
“MOČIUTĖS”
(UAB “Biržų duona”)
Sudėtis: ruginiai sijoti miltai, kvietiniai miltai, cukrus, druska, kmynai, mielės
Maistinė vertė: 6,5 g baltymų, 1,1 g riebalų, 51,0 g angliavandenių
Energetinė vertė: 244 kcal
Išvaizda 9
Pluta 9
Pjūvio išvaizda 5
Skonis, kvapas 9
Konsistencija 9
Gražiai atrodo, gerai pjaunasi, labai skani.
“KAIMIŠKA”
(UAB “Nemuno kraštas”)
Sudėtis: ruginiai miltai, kvietiniai miltai, salyklas, cukrus, mielės, druska, kmynai
Išvaizda 9
Pluta 8
Pjūvio išvaizda 8
Skonis, kvapas 8
Konsistencija 8
Skani duona.
“BOČIŲ”
(UAB “Nemuno kraštas”)
Sudėtis: ruginiai miltai, kvietiniai miltai, salyklas, cukrus, mielės, druska, kmynai
Išvaizda 6
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 6
Skonis, kvapas 8
Konsistencija 7
Gražus kepaliukas. Į vidų patekę užbarstymui skirto mišinio. Ir kaip taip galėjo atsitikti?
JUODA DUONA “SAULĖGRĄŽA”
(UAB “Nemuno kraštas”)
Sudėtis: ruginiai miltai, kvietiniai miltai, saulėgrąžos, cukrus, mielės, druska
Išvaizda 6
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 7
Skonis, kvapas 7
Konsistencija 6
Mums teko šiek tiek apdegusi.
JUODA DUONA SU SAULĖGRĄŽOMIS
(“Gardėsis”)
Išvaizda 8
Pluta 8
Pjūvio išvaizda 9
Skonis, kvapas 9
Konsistencija 9
Labai skani duona.
“KAUNO”
(“Gardėsis”)
Išvaizda 9
Pluta 8
Pjūvio išvaizda 8
Skonis, kvapas 7
Konsistencija 7
Rūgšti.
JUODA DUONA SU KALENDRA
(“Gardėsis”)
Išvaizda 6
Pluta 7
Pjūvio išvaizda 9
Skonis, kvapas 9
Konsistencija 9
Drėgna, bet labai skani.
“NAMINĖ”
(AB “Kauno duona”)
Išvaizda 9
Pluta 9
Pjūvio išvaizda 8
Skonis, kvapas 9
Konsistencija 8
Sausa, bet skani.
“NAMINĖ”
(UAB “Gudobelė”)
Išvaizda 9
Pluta 9
Pjūvio išvaizda 9
Skonis, kvapas 8
Konsistencija 9
Gražus kepaliukas. Minkšta, šiek tiek rūgštoka.
“TRILYPĖ” DUONA
Mestemacher, Vokietija
Sudėtis: stambiai malti rugiai, ruginiai ir kvietiniai miltai, vanduo, avižos, sėmenys, druska, sezamo sėklos, mielės
Energetinė vertė: 174 kcal
Išvaizda 9
Pluta 9
Pjūvio išvaizda 8
Skonis, kvapas 7
Konsistencija 8
Neįprasto skonio. Bet kiek daug joje vitaminų ir kiek mažai kalorijų! Rekomenduotume ieškantiems sveiko maisto. Tik realizacijos terminas labai ilgas, bet tai greičiausiai dėl vakuuminės pakuotės.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Agne
2012-01-07 15:40
as tai netikiu sitais aprasymais...
polina
2011-02-18 16:57
geriausia duona tai namine, kuria pati issikepu. Daznai vis paivairinu receptus, kad atrasciau pacia skaniausia:) Zinoma, jei nebuciau nusipirkusi duonkepes ir varle..t parduotuves, tai tikriausiai tik svajociau apie sviecia duonyte:)
As
2010-06-26 23:12
O jus paragaukit sviezios birzu duonos su saulegrazom ir sviestu :) Ziauriai skanu :)
Jūratė
2007-06-11 17:40
Puikus straipsnis, nors galėtų būti kiek informatyvesnis. Labai susidomėjau ”Trilype” duona, o čia nerašoma kur tokia prekiaujama. Gal galėčiau sužinoti?
VirusVirus
2006-11-02 23:34
Siaip idomus straipsnis, bet siek tiek kvailas, kaip duona gali susideti is miltu, mieliu druskos ir dar visokiu priedu, o kur dar vienas svarbus dalykas GERIAMASIS VANDUO. Nebent autorius galvoja, kad ir taip iskeps duona, na tegul pabando, paziuresim ar iseis.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai