Ledai - atgaiva karštą vasaros dieną

Tinkamumo vartoti laikas


Pirkėjus kartais stebina ilgas kai kurių valgomųjų ledų tinkamumo vartoti laikas - nuo 6 mėnesių iki 1 metų. Tačiau nėra nieko nuostabaus - nuo to, kokios kokybės žaliavos naudojamos, kokia yra gamybos technologija ir pakuotės medžiagos, priklauso ledų kokybė, o tuo pačiu ir realizavimo laikas. Daugelis Lietuvos įmonių įsigijo gerus įrengimus, turi pažangią gamybos technologiją. Pagaminti valgomieji ledai įmonių šaldytuvuose laikomi žemesnėje nei -22-25oC temperatūroje. Tokioje temperatūroje jokie mikrobiologiniai ir cheminiai procesai produkte nebevyksta. Bet kokiu atveju gamintojas garantuoja, kad per jo nurodytą laiką produkto kokybė nepasikeis, jis nepraras jam būdingų fizinių ir cheminių savybių.
 

Tūrio reikalavimai


Ant ledų pakuočių rašomas produkto tūris, o ne svoris. Tai lemia valgomųjų ledų gamybos technologijos ypatumai. Į gaminamų ledų mišinį įplakamas oras, po to ledai greitai sušaldomi. Jeigu ledai laikomi reikiamoje temperatūroje, oro pasiskirstymas ledų masėje nesikeičia. Jei ledai atšyla, oras iš ledų masės išsiskiria, ir ledai susmenga.
 

Išplakimo stiprumas


Kad ledai nebūtų per daug purūs, yra kontroliuojamas išplakimo laipsnis, t.y. į ledų masę yra įplakamas tam tikras oro kiekis. Jis priklauso nuo ledų rūšies, jų riebumo. Pieniškų, grietininių, plombyro ledų išplakimo laipsnis skiriasi, jis vidutiniškai svyruoja nuo 90 proc. iki 120 proc.
 

Laikymo temperatūra


Parduotuvėje ledai turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip -
18oC temperatūroje. Jeigu temperatūra aukštesnė, laikymo terminas trumpėja. Pavyzdžiui, jeigu ledai bus laikomi -12oC temperatūroje, laikymo terminas sutrumpės iki 5-7 parų. Esant -6oC temperatūrai, ledų kokybė išlieka nepakitusi tik 5-6 val.
Šaltai turi būti laikomi ir parduotuvėse įdedami į vaflinį kaušelį valgomieji ledai.


 

Kokie ledai natūraliausi?


Šiuo metu daugelis valgomuosius ledus gaminančių įmonių labai padidino kvapiųjų medžiagų (braškių, obuolių, vyšnių ir kt.) kiekį. Kvapiųjų medžiagų esencijos yra ne natūralios, o sintetinės. Natūraliausi ledai yra vaniliniai, šokoladiniai. Anksčiau gaminant valgomuosius ledus buvo vartojamas pienas, grietinėlė, sviestas, natūralūs stabilizatoriai - želatina ir agar-agaras. Tai natūralūs produktai. Šiuo metu kai kur vartojami sausi pieno milteliai, augaliniai riebalai, įvairūs maisto priedai: stabilizatoriai, emulsikliai, maistiniai dažai.
Kuo leduose mažiau priedų, kvapiųjų medžiagų, dažų, tuo jie natūralesni.
 

Pardavėjas ne visada kaltas


Jeigu nepermatomoje hermetiškoje pakuotėje ledų tūris sumažėjęs, jie sukritę, tai reiškia, kad ledai tam tikrą laiko tarpą buvo laikomi aukštoje temperatūroje. Pavyzdžiui, jie galėjo atšilti transportavimo metu.
Patarimai:
•Pasidomėkite, kokioje temperatūroje laikomi ledai.
• Smaguriaukite natūraliausiais ledais - vaniliniais, šokoladiniais (pieniškais, grietininiais, plombyru), ledais iš natūralių vaisių ir uogų.
• Buitiniame šaldytuve (-5-7oC) ledus laikykite ne ilgiau kaip 1-2 paras.
• Atkreipkite dėmesį į ledų sudėties aprašymus - jei daug maisto priedų, maisto dažų, kvapiųjų medžiagų, galite pasirinkti kitos rūšies ledus.
Pliusai
• Kaloringas maistas.
• Galima greitai ir patogiai pasisotinti.
• Gaivina.
• Kalcio šaltinis (pieniški ledai).
• Kai kurie ledai - iš natūralių vaisių sulčių.
Minusai
• Kaloringas maistas.
• Nepatartina valgyti sergant kai kuriomis virškinimo trakto ligomis (pvz., tulžies pūslės ir kasos patologija).
• Netinkamai laikomi (atšyla) tampa puikia terpe bakterijoms, pavyzdžiui, Salmonella bakterijoms (ypač sveriamieji ledai).
• Vieni iš greičiausiai gendančių produktų.
Patarimai
• Žiūrėkite tinkamumo vartoti laiką ant pakuotės.
• Nevalgykite ledų pasikaitinę saulėje - tuomet labiausiai nusilpusi imuninė sistema ir greičiau galima peršalti.
• Jei norite, kad virškinimo traktas gerai funkcionuotų, ledais nepiktnaudžiaukite.

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

sviesa
2009-06-06 21:45
as tai vandens ledukus vasara dedavau kad traumu skausma alsintu, bet kai mama namu vaistinele papilde fastum, tai leduku nebereikia, uztepi fastum ir jauti kaip blesta skausmas

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai