Lydyti sūriai

Lydytų sūrelių gausa Lietuvoje atsirado tik prieš kelerius metus. Anksčiau lydyti sūreliai neturėjo labai gero vardo ir buvo manoma, kad jie gaminami iš kitų sūrių (fermentinių, varškės) gamybos atliekų. Dabar šis produktas turi paklausą, nes stambiuose prekybos centruose jo asortimentas viršija dešimtis įvairiausių pavadinimų, o kiekvienos rūšies sūrelius, pavyzdžiui, su dešra, lašiša, česnakais, grybais, paprika, jūros gėrybėmis, gamina bent 3-4 bendrovės.
Kartais iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad sudedamosios lydytų sūrelių dalys yra nesuderinamos, pavyzdžiui, pieniškas produktas derinamas su žuvimi arba dešra. Tačiau lydytų sūrelių sudėtį, aišku, nustato pirkėjų poreikiai ir skonis, be to, gamintojai nuolat tobulina asortimentą, atsižvelgdami į produkto perkamumą. Todėl gali būti netgi ir taip, kad mūsų aprašomas asortimentas straipsnio pasirodymo dieną jau bus pasikeitęs.
Produktų gausybė lėmė ir mūsų degustacijos taktiką. Pabandėme įvertinti ir palyginti produktų savybes (skonį, kvapą, išvaizdą, konsistenciją) panašios sudėties lydytų sūrelių grupėse. Nugalėtoju tapo sūris su dešra, kurio, deja, jau negalima įsigyti prekybos centruose (kaip ir kitos “Šiaulių pieno” produkcijos - įmonė priversta stabdyti savo veiklą). Komisijos nariams taip pat patiko lydytas sūris su česnakais (“Rokiškio sūris”), lydytas tepamas sūris su lašiša (“Žemaitijos pienas”). Bene prasčiausių įvertinimų sulaukė lydytas sūris “Panemunės pienas” (“Kauno pienas”). T
Lydytus sūrelius degustavo: Kauno visuomenės sveikatos centro direktorius G.Kligys, Kauno visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotoja V.Grigaravičiūtė, Valstybinės kokybės inspekcijos vyriausiasis valstybinis inspektorius T.Mikalonis, biologė, dirbanti su maisto priedais, Z.Mikalonienė.
Lydytus sūrelius redakcijos atstovai pirko dideliuose Vilniaus bei Kauno prekybos centruose, kaip ir paprasti pirkėjai. Taigi, kas pateko į redakciją, galėjo patekti ir ant jūsų stalo. Mūsų tyrimas - tai siekimas atkreipti pirkėjų dėmesį į tai, ką mes perkame ir ką valgome. Galutinis sprendimas - pirkti ar nepirkti - visada priklauso tik nuo pirkėjo.


pliusai
• Kaloringas ir maistingas maisto produktas (tinkamas norintiesiems priaugti svorio).
• Daug baltymų, kalcio.
• Patogu vartoti.
• Didelis pasirinkimas.
• Tinka su salotomis, žalumynais.
minusai
• Stipriai perdirbtas maisto produktas.
• Juose daug įvairių cheminių medžiagų, kurios padeda pailginti produkto vartojimo laiką.
• Nepatartina vartoti vaikams iki 5 m. amžiaus.
• Kaloringas ir riebus maisto produktas, todėl nelabai tinka sergantiesiems tulžies pūslės latakų uždegimu.
• Nesilaikant higienos taisyklių - palanki terpė daugintis bakterijoms.
• Nors ir skanu, laikantis maisto derinimo taisyklių, netinka valgyti su duona, batonu, džiūvėsiais.

 

Lydytų sūrelių gamybos ypatumai


Gaminant lydytus sūrius naudojami įvairių rūšių nokinti sūriai, sviestas, varškė, kiti pieno produktai, prieskoniai, įvairūs priedai, turintys įtaką ne tik sūrio skoniui, bet ir maistinei bei energetinei vertei, nes juose yra daug baltymų, riebalų, gausu mikroelementų, fosforo ir kalcio druskų, kurie yra lengvai virškinami.
Pagal paruoštas ir subalansuotas receptūras (išlaikant riebalų ir baltymų santykį), tiksliai parenkami visi komponentai, skirti gaminamai sūrio rūšiai, ir sudedami į specialų lydymo katilą. Čia produktai susmulkinami ir išmaišomi maišykle, kurios apsisukimų greitis - 1500-3000 per minutę. Susmulkinta masė veikiama išvalytu, perkaitintu garu, pakeliama produkto temperatūra. Uždarame inde - vakuume vyksta termizacijos procesas. Jo metu baltymai pakinta, riebalai emulguojasi.
Pasiekus reikiamą temperatūrą, garais nebeveikiama, sudedami prieskoniai, dar keletą minučių masė palaikoma šioje temperatūroje ir po to ji patenka į fasavimo aparatą, kur išfasuojama į polistirolinius indelius, užlydomus aliuminio folijos dangteliais.
Išfasuotas produktas prie -4oC tuoj pat atšaldomas iki 8oC ir pakuojamas į gofruoto kartono dėžutes.
Supakuoti sūriai laikomi 0-6oC temperatūroje.
Hermetinėje taroje sufasuoti sūriai, laikantis temperatūros režimo, gali būti laikomi 5 mėnesius.
Lydytų sūrių produktai naudojami kaip priedas sriuboms, įvairioms mišrainėms paskaninti, ruošiant šaltus ir karštus sumuštinius. Patogūs naudoti kelionėse, išvykose.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai