Keli patarimai, kaip gaminti maistą, kad jame liktų kuo daugiau vitaminų

Per amžius žmogus atprato valgyti vien tik žalią maistą - be kaitinto maisto dabar neišsiverčiame nei vienas. Tačiau visi puikiai žinome, kad daugiausiai vitaminų ir kitų naudingų medžiagų yra kaip tik žaliame ir neapdorotame maiste. Taip pat žinome, kad dalis vitaminų kaitinant, verdant, kepant ar kitaip šildant žūsta. Taigi, kaip ruošti maistą, kad jame liktų kuo daugiau naudingų medžiagų?
 

Neatsparūs karščiui vitaminai


Mažiausiai karščiui atsparūs yra vandenyje tirpūs vitaminai: vitaminas C, B grupės vitaminai, folinė rūgštis. Kuo ilgiau maistas gaminamas, tuo daugiau naudingų medžiagų netenkama. Pavyzdžiui, jei brokolius virsite 2 minutes, vitamino C jame sumažės tik apie 25 proc., po 5 minučių - 32 proc., pavirus dar ilgiau - vitamino C neliks apie 60 proc.

 

Verdant daržoves - kuo mažiau vandens


Virdamos daržovės netenka iki 50 procentų vitamino C. Dalis jo suskyla dėl aukštos temperatūros, dalis pereina į vandenį. Todėl virdami daržoves, stenkitės pilti kuo mažiau vandens. Pavyzdžiui, verdančiuose visiškai apsemtuose brokoliuose išlieka apie 50 proc. vitamino C, o jei verdama mažesniame vandens kiekyje, jo gali likti apie 80 proc. Be to, daugiau vitaminų išliks, jei daržoves kuo trumpiau mirkysite. Todėl daržoves dėkite jau į verdantį vandenį. Neluptose daržovėse išlieka daugiau vitaminų, nes odelė - tai puikus barjeras, neleidžiantis vitaminams patekti į vandenį.


 

Geriausia išeitis - garai


Daug geriau virti daržoves garuose. Garuose virtose daržovėse išlieka beveik du kartus daugiau vitaminų negu virtose paprastai. Dar daugiau vitaminų išlieka daržovėse, virtose aukšto slėgio garuose.
 

Kepimo pavojai


Kepant maistas paprastai kaitinamas trumpiau negu verdant, tačiau kepimo temperatūra yra daug aukštesnė negu virimo. Be to, kepant vartojami riebalai, o jų ir taip dažnai vartojame per daug. Naudodami keptuves su neprisvylančiais paviršiais, galime atsisakyti nereikalingų riebalų. Geležies ar ketaus keptuvės taip pat yra geros, nes jos labai gerai praleidžia šilumą, maistas iškepa greitai, ir dalis naudingų medžiagų nespėja suskilti.
 

Orkaitė ir grilis


Orkaitėje maistas kepa ilgiau. Todėl, pavyzdžiui, orkaitėje keptos bulvės netenka tiek pat vitaminų kaip ir virtos. Mėsą geriausiai kepti grilyje, nes čia beveik nereikia riebalų, o ir pačioje mėsoje esantys riebalai išvarva.
• Daržovėse daugiausiai naudingų medžiagų išlieka jas trumpai pakepinant aliejuje.
• Daržoves pjaustykite tik prieš pat kepdami. Stenkitės pjaustyti kuo stambesniais gabalėliais. Supjaustytų daržovių nemirkykite, stenkitės jas laikyti uždarytame inde, nes tiek oras, tiek šviesa gali pagreitinti naudingų medžiagų skilimą.
• Ilgai laikomos daržovės netenka daug vitaminų, todėl stenkitės valgyti kuo šviežesnį ir kuo įvairesnį maistą.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Lana
2011-02-07 18:29
O kaip nitratai, kaip tik ju galime sumažinti daržoves verdant sudytame vandenyje ir paskui ji nupilant. Manau geriau atsikratyti šiuo pavojingu medžiagu, o papildomai vartoti multivitaminu.
birute
2009-06-17 14:36
Vistiek su maistu negauname vitaminu tiek kiek reikia, nes organizmas pasisavina tik 10 procentu, vistiek vartoju papildomai vitaminus ,maisto papilda Basica su mineralinemis medziagomis.
gitule
2008-01-22 18:56
man patinka tokios gvildenamo temos, lb gerai, kad radau si saita, daug info suzinojau, aciu jums kurejai :*

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai